Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μη απόδοση του Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων προς τους δικαιούχους πολίτες και ΟΤΑ

Σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή

  • Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:20

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τους λόγους καθυστέρησης κατανομής του Ανταποδοτικού Τέλους Αιολικών Πάρκων, σε οικιακούς καταναλωτές, κατέθεσαν στη βουλή βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Το συνολικό ποσό των περίπου 20.000.000 ευρώ, από το Ανταποδοτικό Τέλος Αιολικών Πάρκων, «λιμνάζει» στα ταμεία του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), όπως φαίνεται από ερώτηση, την οποία κατέθεσαν στη βουλή, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, παρακρατούνται ποσά σε ποσοστό 1% επί της προ Φ.Π.Α. τιμής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ – Αιολικά Πάρκα, από τον ΛΑΓΗΕ για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα και από τον ΔΕΔΔΗΕ για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. Τα ποσά αυτά αποδίδονται, μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, στους οικιακούς καταναλωτές των Δήμων όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ.

Έπειτα από την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προβλέπεται ο επιμερισμός των περίπου 20.000.000€ που έχουν παρακρατηθεί από την ημερομηνία ισχύος του σχετικού Νόμου, για τους 50.000 κατοίκους σε 272 δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα της χώρας σε 111 Δήμους των νομών, μεταξύ αυτών και αρκετοί από τις Κυκλάδες.

Οι ερωτώντες βουλευτές υπενθυμίζουν, πως σύμφωνα με σχετική απάντηση του υπουργού σε επίκαιρη ερώτηση της αντιπολίτευσης, υπήρξε ενημέρωση από την πλευρά του, προς το Κοινοβούλιο, ότι η διαδικασία για τα ποσά μέχρι 31.12.2014 βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ για τα ποσά, που αντιστοιχούν στο έτος 2015, η απόδοσή τους θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι με σχετικό Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ είχε ήδη ανακοινωθεί η κατανομή ανά χωριό του ανωτέρω ποσού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο αρμόδιος υπουργός ερωτάται, γιατί καθυστερεί η διαδικασία για την κατανομή κονδυλίων για τα ανταποδοτικά τέλη έως το 2014, αλλά και πότε προτίθεται το υπουργείο να πιστώσει τα ανάλογα ποσά στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών στις 272 ορεινές κοινότητες των 111 δήμων της χώρας.

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία, που έδωσαν οι βουλευτές στην ερώτησή τους, οι Δήμοι των Κυκλάδων και οι κάτοικοι αυτών, στους οποίους αναλογεί μερίδιο από το Ανταποδοτικό Τέλος Αιολικών Πάρκων, είναι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο Δήμος Μήλου, ο Δήμος Τήνου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο Δήμος Μυκόνου, ο Δήμος Ίου και ο Δήμος Άνδρου.

Ετικέτες: