Συνέντευξη με τον δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανώλη Μαργαρίτη

«Ο συγκερασμός πολλών προσπαθειών έχει αποφέρει καρπούς»

Συνέντευξη στην εφημερίδα, εστιάζοντας στα βασικότερα ζητήματα του πολυνησιακού δήμου, όπως επίσης και στις ενέργειες, που έχουν γίνει ή είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν για την αύξηση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, παραχώρησε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα, τόσο το νησί της Νάξου, όσο και τα μικρότερα νησιά, της Σχοινούσας, της Δονούσας, του Κουφονησίου και της Ηρακλειάς, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανώλης Μαργαρίτης, εξηγεί τα προβλήματα, τις προσπάθειες βελτίωσης, αλλά και τους στόχους, που τίθενται για το μέλλον των νησιών. Για το σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων, το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στο θέμα των βασικών υποδομών, ενώ για το μεγαλύτερο σε έκταση νησί του νομού, στρέφεται κυρίως στη βελτίωση των υπηρεσιών, που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.

Ένα πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα πολλοί Δήμοι, είναι αυτό των καθυστερήσεων, στην ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ. Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, είναι μέσα σε αυτούς;

Μ.Μ.: «Τα κυριότερα προβλήματα που έχουμε αφορούν στη διακοπή των έργων του ΕΣΠΑ. Περιμένουμε με ανυπομονησία να τελειώσει αυτή η διαδικασία και να ξεκινήσουν, διότι πρόκειται για έργα υποδομών, τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος, για να μπορέσει να συνεχίσει.

Πρόκειται για το έργο της κατασκευής του ΧΥΤΑ Νάξου, τις αποκαταστάσεις των 11 ΧΑΔΑ, των χωματερών, το μεγάλο αποχετευτικό έργο, που έχουμε ξεκινήσει για τις παραλίες της Νάξου. Αυτά είναι τα τρία μεγαλύτερα έργα, ενώ υπάρχουν και άλλα πολλά.

Είστε αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθούν έγκαιρα;

Μ.Μ: «Ευελπιστώ. Ευελπιστώ, ότι θα συνεχίσει η χρηματοδότηση, θα εξομαλυνθεί η κατάσταση, για να μπορέσουν να τελειώσουν, καθώς ήδη έχουμε βιώσει μία καθυστέρηση 2-3 μηνών».

Εκτός από την ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ, αντιμετωπίζει η Νάξος εν γένει προβλήματα στον τομέα των απορριμμάτων και ιδίως στην αποκομιδή τους;

Μ.Μ.: «Εμείς, σήμερα, όχι μόνο δεν έχουμε προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά ίσα-ίσα, που μεταφέρουμε και τα σκουπίδια από τις Μικρές Κυκλάδες. Αυτή τη στιγμή, έχουμε κλείσει τους σκουπιδότοπους του κάθε μικρού νησιού και έχουμε αγοράσει έναν κινητό Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) για κάθε ένα από αυτά, παίρνουμε τα απορρίμματα και τα μεταφέρουμε στη Νάξο. Θέλω να πω, ότι όχι μόνο κάνουμε τη μεταφορά των απορριμμάτων της Νάξου, αλλά και των Μικρών Κυκλάδων.

Το μόνο που περιμένουμε, είναι την ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ, έτσι ώστε να κλείσει και η τελευταία χωματερή που διαθέτουμε και να μη ζούμε με το φόβο των προστίμων εδώ στο Δήμο.

Γενικά, στο θέμα των απορριμμάτων η Νάξος πάει πάρα πολύ καλά. Ήταν ο Δήμος με τον μεγαλύτερο αριθμό ΧΑΔΑ στο Αιγαίο, από 55 συνολικά χωματερές, τις 11 τις είχε η Νάξος και αυτή τη στιγμή, έχουν κλείσει όλοι, πλην ενός και με την ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ, θα κλείσει και ο τελευταίος».

Στον τομέα της Υγείας, η Νάξος διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα υγείας στις Κυκλάδες. Παρ’ όλα αυτά, αντιμετωπίζονται ελλείψεις στην κάλυψη των αναγκών;

Μ.Μ.: «Δυστυχώς έχουμε έντονο πρόβλημα. Ελλείψεις γιατρών, τις οποίες δεν είχαμε ποτέ άλλοτε. Το Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου λειτουργεί, δυστυχώς, με ελάχιστο προσωπικό ειδικευμένων ιατρών, καθώς επίσης και με πολύ λίγους αγροτικούς ιατρούς. Όπως καταλαβαίνετε, επειδή ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση και πληθυσμό Δήμος των Κυκλάδων, αλλά και ο δυσκολότερος, καθώς καλύπτει 5 νησιά, οι απαιτήσεις σε ιατρικό προσωπικό είναι τεράστιες.

