Το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων στη Μήλο

Στο επίκεντρο ο ρόλος των ΟΤΑ στην Υγεία

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό συνέδριο, με θέμα την πρόληψη στην υγεία, με πρωταγωνιστές τους Δήμους, αναμένεται να φιλοξενήσει η Μήλος, το διήμερο 8-9 Ιουλίου, με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και του χώρου των Επιστημών Υγείας.

Το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων φιλοξενεί η Μήλος, στις 8 και 9 Ιουλίου 2016, με θέμα «Πρόληψη στην Υγεία, με πρωταγωνιστές τους Δήμους – Υγιείς και Ανθεκτικές Κοινότητες».

Στο πλαίσιο αυτό, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με πρωτοβουλία της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διοργανώνει Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Ανακύκλωση – Περιβάλλον – Υγεία».

Στόχος του Συνεδρίου είναι η ευρύτερη  διάδοση και προώθηση του μηνύματος της πρόληψης για την ποιοτική διατήρηση της υγείας των δημοτών που αποτελεί προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.

Έμφαση σε ευπαθείς ομάδες και ανασφάλιστους

Σκοπός του συνεδρίου, είναι η πρόληψη να καταστεί καθημερινή πρακτική σε όλες τις πτυχές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής μέσα από τη συνέχιση και βελτίωση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου που εφαρμόζονται στους Δήμους, καθώς και την ανάδειξη και υιοθέτηση νέων προτάσεων στο σχεδιασμό τοπικών πολιτικών για την υγεία σύμφωνα με τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Προβάλλεται η προστασία της δημόσιας υγείας με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ιδιαίτερα στους ανασφάλιστους συμπατριώτες, οι οποίοι αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς καθημερινά, λόγω της κρίσης και της συνεχιζόμενης ύφεσης.

Στο ετήσιο Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ θα συμμετάσχουν:

-       Εκπρόσωποι από την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο,

-       Εκπρόσωποι από Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς Υγείας,

-       Στελέχη και συνεργάτες των Δήμων που πλαισιώνουν τις κοινωνικές υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής Υγείας

-       Επιστήμονες Υγείας (Ιατροί, Φαρμακοποιοί, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Φυσικοθεραπευτές, Νοσηλευτές, Επισκέπτες Υγείας κλπ)

Τη διοργάνωση αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους διακεκριμένοι Ομιλητές, Επιστήμονες Υγείας, οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν κυρίως στην Πρόληψη για την Υγεία και το Περιβάλλον, ενώ θα παρουσιάσουν επιλεγμένα Κοινωνικά Προγράμματα, που εφαρμόζονται στους Δήμους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις Υγιείς Πόλεις.

Στο πλαίσιο του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ του ΙΤΑ και της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος, εντάσσεται και ειδική θεματική ενότητα για την Ανακύκλωση το Περιβάλλον και την Υγεία.

Συγκεκριμένα στο στρογγυλό τραπέζι που συνδιοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συζητηθούν οι βασικές περιβαλλοντικές παράμετροι πάνω στην υγεία του πληθυσμού και θα απαντηθούν ερωτήματα όπως:

 

  • Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;
  • Ποιες είναι οι θετικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την εφαρμογή της ιεραρχίας στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων; Ποιες οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τις χωματερές και ποιες οι θετικές από τα προγράμματα πρόληψης, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση
  • Ποιες είναι οι θετικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την αειφόρο χρήση των υδατικών πόρων;

Το στρογγυλό τραπέζι θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:00 το πρωί με κεντρική ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, απευθύνεται σε Δημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σχετίζονται με θέματα ανακύκλωσης και περιβάλλοντος, καθώς επίσης και σε συμβούλους ανάπτυξης των ΠΕΔ που ασχολούνται με το Περιβάλλον.

Σκοποί και στόχοι του Διαδημοτικού Δικτύου

«Η πολυπλοκότητα της λειτουργίας των Δομών Υγείας (ιατρικές υπηρεσίες, κοινωνικές, ψυχολογικές) στα πλαίσια των ΟΤΑ καθώς και η έλλειψη θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη μηχανισμών πρόληψης της υγείας διαμέσου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέδειξαν την ανάγκη δημιουργίας ενός Διαδημοτικού Δικτύου με τη συμμετοχή των εκπροσώπων από όλους τους Δήμους, αρχικά της Αττικής, οι οποίοι έχουν Δομές Υγείας», αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ.

Όπως επισημαίνεται, η δραστηριότητα του Διαδημοτικού Δικτύου αναπτύχθηκε με άξονα τους παρακάτω σκοπούς:

·         Τη συνένωση των δυνάμεων των Δήμων στον τομέα της πρόληψης της υγείας για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών τους.

·         Την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των Δομών Υγείας στους ΟΤΑ όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας στον τομέα της πρόληψης.

·         Την ανάπτυξη προγραμμάτων Πρόληψης της Υγείας στους Δήμους - μέλη.

·         Τη διαδημοτική συνεργασία για τη διεκδίκηση πόρων, κρατικών και Ευρωπαϊκών.

·         Την πραγματοποίηση ετήσιων συνεδρίων και τοπικών εκδηλώσεων για την ανάπτυξη θεμάτων πρόληψης της υγείας που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, μέσω του δικτύου, επιχειρούνται:

1.       Η αξιοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας στο τομέα της Πρόληψης, ώστε το Δίκτυο να αποτελέσει θεσμικό Σύμβουλο του Υπουργείου στα θέματα αυτά. Διοχέτευση των κρατικών ενισχύσεων σε προγράμματα των Δήμων - μελών.

2.       Η ανάπτυξη συνεργασιών με δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικούς φορείς σε θέματα πρόληψης (πχ υγεια και ασφάλεια των εργαζομένων, ανάληψη σχετικών προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κλπ) προς όφελος των Δήμων όπου έχουν έδρα οι οργανισμοί και οι φορείς αυτοί.

3.       Η επιδίωξη επίσημης συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά όργανα χάραξης πολιτικής και σχεδιασμού προγραμμάτων σε θέματα υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

4.       Ο σχεδιασμός και εκτέλεση κοινών προγραμμάτων με ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο τομέα της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

5.       Η συνεργασία με επιστημονικούς φορείς Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα με στόχο την πραγματοποίηση κοινών, για όλους τους Δήμους, προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας.

6.       Η μετατροπή της Εφημερίδας «Δήμων Υγεία» που εκδίδει το Διαδημοτικό Δίκτυο σε ισχυρό διμηνιαίο βήμα διαδημοτικού διαλόγου για την πρόληψη της υγείας των κατοίκων.

7.       Να υπάρχουν επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε συνέδρια και έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, με βάση τα στοιχεία που θα έχουν συλλεχθεί από τις δράσεις του ΕΔΔΥΠΠΥ & ΚΑ ΟΤΑ, καθώς επίσης και

8.       Να υπάρξουν προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων και εθελοντών των Δήμων - μελών που έχουν τα τυπικά προσόντα και θέλουν να συμμετάσχουν, μαζί με τους κάθε φορά ειδικούς επιστήμονες, στον τοπικό σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών. 

Ετικέτες: