Απάντηση του Βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Μανιού στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιουλίδας

"Προβλήματα Αγροτικού Τομέα"

  • Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2016 - 06:21

"Το νησί της Κέας εντάσσεται στα αναπτυσσόμενα τουριστικά νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους. Σε αυτής της κατηγορίας τα νησιά εντοπίζονται ελλείψεις σε υποδομές, μικρός βαθμός αξιοποίησης των πόρων τους και συνύπαρξη του τουρισμού με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

 

Σχετικά με το υψηλό ΦΠΑ, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται μέτρα για την αντιστάθμιση των συνεπειών από την σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυε στη νησιωτική χώρα.

 

Μερικά από αυτά τα μέτρα είναι η δυνατότητα επιστροφής, στους μόνιμους κατοίκους των νησιών, των εσόδων που θα προκύψουν από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και το ενδεχόμενο επαναφοράς του προηγούμενου καθεστώτος αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στο μέλλον σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα.

Στόχος μας είναι η στήριξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών προϊόντων και η επένδυση στη γνώση και την καινοτομία. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων προσπαθούμε και εργαζόμαστε για τη μείωση του κόστους παραγωγής και διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας στα νησιά μας.

 

Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από προγράμματα όπως:

1) Το Πρόγραμμα Στήριξης των Μικρών Νησιών του Αιγαίου, που προβλέπεται για το τρέχον έτος επιδότηση άνω του 1 εκ. ευρώ για την καλλιέργεια παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων που παράγονται στα μικρά ιδίως νησιά.

 

2) Τα Προγράμματα στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές με ύψος ενίσχυσης της τάξης του 75% για την πραγματοποίηση επενδύσεων, για τη βελτίωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (σχέδια βελτίωσης) και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

 

3) Το Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών που δραστηριοποιούνται σε μικρά νησιά (κάτω των 3.000 κατοίκων) με αυξημένη ενίσχυση κατά 2.500 ευρώ, με το συνολικό ποσό να κυμαίνεται από 19.500 ευρώ

για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που στη μελλοντική κατάσταση έχουν φυτική ή μικτή κατεύθυνση, έως 22.000 ευρώ για όσους πρόκειται να ασχοληθούν με τη κτηνοτροφία.

Ακόμη, διασφαλίζεται η πρόσβαση των νέων γεωργών σε δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης, απόκτησης δεξιοτήτων και χρήσης συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Αυξημένα κίνητρα παρέχονται σε ομάδες και οργανώσεις παραγωγών με ετήσια επιχορήγηση έως 10.000 ευρώ.

 

4) Η οικονομική στήριξη ύψους 14.000 ευρώ για την ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων

 

5) Με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 διασφαλίζεται η κατά προτεραιότητα συμμετοχή των νησιωτών σε δράσεις πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και συστημάτων ποιότητας (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικών Ενδείξεων, Π.Ο.Π - Π.Γ.Ε) με σκοπό την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων.

 

Στόχος μας είναι η δημιουργία βιώσιμων πολυλειτουργικών αγροτικών περιοχών όχι μόνο στην ηπεριωτική αλλά και στη νησιωτική χώρα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος Leader παρέχεται επιδότηση έως 600.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτουρισμό, την οικοτεχνία και τη βιοτεχνία στις αγροτικές περιοχές της χώρας συμπεριλαμβανομένων των νησιωτικών.

Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κλάδων της υδατοκαλλιέργειας και μεταποίησης και της βιώσιμης ανάπτυξης περιοχών που εξαρτώνται παραδοσιακά από την αλιεία έχουν εξασφαλιστεί πόροι μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014 – 2020.

Διερευνούμε τη δυνατότητα άμεσης θεσμοθέτησης μέτρων ανακούφισης του νησιωτικού πληθυσμού από το κόστος μεταφορών. Τα μέτρα αυτά πρόκειται να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Σας ενημερώνουμε όμως ότι ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) προχώρησε σε πληρωμές. Μεταξύ των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν σημαντικά κονδύλια διατέθηκαν για μεταφορά ζωοτροφών και αλεύρων στα νησιά του Αιγαίου (Μεταφορικά Αιγαίου) όπου στις 1 5 / 1 1 καταβλήθηκαν 6.599.702 ευρώ σε 29.789 δικαιούχους.