Το κάθε μικρό νησί, χρειάζεται το γιατρό του. Αλλά εκτός από τουλάχιστον έναν αγροτικό ιατρό στα μικρότερα νησιά, που σφύζουν από τουρισμό και είναι φυσικό να έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη, υπάρχουν και 22 κοινότητες εδώ στο νησί της Νάξου, οι οποίες και αυτές έχουν τις ανάγκες τους. Ενώ έχουμε ανάγκη από μεγάλο αριθμό αγροτικών ιατρών, έχουμε ελάχιστους και δυστυχώς το πρόβλημα και του ίδιου του νοσοκομείου είναι τεράστιο, αφού τα χρήματα που δίνονται στο νοσοκομείο μας είναι επίσης λιγοστά. Προσπαθούμε να κρατηθούμε.

Δυστυχώς, οι συναντήσεις που κάναμε ανέκαθεν, τόσο με την τελευταία κυβέρνηση, όσο και με όλες τις προηγούμενες, συναντήσεις που έχουμε κάνει με τους κατά καιρούς υπουργούς, έχουν αποβεί όλα άκαρπα. Δεν έχει δοθεί ακόμη λύση στο θέμα της υγείας».

Ένα ζήτημα, επίσης, το οποίο έχει αποδειχτεί δύσκολη υπόθεση, κυρίως για τη Χώρα της Νάξου, είναι και το κυκλοφοριακό. Ποια είναι η θέση σας για την εφαρμογή των ρυθμίσεων, δεδομένου, ότι έχουν υπάρξει και αντιδράσεις ως προς αυτή, τόσο από μερίδα πολιτών, όσο και από τοπικά ΜΜΕ του νησιού;

Μ.Μ.: «Αυτά που γράφονται στα τοπικά ΜΜΕ, θέλουν να παρουσιάσουν, ότι υπάρχει προβληματισμός στο θέμα του κυκλοφοριακού.

Λόγω της δόμησης της πόλης της Νάξου, της Χώρας, η οποία έγινε στο μακρινό παρελθόν, απευθυνόταν στις ανάγκες κάποιων άλλων εποχών. Έτσι, η πόλη δομήθηκε με τέτοιο τρόπου, με αποτέλεσμα στη σημερινή εποχή να αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα.

Όλα αυτά τα χρόνια, η κάθε δημοτική αρχή, που ερχόταν στα πράγματα, προσπαθούσε να συντάξει μία κυκλοφοριακή μελέτη, που να μπορεί να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις. Όλες οι δημοτικές αρχές που έχουν περάσει μέχρι τώρα, έκαναν σοβαρές προσπάθειες, αλλά δυστυχώς έπεφταν πάνω σε συμφέροντα, μην μπορώντας να εφαρμόσουν μία κυκλοφοριακή μελέτη.

Θεωρώ, ότι η δική μας δημοτική αρχή έκανε τη σοβαρότερη προσπάθεια και εφαρμόσαμε κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία – και μπορώ να πω ότι είμαι ενθουσιασμένος από το γεγονός – πέτυχε. Όταν λέμε ότι πέτυχε, πρώτα απ’ όλα το αναγνώρισε ο ίδιος ο κόσμος. Γι’ αυτό και τη δεύτερη φορά μας ψήφισε και μας ψήφισε με μεγάλο ποσοστό. Και ένας από τους κυριότερους λόγους που μας ψήφισε ο κόσμος και ειδικά εδώ στη Χώρα της Νάξου, είναι το θέμα του κυκλοφοριακού.

Ποτέ άλλοτε δεν είχε “αναπνεύσει” έτσι η Νάξος, όπως τώρα. Ενδεικτικά θα αναφέρω, ότι πριν 2 περίπου χρόνια, πριν να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η κυκλοφοριακή μελέτη, συνέβαιναν – και μιλώ πάντα με τα στοιχεία που μας παρέχει το Αστυνομικό Τμήμα Νάξου – πάνω από 40-50 ατυχήματα στην πόλη, ετησίως. Σήμερα και κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2,5 ετών, έχει γίνει μόλις ένα ατύχημα και αυτό, μπορούμε να πούμε, ελαφρότατο.

