Έγκριση προϋπολογισμού, τεχνικού προγράμματος και δημοτικών τελών για το 2016 από τον Δήμο Μυκόνου

Πορεία με ρεαλιστικό κριτήριο

Κ. Κουκάς: “Προχωρήσαμε σε άρση μίας χρόνιας αδικίας στην Άνω Μερά”

Με άξονα τις κοινωνικές κι επιχειρηματικές ανάγκες της Μυκόνου υπερψηφίστηκαν τα δημοτικά τέλη, ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2016 στον Δήμο Μυκόνου, με τους δημοτικούς συμβούλους μάλιστα να προχωρούν στην αποκατάσταση μίας “χρόνιας αδικίας” για τα τέλη των κοινόχρηστων χώρων στη Δημοτική Κοινότητα Άνω Μεράς.

Ανάμεσα στους πρώτους Δήμους των Κυκλάδων που “έτρεξαν” τις διαδικασίες και τις συνεδριάσεις πριν τη λήψη των τελικών αποφάσεων από το δημοτικό συμβούλιο, υπήρξε και ο Δήμος Μυκόνου, με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Κουκά να εκφράζει την ικανοποίησή του, αφού οι σχετικές συγκλίσεις των μελών των οργάνων ολοκληρώθηκαν έως το τέλος Νοεμβρίου.

Πλήρης απαλλαγή των ευπαθών ομάδων

Ειδικότερα, όσον αφορά στα ανταποδοτικά τέλη για τις κατηγορίες των ανθρώπων που αποτελούν τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε για δεύτερη συνεχή χρονιά την πλήρη απαλλαγή τους από την καταβολή δημοτικών τελών για το 2016. Όπως εξήγησε ο κ. Κουκάς μιλώντας στην εφημερίδα, “Πέρυσι το 2014 με την έναρξη της δημοτικής μας θητείας πήραμε μία γενναία ομόφωνη απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο και για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Μυκόνου προτείναμε την πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων όπως αυτές προσδιορίζονται από τον νόμο”. Πρόσθεσε δε, πως, αυτή η απόφαση αξιολογήθηκε θετικά προκειμένου ώστε να ισχύσει και την επόμενη χρονιά, καθώς “οι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ακόμη και σε ένα μέρος που έχει ευημερία όπως είναι η Μύκονος πρέπει να έχουν την ανάλογη υποστήριξη την οποία και χρειάζονται”.

Πέραν των ανωτέρω, υπενθυμίζοντας πως, “Πέρυσι διατηρήσαμε τα δημοτικά τέλη τα οποία βρήκαμε από την π. Δημοτική Αρχή”, συμπλήρωσε πως σε γενικές γραμμές το συμβούλιο ακολούθησε την ίδια ρότα, παρά “την αντίθετη εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, που έκανε λόγο για αύξηση”.

“Η Οικονομική Επιτροπή ωστόσο, αποφάσισε και πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο πήρε την ίδια απόφαση να διατηρήσουμε τα ίδια δεδομένα με την πλήρη απαλλαγή για τις ευπαθείς ομάδες” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, λέγοντας παρακάτω, πως, μόνον μία σημαντική αλλαγή υπήρξε σε επίπεδο χρήσης κοινόχρηστων χώρων για την Δημοτική Κοινότητα της Άνω Μεράς.

Μειώθηκαν κατά το ήμισυ τα τέλη στην Άνω Μερά

Συνεπής και στις προεκλογικές δεσμεύσεις της, η Δημοτική Αρχή πρότεινε και υπερψηφίστηκε από όλους, η μείωση των δημοτικών τελών στα γεωγραφικά όρια της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Μεράς κατά το ήμισυ, προκειμένου όπως εξήγησε ο κ. Κουκάς, να αποκατασταθεί μία αδικία χρόνων. “Όσον αφορά στη Δημοτική Κοινότητα της Άνω Μεράς προχωρήσαμε στην άρση μίας χρόνιας αδικίας γιατί υπήρχε το ίδιο τέλος κοινόχρηστων χώρων εδώ και επτά, οκτώ χρόνια τόσο στη Χώρα, όσο και στην Άνω Μερά”. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “οι αντικειμενικές αξίες και τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων είναι δυσανάλογα. Γι αυτό το λόγο, υλοποιώντας και μία προεκλογική εξαγγελία προτείναμε και ψηφίστηκε η μείωση των δημοτικών τελών κατά το ήμισυ στη Δημοτική Κοινότητα της Άνω Μεράς, η οποία καλύπτει γεωγραφικά το μισό νησί”.

Ως εκ τούτου, μετά την απόφαση των δημοτικών συμβούλων, το τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο για τους κοινόχρηστους χώρους στη Χώρα διατηρείται στα 50ευρώ ενώ για την Άνω Μερά διαμορφώνεται στα 25 ευρώ.

Προϋπολογισμός με έμφαση σε “ανοικτές” ανάγκες

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ωστόσο, ο προϋπολογισμός για το νέο έτος, με την αντιπολίτευση γενικώς να μην εγκρίνει τις σχετικές εισηγήσεις. Παρόλα αυτά, ο δήμαρχος Μυκόνου στις δηλώσεις του, επεσήμανε ιδιαίτερα πως, “Είμαστε σε πλήρη συμμόρφωση με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και τις εγκυκλίους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου” εξηγώντας παράλληλα πως, “Προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν προϋπολογισμό σε συνέχεια του περυσινού που ήταν ο πρώτος μας, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρηματιών του νησιού για την ανάπτυξη την οποία και θέλουμε να δώσουμε και να ενισχύσουμε στο νησί μας”.

Αναφερόμενος στο τεχνικό πρόγραμμα σημείωσε μάλιστα πως, “δόθηκε έμφαση στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα ανταποδοτικά τέλη, όπως ζητήματα καθαριότητας” ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν έργα και εργασίες στο οδικό δίκτυο, αφού η βελτίωσή του είναι αδήριτη και καταγεγραμμένη ανάγκη. “Εγκρίναμε ένα μεγάλο ποσό περί των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες οδοποιίας” που όπως πρόσθεσε, “αποτελούν μία μεγάλη πληγή του νησιού μας. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει συντηρήσεις και άρα, κάναμε μία μεγάλη στροφή προς τα θέματα οδοποιίας και ηλεκτροφωτισμού”.

Αξίζει να επισημανθεί, πως στις σχετικές εισηγήσεις των οικονομικών θεμάτων προέβη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Γκέλος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί η οικονομική πορεία του Δήμου Μυκόνου, εξηγώντας τέλος, πως, θα πρέπει να υπάρξει και λήψη μέτρων για οφειλέτες που απασχολούν τη δημοτική πλευρά.