Ανακατασκευή και ανασχεδιασμό του τουριστικού portal του Δήμου Τήνου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο

Προσπάθεια εκ νέου

Τον επανασχεδιασμό και την ανανέωση της διαδικτυακής τουριστικής πύλης του Δήμου Τήνου, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με στόχο τη βελτίωση των αποδόσεών του, καθώς βάση μετρήσεων, η επισκεψιμότητά του είναι αρκετά χαμηλή.

Δεδομένου, ότι η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Τήνου, με αποκλειστικό σκοπό την τουριστική προώθηση του νησιού και την ενημέρωση των εν δυνάμει επισκεπτών, δεν εμφανίζεται ούτε στην 7η σελίδα αναζήτησης της μεγαλύτερης και γνωστότερης μηχανής, το Google, αν κανείς αναζητήσει τον όρο «Τήνος», ενώ παράλληλα, έχει μία εξαιρετικά χαμηλή θέση στις μετρήσεις επισκεψιμότητας ιστοσελίδων, περίπου 3,7 εκατομμύρια θέσεις χαμηλότερα από την πολιτική, δημοτική ιστοσελίδα, η Αντιδήμαρχος Τήνου, κ. Αναστασία Δεληγιάννη, έπειτα από σχετική πρόταση της Τουριστικής Επιτροπής, εισηγήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Τήνου, την ανακατασκευή και τον επανασχεδιασμό του site, σε μία προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστικό για το χρήστη, που θα βοηθήσει στη βελτίωση των ποσοστών επισκεψιμότητας.

Η υπάρχουσα ιστοσελίδα δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο της

Στην εισήγησή της η κ. Δεληγιάννη τόνισε, πως «ο Δήμος Τήνου, διαθέτει αυτή τη στιγμή μία ιστοσελίδα, το tinos.gr, που είναι το καθαρά τουριστικό portal του Δήμου και το κατ’ εξοχήν εργαλείο προβολής του νησιού μας. Ωστόσο, το συγκεκριμένο site δεν έχει ανταποκριθεί στο ρόλο του, αφού η επισκεψιμότητα είναι ελάχιστη. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει και να αναβαθμιστεί», σημειώνοντας, πως σύμφωνα με εφαρμογή μετρήσεων επισκεψιμότητας, «η θέση του tinos.gr στην παγκόσμια κατάταξη, είναι 3.708.288 σε αντίθεση με την ιστοσελίδα του Δήμου Τήνου, που είναι στη θέση 3.309».

«Οι λόγοι που δεν δέχεται επισκέψεις», σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, «είναι πολλοί. Δεν είναι ελκυστικό προς τον επισκέπτη, η πρώτη εντύπωση, όταν κάποιος μπαίνει στο site δεν είναι η θετικότερη (χρωματισμός menu κλπ), με αποτέλεσμα να μην παραμένει σε αυτό. Το site δεν ανανεώνεται συχνά, δεν υποστηρίζεται από το Facebook, παρά το γεγονός, ότι υπάρχουν 1.400 περίπου ακόλουθοι στη σελίδα του Δήμου Τήνου. Επίσης, οι κριτικές που λάβαμε, κατά τη συμμετοχή μας σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις και εκθέσεις εσωτερικού, ήταν απογοητευτικές. Γειτονικά νησιά διαθέτουν πολύ πιο λειτουργικά site και εύχρηστα, τα οποία συγκριτικά με το δικό μας, δέχονται περισσότερες επισκέψεις».