Μόνο και μόνο το γεγονός, ότι σταμάτησε ο κίνδυνος για τους πολίτες και τους επισκέπτες της Νάξου, είναι η επισφράγιση της επιτυχίας του κυκλοφοριακού. Εκτός του ότι έχουμε βάλει σε τάξη, με τα roundabout (κόμβους) που έχουμε κάνει και τις μονοδρομήσεις, την πόλη. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, κατά την ώρα άφιξης των πλοίων, αλλά στους υπόλοιπους τομείς, η πόλη λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Πάντα πρέπει να συγκρίνουμε και να βλέπουμε, το πώς ήταν πριν με το πώς είναι τώρα.

Η καλύτερη περίοδος για το κυκλοφοριακό της Νάξου, είναι τώρα. Γι’ αυτό, όπως είπα και προηγουμένως, ο κόσμος, ο οποίος είναι και ο βασικός κριτής μας, μάς αναγνώρισε και μας έδωσε εδώ, στην πόλη της Νάξου, που βρίσκεται ο περισσότερος πληθυσμός, το μεγάλο ποσοστό, στις τελευταίες εκλογές.

Παρ’ όλα αυτά, από το φθινόπωρο και μετά, θα φέρουμε πάλι τους επιστήμονες, που έφτιαξαν την κυκλοφοριακή μελέτη, προκειμένου να κάνουμε μία συζήτηση από την αρχή, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, κατά κύριο λόγο, το “πνίξιμο” της πόλης τον Αύγουστο.

Αυτή η δημοτική αρχή, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και τώρα, μην υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος, προχωρά προς το καλό του τόπου και να είστε σίγουροι, ότι και τα επόμενα χρόνια, η Νάξος θα ανεβαίνει. Θα ανεβαίνει σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο τουριστικά και αυτό θα γίνεται με τη σεμνότητα και με την τάξη, που υπάρχει και αυτή τη στιγμή».

Ο Δήμος σας είναι πολυνησιακός. Για τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, τα θέματα που απασχολούν, αφορούν κυρίως στην υλοποίηση βασικών έργων υποδομής. Τι κινήσεις κάνει η δημοτική αρχή σε σχέση με αυτό;

Μ.Μ.: «Τα νησάκια μας, τα “διαμάντια” μας, αυτά τα τελευταία χρόνια, έπειτα από τις αλλαγές που επέφερε ο “Καλλικράτης”, όταν και συντάχθηκαν μαζί με τη Νάξο, να προχωρήσουμε “χέρι-χέρι”, βλέπουμε, πως είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι.

Στο θέμα των υποδομών, στις βασικές τους υποδομές, έχουν μεγάλο κέρδος. Πρώτον, στο θέμα των απορριμμάτων. Κλείσαμε τους σκουπιδότοπους και τους έχουμε πάρει τα απορρίμματα. Τι καλύτερο για έναν τόπο, από το να μην έχει απορρίμματα; Δεύτερον, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, εγκαθίστανται σε κάθε νησί οι αφαλατώσεις, με αποτέλεσμα ήδη τα δύο μεγαλύτερα νησιά, το Κουφονήσι και η Σχοινούσα, να έχουν σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις και να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα ύδρευσης. Παράλληλα, τελειώνουν αυτό το διάστημα και οι μελέτες, ώστε να προχωρήσουν οι αφαλατώσεις σε Ηρακλειά και Δονούσα.

Αυτά τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, οι βασικές τους υποδομές – νερό και απορρίμματα – βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους. Από κει και πέρα, κάνουμε προσπάθειες και για βιολογικό. Οι βασικές υποδομές των νησιών αυτών, υλοποιούνται σταδιακά και θεωρώ, ότι μέχρι τέλους της θητείας μας θα έχουν ολοκληρωθεί, προκειμένου να βρίσκονται σε ένα επίπεδο, το οποίο δεν μπορούσαν να φανταστούν πριν».

