Συνάντηση του Δημάρχου Ανάφης με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, όπου συζητήθηκε η συνεισφορά της Περιφέρειας σε μια μακρά λίστα αναπτυξιακών έργων

Χείμαρρος αναπτυξιακών ενεργειών

Με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργο Λεονταρίτη συναντήθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 12 Μαΐου, ο Δήμαρχος Ανάφης, κ. Ιάκωβος Ρούσσος και ο Τεχνικός Σύμβουλος του Δήμου, κ. Γιώργος Πάπιτσης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στην προώθηση του έργου του Δημοτικού Σχολείου, της συντήρησης του οδικού δικτύου (διαγραμμίσεις – ασφαλτοστρώσεις), του ιατρείου του νησιού καθώς και της δημιουργίας πολιτιστικού κέντρου με την επισκευή δημοτικού ακινήτου με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων τη σύνταξη των μελετών.

Μάλιστα, ο Αντιπεριφερειάρχης χρειάστηκε να ακυρώσει προγραμματισμένη μετακίνησή του, προκειμένου να παραστεί στη συνάντηση, κάτι το οποίο χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ανάφης, ευχαριστώντας τον παράλληλα, για την άριστη συνεργασία και την απρόσκοπτη συνδρομή του στην επίλυση των προβλημάτων του νησιού, δηλώνοντας, πως «η Περιφερειακή Αρχή είναι δίπλα στο Δήμο υποστηρίζοντάς τον μέσω των υπηρεσιών της να υποβάλει σωστές προτάσεις και να υλοποιηθούν τα έργα που θα προσφέρουν ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της Ανάφης».

Αναπαλαίωση για το κτίριο-στολίδι

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα, αναφορικά με τα ζητήματα που τέθηκαν προς συζήτηση στη συνάντησή του με τον κ. Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Ανάφης, κ. Ιάκωβος Ρούσσος, ένα εκ των θεμάτων, υπήρξε και το έργο αποκατάστασης του παλαιού Δημοτικού Σχολείου.

«Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες, για την αποκατάσταση του κτιρίου του παλιού Δημοτικού Σχολείου, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Παλεύουμε αρκετό καιρό και θέλω να πιστεύω, ότι αυτή τη φορά έχουμε πλησιάσει πάρα πολύ το στόχο και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Πρόκειται για έργο 173 χιλιάδων ευρώ περίπου και μάλιστα είναι ένα πολύ όμορφο κτίριο. Κατασκευάστηκε επί Ανδρέα Συγγρού και είναι ένα από τα πρώτα σχολικά κτίρια, που είχαν γίνει στις Κυκλάδες. Αυτό που τώρα θέλουμε να κάνουμε, είναι μία γενική επισκευή και μένει να αποφασιστεί το πώς θα αξιοποιηθεί, είτε για τη στέγαση ξανά του Δημοτικού, είτε ως μουσείο, είτε ακόμη και ως Δημαρχείο», υποστήριξε.

Κτίριο με αποκλειστικό σκοπό τη στέγαση του ΠΠΙ

Επιπλέον, συζητήθηκε και το ζήτημα της εκκίνησης κατασκευής ενός νέου κτιρίου, για τη στέγαση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ανάφης. «Ξεκινάμε να κάνουμε ένα καινούριο ιατρείο. Ο χώρος έχει αγοραστεί από το Δήμο, ενώ έχει προχωρήσει παράλληλα και η γεωτεχνική μελέτη. Στη Σύρο, συζητήσαμε το ζήτημα με τον Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος συγκάλεσε τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ώστε να αναλάβουν την πρόοδο των μελετών και τη δημοπράτηση του έργου, καθώς ο Δήμος δεν διαθέτει αυτές τις δυνατότητες. Η χρηματοδότηση, ωστόσο, προέρχεται μόνο από το Δήμο», σημείωσε ο κ. Ρούσσος, συμπληρώνοντας, πως «αυτή τη στιγμή μισθώνεται ένας χώρος για τη στέγαση του ΠΠΙ, ενώ δεν υπάρχουν και απόλυτα κατάλληλοι χώροι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το κτίριο είναι ακατάλληλο. Τώρα, θα υπάρξει ένα κτίριο, με αποκλειστικό σκοπό, την εγκατάσταση, τόσο του Ιατρείου, όσο και του εκάστοτε ιατρού», εξηγώντας, ότι ακόμη και στην παρούσα φάση, ο Δήμος επιλαμβάνεται για την κάλυψης του ενοικίου του Ιατρείου, τα έξοδα στέγασης του ιατρού, καθώς επίσης και αναλώσιμα, αλλά και φάρμακα.

“Πρόσω ολοταχώς” για την ίδρυση Πολιτιστικού Μουσείου

Σε πολύ καλό δρόμο και με αισιόδοξες εκτιμήσεις, ως προς την αποπεράτωσή του, βρίσκεται και το έργο, για την αναπαλαίωση κτιρίου, όπου αναμένεται να στεγαστεί το Μουσείο Πολιτισμού στην Ανάφη.

«Ήρθε στην ιδιοκτησία μας ένα κτίριο, από δωρεά του Συνδέσμου Απανταχού Αναφέων. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο κτίριο, που χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο. Διαθέτει δύο χώρους και ο ένας εξ αυτών, θα παραχωρηθεί και θα επισκευαστεί για την στέγαση ενός Πολιτιστικού Μουσείου. Υπάρχει άφθονο και πολύ καλό υλικό και πιστεύω ότι και αυτό το έργο θα προχωρήσει εντός του χρόνου, καθώς ο χώρος υπάρχει ήδη. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια, που το έχει εντάξει στο Τεχνικό της Πρόγραμμα, με εκτιμώμενο κόστος 80.000 ευρώ», επεσήμανε.

Ακόμη ένα θέμα, που συζήτησαν Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης, είναι και η έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή ενός σύγχρονου βιολογικού, για το οποίο έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Ρούσσου με στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου, στην Αθήνα, τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε στην Περιφέρεια ο φάκελος των εγκρίσεων, για το οικόπεδο, το οποίο προορίζεται για την κατασκευή του πεδίου προσγείωσης, «που για το νησί μας αποτελεί μία πρωτοτυπία. Το έργο αυτό, δεν είναι απίθανο να ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών, πάντα με τη βοήθεια της ΜΟΜΑ, έπειτα από προσωπική παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Καμμένου».

Δυσκαμψία και καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας

Ο κ. Ρούσσος ανέφερε, πως τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ένας “αγώνας δρόμου”, προκειμένου να υλοποιηθούν και να ολοκληρωθούν έργα και ζητήματα, σχετικά με τις βασικές υποδομές του νησιού, όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, ο ηλεκτροφωτισμός, αλλά και η μεγάλη προβλήτα του λιμένα της Ανάφης, η οποία με την ολοκλήρωσή της έδωσε τη δυνατότητα πρόσδεσης μεγάλων πλοίων. «Επιχειρούμε να καταφέρουμε ακόμη περισσότερα. Έχουμε στο πρόγραμμα και ένα τουριστικό καταφύγιο, το οποίο μάλιστα είναι ένα έργο, που έχει προτείνει η Περιφέρεια. Θέλω να πιστεύω, ότι αφού κλείσαμε τον κύκλο των πολύ βασικών θεμάτων, δεδομένου, ότι υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις στις υποδομές, τώρα “κυνηγάμε” κάτι πολύ μεγαλύτερο».

Όπως τόνισε, «η Περιφέρεια “παλεύει” πάρα πολύ και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό, στο μέτρο πάντα του δυνατού. Ωστόσο, η γραφειοκρατία, αντί να βελτιώνεται, θα λέγαμε, ότι έχει επιδεινωθεί, σε τραγικό βαθμό. Μάλιστα, επειδή ασχολούμαι χρόνια με τα δημοτικά ζητήματα, μπορώ να πω, πως μου “κακοφαίνεται”. Η κατάσταση γίνεται χειρότερη και σε συνδυασμό με το οικονομικό ζήτημα, προκαλεί τεράστιες δυσκαμψίες. Πόσο μάλλον, για ένα Δήμο, όπως η Ανάφη. Για παράδειγμα, θέλουμε να εντάξουμε το οικόπεδο για το πεδίο προσγείωσης, αγοράσαμε με δικά μας χρήματα το χώρο και θα μπορούσε και αύριο ακόμη να ξεκινήσει η κατασκευή του, εντούτοις βρισκόμαστε μπλεγμένοι σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας. Οι καθυστερήσεις είναι τραγικές, σε θέματα που θα έπρεπε να τελειώνουν πάρα πολύ γρήγορα».