Απόρριψη συζήτησης πρότασης της τροπολογίας Σχεδίου Νόμου για την Μακρόνησο σύμφωνα με την Ολομέλεια της Βουλής

Καταδικάζει την απόφαση ο δήμος Κέας

Την δυσαρέσκεια του εξέφρασε δημόσια ο δήμος Κέας, με αφορμή την απόρριψη συζήτησης της πρότασης τροπολογίας του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από την Ολομέλεια της Βουλής, που αφορά στην νομιμοποίηση της χρήσης ενός τομέα της Μακρονήσου για βόσκηση.

Σε αναβρασμό η Κέα μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι το αίτημα έχει ουκ ο λίγες φορές τεθεί στους αρμοδίους και ενώ στις αρχές του Δεκέμβρη, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου η νομιμοποίηση της δραστηριότητας των κτηνοτρόφων στην Μακρόνησο, η Ολομέλεια της Βουλής απεφάνθη την απόρριψη της συζήτησης της πρότασης τροπολογίας, πυροδοτώντας για ακόμη μια φορά την αντίδραση τόσο του δήμου Κέας όσο και των δημοτών του νησιού. Κατά το παρελθόν, ο δήμαρχος Κέας, Ιωάννης Ευαγγέλου έχει εκφράσει την σημασία του να γίνεται χρήση του ιστορικού τόπου, έτσι ώστε να συνεχίσουν να υφίστανται τα βοσκοτόπια, καθώς όπως είχε δηλώσει και στην “Κοινή Γνώμη” “από την ενασχόληση τους με την κτηνοτροφία στηρίζονται οικογένειες”. Σε σχετική μάλιστα ανακοίνωση που αφορά στην απόφαση της Βουλής, ο κ. Ευαγγέλου τονίζει ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει “επανειλημμένα υποβληθεί αρμοδίως” καθώς σχετίζεται με το “δικαίωμα δημοτών της Κέας, οι οποίοι εδώ και 150 χρόνια δραστηριοποιούνται στο νησί της Μακρονήσου ως κτηνοτρόφοι, να συνεχίσουν αν ασκούν αυτήν τους τη δραστηριότητα”. Ο δήμαρχος Κέας εξέφρασε και την απογοήτευση του από την στάση των Βουλευτών Κυκλάδων στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς και των 300 βουλευτών, οι οποίοι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “αγνόησαν το γεγονός ότι με την απόφασή τους αυτή, καταδίκασαν σε διωγμό 10 κτηνοτρόφους (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι) με τις οικογένειές τους, οδηγώντας τους στη φτώχεια και στην απαξίωση”. Ωστόσο για το ίδιο η στάση των βουλευτών Κυκλάδων είναι ακόμη πιο απογοητευτική, οι οποίοι επίσης αγνόησαν τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Κέας, με τις οποίες είχε ταχθεί υπέρ και το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, χρησιμοποιώντας “το πρόσχημα ότι η Μακρόνησος είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικός χώρος, κάτι το οποίο δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από τον δήμο”, με αποτέλεσμα να “υπερισχύσει η φωνή εκείνων που θεωρούν τους 10 αυτούς βοσκούς και τις οικογένειές τους ως προύχοντες, οι οποίοι εκπροσωπούν αλλότριες σκοπιμότητες”.

Διίστανται οι απόψεις

Αξίζει εδώ να αναφερθεί, ότι κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2014, συζητήθηκε το αίτημα του δήμου Κέας που αφορά στην οριοθέτηση χώρου για τους κτηνοτρόφους, παρά το γεγονός ότι πλειοψηφικά στηρίχθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας, υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας, με τα μέλη της “Νησιωτικής Ανατροπής” και “Λαϊκής Συσπείρωσης” να υποστηρίζουν ότι μέσα από την απόφαση αυτή ανοίγεται ο δρόμος για τον αποχαρακτηρισμό του τόπου προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Μάλιστα κατά την τοποθέτηση της η περιφερειακή σύμβουλος της “Νησιωτικής Ανατροπής” Άννα Μαυρουδή είχε επισημάνει τα εξής: “Το πρόβλημα των κτηνοτρόφων είναι γνωστό” ωστόσο υποστήριξε ότι “Νομίζω ότι τελείως προσχηματικά χρησιμοποιούνται τα βοσκοτόπια για τις οικογένειες επάνω στη Μακρόνησο, με σκοπό να αλλοιωθεί και να αναθεωρηθεί ο χαρακτήρας του νησιού. Ο χαρακτήρας που οφείλει σε κάθε περίπτωση να αναδεικνύεται και είναι τεράστια ευθύνη της Πολιτείας που τόσο καιρό δεν έχει αναδειχθεί” Όσον αφορά τη θέση εκείνων που υποστηρίζουν ότι αν αποχαρακτηριστεί το τμήμα της Μακρονήσου αναμένεται να προωθηθεί η εγκατάσταση ΑΠΕ σε τμήμα του νησιού από εταιρείες ο κ. Ευαγγέλου είχε υποστηρίξει στην Κοινή Γνώμη ότι “Δεν τίθεται τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή. Είναι ξεκάθαρο και από την εισήγηση και την απόφαση που ελήφθη, η οποία ήταν αποτέλεσμα μίας παρέμβασης που είχαμε κάνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καταθέτοντας έναν συνολικό φάκελλο, καθώς η χρήση γης της Μακρονήσου ως βοσκότοπος είναι κεκτημένο δικαίωμα των βοσκών”.

Έπεται συνέχεια

Η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής προκάλεσε νέες αντιδράσεις από την πλευρά του δήμου Κέας, με τον δήμαρχο να καταδικάζει την “στρεβλωμένη αντίληψη ότι η παρουσία των βοσκών στη Μακρόνησο μειώνει ή αμαυρώνει την ιστορικότητα του τόπου” ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι “πέραν από τον Δήμο Κέας, οι βοσκοί είναι αυτοί που φροντίζουν την καθημερινότητα του νησιού και επιβλέπουν τους ιστορικούς χώρους”. Τέλος αναφερόμενος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές τόνισε ότι συνδέονται με την “ απαράδεκτη, άτολμη και υποκριτική αυτή στάση του Ελλήνων βουλευτών” και προανήγγειλε νέες κινητοποιήσεις “για την ικανοποίηση του Δήμου και των δημοτών κτηνοτρόφων, που απερίσκεπτα εκδιώχθηκαν από τον τόπο”.

Ετικέτες: