Υπέρβαση των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων, ήδη μέσα στον πρώτο χρόνο εφαρμογής των προγραμμάτων ανακύκλωσης του Δήμου Κύθνου, καταγράφηκε στο νησί

Στόχος η «πρωτιά»

Παραπάνω από ικανοποιητική αποδείχθηκε η συμμετοχή των κατοίκων της Κύθνου, στα προγράμματα ανακύκλωσης, που οργάνωσε και προετοίμασε ο Δήμος Κύθνου, σε ελάχιστο μάλιστα διάστημα από την έναρξή τους.

Με την αλλαγή των κατευθυντήριων γραμμών, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, τόσο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από την εθνική νομοθεσία, μέσω του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που κατήρτισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι Δήμοι, οι οποίοι πλέον συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την οργάνωση της διαχείρισης, στρέφονται σε “πράσινες” μεθόδους, που συμβάλλουν στη μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων και στην ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.

Ξεπερνώντας τις προσδοκίες κατά 3 τόνους

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Κύθνου, έπειτα από την αντίστοιχη συμφωνία με την ΕΕΑΑ, όρισε ως επίσημη ημερομηνία έναρξης  της Ανακύκλωσης Συσκευασιών (γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, λευκοσίδηρος) την Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου.

Προκειμένου η διαδικασία να επικοινωνηθεί και να ευοδώσει, η έναρξη της ενημέρωσης των πολιτών και επιχειρηματιών του νησιού ξεκίνησε στις 13 Απριλίου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και ενημερωτικές ομιλίες σε σχολικά συγκροτήματα, αλλά και στις κυριότερες περιοχές του νησιού, τη Χώρα, τη Δρυοπίδα και το Μέριχα. Παράλληλα, διανεμήθηκαν σάκοι ανακύκλωσης, με τη μέθοδο πόρτα-πόρτα σε όλα σχεδόν τα νοικοκυριά του νησιού. Οι πρώτοι κάδοι τοποθετήθηκαν στις 25 Απριλίου και το 1ο δρομολόγιο συλλογής των ανακυκλώσιμων, πραγματοποιήθηκε αισίως στις 30 Απριλίου.

Με την έναρξη λειτουργίας της Ανακύκλωσης Συσκευασιών τοποθετήθηκαν σε 50 σημεία αιχμής σε όλη την Κύθνο, κάδοι ανακύκλωσης (μπλε) των 1.100 λίτρων, στους οποίους οι πολίτες αδειάζουν το ανακυκλώσιμο περιεχόμενο των ειδικών σάκων τους.

Παράλληλα, Την 1η Σεπτεμβρίου 2015 ο Δήμος Κύθνου μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την εταιρεία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.  ξεκίνησε στο νησί την λειτουργία Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών Συσκευών και Λαμπτήρων, η οποία περιλαμβάνει συλλογή  ηλεκτρικών συσκευών (ψυγεία, κουζίνες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κλπ),συλλογή μικροσυσκευών (κινητά τηλέφωνα, πληκτρολόγια, μίξερ κλπ) και συλλογή λαμπτήρων.

Οι ηλεκτρικές συσκευές συλλέγονται και αποθηκεύονται προσωρινά στο λευκό κοντέινερ της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε. που βρίσκεται στο χώρο δίπλα στο Γήπεδο του Μέριχα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιείται η μεταφορά τους στην Αθήνα.

Τα αποτελέσματα από αυτές τις ενέργειες του Δήμου αγγίζουν τα όρια του εκπληκτικού, καθώς οι πολίτες και οι επιχειρηματίες ανταποκρίθηκαν άμεσα στο πρόγραμμα.

Η Κύθνος στις πρώτες 100 ημέρες του έτους έχει πραγματοποιήσει ήδη 2 δρομολόγια μεταφοράς ανακυκλώσιμων ηλεκτρικών συσκευών έχοντας ανακυκλώσει συνολικά 9.030 κιλά ηλεκτρικών συσκευών, ενώ έως τις 20 Ιουνίου προγραμματίζεται και το 3ο δρομολόγιο.

Ο ετήσιος στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για κάθε ελληνικό Δήμο είναι 4,4 κιλά ανά κάτοικο, ήτοι για τους κατοίκους της Κύθνου, αντιστοιχούν 5.764 κιλά, αποτέλεσμα που αποδεικνύει, ότι ήδη στο πρώτο τετράμηνο του έτους ο ευρωπαϊκός στόχος έχει ξεπεραστεί κατά 3.266 κιλά.

Επίσης, κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας της Ανακύκλωσης Συσκευασιών, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3 Δρομολόγια Μεταφοράς Ανακυκλώσιμων Υλικών από το Σταθμό Μεταφόρτωσης της Κύθνου στο Κέντρο Διαλογής του Ασπροπύργου, με την μεταφερόμενη ποσότητα των ανακυκλώσιμων να ξεπερνάει τα 15.000 κιλά, μέσα σε διάστημα μόλις 50 ημερών. Επιπρόσθετα, μετά από επικοινωνία του Δήμου Κύθνου με το ΚΔΑΥ του Ασπροπύργου, ο Δήμος Κύθνου ανακοινώνει με υπερηφάνεια, ότι το δείγμα και των δύο δρομολογίων κρίθηκε εξαιρετικό, με το υπόλειμμα να αγγίζει μόλις το 3%.

«Πηγαίνουμε σιγά για να μην κάνουμε λάθη»

Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος Κύθνου και υπεύθυνος για το πρόγραμμα ανακύκλωσης, κ. Γιώργος Ηλιού, απευθύνοντας ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους κατοίκους του νησιού, για την τόσο ενεργή συμμετοχή τους, σημείωσε ότι το γεγονός αυτό «αποδεικνύει, ότι οι Κυθνιώτες έχουν κατανοήσει πλήρως την λειτουργία και την σπουδαιότητα της Ανακύκλωσης, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει, ότι δεν χρειάζεται συνεχής ενημέρωση και επαγρύπνηση ειδικά στους θερινούς μήνες που έρχονται».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Ηλιού, δεδομένου, ότι η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε μεγάλη, ο Δήμος Κύθνου σκοπεύει από τον επόμενο χρόνο, να διαχωρίσει επίσης το ρεύμα του γυαλιού, με κάδους-καμπάνες.

«Θέλουμε να πηγαίνουμε σιγά-σιγά, για να μην κάνουμε λάθη. Προετοιμάσαμε και εφαρμόσαμε την Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Συσκευών, στήθηκε τώρα η ανακύκλωση συσκευασιών, ήδη είμαστε σε διαδικασία σύναψης σύμβασης με εταιρεία για την ανακύκλωση των λάστιχων», σημείωσε ο κ. Ηλιού.

Όσον αφορά στην καμπάνια ενημέρωσης, ο Αντιδήμαρχος επεσήμανε, πως σημαντικό ρόλο έπαιξε η άμεση επαφή των υπεύθυνων της ανακύκλωσης του νησιού με τον κόσμο. «Η καμπάνια δεν έγινε μέσω κάποιας ομάδας από την Αθήνα. Έγινε από εμάς, από εμένα προσωπικά και τους υπαλλήλους του Δήμου, με αποτέλεσμα ο κόσμος, ο οποίος μας γνωρίζει και έχουμε άλλο κώδικα επικοινωνίας να αισθανθεί περισσότερο οικία».

Όπως επεσήμανε, το πρόγραμμα ανακύκλωσης λειτουργεί ανταποδοτικά και για το Δήμο, καθώς αφενός για την ανακύκλωση συσκευασιών, ο Δήμος πληρώνει τα δρομολόγια μεταφοράς τους, αλλά αποζημιώνεται γι’ αυτά κυκλικά, ενώ αφετέρου από το πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών υπάρχουν σαφή έσοδα.

«Για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, απ’ ότι μας είπαν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι, είμαστε πλέον από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα. Στόχος μας, είναι να κλείσουμε το έτος, στις 31 Δεκεμβρίου, ως ο πρώτος Δήμος σε ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών πανελλαδικά», υπογράμμισε ο κ. Ηλιού, τονίζοντας, πως το καλοκαίρι που έρχεται αποτελεί την καλύτερη εποχή για την αλλαγή των ηλεκτρικών συσκευών και κατ’ επέκταση για την ανακύκλωσή τους.