 

Όσον αφορά τους σΑγροτικούς Συνεταιρισμούς, στόχοι του νέου Νόμου 4384/2016 (ΦΕΚ Α' 78/26.04.2016) με θέμα: «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις» είναι:

 

i) να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν συντελέσει στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος και να θέσουμε τις βάσεις για την μη επανάληψη τους και

ii) να βοηθήσουμε τους μικρούς αγρότες να επιβιώσουν στο σημερινό περιβάλλον της ακραίας ανταγωνιστικής παγκόσμιας αγοράς δημιουργώντας υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις που θα μπορούν και να τους βοηθούν να επιτύχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής καικαλύτερες τιμές για τα αγροτικά τους προϊόντα. Ο νέος νόμος συγκεντρώνει όλη τη νομοθεσία διατηρώντας διατάξεις που άντεξαν στο χρόνο και αποδείχθηκαν αποτελεσματικές και παράλληλα εισάγοντας νέες ρυθμίσεις απαραίτητες για την ανάπτυξη και λειτουργία των Α.Σ.

 

Οι καινοτομίες του νέου νόμου για τους Α.Σ. είναι:

 

1. Ξεκαθάρισμα και εξυγίανση της υφιστάμενης κατάστασης στον συνεταιριστικό χώρο

2. Διευκόλυνση για τη σύσταση Αγροτικού Συνεταιρισμού

3. Διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης του Αγροτικού Συνεταιρισμού

4. Αυστηρός έλεγχος της λειτουργίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών

5. Αλλαγή στη δομή του συνεταιριστικού κινήματος σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο

6. Δημιουργία Πλαισίου για τη δημιουργία Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών

7. Καθορισμός του πλαισίου των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

8. Ενίσχυση της συνεταιριστικής εκπαίδευσης

9. Δημιουργία των Αγροδιατροφικών Συμπράξεων σε επίπεδο Περιφέρειας

10. Ίδρυση Ομάδων Διαχείρισης και Προστασίας Προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ

11. Θέσπιση Συμβάσεων μελλοντικής πώλησης αγροτικών προϊόντων

12. Δημιουργία Ενιαίας Ψηφιακής Βάσης για την ιχνηλασιμότητα των συνεταιριστικών προϊόντων

13. Δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας

 

Επιπλέον, στόχος μας είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας προς όφελος των παραγωγών.

 

Αρμόδιο Υπουργείο για εξειδίκευση όπως π.χ. των Προγραμμάτων Εγγείων Βελτιώσεων είναι το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.m i n a g r i c. gr)

Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 212 4000).

 

Για περαιτέρω διευκρινήσεις είμαστε στην διάθεσή σας.

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν το γενικό πλαίσιο δράσεων της Κυβέρνησης

με σκοπό την στήριξη του πρωτογενή τομέα.

Ο ρόλος μου ως βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των φορέων των νησιών. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός σας, με την σειρά του θα πρέπει να βοηθήσει τους κατοίκους - αγρότες της περιοχής έτσι ώστε να μπουν δυναμικά στον πρωτογενή τομέα και στον τομέα της μεταποίησης.

Χαρακτηριστικό και επιτυχημένο παράδειγμα στην περιοχή σας αποτελεί η επεξεργασία βελανιδιού για παραγωγή τροφών σε εμπορικό επίπεδο αλλά και το δίκτυο εξαγωγής από καπάκια βελανιδιών, που υπήρχε στην Κέα αλλά είχε σταματήσει από το 1965 και η πρωτοβουλία « H a m a d a A c o r n I n i t ia t i v e» αυτή τη στιγμή αγοράζει και εξάγει καπάκια βελανιδιών από αγρότες του νησιού και τα στέλνει στην Ευρώπη για επεξεργασία δέρματος και στην Ινδία για διακοσμητικές ίνες (www.i l o v e a c o r n s.c o m).

.