Άνοδος των αεροπορικών αφίξεων με πτήσεις του εξωτερικού όπως επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΤΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2016

“Απογειώνονται” τα αεροδρόμια Μυκόνου και Θήρας

Σημαντική επιτυχία καταγράφουν τα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Θήρας σε επίπεδο υποδοχής αφίξεων με διεθνείς αεροπορικές πτήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τα οποία κι επιβεβαιώνουν την άνοδο των αριθμών στα δύο διεθνή περιφερειακά αεροδρόμια των Κυκλάδων.

Τόσο η Μύκονος, όσο και η Σαντορίνη (Θήρα) ως κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί “ανοίγουν” σχετικά νωρίς την τουριστική σεζόν τους, η οποία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον ξένο τουρισμό, που με τη σειρά του αποδεικνύεται εδώ και χρόνια ο στυλοβάτης της τοπικής οικονομίας τους και όχι μόνον.

Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από τον ΣΕΤΕ βάσει των δεδομένων που συγκεντρώνει συστηματικά η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας αλλά και στα κεντρικά στα οποία προσεγγίζουν διεθνείς αφίξεις, έρχονται να τονίσουν την αξιοσημείωτη άνοδο που καταγράφεται στους δύο Κυκλαδίτικους προορισμούς, με τα ποσοστά τους να δηλώνουν επίσης, πως τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες του 2016, αυτά αποτελούν θετικό οιωνό για την καρδιά της θερινής περιόδου που ήδη διανύουμε.

Σαντορίνη: Κερδίζει τις εντυπώσεις και αυξάνει τα ποσοστά επισκεψιμότητας

Αναμφισβήτητα την πρωτιά των διεθνών αφίξεων για τους μήνες Ιανουάριο έως και Ιούνιο του 2016 κερδίζει το νησί της Σαντορίνης, στο οποίο αν και τους τρεις πρώτους μήνες δεν έφθασε σχεδόν κανένα αεροπλάνο από χώρα του εξωτερικού, ωστόσο τους τρεις τελευταίους μήνες του α΄ εξαμήνου, ο αριθμός των επιβατών “χτύπησε” κόκκινο δεδομένου ότι θεωρείται από τις ήπιες περιόδους λίγο πριν την “καρδιά” της τουριστικής σεζόν. Ειδικότερα, όπως θέλουν τα επίσημα στοιχεία, τον Απρίλιο ταξίδεψαν με διεθνείς πτήσεις προς το νησί περί τους 10.191 επιβάτες, τον Μάιο περί τους 42.404 επισκέπτες και τον Ιούνιο περί τους 65.247 επιβάτες.

Άξιο λόγου για την περίπτωση της Σαντορίνης, αποτελεί το γεγονός πως ακόμη και την σχεδόν “νεκρή” τουριστικά περίοδο, δηλαδή τους μήνες Ιανουάριο και Μάρτιο υπήρξαν κάποιες διεθνείς προσεγγίσεις, με αποτέλεσμα να αποβιβαστούν στο νησί 246 και 1.000 άτομα αντίστοιχα.

Σε σύνολο οι επισκέπτες για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου ανήλθαν σε 65.247. Η άνοδος γίνεται σαφής αν κάποιος προβεί σε σύγκριση βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσε η ΥΠΑ για το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και δη για τον μήνα Ιούνιο όπου ο αερολιμένας Θήρας υποδέχθηκε περί τους 60.217 τουρίστες. Τον συγκεκριμένο μήνα η αύξηση του ποσοστού των αφίξεων με διεθνείς πτήσεις αφορά σε 8,4%, γεγονός που υπογραμμίζει τη θετική πορεία του νησιού στο εν λόγω πεδίο.

Μύκονος: Αξιοσημείωτη άνοδος σε σχέση με πέρυσι

Στην τροχιά των αεροδρομίων που ωφελούνται από διεθνείς αφίξεις και ξένο τουρισμό εντάσσεται και το αεροδρόμιο της Μυκόνου εδώ και πολλά χρόνια, με την άνοδο των ποσοστών σε επίπεδο αφίξεων επιβατών να επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΤΕ. Άξια λόγου είναι η πορεία των αεροπορικών προσεγγίσεων καθώς στο αεροδρόμιο του νησιού των ανέμων το ποσοστό αύξησης τον μήνα Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 “αγγίζει” το 20,4 %. Πιο αναλυτικά, οι αφίξεις των αεροπλάνων από χώρες του εξωτερικού του Απριλίου μεταφράστηκαν σε 2.925 επισκέπτες, ενώ κατακόρυφη αύξηση υπήρξε τον Μάιο του τρέχοντος έτους, καθώς το σύνολο όσων αποβιβάστηκαν στη Μύκονο ήταν 26.300 επισκέπτες. Σχεδόν διπλάσιος δε, υπήρξε ο αριθμός των επισκεπτών που ταξίδεψαν αεροπορικώς με πτήσεις που ξεκίνησαν εκτός Ελλάδος κατά τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιο) αφού τα επίσημα στοιχεία έδωσαν περί τις 50.915 αφίξεις.

Σχετικά με το προαναφερθέν ποσοστό της αύξησης για τον μήνα Ιούνιο του 2016, δεν θα πρέπει να παραληφθεί και ο αριθμός των περυσινών αφίξεων που αφορούσε σε 42.292 επιβάτες. Υπογραμμίζεται πως το αεροδρόμιο της Μυκόνου το πρώτο τρίμηνο του έτους που διανύουμε σήμερα δεν υποδέχθηκε καμία διεθνή πτήση, αφού ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα “νεκρό” - τουριστικά - διάστημα.

Γενικά στοιχεία για Ν. Αιγαίο

Πέραν των δύο προαναφερόμενων περιφερειακών αεροδρομίων των Κυκλάδων συνολικά στο Νότιο Αιγαίο, διεθνείς αφίξεις υποδέχονται και αεροδρόμια της Δωδεκανήσου, με δύο από αυτά να είναι της Κω και της Ρόδου. Μιλώντας πάντοτε για διαφορετικούς προορισμούς και διαφορετικά μεγέθη νησιών σε τουριστικό επίπεδο, θα πρέπει να καταγραφεί η πορεία τους, καθώς παρουσιάζεται ιδιαιτέρως θετική. Σε σύνολο 655.087 επιβατών, οι 347.492 εξ αυτών αφορούν σε αφίξεις τον μήνα Ιούνιο, σχεδόν στην “αυγή” της υψηλής περιόδου, ενώ οι υπόλοιπες το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου.

Σε αρκετά χαμηλότερο ποσοστό κυμαίνονται οι αριθμοί για το αεροδρόμιο της Κω, ο τουρισμός της οποίας δείχνει να έχει επηρεαστεί από εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Δεν πρέπει να κρίνεται αμελητέα ποσότητα το ζήτημα του προσφυγικού, ωστόσο πρόκειται για έναν νησιώτικο προορισμό που έχει καταγράψει διεθνείς αφίξεις καθ΄ όλη τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2016. Συνολικά μέχρι σήμερα, στο αεροδρόμιο έχουν αφιχθεί περί τους 259.329 επισκέπτες, αριθμός χαμηλότερος συγκριτικά με πέρυσι (316.052).