Οι Αντιπεριφερειάρχες Γ. Λεονταρίτης και Φ. Ζαννετίδης σε Κύθνο και Κέα

Έμφαση στα έργα υποδομής και τον πρωτογενή τομέα

Η ωρίμανση των εν εξελίξει έργων των Δήμων, καθώς και η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη και του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Πολιτικής και Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη με τους δημάρχους και τους φορείς της Κύθνου και της Κέας.

Οι Αντιπεριφερειάρχες επισκέφτηκαν τα δύο νησιά, συνοδευόμενοι από τον Έπαρχο Κέας-Κύθνου Παναγιώτη Βιτάλη και από πολυπληθή ομάδα στελεχών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ιωάννης Πουλής, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου Ηλίας Οικονομίδης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων Γιώργος Παγανέλης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Θαλάσσιας Αλιείας Κυκλάδων, Αικατερίνη Πριόνα και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Κυκλάδων, Σοφία Μεχτάρη.

Στη συνάντηση με το Δήμαρχο Κύθνου Σταμάτη Γαρδέρη, συμμετείχαν επίσης και οι αλιείς του νησιού με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με λοιπούς εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα (κτηνοτρόφους, γεωργούς), ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε εκτενής αναφορά στα έργα υποδομής του νησιού καθώς και στα ζητήματα του αγροτικού τομέα με κυρίαρχο εκείνο της λειτουργίας του σφαγείου.

Συνάντηση με αγρότες και κτηνοτρόφους

Την επόμενη ημέρα, οι κ.κ. Λεονταρίτης και Ζαννετίδης μετέβησαν στην Κέα, προκειμένου να εξετάσουν από κοινού με το Δήμαρχο κ. Ιωάννη Ευαγγέλου θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, όπως η ωρίμανση των έργων και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αντίστοιχα.

Το κλιμάκιο κατέφτασε στο νησί την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου μετά από σχετική πρόσκληση του Δημάρχου για επιτόπια επίσκεψη στα εν εξελίξει έργα του Δήμου αλλά και για την ενημέρωση των δημοτών σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης. Το κλιμάκιο επισκέφτηκε αμέσως το έργο του Σφαγείου, το οποίο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» ενημερωτική συνάντηση, παρουσία εκπροσώπων και μελών των Αγροτικών Συνεταιρισμών, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, καθώς και των αιρετών εκπροσώπων του νησιού.

Θέματα προτεραιότητας

Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν ήταν και οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σταβλισμού. Ειδικότερα, Επισημάνθηκαν από τους παρευρισκόμενους τα ζητήματα και οι απορίες που έχουν δημιουργηθεί κατά την εφαρμογή του σχετικού νόμου και των τροποποιήσεών του για την αδειοδότησή τους, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας δήλωσαν την πρόθεσή τους για τη διοργάνωση ημερίδας από υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να ενημερωθούν λεπτομερώς και αρμοδίως οι παραγωγοί.

Σχετικά με το θέμα των αιμοληψιών, οι παραγωγοί ενημερώθηκαν αρμοδίως ότι είναι δυνατή η συνεργασία με ιδιώτη κτηνίατρο, με πρόβλεψη για κάλυψη του κόστους αιμοληψίας από το Κράτος.

Επιπλέον υπήρξε η ενημέρωση ότι οι σχετικές εξετάσεις για τη χορήγηση του πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων μπορούν να διεξαχθούν σε οποιοδήποτε πιστοποιημένο φορέα που λειτουργεί ως εξεταστικό κέντρο.

Διευκρινίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι εδώ και αρκετό καιρό δεν χορηγούνται άδειες μικρού αποσταγματοποιείου για ημερήσια καζάνια, αλλά ότι επιτρέπεται η απόσταξη εντός αδειοδοτημένου οινοποιείου, βάσει της δυναμικότητας αυτού και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Νέο Δημοτικό Σφαγείο Κέας

Επισημάνθηκε ότι ολοκληρώνεται η φάση των διαδικασιών, ενώ διατυπώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για επιτάχυνση των εργασιών και συνακόλουθα της αδειοδότησης του νέου Δημοτικού Σφαγείου Κέας. Ο Δήμαρχος κ. Ευαγγέλου, διευκρίνισε ότι οι κτιριακές εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός ενός μήνα και με την ολοκλήρωση και των πολεοδομικών θεμάτων, το τελευταίο στάδιο αποτελεί η αδειοδότηση του Σφαγείου.

Όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Ζαννετίδης ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για συζήτηση και συλλογή προτάσεων των νησιών ευθύνης της, σχετικά με το ποια τοπικά προϊόντα ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις, προκειμένου η Περιφέρεια να αναλάβει τη χρηματοδότηση για την ανάδειξή τους ως Προϊόντα προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) ή Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.). Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την έναρξη πιλοτικού προγράμματος στη Ρόδο, στη Νάξο και στην Αστυπάλαια με σκοπό την ιχνηλασιμότητα του κρέατος, την προστασία της τοπικής παραγωγής και την ανάδειξη του τοπικού προϊόντος με χορήγηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ταυτότητας τοπικού προϊόντος. Σκοπός της Περιφέρειας είναι η επέκταση του προγράμματος και σε άλλα νησιά, με δεδομένη τη θετική ανταπόκριση της αγοράς.

Σχετικά με την Παραγωγή Προϊόντων Οικοτεχνίας, οι φορείς ενημερώθηκαν ότι για την εκμετάλλευση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ο παραγωγός μπορεί, υπό προϋποθέσεις και πάντα τηρώντας τους κανόνες υγιεινής, να τυροκομεί στη στάνη του έως 300 κιλά ημερησίως (ΚΥΑ 3724/162303/22.12.14- ΦΕΚ 3438/Β/2014). Τα δε προϊόντα θα μπορούν να διατίθενται, είτε εντός της εγκατάστασής του είτε σε τοπικές ή λαϊκές αγορές και πάντα εντός των ορίων του νησιού του. Για τα υπόλοιπα προϊόντα αναμένεται η έκδοση σε ΦΕΚ της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, όπου θα διευκρινίζονται λεπτομερώς οι όροι και οι απαιτήσεις παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας επί των αγροτικών θεμάτων και προκειμένου να υπάρχει λεπτομερής ενημέρωση επί αυτών, αναμένεται η αποστολή σχετικού ενημερωτικού εγγράφου, όπου θα καταγράφονται όλες οι διευρυμένες αρμοδιότητες του φορέα.

Ενεργοποίηση για την ολοκλήρωση των έργων

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης, ενημέρωσε ότι – σε συνέχεια της προηγούμενης επίσκεψής του στο νησί της Κέας και των έργων σε εξέλιξη – ήδη παρακολουθεί προσωπικά όλες τις εκκρεμότητες στις διαδικασίες, ενώ έχει ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για εγρήγορση για ολοκλήρωση των έργων όπως το Δίκτυο Ύδρευσης Ιουλίδας, το Δημοτικό Σφαγείο, ο ΧΥΤΑ Κέας και το νέο Δημοτικό Σχολείο.

Τέλος, ακολούθησε χθες υπηρεσιακή συνάντηση εργασίας στο Ιστορικό Δημαρχείο Κέας για συγκεκριμένα θέματα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής του νησιού.