Υπάλληλοι ορισμένου χρόνου εισέπρατταν έσοδα εισιτηρίων από το δημοτικό λεωφορείο με την ανοχή(;) του Δήμου Σερίφου

Ποινή αργίας στον δήμαρχο Σερίφου

Παρέμβαση των ελεγκτικών οργάνων και προσφυγή του Αντώνη Αντωνάκη κατά της απόφασης αργίας

Αντιμέτωπος με ποινή αργίας 15 ημερών από τα καθήκοντά του έχει έλθει ο δήμαρχος Σερίφου, Αντώνης Αντωνάκης καθώς δεν προάσπισε τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου, όταν υπάλληλοι τους οποίους και προσέλαβε με δίμηνη σύμβαση, εισέπρατταν τα αντίτιμα των εισιτηρίων του δημοτικού λεωφορείου, ως οδηγοί – εισπράκτορες, χωρίς εν τέλει να αποδώσουν τα έσοδα στα δημοτικά ταμεία.

Πρόκειται για μία ιστορία που προέκυψε το 2012, με την πλευρά της αντιπολιτευόμενης παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης να προχωρά σε καταγγελία και να ζητά ενημέρωση κι ευθύνες από τον Δήμαρχο, προκαλώντας μοιραία τις προβλεπόμενες ενέργειες από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου), που είχαν ως αποτέλεσμα την - προ ημερών - έκδοση απόφασης αργίας για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Από την πλευρά του, ο κ. Αντωνάκης, μιλώντας στην εφημερίδα, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, γνωστοποίησε πως η εν λόγω ποινή δεν θα εκτελεσθεί προς το παρόν, καθώς κατά αυτής ο ίδιος θα προσφύγει, εξαντλώντας παράλληλα το χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους οι δύο πρ. υπάλληλοι – εισπράκτορες για να αποδώσουν τα χρήματα.

Να σημειωθεί εξ αρχής πως, η στάση τους(;) να κρατήσουν τα χρήματα ήταν ένας έμμεσος τρόπος να πληρωθούν, αφού παρά το γεγονός ότι προσλήφθηκαν για δύο μήνες με σχετική δημοτική απόφαση, εργάσθηκαν μόνον τον ένα μήνα καθώς υπέστη ζημιά το δημοτικό λεωφορείο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελεσθεί η πληρωμή τους βάσει της απόφασης του συμβουλίου.

Υπάλληλοι – εισπράκτορες με γνώση του Δήμου

Ειδικότερα, όπως εξήγησε εξ αρχής ο δήμαρχος Σερίφου, “O Δήμος έχει άδεια εκτέλεσης δημόσιας συγκοινωνίας, έχει άδεια λεωφορείου όμως μόνιμο οδηγό δεν έχει. Οπότε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου το 2012 αποφασίσαμε τη δίμηνη πρόσληψη δύο οδηγών. Αυτή την απόφαση έπρεπε να τη στείλουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να μπορούν να πληρωθούν”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε παρακάτω, “Το είδαμε εμείς αφού είχαν ξεκινήσει, αποστείλαμε την απόφαση, αλλά το λεωφορείο ταυτόχρονα χάλασε”, καθιστώντας σαφές πως, οι ίδιοι, “Δούλεψαν μόνον για έναν μήνα”. Όπως σημείωσε μάλιστα, εύλογα, “δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να πληρωθούν”.

Υποστήριξε δε, πως, για να λάμβαναν τα προβλεπόμενα χρήματα της αμοιβής τους, έπρεπε “να ακολουθήσουν μία διαδικασία ώστε να βγει διαταγή πληρωμής σε βάρος του Δήμου και να πληρωθούν”. Ο ίδιος ο κ. Αντωνάκης, επεσήμανε πως, το ανέφερε στους ίδιους, χωρίς ωστόσο να πράττουν κατά τις υποδείξεις, με αποτέλεσμα να “μπλοκάρει” νόμιμα το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων τους. “Έπρεπε να βρει ο Δήμος έναν τρόπο να τους πληρώσει και κράτησαν τα χρήματα από τις εισπράξεις των εισιτηρίων καθώς ο οδηγός είναι ταυτόχρονα και εισπράκτορας. Από τη νομοθεσία προβλέπεται αυτό” συμπλήρωσε κατηγορηματικά, φωτογραφίζοντας πως, η εν λόγω ενέργεια δεν αποτελούσε μία ορθή διαδικασία.

Μάλιστα όπως τόνισε, συνολικά οι εισπράξεις ανήλθαν σε 7.000 ευρώ, ωστόσο, υποστήριξε πως, οι δύο υπάλληλοι “στην ουσία είχαν κρατήσει τον μισθό τους και 1.000 ευρώ ακόμη”, με το συγκεκριμένο ποσό των 1.000 ευρώ να το επιστρέφουν μετά από σχετικό έγγραφο του ίδιου.

Καταγγελία από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Δεδομένου πως, η εν λόγω διαδικασία “είναι παράνομη” όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Αντωνάκης στην τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, ο ίδιος, βάσει των όσων πρόσθεσε, έκανε γνωστό πως, “έπρεπε να τους ασκήσω δίωξη κι εγώ δεν το έκανα. Τους είπα να ακολουθήσουν την διαδικασία και να φέρουν τα χρήματα”.

Αυτή η στάση προκάλεσε και την αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπως επεσήμανε, με αποτέλεσμα ο ίδιος να κληθεί σε απολογία. “Στην απολογία μου επεσήμανα ότι το χρονικό περιθώριο που έχω δεν έχει εξαντληθεί και σε αυτό το πλαίσιο τους έχω αφήσει το περιθώριο να ακολουθήσουν τη διαδικασία και να φέρουν τα χρήματα. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό και μου επέβαλλαν 15 ημέρες ποινή αργίας” δήλωσε, λέγοντας ευθύς αμέσως πως, “Κατά αυτής έχω κάνει εγώ προσφυγή, οπότε όταν θα εκδικασθεί η προσφυγή μου, τότε θα αποφασισθεί αν εγώ θα τεθώ σε αργία ή όχι”.

Ουσιαστικά η ποινή, του επιβλήθηκε για παράβαση καθήκοντος, την οποία και θα εκτελέσει όπως ανέφερε με σαφήνεια, στην περίπτωση που ακυρωθεί η προσφυγή του. “Εγώ δεν τους έκανα αγωγή και είπα να εξαντληθεί το περιθώριο που τους δίνει ο νόμος. Για να κάνω τη διαδικασία είναι πέντε έτη, δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017” πρόσθεσε, λέγοντας μάλιστα πως, “Ο Δήμος δεν έχει χάσει ακόμη τα χρήματα. Μπορεί και τώρα να ασκήσω ένδικα μέσα ανεξάρτητα από την ποινή μου. Κι ανεξάρτητα από το αν αυτή η ποινή θα επικυρωθεί ή θα δικαιωθώ εγώ. Για να εκτελέσω εγώ αυτήν την ποινή θα πρέπει να βγει μετά η απόφαση στην προσφυγή τη δική μου”.

 

Στον πάγο... η ποινή έως την εξέταση προσφυγής

Ο κ. Αντωνάκης, γνωστοποίησε δε, πως, το περιθώριο δυνατότητας άσκησης προσφυγής για τον ίδιο αφορά έως τις 18 Νοεμβρίου, οπότε και συμπληρώνεται το απαραίτητο διάστημα από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης αργίας σε εκείνον.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “Το περιθώριο το δικό μου τελειώνει στις 18 Νοεμβρίου. Αν εγώ μέχρι τότε δεν έχω κάνει προσφυγή, τότε αυτή η ποινή θα επιβληθεί καθώς θα θεωρηθεί ότι την αποδέχομαι. Θα καταθέσω προσφυγή και άρα πρέπει να εκδικασθεί η προσφυγή. Αν σε αυτήν εγώ δικαιωθώ τότε δεν εκτελώ καμία ποινή. Αν δεν δικαιωθώ τότε θα εκτελέσω τις 15 ημέρες όταν θα είναι η απόφαση οριστική”. Ο ίδιος, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως, το θέμα θα απασχολήσει εκ νέου στο μέλλον, οπότε και θα αποφανθεί το αρμόδιο όργανο για το ορθόν ή μη της προσφυγής του. Έως τότε διευκρίνισε πως, συνεχίζει να εκτελεί ομαλά τα καθήκοντά του. “Δεν είμαι σε αργία καθώς θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαδικασία και για ορισμό αναπληρωτή δημάρχου” υπογράμμισε καταλήγοντας.