Στην αλληλοβοήθεια μεταξύ του Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης εστίασε ο Περιφερειάρχης, κατά την επίσκεψη εργασίας που είχε στο νησί της Σαντορίνης

Λύσεις μέσα από συνεργασία

  • Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, 2016 - 06:22

Επίσκεψη εργασίας, με σειρά επαφών, πραγματοποίησε την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016, στη Σαντορίνη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γιώργο Λεονταρίτη.

Διαδοχικές συναντήσεις, στις οποίες συνομίλησαν με τον Δήμαρχο Θήρας, κ. Νίκο Ζώρζο, τον Δήμαρχο Ανάφης, κ. Ιάκωβο Ρούσσο, καθώς και τους φορείς του νησιού, είχαν Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ενώ μαζί με την Έπαρχο, κ. Θεώνη Λειβαδάρου, συμμετείχαν και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δέσμευση για ολοκλήρωση εντός του 2017

Το μεσημέρι Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκαν στο Δημαρχείο με εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων του νησιού. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Θήρας και ο Δήμαρχος Ανάφης.

Κατά τη διάρκειά της, συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου, ενώ τέθηκαν από όλους τους φορείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σαντορίνη και αφορούν κυρίως στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, καθώς και στην έλλειψη υποδομών με ιδιαίτερη έμφαση στο οδικό δίκτυο, στο λιμάνι και στα σχολικά κτίρια. Παράλληλα οι κ.κ. Χαζημάρκος και Λεονταρίτης ενημερώθηκαν για το θέμα της προστασίας της Βλυχάδας και του μοναδικού περιβάλλοντος του νησιού.

Ο κ. Χατζημάρκος σε ό,τι αφορά στον περιφερειακό δρόμο Οίας-Αεροδρομίου δεσμεύτηκε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 και θα παραδοθεί προς χρήση ενώ επίσης θα πραγματοποιηθούν έργα και στο υπόλοιπο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, ενημερώνοντας τους παριστάμενους ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει και το έργο της κατασκευής υδατοδρομίων σε 26 νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης και της Σαντορίνης.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι, παρά τα προβλήματα και την έλλειψη χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσπαθεί να βρίσκει πηγές χρηματοδότησης μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και τράπεζες, ενώ σημαντική υπήρξε και η δέσμευσή του, για ενίσχυση με 500.000 ευρώ του τομέα της παιδείας στο νησί, αλλά και για τη συνδρομή της Περιφέρειας στην άρση γραφειοκρατικών εμποδίων.

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας ενημέρωσαν επιπλέον τους παριστάμενους για τις προσπάθειες και τις πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, καθώς είναι ένα πρόβλημα που αφορά στο σύνολο της Περιφέρειας και τους Δήμους που ανήκουν σε αυτή.

Δρομολόγηση βιώσιμης λύσης

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Χατζημάρκος και Λεονταρίτης επισκέφθηκαν τον περιφερειακό δρόμο Οίας-Αεροδρομίου προκειμένου να διαπιστώσουν την πρόοδο των έργων.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζει το εν λόγω έργο, απετέλεσε αντικείμενο ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προ διμήνου  στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε., που είναι και η διευθύνουσα υπηρεσία της κατασκευής του έργου.

Στην σύσκεψη, για την οποία προηγήθηκε μεγάλο διάστημα προεργασίας και προετοιμασίας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ κ. Απόστολος Αντωνούδης και ο Γενικός Διευθυντής κ. Νικόλαος Ραχανιώτης. Από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο Νομικός Σύμβουλος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής (ΕΔΑ) Νοτίου Αιγαίου κ. Δημήτρης Σκιαδάς, στελέχη της ΕΔΑ, στελέχη της Εγνατία Α. Ε. και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας.

Όπως προέκυψε κατόπιν της συνάντησης και σε συνεννόηση με την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., η Περιφέρεια στοχεύει σε δρομολόγηση μίας λύσης βιώσιμης, η οποία θα δίνει προοπτική στο νησί της Σαντορίνης και θα αντιμετωπίζει το σύνολο των προβλημάτων που το συγκεκριμένο τεχνικό έργο οφείλει να καλύψει. Οι υπηρεσίες της Εγνατία ΑΕ, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ΕΔΑ Ν. Αιγαίου, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσουν την, εκ των διαμορφωμένων, καταστάσεων απαιτούμενη νέα διοικητική και τεχνική πορεία του έργου την οποία και θα παρουσιάσουν στη Σαντορίνη ευθύς αμέσως μόλις ολοκληρωθεί.

Ανάγκη συνεργασίας ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης, και η Έπαρχος Θήρας, συμμετείχαν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρόντων των εκπροσώπων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων του νησιού, που είχαν προσκληθεί ειδικά για την περίσταση.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε ενημέρωση του Δ.Σ και των φορέων για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Περιφερειακή Αρχή για την ολοκλήρωση του οδικού έργου, το οποίο θα εξασφαλίσει ένα άνετο, γρήγορο και ασφαλές οδικό δίκτυο στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του νησιού, που επιβαρύνεται ιδιαίτερα, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο.

Επιπλέον, έγινε συνολική συζήτηση επί όλων των ανοιχτών θεμάτων που αφορούν στην πορεία της Σαντορίνης. Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης και Έπαρχος, είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς για όλες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφερειακή Αρχή για την επίλυση των προβλημάτων και παράλληλα, να ακούσουν και να καταγράψουν τις σκέψεις και τις προτάσεις των εκφραστών της τοπικής κοινωνίας.

Στην παρέμβασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας Α΄και Β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών να οδηγηθούν γρηγορότερα σε λύσεις.

«Πιστοί στην βασική μας αρχή, ότι μόνο μέσα από την συνεργασία μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν προβλήματα που επί χρόνια τις ταλαιπωρούν, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στέκεται στο πλευρό του Α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης, μαζί με τον οποίο πρέπει και οφείλουμε να σχεδιάσουμε τις λύσεις που έχουν ανάγκη τα νησιά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από τον Περιφερειάρχη στην διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και οι οποίες δρομολογούνται εντός του 2017, αφορούν στο οδικό δίκτυο της Σαντορίνης και σε εκτεταμένες παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες του νησιού.