Αποδέκτης ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός

Απαντήσεις Δημάρχου Θήρας για το Λύκειο Φηρών

  • Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου, 2016 - 12:45

Μετά τις δηλώσεις του βουλευτή κ. Νίκου Μανιού σχετικά με το θέμα των αιθουσών στο Λύκειο Φηρών παραθέτουμε την διαδικασία προκειμένου να διευκρινιστεί το θέμα.
Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος έχει δηλώσει πως αυτό το θέμα, όπως και άλλα, έχουν απόλυτη σχέση με το σχέδιο πόλης Φηρών, την αναθεώρηση και την εφαρμογή του. Ο κος Ν. Ζώρζος αναφέρει: «πριν παρατεθούν τα όσα ορίζονται από την νομοθεσία και είναι δεσμευτικά, χωρίς να υπάρχει άλλος τρόπος όπως η πολιτική βούληση που αναφέρει ο βουλευτής, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι είναι αδόκιμη τουλάχιστον η έκφραση «απολύτως νόμιμο». Φαντάζομαι πως δεν αποτελεί έκφραση του βουλευτή. Ο νόμος 4178 του 2013 (ΦΕΚ 174/080813) στο άρθρο 23 παρ.22 αναφέρει: «στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου υπάγονται αυθαίρετες κατασκευές κοινωφελών κτιρίων και συνοδών εγκαταστάσεων κατά παρέκκλιση της περίπτωσης α’ (εγκ. 54373-3-13) της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του παρόντος υπό την προϋπόθεση ότι έχει κινηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η διαδικασία τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής».
Κατά συνέπεια η αρχή των διαδικασιών για τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου μπορεί να ξεκινήσει, όπως ο Δήμαρχος Θήρας είχε αναφέρει και σε όσους ενδιαφέρθηκαν για τη ολοκλήρωση του κτίσματος που θα φιλοξενήσει αίθουσες μαθητών, μετά την απόφαση 261/2016 που ελήφθη τη 12η Οκτωβρίου 2016.
Ο Δήμος ήδη από το 2012 έχει αναθέσει σε μελετητικό γραφείο την τροποποίηση των σχεδίων πόλεως Θήρας και Περίσσας αλλά και την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Θήρας. Η διαδικασία της εκκίνησης που ελήφθη με την προαναφερθείσα απόφαση δεν θα μπορούσε να ληφθεί χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη η πρόταση της τροποποίησης, η οποία παραδόθηκε στο Δήμο Θήρας.
Οι συνεχείς αναφορές του Δημάρχου Θήρας κ. Νίκου Ζώρζου στην ανάγκη τροποποίησης του σχεδίου πόλεως της δημοτικής κοινότητας Θήρας, αποδεικνύεται τώρα κατά συγκυρία ως απαραίτητη για τη λύση και άλλων προβλημάτων της περιοχής. Χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θήρας αναφέρει «Επομένως όσο κι αν θέλαμε,  πριν την πρόταση τροποποίησης και τη λήψη της απόφασης, όποιος κι αν είχε βούληση, είτε Δήμαρχος, είτε βουλευτής είτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να έχει επιλύσει το θέμα».