Όπως επεσήμανε, «όλα τα παραπάνω, καθιστούν απαραίτητη την ανανέωση της σελίδας, ώστε να γίνει ένα πραγματικό εργαλείο για το νησί μας, όπως και των δημοτών της. Πρόθεσή μας είναι να στηθεί από την αρχή πάνω στα ίδια υλικά και την ίδια πλατφόρμα, αλλά με μια πιο μοντέρνα ματιά και ένα πιο σύγχρονο σχεδιασμό. Ταυτόχρονα, το site θα υποστηρίζεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου, την ενημερωτική σελίδα του Δήμου, ώστε να καταστεί ένα πραγματικό εργαλείο για την τουριστική προβολή. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα έχει σύγχρονο σχεδιασμό, που θα αναδεικνύει τις ομορφιές του νησιού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει την εύκολη πλοήγηση του χρήστη και τη διασύνδεση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα υπάρχει μηχανή αναζήτησης εντός του site, μέσω της οποίας ο χρήστης, θα μπορεί να βρει εύκολα τις πληροφορίες που αναζητεί. Στην αρχική σελίδα θα προβάλλονται δυναμικά διαφορετικές θεματικές τουρισμού και προτάσεις, ανάλογα με την εποχή και τα θέματα που θέλει να προβάλλει ο Δήμος κάθε φορά, ώστε να ενισχυθεί η επανεπισκεψιμότητα των χρηστών. Θα είναι αναρτημένο όλο το προωθητικό υλικό, διαφημιστικά, φυλλάδια, χάρτες, βίντεο και άλλα, σε ψηφιακή μορφή, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη για download (κατέβασμα). Θα παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης με ιστοσελίδες ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων του νησιού […] Θα υπάρχει διασύνδεση με την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΤ, ενώ οι χρήστες θα μπορούν να μοιράζουν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Τέλος, υπογράμμισε, πως την εισήγηση στηρίζει ομόφωνα η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Τήνου.

Να δοθεί βάση στην προώθηση του υπάρχοντος site ζητά η αντιπολίτευση

Κατά τη συζήτηση, που ακολούθησε έπειτα από την εισήγηση της κ. Δεληγιάννη, το λόγο πήρε η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Αλβέρτη, η οποία τόνισε, πως το ποσό, που προτείνεται για την ανακατασκευή της ιστοσελίδας, 7.534,20 ευρώ, θεωρείται υπερβολικό, καθώς ο Δήμος είχε δαπανήσει αρκετά χρήματα για την κατασκευή της. Παράλληλα, τόνισε, πως η επισκεψιμότητα και οι κριτικές του site δεν είναι πολύ χειρότερες, από αυτές αντίστοιχων site, όπως της Σύρου ή της Θήρας, οι Δήμοι των οποίων δαπάνησαν εξαιρετικά μεγάλα ποσά για την κατασκευή τους. Κατά συνέπεια, η κ. Αλβέρτη πρότεινε αν υπάρξει νέα δαπάνη, αυτή να δοθεί σε κάποια εταιρεία προώθησης του ήδη υπάρχοντος site και όχι στην ανακατασκευή του.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Αλβέρτη ανέφερε, πως «οι επιφυλάξεις μας συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία. Οι περισσότερες από τις προδιαγραφές που σχεδιάζονται στη μελέτη πληρούνται ήδη από την υπάρχουσα ιστοσελίδα (μηχανή αναζήτησης, θεματικές σχετικά με τον τουρισμό στην αρχική σελίδα, σύνδεση με ιστοσελίδες ξενοδοχείων κλπ). Κάποιες από αυτές που δεν πληρούνται, θεωρούμε πολύ απλό να ενσωματωθούν χωρίς ιδιαίτερα έξοδα, όπως η ανάρτηση προωθητικού υλικού, σύνδεση με την ιστοσελίδα του ΕΟΤ κλπ. Αν θα έπρεπε να δαπανηθούν κάποια χρήματα, αυτά θα προτείναμε να πάνε σε μία εταιρεία προώθησης του portal και όχι στον επανασχεδιασμό του, διότι η προώθησή του είναι επίσης σημαντική».

Με την τοποθέτηση της επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Κοινό Τηνίων» συμφώνησε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Κροντηράς.

Απαντώντας σε μερικά σημεία της τοποθέτησης της αντιπολίτευσης, η Αντιδήμαρχος, κ. Δεληγιάννη, υπογράμμισε, ότι «συμφωνώ με την προώθηση του portal, αλλά θεωρώ ότι είναι μία επόμενη κίνηση. Πρώτα πρέπει να στήσουμε κάτι σωστά και μετά να το προωθήσουμε». Παράλληλα, όσον αφορά στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας, η Αντιδήμαρχος επεσήμανε, πως πέραν της προσθήκης νέου υλικού, «θα αξιοποιηθεί όλο το υπάρχον περιεχόμενο, θα επαναπροσδιοριστεί, όμως, η αρχιτεκτονική της πληροφορίας».