Διαμαρτυρία Επάρχου Άνδρου για το κληροδότημα Πέτρου Μουστάκα

  • Παρασκευή, 10 Ιουνίου, 2016 - 10:20

"Με απόλυτο αιφνιδιασμό ενημερώθηκα για τις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού του Κληροδοτήματος Πέτρου Μουστάκα, που τελικά εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου - Τμήμα Δημόσιας Περιουσίας. Με τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις, θίγονται οι βασικοί σκοποί του διαθέτη - ευεργέτη, καθώς επίσης τίθεται εν αμφιβόλω η συνέχιση της λειτουργίας του Κληροδοτήματος. 

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο καταβλήθηκε μία μεγάλη προσπάθεια από τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής και το σύνολο των συνεργατών της, που έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων του Κληροδοτήματος, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, την ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων προηγουμένων ετών, την αποπληρωμή των δανείων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και την επαναχορήγηση υποτροφιών, που αποτελεί και βασικό σκοπό του Κληροδοτήματος. Ο προβληματισμός μου που πηγάζει από την συγκεκριμένη κίνηση είναι ότι μειώνει τις αποδοχές των συνεργατών και καταργεί το σύνολο των κωδικών του προϋπολογισμού που αφορούν τη λειτουργία  του σχολείου της Πίσω Μεριάς στο Κόρθι Άνδρου, καθώς και όλες τις δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών. 

Η Διαχειριστική Επιτροπή στην έναρξη της θητείας της, παρόλο που με ομόφωνη απόφαση προσέλαβε έναν επιπλέον συνεργάτη, μείωσε τη συνολική μηνιαία δαπάνη της μισθοδοσίας από 1700 σε 1600 ευρώ το μήνα για το σύνολο των συνεργατών του έτους 2015. Παρ όλο το έργο που παρήχθη, αδιαμφισβήτητα, αυτό το διάστημα από το σύνολο των συνεργατών, γεγονός που έχει αναγνωριστεί και από την αρμόδια υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Ανδριάνα Ζερβάκη και παρά την προηγούμενη έγκριση των συμβάσεών τους από την ίδια Υπηρεσία, προχώρησε σε μειώσεις που οδηγούν στην «απαγόρευση» της συνέχισης της συνεργασίας με τους συγκεκριμένους συνεργάτες. 

Ενδεικτικό της αλόγιστης ή και σκόπιμης περικοπής των δαπανών είναι το γεγονός ότι καταργήθηκε ο κωδικός της δαπάνης πετρελαίου θέρμανσης για το Σχολείο, ο κωδικός για επιμορφωτική δράση των μαθητών και των εκπαιδευτικών εκδρομών. Ούτε την θέρμανση του Σχολείου δεν μας επιτρέπουν να καλύψουμε ... !!!! 

Ποιός ο λόγος της τροποποίησης ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού του Κληροδοτήματος που εγκρίθηκε από την Διαχειριστική Επιτροπή με έναν πλεονασματικό, σε μια περίοδο που τα έσοδα επιτέλους αυξήθηκαν και η τοπική κοινωνία αναμένει όσο ποτέ την ενίσχυση του εκπαιδευτικού σκοπού του Κληροδοτήματος για τα παιδιά της ... ;;;

Καλώ τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκο Θεοδωρίδη όπως επιληφθεί του θέματος για την διασφάλιση και συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Κληροδοτήματος.  

Παρακαλώ σεβαστείτε την προσπάθεια που έχουμε καταβάλει από την έναρξη της θητείας μας, ως Διαχειριστική Επιτροπή και συνεργάτες, καθώς και την προσωπική μου διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά στην τοπική κοινωνία της Άνδρου.

Κλείνοντας, κάνω έκκληση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και του Υπουργείου Οικονομικών, όπως  συμβάλλουν στην πολιτική επίλυση του θέματος και είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν θέλει να φέρει την πολιτική ευθύνη, ανεξαρτήτως κόμματος  και χρώματος και να στερήσει από την τοπική  κοινωνία και τα παιδιά μας από τα ευεργετήματα των κατά τόπους ιδρυμάτων και λοιπών κοινωφελών περιουσιών".

 

Ο Έπαρχος Άνδρου  
& μέλος της διαχειριστικής επιτροπής 
Κληροδοτήματος Π.Λ. Μουστάκα
Δημήτριος Λοτσάρης