Επιγραμματικός απολογισμός και δηλώσεις των δημάρχων για τα πεπραγμένα του 2015 και τους στόχους του νέου έτους

Ανασκόπηση και προτεραιότητες στα Κυκλαδονήσια

Τη “σκυτάλη” των προσπαθειών βελτίωσης κι ανάπτυξης των νησιών θα κρατήσουν οι Δήμοι των Κυκλάδων και το 2016, με τους δημάρχους αυτών, να ξεδιπλώνουν τον σχεδιασμό τους για το άμεσο χρονικό διάστημα, κατόπιν ενός λιτού απολογισμού για το έτος που συμπληρώνεται σε δύο 24ωρα, μιλώντας αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη”.

Κυκεώνας γραφειοκρατικών διαδικασιών, πενιχρές οικονομικές δυνατότητες, μειωμένοι προϋπολογισμοί αλλά και πλείστα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον νησιώτικο χώρο, έρχονται να συνθέσουν το περίγραμμα εντός του οποίου οι αιρετοί εκπρόσωποι των νησιωτών καλούνται να χαράξουν μία θετική πορεία για τα Κυκλαδονήσια, προκειμένου να τύχουν καλύτερης καθημερινότητας οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και ποιοτικότερων παροχών οι επισκέπτες τους.

Παρά τον πακτωλό χρημάτων που πέρασαν από τα ταμεία πολλών Δήμων κατά τα παρελθόντα έτη, αρκετές από τις ανάγκες σε επίπεδο υποδομών, παραμένουν άλυτες κι έρχονται με επιτακτικό τρόπο στο προσκήνιο, με τις Δημοτικές Αρχές να αναμετρώνται καθημερινά με έναν σκληρό αγώνα αναζήτησης ή και κατοχύρωσης πόρων για την κάλυψή τους.

Στην “Κοινή Γνώμη” μίλησα οι δήμαρχοι Σίφνου, Κύθνου, Μυκόνου, Σύρου, Νάξου, Άνδρου και Πάρου.

Δήμος Σίφνου

Τη θετική πορεία σε επίπεδο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στη Σίφνο σημειώνει ως “επιτυχία” στις δηλώσεις του ο δήμαρχος, Ανδρέας Μπαμπούνης, αναφερόμενος στα πεπραγμένα του 2015. “Είναι σημαντικό πως, πλέον, στο νησί μας υπάρχει διαδικασία ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Το πρόβλημα ήταν μεγάλο και φέτος η Σίφνος ξεκίνησε και την κομποστοποίηση μετά και από την ανακύκλωση που πραγματοποιεί συστηματικά από το 2008. Θεωρώ πως, είμαστε από τα πρώτα νησιά του Αιγαίου, αν όχι της Ελλάδος που έχουμε ολοκληρωμένη διαχείριση στο θέμα των απορριμμάτων. Αυτή η εξέλιξη είναι θετική καθώς αφορά το περιβάλλον, που μοιραία επηρεάζει και την ποιότητα ζωής των κατοίκων”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, στο εν λόγω πεδίο, “απομένει η ολοκλήρωση της κατασκευής του ΧΥΤΥ”, όμως όπως υπογράμμισε, “στην πράξη θεωρώ ότι σε αυτό το κομμάτι, καταγράφουμε επιτυχία”.

Εκτός των ανωτέρω, στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του Δήμου Σίφνου για το 2016, έχει τεθεί “η ολοκλήρωση των μελετών για την αποχέτευση των κεντρικών οικισμών της Απολλωνίας και του Αρτεμώνα καθώς επίσης και των συνεκτικών οικισμών πλησίον αυτών”. “Εντός του 2016 ευελπιστούμε, γνωρίζοντας πλέον πώς προχωρά το νέο ΕΣΠΑ και τί χρήματα έχει η Περιφέρεια για τη διαχείριση λυμάτων, πως το δίκτυο αποχέτευσης θα είναι από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Είναι ένα έργο πνοής για το νησί, για το οποίο αγωνίζεται η τοπική κοινωνία περίπου 20 χρόνια. Καταβάλλοντας συστηματικές προσπάθειες καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, καταφέραμε να το ωριμάσουμε σε ποσοστό περίπου 100%. Η ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ θα είναι “δώρο” για εμάς”.

Κοινή παραδοχή όλων, αποτελεί πως η ανάπτυξη των νησιών αλλά και η επιβίωση των κατοίκων τους απαιτεί συγκροτημένη ακτοπλοϊκή σύνδεση. Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νησιώτικος νομός, αλλά και ειδικότερα η Σίφνος, ο κ. Μπαμπούνης ανέφερε πως, “Σημαντικό είναι το γεγονός ότι καταφέραμε μετά από συστηματική προσπάθεια κι επικοινωνία με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να έχουμε εγκαίρως αναρτημένα τα δρομολόγια που αφορούν το νησί, ώστε να έχει τη δυνατότητα κάποιος ενδιαφερόμενος να κατοχυρώσει ως τουριστικό προορισμό τη Σίφνο την καλοκαιρινή περίοδο. Και το 2015, αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε μία μικρή αύξηση του τουρισμού και αντίστοιχες προσδοκίες έχουμε και για το 2016, εφόσον έχουν γνωστοποιηθεί τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια”. Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Σίφνου, εμφανώς ικανοποιημένος, τόνισε πως, “Όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι η Σίφνος σε καθημερινή βάση θα έχει έξι δρομολόγια ταχύπλοων. Επιδιώκουμε μία στοχευμένη τουριστική προβολή στο εξωτερικό και το ακτοπλοϊκό είναι στις προτεραιότητες μας. Ασκούμε πίεση όσο μπορούμε”.

Δήμος Κύθνου

Εντός του πλαισίου στοχοθεσίας της Δημοτικής Αρχής κινείται ο Δήμος Κύθνου βάσει των δηλώσεων του δημάρχου, Σταμάτη Γαρδέρη, ο οποίος επιδιώκει τις κατάλληλες ενέργειες για τη βελτίωση του νησιού και το 2016. “Εκτιμώ πως πετύχαμε αρκετά από όσα είχαμε θέσει στο πλάνο μας σε επίπεδο έργων υποδομής και όχι μόνο, θεωρώντας πως αυτά τα έργα θα δώσουν τουριστική ώθηση στο νησί. Αρχικά καταστήσαμε επισκέψιμο ξανά το σπήλαιο Καταφύκι, ενώ διαμορφώσαμε κάποιους χώρους στάθμευσης σε περιοχές που συγκεντρώνουν επισκεψιμότητα, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες” ανέφερε ο κ. Γαρδέρης, προσθέτοντας παρακάτω πως, “Δρομολογήσαμε και θέλουμε να τρέξουμε κάποια ζητήματα όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα”. Ένα εξ αυτών, σημείωσε ότι είναι “η λειτουργία του σφαγείου, το οποίο πρέπει να λάβει την κανονική αδειοδότηση πέραν της παράτασης που πήρε από την Περιφέρεια για την προσωρινή λειτουργία του”. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση μάλιστα, πως, “Είμαστε μέσα στη στοχοθεσία” παρά τις οικονομικές δυσκολίες που συναντά ο Δήμος Κύθνου. “Τα οικονομικά και οι προϋπολογισμοί μας είναι περιορισμένοι και συγκεκριμένα για τον Δήμο μας η μείωση αγγίζει το 12% σε σχέση με τον περυσινό προϋπολογισμό”.

Παρόλα αυτά, εξήγησε πως, “Για το 2016 θέτουμε σε προτεραιότητα την αποκατάσταση του μεγάλου γηπέδου ώστε να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τουρνουά ποδοσφαίρου” ενώ επιπρόσθετα, “σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου επιθυμούμε να λειτουργήσει μία μικρή μαρίνα σε βάθος διετίας στη θέση “Μέριχας” προκειμένου να γίνεται ελλιμενισμός μικρών σκαφών. Είναι κι αυτός ο στόχος, ένα βήμα πιο κοντά στην τουριστική ανάπτυξη” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με ζητήματα που απασχολούν και επηρεάζουν την καθημερινότητα πρωτίστως των μονίμων κατοίκων, ο δήμαρχος, υπογράμμισε κατηγορηματικά πως, “μας προβληματίζουν θέματα ύδρευσης, αποχέτευσης και γι αυτό, ξεκινάμε την εκπόνηση μελετών αλλά και τις διαδικασίες χωροθέτησης βιολογικών ανά περιοχή. Θέλουμε να υλοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης δικτύων ύδρευσης δεδομένης και της λειτουργίας της αφαλάτωσης”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, υπογράμμισε πως, η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί έναν σταθερό στόχο, με τον Δήμο Κύθνου να αναπτύσσει δράσεις ώστε “το νησί να στηρίζεται στην προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο περιπατητικός, ο θρησκευτικός τουρισμός κλπ.”.

Δήμος Μυκόνου

Να καταστεί η Μύκονος “αντάξια της φήμης της” καλύπτοντας παράλληλα “επαρκώς και ποιοτικά τις ανάγκες τόσο των επισκεπτών της, όσο όμως και των κατοίκων της 365 ημέρες τον χρόνο” είναι ο στόχος του δημάρχου, Κωνσταντίνου Κουκά συνολικά για την τρέχουσα θητεία. Με δεδομένη τη σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών, αλλά και την ανάγκη οργάνωσης της διοίκησης στον Δήμο Μυκόνου πορεύθηκε η νέα Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα, “αντιμετωπίζοντας πρωτίστως το σοβαρό ζήτημα της λήψης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας”.

Μεταξύ των όσων απαρίθμησε απολογιστικά ο κ. Κουκάς για το 2015, τόνισε πως, “Προχωρήσαμε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το πανεπιστήμιο Πειραιά για την αναδιοργάνωση των δομών του Δήμου, υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ με σκοπό τη θεσμική υποστήριξη των αιρετών του Δήμου μας” ενώ σε επίπεδο ρύθμισης ζητημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων, πρόσθεσε πως, “Ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε τον Μάρτιο του 2015 δύο διεθνείς ανοικτούς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, την αποκομιδή των απορριμμάτων και τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων, οι οποίοι είναι στην τελική φάση”. Επιπρόσθετα, έκανε μνεία για την παραλαβή “δύο νέων σύγχρονων απορριμματοφόρων και πέντε presscontainer απορριμμάτων” ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συμπλήρωσε πως, “ήδη μέσα στον Δεκέμβριο δημοπρατήθηκε η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ”.

Όσον αφορά στο θέμα της πολιτιστικής προώθησης του τόπου, σημείωσε πως, “Προωθήσαμε έμπρακτα τη Δήλο μέσα από εκδηλώσεις καθώς και μέσα από το ημερολόγιο του Δήμου ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε σωρεία πολιτιστικών γεγονότων”. Δεδομένης της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας, ο δήμαρχος επεσήμανε πως, “μετά από διαγωνισμό προχωρήσαμε στην ανάθεση της υπηρεσίας φύλαξης δημόσιων χώρων σε ιδιωτική εταιρεία βελτιώνοντας αισθητά το καλοκαίρι του 2015 το κλίμα ασφάλειας στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας και της Απάνω Μεράς”. Εξέλιξη που δεν θα μπορούσε να παραληφθεί εκ μέρους του, αποτέλεσε σαφώς και “η επιδιόρθωση των παλαιών αφαλατώσεων αλλά και η κατασκευή και λειτουργία των δύο νέων φορητών αφαλατώσεων, δίνοντας λύση στο θέμα της λειψυδρίας στη Μύκονο”. Σε επόμενο στάδιο και για το 2016, πέραν του ποσού των 2 εκατ. Ευρώ που όπως είπε “δρομολογούμε για τις εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου”, ο Δήμος “ασκεί πίεση και για την πορεία ολοκλήρωσης του έργου του λιμένα Τούρλου και των χερσαίων έργων που το συνοδεύουν”. Καταλήγοντας, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και “στη βελτίωση λειτουργίας των παιδικών σταθμών” αλλά και “στη δημοπράτηση του Κλειστού Γυμναστηρίου και τη δημιουργία ενός βρεφονηπιακού σταθμού εντός της νέας χρονιάς”.

Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Ενέργειες σε επίπεδο κοινωνικής μέριμνας, υλοποίησης έργων υποδομής και τουριστικής πορείας της Σύρου ανάφερε ως το περιεχόμενο της ατζέντας του Δήμου για το 2015 ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός στον επιγραμματικό απολογισμό του. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, “το 2015 που πράγματι ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά εξαιτίας της αβεβαιότητας και σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, εμείς θελήσαμε να δώσουμε έμφαση στην υποστήριξη των ευάλωτων κι ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Με στοχευμένες κινήσεις μπορέσαμε να ενισχύσουμε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, οι οποίοι είχαν διαπιστωμένα προβλήματα”. Μάλιστα όπως πρόσθεσε, “με τη συνεργασία που είχαμε και με άλλους φορείς όπως οι δύο Εκκλησίες, αλλά και οργανώσεις και Σύλλογοι, οι οποίοι ασχολούνται με την κοινωνική μέριμνα, δώσαμε έμφαση, εστιάσαμε και καταφέραμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα σε επίπεδο ανακούφισης των συμπολιτών μας”.

Σε δεύτερο χρόνο, ο ίδιος χαρακτήρισε “αγώνα δρόμου τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής” προκειμένου “να μη διακινδυνεύσει ο Δήμος να χάσει ευρωπαϊκούς πόρους που αφορούν σε έργα υποδομών που προσεγγίζουν τα 6 με 6,5 εκατ. Ευρώ” διατυπώνοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα. Χωρίς να απαριθμεί τα εν λόγω έργα, τόνισε χαρακτηριστικά πως, “είμαστε πολύ ευχαριστημένοι διότι τρέξαμε εγκαίρως, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Τεχνική Υπηρεσία, Οικονομική Υπηρεσία)”.

Ως “τρίτη βασική προτεραιότητα” ο κ. Μαραγκός ανέφερε το ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης της Σύρου. “Προτεραιότητά μας και στοχεύουμε σε αυτήν, ήταν και παραμένει, να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε την εικόνα του νησιού μας ως τουριστικού προορισμού, με στοχευμένες ενέργειες”. Πεποίθησή του δε, υπήρξε πως, “φέτος το καλοκαίρι του 2015, παρά τις δυσκολίες, η Σύρος επέδειξε μία αξιοσημείωτη αντοχή παρότι στηριζόταν και στηρίζεται ακόμη σε ελληνικό τουρισμό”. Αναφορικά με τα παραπάνω, διευκρίνισε μάλιστα, πως, “Αυτό είναι κάτι το οποίο, το δουλεύουμε όλο αυτό το διάστημα και πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά με τις ενέργειες τις οποίες έχουν γίνει, θα καταφέρουμε επί τη βάσει στοιχείων και αποτελεσμάτων, όχι θεωρητικά, να αποτελέσουμε την ευχάριστη έκπληξη των Κυκλάδων”.

Αναλύοντας την εκτίμησή του για το καλοκαίρι του επόμενου έτους, υποστήριξε συγκεκριμένα πως, “Αναμένουμε μέσα στο 2016 τουριστικά τουλάχιστον το νησί μας, να έχει μία πολύ καλή εικόνα, η οποία και θα συνοδεύεται από μία διεύρυνση της τουριστικής σεζόν”.

Κληθείς να μιλήσει για τους στόχους του 2016, ο Γιώργος Μαραγκός σημείωσε πως, “Είμαστε σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας κι ευελπιστούμε ότι αρχές του χρόνου θα “βγει” ο διαγωνισμός για το Δημοτικό Σχολείο Βάρης”, συμπληρώνοντας παρακάτω πως, “Ευελπιστούμε ακόμη πως, μέχρι το Πάσχα, θα έχουμε εντάξει και τα δίκτυα αποχέτευσης και τον βιολογικό για τη Βάρη και τον Μέγα Γιαλό”. Αναφορικά με το εν λόγω έργο μάλιστα, γνωστοποίησε πως, “Ήδη είμαστε σε φάση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων”, υπογραμμίζοντας τέλος πως, “Ευελπιστούμε ότι θα εντάξουμε κι ένα έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την μετατροπή του ΧΥΤΑ μας σε ΧΥΤΥ”. Για το σύνολο των ανωτέρω, ο ίδιος επέμεινε πως, οι δηλώσεις του δεν κινούνται σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς, “Είναι έργα που έχουν δρομολογηθεί”. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, διατύπωσε κατηγορηματικά, την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής “να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, επενδυτικά κεφάλαια)” προς όφελος του τόπου.

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Την προσπάθεια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να δρομολογήσει τη παύση των χωματερών στα πέντε νησιά αρμοδιότητάς του, επεσήμανε ως το σπουδαιότερο γεγονός, ο δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης για το έτος 2015. “Βαδίζουμε στην πορεία που είχαμε χαράξει με τα λίγα έσοδα που έχουμε στη διάθεσή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν οι αποκαταστάσεις των δέκα ΧΑΔΑ και ολοκληρώνεται η αποκατάσταση ενός ακόμη, ενώ τελειώνουν και οι ΧΥΤΑ”. Εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την ανωτέρω εξέλιξη, πρόσθεσε μάλιστα, πως, “Στα μικρά νησιά είναι ευχάριστο που βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσης και των έργων των αφαλατώσεων”. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, “Αυτά είναι βασικά έργα υποδομής, τα οποία βοηθούν εν γένει, αλλά και αναβαθμίζουν τις Μικρές Κυκλάδες”. Προβαίνοντας σε ένα γενικότερο σχόλιο, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, για τους Δήμους, “Οι εποχές είναι πάρα πολύ δύσκολες”, επισημαίνοντας ωστόσο, πως, είναι αξιοσημείωτο πως, “Ο Δήμος Νάξου είναι ένας Δήμος που δεν χρωστάει και πορεύεται με νοικοκυριό”. Εκτιμώντας πως, “στο τέλος της θητείας, θα παραδώσουμε ένα έργο σημαντικό που θα προστεθεί στις βασικές υποδομές του νησιού” ο κ. Μαργαρίτης, ευχήθηκε για το 2016, “να είναι μία αποδοτική χρονιά τόσο για τον Δήμο, όσο και συνολικά για τη χώρα”.

Δήμος Πάρου

Τα σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης κατέγραψε ως βασικά εμπόδια για τον Δήμο Πάρου, ο δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος, δηλώνοντας παρόλα αυτά, πως, η Δημοτική Αρχή καταβάλλει προσπάθειες σε καθημερινή βάση ώστε να υλοποιεί σταθερά το πλάνο της. Στις λιτές δηλώσεις του, ο κ. Κωβαίος ανέφερε ειδικότερα, πως, “Η χρηματοδότηση είναι πάρα πολύ μικρή και πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ πολύ περισσότερο τη φετινή χρονιά, την ίδια στιγμή που οι πόροι από το κράτος είναι ελάχιστοι. Η βασική προσπάθειά μας είναι να διατηρηθούμε υγιής ως Δήμος και να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε στον πολίτη και ιδιαίτερα σε επίπεδο κοινωνικών παροχών”. Όπως εξήγησε, σε πρώτο επίπεδο, “Θέλουμε να είμαστε δίπλα στον δημότη και να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε στο θέμα της νησιωτικότητας. Με ό,τι πόρους διαθέτουμε, επιδιώκουμε να κάνουμε το καλύτερο για κάθε χωριό σε όλο το νησί”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Μεγάλος μας στόχος καθ΄ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας είναι να προσπαθήσουμε για μεγάλα έργα και για θετικές εξελίξεις στο αεροδρόμιο, στο πεδίο της Υγείας, κάνοντας συνεχείς κρούσεις προς την κεντρική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να εξετάσει σοβαρά τα προβλήματα των νησιών”.

Πέραν αυτών, σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης, ο κ. Κωβαίος σημείωσε πως, το νησί στοχεύει “στην προώθηση δράσεων που θα ενισχύουν την κατεύθυνση του θεματικού τουρισμούς” έχοντας απώτερο στόχο “την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου”. “Θέλουμε να ενισχύσουμε το νησί μας ως τουριστικό προορισμό και στοχεύουμε επιπλέον στην προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων” πρόσθεσε παρακάτω, λέγοντας τέλος, πως, σε συνάρτηση με το τουριστικό πεδίο, “από τους κύριους στόχους μας είναι και η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάρου, αλλά και η αξιοποίηση των αρχαίων λατομείων και η ανάδειξη της αξίας του παριανού μαρμάρου, από το οποίο έχουν φιλοτεχνηθεί πολλά γλυπτά που φιλοξενούνται σήμερα σε πολλά μουσεία του κόσμου”.

Δήμος Άνδρου

Κάθε λόγο να θυμάται θετικά το 2015 έχει η Άνδρος, αφού κατά την απερχόμενη χρονιά έγιναν σημαντικά βήματα σε αρκετούς τομείς έργων υποδομής, αλλά και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους Δημότες.

«Και όλα αυτά χωρίς να αυξήσουμε ούτε σεντ τα δημοτικά μας τέλη και χωρίς να υπάρχει η οικονομική στήριξη της κεντρικής εξουσίας στο βαθμό που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνει ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, προσθέτοντας: «Πιστεύουμε πως βάζουμε το νερό στο αυλάκι και από το 2016 θα αρχίσουμε να απολαμβάνουμε σιγά-σιγά, ως πολίτες του Δήμου Άνδρου, τα αποτελέσματα της πολιτικής μας».

Στον απολογισμό του 2015, θα μπορούσε κανείς να αναφέρει για το δεύτερο μεγαλύτερο, σε έκταση, νησί των Κυκλάδων τα εξής:

-Τη δρομολόγηση της επίλυσης του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, που για πάνω από 20 χρόνια αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα για την Άνδρο. Η μελέτη για την κατασκευή ΧΥΤΥ αφού εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, εγκρίθηκε πριν λίγα 24ωρα και από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και, πλέον, το έργο προχωράει προς την πλήρη έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
 -Έγινε η δημοπράτηση για την αποκατάσταση της χωματερής στη Σταυροπέδα, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016.
- Ο Δήμος Άνδρου προμηθεύτηκε 270 κάδους κομποστοποίησης και πραγματοποίησε σειρά ενημερωτικών ημερίδων σχετικά με την ανακύκλωση, και στα 11 σχολεία της Άνδρου, καθώς και στους κατοίκους σε όλες τις περιοχές του νησιού.
- Μια σημαντική κίνηση περιβαλλοντικής ευαισθησίας αποτέλεσε η ένταξη του Δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Ε.Ο.Χ. για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον Βιολογικό του Κορθίου (φωτοβολταϊκά), σε κοινόχρηστους χώρους (αυτόνομα φωτιστικά τύπου LED), καθώς και με την προμήθεια ηλεκτροκίνητων δημοτικών οχημάτων. Η Άνδρος είναι ο μοναδικός νησιωτικός Δήμος που εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό.

Ακόμη, το 2005:
-Αναβαθμίστηκαν ενεργειακά, με αλλαγή όλων των κουφωμάτων (300.000ευρώ), τα Γυμνάσια Χώρας και Γαυρίου.
-Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου, το οποίο παραδόθηκε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
-Κατασκευάστηκε η πεζογέφυρα στην παραλία του Νειμποριού, στη Χώρα, που έδωσε μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή.
-Εκσυγχρονίστηκε πήρως το κεντρικό αντλιοστάσιο λυμάτων στο Μπατσί.
-Παραδόθηκαν στη νεολαία του νησιού τέσσερα γήπεδα Μπάσκετ, στο Γαύριο (2), στο Κόρθι και στη Χώρα.
-Φωταγωγήθηκε πλήρως η παραλία του Κορθίου. Είναι ένα έργο που ανέδειξε όλη την περιοχή.
-Τοποθετήθηκαν, σε καίρια σημεία, 24 πυροσβεστικοί κρουνοί και δεξαμενές πυρόσβεσης, χάρη στην καταλυτική οικονομική βοήθεια συμπατριωτών μας.

Επίσης, τον απερχόμενο χρόνο:
-Πραγματοποιήθηκε, με απόλυτη επιτυχία, το 1ο διεθνές φεστιβάλ Άνδρου στο ολοκαίνουργιο ανοικτό θέατρο της Χώρας, που κατασκευάσθηκε με δαπάνη του εφοπλιστή Αλκιβιάδη Τάττου και έχει χωρητικότητα 1000 θεατών.

-Ξεκίνησε η επανατοποθέτηση του νησιού, ως τουριστικού προορισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Άνδρος ήταν έβδομος δημοφιλέστερος προορισμός στον εσωτερικό τουρισμό, για το καλοκαίρι, και τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός για το Δεκαπενταύγουστο. Η ευρωπαϊκή πιστοποίηση των πεζοπορικών διαδρομών του νησιού, από την Ομοσπονδία πεζοπορικών Συλλόγων της Ευρώπης, τον Οκτώβριο, ανοίγει νέους ορίζοντες καθώς είναι η Άνδρος είναι το μοναδικό νησί της Ευρώπης που έχει εξασφαλίσει τη συγκεκριμένη πιστοποίηση και αυτό αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
Τις τελευταίες ημέρες του 2015 ο Δήμος ολοκλήρωσε και τη συμφωνία με το ελληνοκινεζικό ινστιτούτο ανάπτυξης (ΕΚΙΝΑ), στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του για τον τουρισμό.

-Ολοκληρώθηκαν τα έργα βελτίωσης στα σφαγεία, που επέτρεψαν την εξασφάλιση της πιστοποίησής τους, ώστε να μπορούν να διατίθενται τα προϊόντα στην εγχώρια αγορά, στην αγορά της Αθήνας και σε άλλες αγορές. Επίσης εξασφαλίστηκε η πλήρης απομάκρυνση εκτός Άνδρου όλων των σφάγιων υποπροϊόντων.

-Παράλληλα έγιναν σημαντικά βήματα σε θέματα της καθημερινότητας, όπως στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας και της ύδρευσης, ενώ αντιμετωπίσθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η αποκατάσταση του τοιχίου στην παραλία του Μπατσιού, μήκους 70 μέτρων.
-Συνεχίζεται η εξυγίανση της οικονομικής και ταμειακής κατάστασης του Δήμου, εξοφλήθηκαν παλιά χρέη, έγινε συμβιβασμός σε δικαστικές εκκρεμότητες και δημιουργήθηκε ένα αρκετά ισχυρό ταμειακό υπόλοιπο. Συντάχθηκαν οι ισολογισμοί του 2011 και 2012 που δεν είχαν γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθούν οι ισολογισμοί 2013 και 2014. Οργανώθηκαν από την αρχή οι διοικητικές υπηρεσίες και ολοκληρώθηκε η μελέτη της αξιολόγησης των δομών του Δήμου.

«Το 2015 έγιναν σημαντικά βήματα σε πολλούς τομείς στην Άνδρο. Δουλεύουμε σκληρά και μεθοδικά  για να γίνουν πολλά περισσότερα κατά το 2016», ανέφερε ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης. Όσο για την επόμενη; Οι προσδοκίες είναι ακόμη μεγαλύτερες:

«Μέσα στο 2016 αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τον παιδικό σταθμό στη Χώρα, αλλά και για το δίκτυο ύδρευσης στον Άγιο Πέτρο.
Αναμένουμε την ένταξή μας σε πρόγραμμα για τοποθέτηση συστήματος αντίστροφης ώσμωσης (ύψους 500.000 ευρώ), με σκοπό την βελτίωση του πόσιμου ύδατος του Μπατσίου.
Αναμένουμε την παραλαβή του βιολογικού καθαρισμού της Χώρας, καθώς και την προώθηση των διαδικασιών για την ίδρυση αυτόνομου Λιμενικού ταμείου στο νησί.
Έχουμε ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και επαφές για το κλειστό αθλητικό κέντρο στο Γαύριο και ελπίζουμε να ευοδωθούν οι προσπάθειες για το έργο αυτό που είναι απαίτηση όλης της Άνδρου, εδώ και πολλά χρόνια.
Συνεχίζονται οι ενέργειες σε συνεργασία με την περιφέρεια για την Γ΄ φάση του λιμένος Γαυρίου.
Αναμένουμε την ένταξή μας σε ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE, που θα βοηθήσει αποφασιστικά και στον τομέα του οικοτουρισμού.
Παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε υπαλληλικό προσωπικό, την χρονοβόρα γραφειοκρατία και την μεγάλη στέρηση χρηματοδότησης, η προσπάθεια που γίνεται από όλους είναι αξιέπαινη. Συνεχίζουμε με την ίδια θέληση και μεράκι, πάντα με σκληρή δουλειά και συνεχή διεκδίκηση».