Συνέντευξη Τύπου Δημάρχου Θήρας, Ν. Ζώρζου στην Αθήνα για την πορεία και τα ανοικτά ζητήματα του κορυφαίου τουριστικού προορισμού των Κυκλάδων

Διαχείριση ρυθμού ανάπτυξης

Έμφαση στις απειλές και τους κινδύνους με τους οποίους έχει έρθει αντιμέτωπη η Σαντορίνη λόγω των υψηλών ρυθμών τουριστικής ανάπτυξης που καταγράφονται από έτος σε έτος, έδωσε ο δήμαρχος του νησιού, Νικόλαος Ζώρζος στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που επέλεξε να παραχωρήσει στην Αθήνα, παρουσία μεγάλων μέσων ενημέρωσης, πραγματοποιώντας έναν απολογισμό δημοτικών ενεργειών προς υπεράσπιση του τόπου.

Πέραν της θετικής αναφοράς που υπήρξε στο πεδίο του Τουρισμού και ειδικότερα στην τουριστική δραστηριότητα της σεζόν, με τον ίδιο να παραθέτει στοιχεία για τις αφίξεις, απαρίθμησε και τις ενέργειες του Δήμου Θήρας που εστιάζουν στην ενίσχυση υποδομών προκειμένου να ανταπεξέρχεται το νησί στην τεράστια αύξηση του πληθυσμού το σημαντικό χρονικό διάστημα που υποδέχεται ροές εκατομμυρίων επισκεπτών. Αξίζει μόνον να σημειωθεί, πως, ο κ. Ζώρζος επεσήμανε ότι η Σαντορίνη τους μήνες τουριστικής αιχμής καλείται να εξυπηρετήσει περισσότερους από 85 χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως.

Συμπληρωματικά και αφού αναφέρθηκε σε έργα και πρωτοβουλίες του Δήμου Θήρας που αφορούν σε βελτίωση υποδομών για το νερό, τα υγρά και στερεά απόβλητα, καθώς επίσης και στην προσπάθεια ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, αλλά και στην προσπάθεια ενίσχυσης των πολιτιστικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, προχώρησε στην παράθεση των βασικών προβλημάτων που βιώνει η Σαντορίνη.

 

Πίεση από την τουριστική ροή

Η άφιξη εκατομμυρίων τουριστών προς τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό φέρνει στο προσκήνιο για τον Δήμο Θήρας, μία σειρά προβλημάτων που πρέπει να λυθούν, προκειμένου να προασπίσει το νησί τη δραστηριότητά του, τη φυσιογνωμία του και την οικιστική ταυτότητά του. Συγκεκριμένα, η πίεση των τουριστικών ροών προκαλεί “υψηλή πίεση προς την τοπική κοινωνία αφού οι επισκέπτες ξεπερνούν μέχρι και 4,5 φορές τον τοπικό πληθυσμό, υπερφόρτωση όλων των υποδομών (αεροδρομίου, λιμανιού, οδικού δικτύου και σημείων στάθμευσης, τελεφερίκ, δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, συστήματος διαχείρισης αποβλήτων, ενεργειακού δικτύου κλπ), με αποτέλεσμα μέχρι να πραγματοποιηθούν νέα έργα (με την βραδύτητα παραγωγής έργων στη χώρα, αλλά και τις αντιδράσεις όσων θεωρούν ότι θίγονται από αυτά) τα έργα να είναι ήδη ξεπερασμένα” καθώς επίσης, “χαμηλή ποιότητα παροχής δημοσίων υπηρεσιών αφού στην έλλειψη υποδομών έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη στελέχωσης των υπηρεσιών που οφείλουν να διαχειριστούν την τόσο μεγάλη διακύμανση πληθυσμού, υψηλό ποσοστό αναλογίας κλινών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (990 κλίνες ανά τ.χ.) και υψηλό ποσοστό δόμησης (11% επί του συνολικού εδάφους) που συγκρίνεται μόνο με τα αντίστοιχα ποσοστά της Αττικής”. Στη συγκεκριμένη ενότητα της συνέντευξής του, τόνισε τέλος, πως παρατηρείται ακόμη και “υπέρ αυξημένη και διάχυτη δόμηση που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση τόσο του δομημένου περιβάλλοντος όσο και των φυσικών πόρων”.

 

Συνειδητοποίηση του προβλήματος

Αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα, ο κ. Ζώρζος υπήρξε σαφής στο ότι αυτά έχουν συνειδητοποιηθεί από μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας και των κατοίκων, τονίζοντας επιπλέον, πως, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει – όμως - οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισής τους, επισημαίνοντας μάλιστα και την “ανεπάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί” με φόντο την απαίτηση για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση. Στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης όσων προαναφέρθηκαν, ο Δήμος εστιάζει στην “αναβάθμιση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με έμφαση στον πολιτισμό, με την προβολή μνημείων, της τοπικής αρχιτεκτονικής, των τοπικών προϊόντων, της γαστρονομίας, την καταγραφή και ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού πρώην Δήμων και Κοινοτήτων και σχετικών εκδηλώσεων” καθώς επίσης στη δημιουργία “μηχανισμού ρύθμισης των τουριστικών ροών μέσα από τη δημιουργία φορέα διαχείρισης και προβολής προορισμού μέσα από τη λειτουργία Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού και μελέτης διαχείρισης της κρουαζιέρας”. Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος έκανε λόγο και για την ανάπτυξη εργαλείων “μείωσης των περιβαντολλογικών πιέσεων, όπως ανακύκλωση, διαχείριση των περιορισμένων πόρων, αλλά και των κινδύνων λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του”. Κλείνοντας την συνέντευξή του, δήλωσε με σαφήνεια πως, δεδομένου ότι “οι δράσεις αυτές είναι δύσκολο έως αδύνατον να αποδώσουν αφού δεν έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωμένο χαρακτήρα”, επανέλαβε πως, “πρόταση του Δήμου Θήρας είναι να εφαρμοστεί πιλοτικά στο νησί της Σαντορίνης η αρχή της ολοκληρωμένης παράκτιας διαχείρισης, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Βαρκελώνης του 2007 για τη Μεσόγειο έχοντας ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη”. Σημείωσε μάλιστα πως, για την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, “χρειάζεται ο επανασχεδιασμός του θεσμικού περιβάλλοντος για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και ειδικά της νησιωτικής”.

