Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στη Σίφνο

  • Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, 2016 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 23 Σεπ. 2016 - 7:28

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Σίφνου διοργανώνουν μία σειρά από δράσεις στο νησί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια των ενεργειών του ΕΑΑ για τη διάχυση της επιστήμης της Αστρονομίας στο ευρύ κοινό.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν το διήμερο αφορούν μικρούς και μεγάλους και είναι οι εξής:

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016:

Παρατήρηση του ουρανού – Ουρανογραφία

Οι κάτοικοι της Σίφνου θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στην αστροπαρατήρηση και ουρανογραφία του φθινοπωρινού ουρανού, σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του νησιού, στον Άγιο Συμεών!

Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού του ΕΑΑ καθώς και τον κατάλληλο εξοπλισμό θα παρατηρήσουν αστέρια, πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016:

Α. Παρουσιάσεις με φορητό πλανητάριο

Με την χρήση φορητού πλανηταρίου, ειδικευμένο προσωπικό του ΕΑΑ θα είναι στη διάθεση των μαθητών, στο Πολιτιστικό κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», για ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στα Αστέρια και τους Μύθους τους.

Το φορητό πλανητάριο αποτελεί ένα εκπαιδευτικό μέσο, με το οποίο μαθητές από 6 έως 12 ετών μπορούν να έρθουν σε επαφή με την Αστρονομία και να διδαχθούν με έναν τρόπο ευχάριστο και ψυχαγωγικό.

Ο ουράνιος θόλος προσομοιώνεται στον θόλο του πλανηταρίου και οι μαθητές ακολουθούν ένα εντυπωσιακό ταξίδι στους αστερισμούς του νυχτερινού ουρανού, στους πλανήτες και σε άλλα σημαντικά ουράνια σώματα.

Η αφήγηση που συνοδεύει την προβολή είναι ζωντανή, από ειδικευμένο επιστήμονα του ΕΑΑ, ώστε να υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ διδάσκοντα και μαθητών.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ξενάγησης του πλανηταρίου, οι μαθητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης «Ζωγραφίζοντας τα Αστέρια και τους Πλανήτες ».

Τις παραπάνω δράσεις θα παρακολουθήσουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου που θα επισκεφτούν το Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» από τις 08:30 - 13:00.

Β. Ηλιακή παρατήρηση

Στον περιβάλλοντα χώρο του Πολιτιστικού κέντρου Σίφνου, από τις 10:00 - 12:30 θα μπορούν οι κάτοικοι της Σίφνου να παρατηρήσουν τον Ήλιο μέσα από το ειδικό Ηλιακό Τηλεσκόπιο του ΕΑΑ.

Σχετικά αρχεία: