Επιστολή Δήμου Αμοργού προς τον Υπ. Δικαιοσύνης

"Να μην καταργηθεί ούτε ένα Υποθηκοφυλακείο των Κυκλάδων"

  • Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2016 - 13:34

Αξιότιμοι κύριοι Πρωθυπουργέ και Υπουργέ Δικαιοσύνης,

Το απροσδόκητο νομοσχέδιο για την κατάργηση και τη συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων της χώρας, το οποίο καταργεί το μη ειδικό άμισθο υποθηκοφυλακείο Αμοργού και το τοποθετεί στο νέο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Νάξου, μας βρίσκει εκ διαμέτρου και καθολικά αντίθετους, για τους κάτωθι λόγους:

Το Υποθηκοφυλακείο Αμοργού ως μη ειδικό άμισθο ουδόλως επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό, αντιθέτως δε, αποδίδει έσοδα στο δημόσιο.

Λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1835 μέχρι και σήμερα, ενώ διαθέτει πλούτο ιστορικών, πολιτιστικών και λαογραφικών στοιχείων συνυφασμένων με τη ζωή, την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά των κατοίκων της Αμοργού. Είναι ένα ανεκτίμητο ιστορικό ντοκουμέντο, το οποίο ανήκει στο φυσικό του περιβάλλον και επουδενί δε δύναται να μεταφερθεί αλλού.

Παράλληλα, η επιχειρούμενη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Αμοργού και η μεταφορά του στη Νάξο, συνιστά βαρύ πλήγμα για τους κατοίκους της Αμοργού, οι οποίοι για άλλη μια φορά αποκόπτονατι από την ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Μετά τη συνεχόμενη καταστρατήγηση της νησιωτικότητας του ελληνικού συντάγματος με τη θεσμοθέτηση δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων για τους νησιώτες, σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία, επιχειρείται τώρα μία ακόμη επιβάρυνση για τους κατοίκους, οι οποίοι προκειμένου για τη μεταγραφή μίας πράξης μεταβίβασης ή τη λήψη ενός αντιγράφου ή ενός πιστοποιητικού, θα πρέπει να μεταβούν μέσω θαλάσσης, ακόμα και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στο νησί της Νάξου.

Επιπλέον, οι ελεύθεροι επαγγελματίες του νησιού μας, οι οποίοι ήδη στενάζουν επαγγελματικά και οικονομικά, όπως μηχανικοί, λογιστές, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, με το νομοσχέδιο αυτό οδηγούνται, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους σε εκτόπιση και διωγμό από τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους. Πρακτικά λοιπόν, επισπεύδετε την ερήμωση των μικρών νησιών του Αιγαίου!

 

 

 

 

 

Με θλίψη βλέπουμε, ότι με το υπό διαβούλευση πρόχειρο νομοσχέδιο, καθίσταται επισφαλής η προστασία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των πολιτών μας, αφού στο νέο υποθηκοφυλακείο Νάξου θα συγχωνευθούν και θα στοιβαχθούν 8 άμμισθα υποθηκοφυλακεία των Κυκλάδων, χωρίς καμμία απολύτως προηγούμενη οργάνωση. Χωρίς την προηγούμενη εύρεση κατάλληλου και επαρκούς χώρου για τη στέγαση αυτών, χωρίς να έχει συντελεστεί προηγουμένως η ψηφιοποίηση του ευαίσθητου αρχείου τους, χωρίς να έχουν ενταχθεί όλα τα νησιά στο εθνικό Κτηματολόγιο και χωρίς την προηγούμενη σύνταξη δασικών χαρτών. Διερωτόμαστε, τί θα συμβεί εάν κατά τη θαλάσσια μεταφορά τους, «χαθούν» οι τίτλοι ιδιοκτησίας των κατοίκων μας;

Σας καλούμε λοιπόν,

Να επανατοποθετηθείτε και για πρώτη φορά να λάβετε σοβαρά υπόψη τις διαμαρτυρίες των κατοίκων των νησιών και των ορεινών περιοχών, να σεβαστείτε επιτέλους τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της νησιωτικότητας και

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ,

Να αποσύρετε άμεσα το παρόν νομοσχέδιο «αποδιοργάνωσης» των υποθηκοφυλακείων της χώρας,

Να σεβαστείτε τους νησιώτες, μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες της Αμοργού.