Συνάντηση του δημάρχου Κιμώλου με εκπροσώπους των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και τον Γ. Λεονταρίτη, για το ζήτημα της μονάδας αφαλάτωσης

Επισπεύδονται οι διαδικασίες

Σύσκεψη εργασίας είχε στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης με τον Δήμαρχο Κιμώλου, υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και τον μελετητή του έργου των συνοδών έργων αφαλάτωσης του νησιού, κ. Φώτη Χάγιο.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εξελικτική πορεία της μελέτης, κατόπιν σχετικών παρατηρήσεων της Διευθύνουσας Υπηρεσίας ενώ κατατέθηκαν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες στο πλαίσιο της τελικής ωρίμανσής της, προκειμένου -σε επόμενο στάδιο- να δημοπρατηθεί το έργο για να συνδεθεί στη συνέχεια με την υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης, η προμήθεια της οποίας έχει γίνει από τα τέλη του 2013.

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Λεονταρίτης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες, προκειμένου να επισπευστεί η ολοκλήρωση της μελέτης για τα συνοδά έργα, καθώς χωρίς αυτά, η μονάδα αφαλάτωσης, που έχει εγκατασταθεί στο νησί της Κιμώλου, ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2013, παραμένει μέχρι σήμερα μη λειτουργική.

Ο κ. Λεονταρίτης τόνισε για ακόμη μία φορά, ότι «η Περιφέρεια βρίσκεται κοντά στα μικρά νησιά και τα προβλήματά τους. Η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου καταβάλλει αυξημένη και συνεχή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και του τερματισμού ενός πολυδάπανου και αναχρονιστικού τρόπου αντιμετώπισης της λειψυδρίας με τη μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία στα άνυδρα νησιά του Νοτίου Αιγαίου», επισημαίνοντας ότι «η Κίμωλος είναι ένα νησί με μεγάλη τουριστική δυναμική. Η επίσπευση των διαδικασιών για την παράδοση της μονάδας αφαλάτωσης, θα αλλάξει το τοπίο σε επίπεδο υδροδότησης στο νησί αφού θα παράγονται καθημερινά 600 κυβικά μέτρα νερού προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών του. Το πρόβλημα της αντιμετώπισης της επάρκειας νερού στα άνυδρα νησιά της Περιφέρειας, αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα για την Κίμωλο, που αφορά στην ολοκλήρωση της μελέτης του έργου επέκτασης του ΧΥΤΥ του νησιού, μετά την πρόσφατη έκδοση της απόφασης έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τους φορείς της Περιφέρειας, ο δήμαρχος Κιμώλου, κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης, υπενθύμισε, ότι «στο τέλος του 2013, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προμήθευσε, μεταξύ άλλων νησιών και την Κίμωλο με μία αφαλάτωση δυναμικότητας ημερήσιας παραγωγής νερού 600 κυβικών μέτρων». Συνεχίζοντας, σημείωσε, πως «από τότε έχουμε ξεκινήσει αγώνα δρόμου, ώστε να βγουν οι απαραίτητες μελέτες και οι αδειοδοτήσεις, για τα συνοδά έργα της αφαλάτωσης. Φτάσαμε, μετά από 2,5 χρόνια περίπου, στη συνάντηση αυτή, της οποίας σκοπός ήταν ο καθορισμός των τελευταίων τεχνικών λεπτομερειών, πάνω στην οριστική μελέτη, προκειμένου αυτή να ωριμάσει, να θεωρηθεί και στη συνέχεια να εκδώσουμε τα τεύχη δημοπράτησης».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιμώλου, το γεγονός της διετούς αναμονής, για την ολοκλήρωση της μελέτης, δεν οφείλεται στο γεγονός, ότι πρόκειται για ένα μικρό Δήμο, με μικρές δυνατότητες, σε ό,τι αφορά τις Τεχνικές Υπηρεσίες, αλλά στο ζήτημα της εξαντλητικής γραφειοκρατίας, η οποία διέπει όλες τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους.

«Όπως είχα επισημάνει και κατά τις συναντήσεις μου στο αρμόδιο υπουργείο, οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων, τουλάχιστον για τις αφαλατώσεις, παρ’ ότι έχουν απλουστευτεί, δυστυχώς παραμένουν αρκετά πολύπλοκες. Επιπλέον, επειδή η συγκεκριμένη περιοχή είναι ενταγμένη στο Natura 2000, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ζητήθηκε επιπροσθέτως οικολογική αξιολόγηση, παρά το γεγονός, ότι με την απλούστευση, δεν θεωρείται απαραίτητη. Σε κάθε υπηρεσία που πηγαίναμε, εξαντλούσαν όλα τα περιθώρια χρόνου, για να μας απαντήσουν», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες ενέργειες, ο κ. Βεντούρης ανέφερε, πως «αρχικά, θα πρέπει ο μελετητής να εντάξει τις αλλαγές, τις οποίες συζητήσαμε κατά τη συνάντηση στην Περιφέρεια και με το που ολοκληρωθεί και θεωρηθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας η μελέτη, απομένει η έκδοση περιβαλλοντικής άδειας για την εγκατάσταση και τέλος, η δημοπράτηση του έργου, αρκεί να βρεθεί η χρηματοδότηση».

«Αυτή τη στιγμή, στο πλαίσιο της έρευνας που κάνουμε από το Δήμο, η Γενική Γραμματεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αδυνατεί να παρέχει τόσο μεγάλο ποσό. Έχουμε κάνει επαφές με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, προκειμένου να προσπαθήσουμε να το εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ, που απ’ ότι πληροφορηθήκαμε, υποστηρίζει τέτοιου είδους δράσεις», εξήγησε.

Πολλαπλά οφέλη από τη λειτουργία της αφαλάτωσης

Η λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης στο νησί της Κιμώλου, αναμένεται να συμβάλλει θετικά, τόσο στην συνεχή παροχή νερού προς κατοίκους και επισκέπτες, όσο και στην κατακόρυφη μείωση του κόστους, για το Δήμο και το Ελληνικό Δημόσιο.

Δεν είναι λίγες η φορές, που η Κίμωλος έχει αντιμετωπίσει δυσάρεστες καταστάσεις, κάθε φορά που υφίσταται το όποιο κώλυμα της υδροφόρας στην μεταφορά του νερού, με το νησί να μένει χωρίς προμήθεια νερού, για ακόμη και τρία 24ωρα και μάλιστα, κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν, όπου υπάρχει ανάγκη εξυπηρέτησης μεγαλύτερου πληθυσμού.

«Θεωρώ, ότι οι μονάδες αφαλάτωσης θα έπρεπε να έχουν εγκατασταθεί στα νησιά μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το Δημόσιο θα είχε εξοικονομήσει πάρα πολλά χρήματα. Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, ότι στα νησιά, που τροφοδοτούνται με υδροφόρα πλοία, το νερό κοστίζει περίπου 12 ευρώ, μαζί με το ΦΠΑ, ανά κυβικό μέτρο. Αυτό σημαίνει, ότι με τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης, το κόστος πέφτει δραματικά, κάτω από τα 2 ευρώ, ανά κυβικό μέτρο», τονίζει ο δήμαρχος Κιμώλου.

Σχετικά με τις περαιτέρω δυνατότητες, που προσφέρει η αφαλάτωση στο νησί, σημείωσε τέλος, ότι «εμείς, με το υπάρχον δίκτυο, έχουμε μικρή κατανάλωση, ωστόσο, με τις δυνατότητες που θα μας δώσει η αφαλάτωση, σίγουρα θα προχωρήσουμε και σε επεκτάσεις δικτύων».