 

Απέδρασε από τα πραγματικά προβλήματα”

Στο μικροσκόπιο της κριτικής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Θήρας τέθηκαν τα λεγόμενα του δημάρχου, με την παράταξη της αντιπολίτευσης να κάνει ξεκάθαρα λόγο σχετικά με την “απόδραση (σσ. του Ν. Ζώρζου) από τα πραγματικά προβλήματα”.

Στο πλαίσιο της δημόσιας κριτικής στην οποία και προχώρησαν μέσω ανακοίνωσής τους, σημείωσαν αρχικά για το πεδίο των υποδομών πως, ο δήμαρχος δεν εξέφρασε “καμία ανησυχία για τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που έχασε από το ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς νέα χρηματοδότηση στο μέλλον”, υποστηρίζοντας παρακάτω ότι για τον ίδιο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του αποτέλεσαν μακρινό παρελθόν τα θέματα του “See Diamond”, του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας καθώς επίσης και τα προβλήματα των υποδομών Παιδείας στο νησί. Επικεντρώνοντας την αναφορά τους στο κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού, πρόσθεσαν πως, “η διαχείριση της κρουαζιέρας, σε καμία περίπτωση δεν λύνεται κάνοντας τον τροχονόμο στα κύματα, αλλά με την άμεση κατασκευή του νέου τελεφερίκ κ.α. παρεμβάσεων”, ενώ έκαναν αναφορά και στο θέμα των προβλημάτων καθαριότητας, με φόντο και την επιβάρυνση κατοίκων κι επιχειρηματιών, μέσω της επιβολής υψηλών τελών. Μεταξύ άλλων, έθιξαν τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κρήτη και τα γύρω νησιά, επισημαίνοντας πως, “το δυσβάσταχτο πλήγμα που έχει επιφέρει (σσ. αυτή η κατάσταση) στην οικονομία του νησιού, “ουδόλως απασχόλησε τον δήμαρχο”.

Τέλος, στο κομμάτι της οικιστικής ανάπτυξης, έκαναν σε ειρωνικό τόνο αναφορά στο “προεδρικό διάταγμα Σηφουνάκη – Ζώρζου”, για το οποίο υποστήριξαν πως, “δεν διασφαλίζει την ομαλή και ελεγχόμενη οικιστική ανάπτυξη” ενώ “καλεί την πολιτεία να προχωρήσει στην ολική απαγόρευση της οικοδομής για τα επόμενα χρόνια”, με άμεση συνέπεια όπως εκτιμούν “μερικές χιλιάδες Σαντορινιών στην ανεργία”.

Υποστηρίζοντας για ακόμη μία φορά ότι “δεν υπάρχει άλλη ανοχή και υπομονή” στη διοίκηση του κ. Ζώρζου και της παρούσας Δημοτικής Αρχής, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, “οι Σαντορινιοί θα περάσουν χειρότερες ημέρες και οι επισκέπτες θα ταλαιπωρούνται για 2χρονια ακόμη με ευθύνη που έχει ονοματεπώνυμο “Θηραϊκή Πολιτεία””.

Απάντηση του Δημάρχου προς την αντιπολίτευση

Μία ημέρα μετά την αντίδραση της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, ο κ. Ζώρζος εξέδωσε απάντηση, το περιεχόμενο της οποίας έχει ως ακολούθως: Για μια ακόμη φορά, η παραληρηματική σκέψη του κ. Σιγάλα προσπαθεί μ’ ένα ακόμη κείμενο που δεν βγάζει νόημα, να αμαυρώσει οποιαδήποτε ενέργεια ανάδειξης της Σαντορίνης και των θεμάτων της.Η μεγάλη ανταπόκριση της χθεσινής συνέντευξης αποδεικνύει ότι για μία ακόμη φορά, η Σαντορίνη βρίσκεται στην κεντρική πολιτική σκηνή και η παρούσα δημοτική αρχή κάνει ότι είναι δυνατό για να πετύχει το καλύτερο δυνατόν για το νησί.

Η επιτυχία των ενεργειών μας κρίνεται άλλωστε εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα είναι η διαρκής αύξηση του τουρισμού, τα άπειρα θετικά σχόλια από κάθε μεριά του πλανήτη  και τα έργα υποδομών που έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται.

 Οι δημότες και οι κάτοικοι του νησιού είναι σε θέση να κρίνουν και καλό θα ήταν να μην τους υποτιμάμε προσπαθώντας τη χειραγώγησή τους.

 Οι πολίτες κρίνουν από τα πραγματικά γεγονότα και όχι από τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας»