Έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, για εργασίες ανέγερσης νέου τμήματος στο σχολικό συγκρότημα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου, στη θέση των παλαιών φθαρμένων αιθουσών

Κατεδάφιση και ανακατασκευή

Τις εργασίες, για κατεδάφιση μέρους του συγκροτήματος, ανέγερση νέου τμήματος και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, για το κτιριακό συγκρότημα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου, ενέκρινε με απόφαση του Ν. Φίλη, το Υπουργείο Παιδείας.

Στο κτιριακό συγκρότημα στη Χώρα Νάξου, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκτενείς εργασίες βελτίωσης και αποκατάστασης, συστεγάζονται το 2ο Δημοτικό και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Νάξου, καθώς και το 1ο Νηπιαγωγείο Νάξου. Από πλευράς του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κρίθηκε απαραίτητη η εκπόνηση μελέτης για την κατεδάφιση τμήματος του συγκροτήματος και δόμηση από μηδενική βάση, δεδομένου, ότι παρατηρήθηκαν κατασκευαστικές αστοχίες, οι οποίες εγκυμονούσαν κινδύνους για μαθητές και εκπαιδευτικούς, που χρησιμοποιούν καθημερινά τις αίθουσες.

Ως εκ τούτου, το συγκεκριμένο τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει 5 αίθουσες, τέθηκε εκτός λειτουργίας, ενώ για την απρόσκοπτη συνέχιση των μαθημάτων, τοποθετήθηκαν προσωρινά λυόμενοι οικίσκοι.

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Κατόπιν της εκπόνησης των σχετικών μελετών από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε, με απόφαση του υπουργού, κ. Νίκου Φίλη, στην έγκριση του κτηριολογικού προγράμματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στο πλαίσιο έργου κατεδάφισης τμήματος υφιστάμενων κτηριακών υποδομών και ανέγερσης στην ίδια θέση νέας πτέρυγας για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών αναγκών του συγκροτήματος, δυναμικότητας 250 μαθητών.

Ωστόσο, η έγκριση χορηγείται υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις, που αφορούν:

1. Στην τήρηση των ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων για τον καθορισμό χρήσης γης και

2. Στην τροποποίηση των μελετών και την αναθεώρηση της άδειας δόμησης, βάσει της από κοινού αποδεχθείσας πρότασης διαρρύθμισης και αλλαγής χρήσης χώρων της νέας πτέρυγας, όπως αποτυπώνεται στα τροποποιημένα σχέδια αρχιτεκτονικής μελέτης.

Αλλαγές, σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπονται μόνο για τη βελτιστοποίηση των χώρων, και μέχρι ποσοστού αύξησης της συνολικής μικτής επιφάνειας μέχρι 10%, αλλά το αναθεωρημένο κτηριολογικό πρόγραμμα υπόκειται σε έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Μεγαλύτερο κόστος, για μεγαλύτερη ασφάλεια

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η μελέτη αφορά την ανέγερση τμήματος του 2ου Δημοτικού, καθώς και τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου αυτού. Κατά την εκπόνηση της μελέτης λήφθηκαν υπόψιν οι διατάξεις για τους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή.

Η μελέτη περιλαμβάνει κατεδάφιση τμήματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου, που κρίθηκε απαραίτητη κατόπιν βλαβών που παρατηρήθηκαν και μετά την εκπόνηση μελέτης στατικής και αντισεισμικής επάρκειας, με εφαρμογή όλων των ισχυόντων κανονισμών, κατόπιν διενέργειας διερευνητικών εργασιών και εργαστηριακών ελέγχων (αποκάλυψη θεμελίων, λήψη πυρήνων, χρήση μη καταστροφικών μεθόδων) για την αποτίμηση των μηχανικών χαρακτηριστικών και των αντοχών επιμέρους στοιχείων. Σύμφωνα με αυτή,  επρόκειτο να πραγματοποιηθούν εργασίες ανακατασκευής των τριών αιθουσών, ωστόσο, στο διάστημα αυτό, παρουσιάστηκαν κατασκευαστικές αστοχίες σε τμήμα του συγκροτήματος, όπου υπήρχαν πέντε αίθουσες διδασκαλίας και ένα γραφείο διδασκόντων. Έτσι, κρίθηκε σκόπιμο να κατεδαφιστούν, τόσο οι τρεις  αίθουσες, όσο και το τμήμα αυτό του σχολικού συγκροτήματος λόγω επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, δημιουργήθηκε η αναγκαιότητα κατασκευής νέου τμήματος στη θέση του κατεδαφισθέντος για την κάλυψη των αναγκών του σχολείου. Η προσθήκη αυτή θα περιλαμβάνει, μαζί με το υπάρχον τμήμα στην Β’ στάθμη, οχτώ αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα για εργαστήριο πληροφορικής, ένα γραφείο Διευθυντή, ένα γραφείο διδασκόντων, ένα γραφείο γραμματείας, τουαλέτες μαθητών, προσωπικού και ΑΜΕΑ και δωμάτιο κουζίνας, ενώ στην Α’ στάθμη, τρεις αίθουσες διδασκαλίας και αίθουσα βιβλιοθήκης, αποθήκης βιβλίων και γενικής αποθήκης.

Αν και για την αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του κτηρίου καθορίστηκαν οι πιο αυστηρές παράμετροι, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του κόστους των επεμβάσεων αποκατάστασης και ενίσχυσης του φορέα, η επιλογή αιτιολογείται έχοντας υπόψη την ιδιαίτερη σημασία του κτηρίου και τη σαφή επιδίωξη αποτροπής σοβαρών τραυματισμών μαθητών σε περίπτωση σεισμού. Μνημονεύεται ωστόσο, ότι και σε επίλυση με πιο «ευνοϊκές» παραδοχές, εξακολουθούν τα αποτελέσματα να είναι δυσμενή για μεγάλο αριθμό φορτίσεων. Κατόπιν συγκριτικής παράθεσης του κόστους εναλλακτικών λύσεων για την αντισεισμική θωράκιση του κτηρίου (κατεδάφισης και ανακατασκευής έναντι επισκευής και ενίσχυσης), προκρίνεται από το μελετητή ως προτιμότερη η πρώτη, καθώς οδηγεί στο σχεδιασμό ενός κτηρίου, με σύγχρονα υλικά και τις ισχύουσες προδιαγραφές.

Παρεμβάσεις σε αύλειο χώρο και κατασκευή γηπέδων

Συνολικά, η επιφάνεια της προτεινόμενης προσθήκης στην Α’ Στάθμη, (Αποθήκες), είναι 269,32τ.μ., στη Β’ Στάθμη το σύνολο του σχολικού συγκροτήματος που θα κατασκευαστεί είναι 651,32τ.μ. και σκεπαστή βεράντα 29,59τ.μ., ενώ στη μελέτη προβλέπεται και στέγη 105,18τ.μ., με παράθυρα περιμετρικά, ώστε να υπάρχει φυσικός φωτισμός στο εσωτερικό του κτιρίου.

Εκτός των παραπάνω, προβλέπονται και εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του σχολικού συγκροτήματος. Συγκεκριμένα, στη μελέτη προβλέπονται η κατασκευή ενός γηπέδου βόλεϊ, γηπέδου μπάσκετ και κερκίδων από λιθοδομή στο ανατολικό τμήματα του οικοπέδου. Θα διαμορφωθούν πρασιές με περίφραξη από λιθοδομή επίσης, ώστε η περίφραξη να λειτουργεί σαν καθιστικό για τα  παιδιά, όπως επίσης και ξύλινη πέργκολα. Προβλέπεται κλιμακωτή επίχωση του νότιου τμήματος του οικοπέδου, έτσι ώστε να μειωθεί η κλίση στη νότια είσοδο του συγκροτήματος. Η προσθήκη του νέου τμήματος, θα είναι στο ίδιο επίπεδο με το παλαιότερο τμήμα, για να είναι δυνατή η πρόσβαση από ΑΜΕΑ στο κτίριο, θα κατασκευαστεί και μία ράμπα στην κύρια είσοδο με κλίση 5%. Τα ανοίγματα των όψεων είναι περιορισμένων διαστάσεων. Τα κουφώματα θα είναι ξύλινα, με διπλά θερμομονωτικά κρύσταλλα και τα επιχρίσματα λευκά, τριπτά. Η στέγη προβλέπεται δίρριχτη με κεραμοσκεπή.