Το διάστημα των τελευταίων ετών, η Νάξος έχει σημειώσει μία «έκρηξη» στον τομέα της επισκεψιμότητας. Θεωρείτε, ότι αυτό πρόκειται για συνέπεια της γενικότερης ανοδικής τάσης που παρουσιάζει ο τουρισμός στην Ελλάδα, ή οφείλεται και στις δράσεις του Δήμου;

Μ.Μ.: «Πρόκειται για έναν συγκερασμό πολλών παραγόντων. Από τη μία πλευρά, παρατηρείται μια γενικότερη αύξηση επισκεψιμότητας στην Ελλάδα. Από την άλλη, όμως, ο Δήμος, η δημοτική αρχή συμβάλλει και με τη διαφήμιση τη σωστή που γίνεται, αλλά και με την προσοχή που δείχνουμε στον τόπο μας, είτε πρόκειται για τον τομέα της καθαριότητας, είτε με την επιβολή της τάξης, είτε, κυρίως, με την προσφορά, που υπάρχει από τον ίδιο τον τόπο.

Δεν εκμεταλλευόμαστε απλά και μόνον, ό,τι η φύση μας χάρισε, τις παραλίες μας, τα όμορφα χωριά ή την πανέμορφη ορεινή περιοχή. Η Νάξος είναι ένα νησί, που προσφέρει τα πάντα. Η Νάξος προσφέρει ιστορία, προσφέρει ομορφιά, προσφέρει σωστή συμπεριφορά και αντιμετώπιση των επισκεπτών, από πλευράς των επαγγελματιών, προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και καλές τιμές, ενώ απευθυνόμαστε σε κάθε είδους τουρισμό, είτε αυτός είναι ιστορικός, είτε θρησκευτικός, είτε περιηγητικός, είτε αναψυχής.

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι η αύξηση των τουριστών στη Νάξο δεν είναι τυχαία. Υπάρχουν οι γενικότερες αυξητικές τάσεις, που σημειώνει η χώρα. Επίσης, είναι και η σωστή δράση, από πλευράς του Δήμου. Και το τρίτο, είναι η σωστή αντιμετώπιση του τουρισμού από τους πολίτες μας. Αυτός είναι ο συγκερασμός. Ο συγκερασμός πολλών προσπαθειών, ο οποίος έχει αποφέρει καρπούς.

Γι’ αυτό βλέπουμε τη Νάξο κάθε χρόνο να ανεβαίνει, όπως και πέρσι, όταν καταφέραμε μία πολύ μεγάλη άνοδο, έτσι και φέτος, που είδαμε μία επίσης μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2014. Παρά τα κωλύματα, παρά την οικονομική κρίση είχαμε αύξηση και μάλιστα, ιδιαίτερα στον ξένο τουρισμό.

Αυτό το καταφέραμε με πολλούς τρόπους. Διαφήμιση στις ξένες αγορές, διαφήμιση με ηλεκτρονικά μέσα, είναι πολλοί οι τρόποι που χρησιμοποιούμε και δόξα τω Θεώ, αποδίδουν».

Τέλος, ο κ. Μαργαρίτης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε πολίτες και φορείς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, για την προσφορά τους, ώστε ο Δήμος να πετύχει την προαναφερόμενη άνοδο. «Ως δήμαρχος και επειδή πλέον, κοντεύουμε να τελειώσουμε την τουριστική σεζόν, θέλω δημοσίως να ευχαριστήσω όλους τους δημότες μας, οι οποίοι έχουν βοηθήσει στο να ανέβει τόσο πολύ η Νάξος. Θέλω να ευχαριστήσω, πρώτα απ’ όλα την Αστυνομία και τη Λιμενική Αρχή, για την τάξη που διατηρούν. Να ευχαριστήσω τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που βρίσκονται πάντα stand-by. Να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι συμβάλλουν στην άνοδο της Νάξου και ειδικά τους επαγγελματίες του νησιού μας, οι οποίοι με τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρουν, καθώς επίσης και με τις καλές τιμές που διατηρούν, δίνουν, κυριολεκτικά, τον εαυτό τους, προκειμένου ο τουρίστας να είναι ευχαριστημένος και να αποφασίσει να επισκεφτεί ξανά τη Νάξο. Πρέπει, όμως, να ευχαριστήσουμε και το Θεό, που μας έχει δώσει αυτά τα πανέμορφα πέντε νησιά, αυτό τον όμορφο τόπο και εμείς, από εκεί και πέρα θα δουλέψουμε σκληρά, έτσι ώστε ο Δήμος μας και τα νησιά μας, να φτάσουν στο επίπεδο που μας αρμόζει».