Τοποθέτηση της ΚΟΒ του ΚΚΕ Σαντορίνης για το πολυνομοσχέδιο

"Εγκαινιάζουν τη νέα φοροκαταιγίδα απέναντι στον λεηλατημένο λαό"

  • Σάββατο, 21 Μαΐου, 2016 - 11:25

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το νέο νομοσχέδιο - πολυέκτρωμα, που κατέθεσε στη βουλή κι επιδιώκει να ψηφίσει - ως συνήθως - με διαδικασίες εξπρές, κλιμακώνει την επίθεση της ενάντια στο λαό και συνεχίζει το ρεσιτάλ υποκρισίας, υποσχόμενη καλύτερες ημέρες (!) με τα δικαιώματα και το εισόδημα του λαού ισοπεδωμένα.

Εγκαινιάζει μια νέα φοροκαταιγίδα απέναντι στο ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα με αύξηση του ΕΝΦΙΑ, δεκάδες έμμεσους φόρους σε καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης (είδη διατροφής, καύσιμα, εισιτήρια μέσων μεταφοράς, τηλεφωνία κλπ), υποχρεώνοντας μια τετραμελή οικογένεια να πληρώνει ως και 700 ευρώ το χρόνο παραπάνω γι' αυτά. Προωθούνται νέες ιδιωτικοποιήσεις κι εκποίηση δημόσιας περιουσίας, ενώ τα δάνεια παραδίνονται σε επιχειρηματικά funds, ακόμη κι αυτά που αφορούν την πρώτη κατοικία. Η εξαίρεση για σπίτια μέχρι 140.000 ευρώ αντικειμενική αξία έχει ημερομηνία λήξης το 2017.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει, όταν υπόσχεται ότι από το κλείσιμο της αξιολόγησης, την όποια ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και ρύθμιση του χρέους, θα ωφεληθεί ο λαός.

Είναι ψέμα. Κανένα αντιλαϊκό μέτρο δεν πρόκειται να παρθεί πίσω, το αντίθετο. Ήδη ο ΣΕΒ, προετοιμάζοντας τον επόμενο γύρο αντιλαϊκών μέτρων, προέβαλλε τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για νέες ανατροπές σε συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, τα οποία η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί, στο πλαίσιο του 3ουμνημονίου. Αλήθεια σε τι έχει ωφελήσει στο εισόδημα των εργαζομένων στον τουρισμό, στις εργασιακές τους σχέσεις, η αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια στη Σαντορίνη; Οι μόνοι που έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτοί θα ωφεληθούν από τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από τη ρύθμιση του χρέους. Η ανάκαμψη αφορά τα κέρδη και τις επενδύσεις τους. Αντίθετα από το λαό θα ζητάνε ολοένα και περισσότερα, μέσα κι από τις επόμενες αξιολογήσεις, στο όνομα του να διαφυλαχτούν τα πλεονάσματα, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κλπ.

Αυτό το ρόλο, άλλωστε, θα παίζει κι ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης - «κόφτης», που θα κόβει αυτόματα μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και θα λειτουργεί ως ένας διαρκής εκβιασμός για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής

Η κριτική των άλλων κομμάτων στην κυβέρνηση γίνεται από την ίδια σκοπιά, της υπεράσπισης του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, των μνημονίων διαρκείας για τους λαούς. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση για τον «αυτόματο κόφτη», όμως ήταν οι ίδιοι που έθεσαν τις βάσεις αυτού του μηχανισμού, που σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επεκτείνει κι ενισχύει. Κάνουν αυτό που έκανε κι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.

Κρύβουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν κατευθύνσεις της ΕΕ υπέρ του κεφαλαίου, που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες,, τόσο από τις νεοφιλελεύθερες όσο κι από τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις (π.χ. Ολάντ / Γαλλία)

Δεν νομιμοποιούμε τα αντιλαϊκά μέτρα, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια σε νέα που έρχονται. Διεκδικούμε κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων και φόρων, ανάκτηση των απωλειών, μόνιμη και σταθερή δουλειά, αποκλειστικά δημόσια υποχρεωτική ασφάλιση, υγεία, παιδεία. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι της κρίσης, να φορολογηθεί το κεφάλαιο.

Ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης είναι ένα «βαρέλι δίχως πάτο» για το λαό. Γι' αυτό και χρειάζεται να αντιτάξει το δικό το μονόδρομο. Αυτόν της οργάνωσης της πάλης, της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της λαϊκής συμμαχίας, της συμπόρευσης με το ΚΚΕ στο δρόμο της ρήξης κι ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, της αποδέσμευσης από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, τύπου ΕΕ και ΔΝΤ. Για να γίνει ο λαός πραγματικά ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει.

Μόνο έτσι μπορεί να μπει τέλος στα μέτρα δίχως τέλος. Μόνο σ' αυτόν τον δρόμο αξίζουν και μπορούν να πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού.

Ετικέτες: