Το μείζον ζήτημα της συστηματικής και σωστής έκδοσης τιμολογίων κατανάλωσης νερού, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αντιπάρου

«Το νερό θα πληρώνεται»

Ένα θέμα, που για αρκετά χρόνια αποτελεί «πονοκέφαλο» για το Δήμο Αντιπάρου, τέθηκε στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς εγκρίθηκε η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, για τον έλεγχο των υδρομετρητών και την έκδοση τιμολογίων, με σκοπό την ομαλοποίηση της κατάστασης στο μέλλον.

Μετά από αρκετά χρόνια, που παρατηρείται τεράστιο πρόβλημα στην έκδοση των λογαριασμών ύδρευσης, δεδομένου, ότι ο Δήμος Αντιπάρου δεν διαθέτει Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), αφού η ίδρυσή της είχε μεν εγκριθεί, ήδη από το 2013, αλλά ποτέ δεν στελεχώθηκε, με αποτέλεσμα να καταστεί ανενεργή και μετά το πέρας διετίας (2015), να λυθεί η επιχείρηση, ο Δήμος Αντιπάρου και η Οικονομική Υπηρεσία, έρχονται να «νοικοκυρέψουν» το μέχρι στιγμής κομφούζιο, που είχε δημιουργηθεί με την έκδοση των τιμολογίων, έτσι ώστε έπειτα από αρκετό διάστημα, να ομαλοποιηθεί η τακτική τους έκδοση και ο Δήμος να λαμβάνει στα ταμεία του τα ανταποδοτικά έσοδα.

Αναδρομικές οι χρεώσεις – συμψηφισμός με τα έναντι

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, την οποία κλήθηκε να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αντιπάρου, μέχρι στιγμής, εκδόθηκαν λογαριασμοί ύδρευσης με την κατανάλωση της περιόδου β’ εξαμήνου 2015 στην περιοχή του Κάμπου, ενώ εκδόθηκαν λογαριασμοί ύδρευσης και στις υπόλοιπες περιοχές, μόνο όμως με το πάγιο της περιόδου του β’ εξαμήνου του 2015.

Επιπλέον, έγινε εν μέρει συμψηφισμός των έναντι ποσών, τα οποία είχαν εκδοθεί την περίοδο του β’ εξαμήνου 2011 έως και του α’ εξαμήνου του 2012, με τα ποσά της αξίας κατανάλωσης των νέων λογαριασμών, που εκδόθηκαν την περίοδο του β’ εξαμήνου 2015 και παράλληλα, έγινε καταμέτρηση από την Επιτροπή, η οποία ορίστηκε με απόφαση Δημάρχου, των υδρομετρητών, καταγραφή και εισήγηση για την αλλαγή όσων δεν λειτουργού ή είναι πάνω από μισή ίντσα στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ αναμένεται οσονούπω να εκδοθούν λογαριασμοί με κατανάλωση για το α’ εξάμηνο του 2016.

Στην απόφαση, η Οικονομική Επιτροπή εισηγείται την έκδοση λογαριασμών ύδρευσης με στοιχεία κατανάλωσης, για το α’ εξάμηνο του 2016 για τις περιοχές του Κάμπου, Βενζινάδικο και έξω, Βουναλάκι, Καλούδια, Καρφοχώρι-Πάρκινγκ, Λιμάνι, Μπουτάρια, Νεκροταφείο-Μύλος, Πλατεία και άνω, Πλατεία και κάτω και Πλατεία προς Σιφνέικο. Προτείνεται να γίνει συμψηφισμός των έναντι ποσών, της περιόδου από β’ εξάμηνο 2011 έως α’ εξάμηνο 2012, με τα ποσά της αξίας κατανάλωσης των νέων λογαριασμών, που θα εκδοθούν και θα αφορούν στο α’ εξάμηνο του 2016, ενώ η αλλαγή των υδρομετρητών να χρεωθεί σε επόμενο λογαριασμό, με το ποσό της αγοράς από το Δήμο.

Όπως επισημαίνεται, σε περίπτωση, που το ποσό των έναντι λογαριασμών δεν καλύπτει το ποσό της αξίας κατανάλωσης των λογαριασμών, που θα εκδοθούν για το α’ εξάμηνο 2016, ο συμψηφισμός θα γίνεται και σε επόμενους λογαριασμούς, μέχρι εξαντλήσεως του έναντι ποσού. Επίσης, η αξία του παγίου και το αναλογούν ΦΠΑ του, θα πληρώνεται κανονικά, καθώς ο συμψηφισμός θα γίνεται στην αξία της κατανάλωσης και του αναλογούντος ΦΠΑ.

Ελλείψει ανεξάρτητου δημοτικού φορέα, η καταμέτρηση θα γίνεται από υπαλλήλους που θα έχουν οριστεί με εντολή Δημάρχου και στη συνέχεια, τα φύλλα καταμέτρησης θα διαβιβάζονται μέσω του Δημάρχου στην Οικονομική Υπηρεσία για άμεση έκδοση λογαριασμών.

Μικρά βήματα προς τακτοποίηση

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, υπήρξαν διαφωνίες, σε σχέση με το πόσο θα είναι το ύψος των αναδρομικών τιμολογίων, δεδομένου, ότι μεγάλες καταναλώσεις, θα μπορούσαν να βαρύνουν τους πολίτες με υπέρογκα ποσά, με το Δήμαρχο Αντιπάρου, κ. Τάσο Φαρούπο, να εξηγεί, πως ο συμψηφισμός των ποσών κατανάλωσης με τα έναντι ποσά, θα χαμηλώσει αρκετά τους λογαριασμούς, οι οποίοι, ωστόσο, οφείλουν να πληρωθούν, καθώς έχει υπάρξει η αντίστοιχη κατανάλωση.

Παράλληλα, η αντιπολίτευση επεσήμανε και την δαιδαλώδη κατάσταση με τους υδρομετρητές (ρολόγια), καθώς αλλού έχουν αντικατασταθεί και αλλού όχι, με το Δήμαρχο να απαντά, πως όλοι οι υδρομετρητές έχουν αλλαχτεί και σε όσες – ελάχιστες – κατοικίες ίσως έχουν διαφύγει της αντίληψης των υπαλλήλων του Δήμου, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να επισημάνουν το γεγονός στο Δήμο, ώστε να επιληφθεί. Ταυτόχρονα, εξήγησε, ότι προτού αλλαχτεί ο κάθε υδρομετρητής, έχει πριν γίνει καταγραφή της κατανάλωσης που «έγραφε», και έτσι μπορεί να γίνει εύκολα υπολογισμός της συνολικής κατανάλωσης.

Όπως υπογράμμισαν και τα μέλη της δημοτικής αρχής, μαζί με τον Δήμαρχο, η κίνηση αυτή, αν και χαώδης, προσπαθεί να βάλει ένα τέλος σε μία μακρά περίοδο, που ο Δήμος βίωνε… λειψυδρία, λόγω της μη έκδοσης των τιμολογίων και κατ’ επέκταση της μη είσπραξης εσόδων, κυρίως, διότι μετά και τα αποχετευτικά έργα, θα χρειαστεί να εισπράττει και τα τέλη αποχέτευσης. Ως εκ τούτου, η άμεση λύση του ζητήματος των τιμολογίων κρίνεται επιτακτική.

«Πρέπει πάση θυσία να βγουν λογαριασμοί. Δεν βγήκαν λογαριασμοί μέχρι το τέλος του χρόνου και έχουμε τεράστιο πρόβλημα και ίσως πάνω από τεράστιο, με την ύδρευση και τα ανταποδοτικά. Την 1η του Γενάρη πρέπει να βγάλουμε κατ’ ευθείαν το β’ εξάμηνο του 2016. Τέλος. Και από δω και πέρα, το νερό θα πληρώνεται», κατέληξε ο Δήμαρχος, κ. Φαρούπος.

 

 

Ετικέτες: