Άτυπη συνάντηση του Δημάρχου Κέας και του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, όπου συζητήθηκαν τα θέματα του βιολογικού, του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης

Υλοποίηση ως αποτέλεσμα επιμονής

Σημαντικά ζητήματα, όσον αφορά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά και στην πορεία ολοκλήρωσης των έργων του βιολογικού και της αποχέτευσης, συζήτησαν ο Δήμαρχος Κέας και τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με την ευκαιρία της ιδιωτικής επίσκεψης του τελευταίου στο νησί.

Δεδομένης της συνεργασίας των δύο ανδρών, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, κ. Ιάκωβος Γκανούλης, επισκέφτηκε το γραφείο του Δημάρχου Κέας, κ. Ιωάννης Ευαγγέλου, το πρωί της Δευτέρας, 28 Μαρτίου, όπου συζήτησαν, μεταξύ άλλων και κάποια βασικά θέματα, που αφορούν την Κέα, όπως είναι τα μεγάλα έργα του βιολογικού και της αποχέτευσης, τα οποία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των μελετών και πρόκειται πολύ σύντομα να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο κύριος Ι. Γκανούλης είναι Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ειδικός στα θέματα αυτά, ενώ έχει πολύχρονη εμπειρία σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων.

«Εγκατάσταση σύγχρονη και καινοτόμα»

Όπως ανέφερε ο κ. Ευαγγέλου στην «Κοινή Γνώμη», «ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων ήρθε για μία ιδιωτική επίσκεψη στο νησί και επί της ευκαιρίας, επικοινώνησε μαζί μου, εφόσον έχουμε ήδη μία συνεργασία, προκειμένου να συναντηθούμε. Η συζήτηση δεν αφορούσε αποκλειστικά στα θέματα της αποχέτευσης και του βιολογικού, αφορούσε επίσης και σε θέματα γενικότερης σωστής διαχείρισης των υδάτων, διότι εδώ στη Τζια έχουμε νερά δικά μας».

Ο Δήμαρχος Κέας τόνισε, ότι «πολύ σύντομα ολοκληρώνουμε όλο το μελετητικό έργο για το κομμάτι και του νέου βιολογικού, που θέλουμε να εγκαταστήσουμε εδώ στο νησί, αλλά και της ανανέωσης του υπάρχοντος δικτύου αποχέτευσης, συν ένα κομμάτι καινούριο, το οποίο προστίθεται στο συνολικό έργο».

Καθώς έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα για το έργο του βιολογικού, «με την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να το εντάξουμε, αυτό το οποίο έχουμε κατά νου, είναι να υποβάλλουμε το αίτημά μας σύντομα στην ειδική μονάδα διαχείρισης του ΕΠΠΕΡΑΑ, το οποίο είναι η διαχειριστική αρχή για τα έργα αυτού του είδους, δεδομένου ότι προϋπολογιστικά, το έργο αυτό είναι μεγαλύτερο από τα έργα τα οποία διαχειρίζεται η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», σημείωσε ο κ. Ευαγγέλου.

«Γι’ αυτό και δείξαμε στον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων και έναν συνεργάτη του, επιτόπου ορισμένες από τις τοποθεσίες, όπου το έργο θα υλοποιηθεί και εγκατασταθεί», εξήγησε. «Ο βιολογικός σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είναι μία εγκατάσταση πάρα πολύ σύγχρονη και καινοτόμα, τόσο ως προς το μηχανολογικό εξοπλισμό, όσο και ως προς το κομμάτι το κτιριακό, δεδομένου, ότι θα υλοποιηθεί σε μία τοποθεσία, η οποία απαιτεί υπερπροστασία του περιβάλλοντος, αλλά και κυρίως επειδή βρίσκεται σε χώρο, ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως Α’ Αρχαιολογική Ζώνη και υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), που πρέπει να τις λάβουμε υπόψιν, όσον αφορά στην κατασκευή του κτιρίου», πρόσθεσε ο Δήμαρχος.

Πέραν αυτού, ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο τέθηκε εντός της συνάντησης, «ήταν η φιλοδοξία μας να δημιουργήσουμε κάποια νέα υδροδοτικά δίκτυα στο νησί, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε καλύτερα τα κοιτάσματα νερού που έχει το νησί, τα οποία ωστόσο, πρέπει να διαχειριστούμε με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να παρέχουμε νερό υψηλής ποιότητας, κάτι που είναι αυτονόητο ζητούμενο, όταν πρόκειται για παροχές, που θα καταλήξουν στα σπίτια των κατοίκων», υπογράμμισε ο κ. Ευαγγέλου.

«Επιδείξαμε συστηματικό ενδιαφέρον»

«Αυτά είναι έργα που τα έχουμε προχωρήσει σε ένα μεγάλο στάδιο μελετητικά και ήταν επιθυμία μας, πριν ολοκληρώσουμε τις μελέτες, να έχουμε κάποιες συζητήσεις και με εκπροσώπους της πολιτείας, ώστε να δούμε πώς σκέπτονται από την πλευρά τους, τι θα ήθελαν να μας συστήσουν ως προς την υπόλοιπη διαδικασία, ώστε και προς την σωστή κατεύθυνση να κινηθούμε, αλλά κυρίως να έχουμε εικόνα και της πολιτικής σκέψης των αρχών, που διαχειρίζονται τα χρηματοδοτικά πακέτα για τα έργα αυτού του είδους», διευκρίνισε ο Δήμαρχος, τονίζοντας πως το στάδιο της προετοιμασίας τους είναι σχεδόν έτοιμο, ενώ πρόκειται για «μία συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη προσπάθεια, που τώρα ολοκληρώνεται».

Ωστόσο, ο κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε και στο μεγάλο ζήτημα της γραφειοκρατίας, η οποία μεν συμβάλλει στη σημαντική καθυστέρηση της διαδικασίας, προκειμένου τα έργα να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν, ωστόσο δεν είναι και ανίκητη, για όσους έχουν την επιμονή να επιδιώξουν συστηματικά την περαίωσή τους.

Όπως σημείωσε, σε σχέση με τα συγκεκριμένα έργα, «αυτός ο σχεδιασμός και το μελετητικό έργο έχει ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια, πλην όμως για να μπορέσει να φτάσει σε μία ολοκλήρωση και ωρίμανση, πρέπει σχεδόν πάντα να δείχνεις εγρήγορση, προκειμένου να πετύχεις πράγματα αυτονόητα, που όμως δυστυχώς λόγω γραφειοκρατίας και συστήματος είναι δύσκολο. Να τρέχεις, δηλαδή, συνεχώς πίσω από όλες εκείνες τις υπηρεσίες, που εμπλέκονται στο γραφειοκρατικό κομμάτι, διότι διαφορετικά, αυτά τα ζητήματα τίθενται σε ένα τέλμα δίχως τέλος».

Υπογράμμισε δε κλείνοντας, πως «με άλλα λόγια, η ικανοποίηση, ότι αυτά τα ζητήματα μπαίνουν πια σε φάση ολοκλήρωσης, είναι το αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος, που επιδείξαμε συστηματικά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Ετικέτες: