Μύκονος και Σαντορίνη οι πρώτοι “εκλεκτοί” της κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος σύμφωνα με τον Υπ. Οικονομικών

Αρχή του τέλους για τον ΦΠΑ στα νησιά

Δήμαρχος Θήρας: “Θα εξετάσουμε τη δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ”

Αντίστροφα φαίνεται πως μετρά ο χρόνος για την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος του ΦΠΑ στο νησιώτικο χώρο, με τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναφέρει πως το συγκεκριμένο μέτρο στη λίστα των προαπαιτούμενων θα ισχύσει σταδιακά, με τα πρώτα “θύματα” να αποτελούν η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Η είδηση έγινε ευρέως γνωστή το πρωί της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Τσακαλώτου στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το πλέον κρίσιμο νομοσχέδιο, περιεχόμενο του οποίου είναι το σύνολο των σκληρών προαπαιτούμενων, προκειμένου να επέλθει η συμφωνία και το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ στον γεωγραφικά κατακερματισμένο χώρο του Αιγαίου και ως εκ τούτου των Κυκλάδων, όπως έχει τονισθεί πολλάκις από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματιών κι εν γένει των τοπικών κοινωνιών αποτελεί το “μαξιλάρι” εκείνο, που επιτρέπει στα νησιά να επιβιώνουν σήμερα, την ίδια στιγμή που έχουν απολέσει - τα τελευταία χρόνια - πλήθος αυτονόητων δικαιωμάτων, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα πολιτών αλλά και την υγιή πορεία των επιχειρήσεων.

Η χαριστική βολή όπως μέχρι στιγμής φαίνεται, θα δοθεί τέλος του 2015, με τους άμεσα θιγόμενους να είναι τα δύο Κυκλαδονήσια, που αποτελούν και κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στο Νότιο Αιγαίο συνολικά, ενώ η συνέχεια, βάσει των λεγομένων του Υπουργού Οικονομικών, θα καταγραφεί τέλος του 2016, με τα πιο απομακρυσμένα νησιά από το κέντρο και συγκεκριμένα τη Ρόδο.

Αξίζει να προσθέσουμε, πως, ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε πως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα προχωρά βήμα βήμα με υπουργικές αποφάσεις, ενώ, κατέστησε σαφές επιπλέον, πως, “αν αυξηθεί η εισπραξιμότητα, θα δοθεί η δυνατότητα είτε για να μειωθούν ξανά οι συντελεστές, είτε για να χρησιμοποιηθεί ως ισοδύναμο για την κατάργηση άλλων μέτρων”.

Σχετικά με τις εξελίξεις, αλλά και τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκύψουν στον νησιώτικο χώρο μίλησε αναλυτικά ο δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σημειώνεται πως, αν και κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά και ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, ο ίδιος επεσήμανε πως κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο να προβεί σε γραπτή δήλωση χθες αργά το βράδυ ή σήμερα το πρωί.

“Εξαντλήσαμε κάθε επιχείρημα. Υπάρχει μεθόδευση”

“Καταρχήν δε νομίζω ότι είναι Συνταγματικό αυτό το μέτρο” δήλωσε αρχικά ο Νικόλαος Ζώρζος, επισημαίνοντας πως, ήδη η πλευρά της Τοπικής αλλά και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχει κάνει γνωστή σε κάθε τόνο την κατηγορηματική αντίθεσή της στο σενάριο κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος. “Νομίζω ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα επιχειρήματα καθώς τα έχουμε καταθέσει μέχρι και στον πρωθυπουργό και στην πρόεδρο της Βουλής τόσο από πλευράς Περιφέρειας, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου” πρόσθεσε ο δήμαρχος Θήρας, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να προσθέσει κάτι ως επιχείρημα”.

Εκφράζει τον προβληματισμό του ωστόσο, λέγοντας πως, επί της ουσίας, τα χρήματα που εκτιμάται ότι θα κερδίσει το ελληνικό κράτος από την εφαρμογή του καταστροφικού μέτρου, δεν ξεπερνούν τα 214 εκατ. Ευρώ, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά ότι θα έπρεπε η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ με κάθε τρόπο να “απουσίαζε” από το περιεχόμενο των προαπαιτούμενων. “Δεν μπορώ να καταλάβω αν σε όλο το Νότιο Αιγαίο είχαν αρθεί οι μειωμένοι συντελεστές, θα ήταν παραπάνω 214 εκατ. Ευρώ το κέρδος τους. Είναι δυνατόν να χάνεται αυτή η ρύθμιση για 214 εκατ. Ευρώ; Υπάρχουν απ' ό, τι ξέρω οργανισμοί οι οποίοι δεν έχουν κανένα αντικείμενο και έχουν κόστος μεγαλύτερο των 214 εκατ. Ευρώ. Θα μπορούσαν λοιπόν αυτά τα χρήματα να βρεθούν από αλλού” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώρζος, κάνοντας ανοικτά αναφορά περί μεθόδευσης από την πλευρά των εταίρων. “Γιατί να δοθεί ένα τόσο καίριο πλήγμα στον Τουρισμό; Φαίνεται ότι υπάρχει μεθόδευση. Δεν είναι κίνηση τυχαία” συμπλήρωσε.

“Θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την εφαρμογή του”

Κληθείς να γνωστοποιήσει τις ενέργειες του Δήμου Θήρας με φόντο το ολέθριο σενάριο που προβλέπεται να εφαρμοσθεί στο νησιώτικο χώρο και αρχικά στη Σαντορίνη, ο κ. Ζώρζος ανέφερε ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει απόφαση να εξετάσει κάθε δυνατότητα, με την οποία μπορεί να αποτρέψει την υλοποίησή του. “Εμείς έχουμε λάβει ως απόφαση να εξετάσουμε τη δυνατότητα προσφυγής μας στο ΣτΕ. Θα εξετάσουμε και αυτό. Δεν νομίζουμε ότι είναι σωστή η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών και τη θεωρούμε κίνηση στοχευμένη” υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως, αν είναι εφικτή αυτή η δυνατότητα, τότε ο Δήμος Θήρας θα πράξει αναλόγως άμεσα. Μάλιστα, ερωτηθείς να αναφέρει αν για το ίδιο θέμα θα υπάρξει συνένωση δυνάμεων με το νησί της Μυκόνου και ειδικότερα με τον Δήμο και τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Κουκά, υποστήριξε, “Με τον Δήμο της Μυκόνου συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά σε πολλά θέματα. Η κίνηση του ενός φαντάζομαι θα είναι και κίνηση του άλλου” σημείωσε, λέγοντας πως, οι οριστικές αποφάσεις και ενέργειες εκ μέρους τους επρόκειτο να ληφθούν από τη συζήτηση και το αποτέλεσμα αυτής αλλά και της ψηφοφορίας στο ελληνικό κοινοβούλιο το βράδυ της Τετάρτης.

“Το ναι στην Ευρώπη δεν σημαίνει ναι στην κατάργηση”

Με φόντο τις δημόσιες τοποθετήσεις συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις αιρετών πριν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δεδομένου μάλιστα, πως είχαν γίνει γνωστές οι προθέσεις των εταίρων, ώστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να παραμείνει η κατάργηση του νησιώτικου ΦΠΑ, ο κ. Ζώρζος κλήθηκε να απαντήσει, αν θεωρεί ότι μεταφράστηκε έμμεσα η στάση του σε θέση στήριξης από ορισμένες πλευρές. “Όχι” απάντησε κατηγορηματικά, συμπληρώνοντας πως, “Ήταν θέμα πώς εκλαμβάνει κανείς το ερώτημα. Άλλωστε θέση ναι ή όχι δεν πήρα. Εμείς λέγαμε ότι πρέπει να είμαστε μέσα στην Ευρώπη. Καθολικά πλέον το δέχεται και όλος ο κόσμος. Μία μικρή μειοψηφία μόνο, λέει ότι πρέπει να βρεθούμε εκτός”.

“Η Ευρώπη θα έπρεπε να είχε τον χαρακτήρα εταίρου”

Πέραν των ανωτέρω, ενδιαφέρουσα είναι η θέση του δημάρχου Θήρας και ως προς την ουσία και την πορεία της Ευρώπης ως Ένωσης. “Θεωρώ ότι η Ευρώπη έχει κλείσει έναν κύκλο και δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι όπως πορεύεται. Νομίζω πράγματι, πως κλείνει ένας κύκλος” επανέλαβε στην τηλεφωνική συνομιλία, εξηγώντας πως, “Είναι μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, μία Ευρώπη ηγεμονευομένη και μία Ευρώπη που θα πάψει σύντομα να είναι και οικονομική δύναμη”.

Πάντως, όπως ανέφερε στη συνέχεια, σε επίπεδο απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, “ Νομίζω πως σε ό,τι αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες να γίνουν έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί το κράτος, αυτές πρέπει να γίνουν ή μάλλον θα έπρεπε να έχουμε επιλέξει εμείς να τις προχωρήσουμε γρηγορότερα”. Κατέληξε ωστόσο πως, η Ευρωπαϊκή Ένωση, “σε ό,τι αφορά στα άλλα μέτρα, θα πρέπει να δείξει τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει ένας εταίρος. Άποψή μου πάντως είναι πως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εκτός Ευρώπης”.

Τοποθέτηση Κ. Κουκά

"Εκτιμούμε πως το μέτρο αυτό, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε αύξηση της εισπραξιμότητας του δημοσίου ενώ νησιά που θα έπρεπε για την προσφορά τους στον εθνικό προϋπολογισμό να τυγχάνουν ειδικής θετικής μεταχείρισης, τελικά τυγχάνουν ειδικής αρνητικής μεταχείρισης και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμία ανταποδοτικότητα σε υπηρεσίες προς τους πολίτες των νησιών αυτών, όπως ιατρική κάλυψη, προσωπικό ΕΚΑΒ, δρομολόγια πλοίων, συγκοινωνίες γενικότερα, κάλυψη αναγκών στην παιδεία, στελέχωση υπηρεσιών, αστυνομίας, λιμενικού σώματος κ.λ.π.".