Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2017 του Δήμου Μήλου

Έγκαιρη κατάθεση με ρεαλιστική προσέγγιση

Το σχέδιο προϋπολογισμό, για το έτος 2017, ενέκρινε εγκαίρως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου, με τη συνεδρίαση να κυλά σε ήπιους τόνους, με μείζον ζήτημα τη χρηματοδότηση των Κοινοτήτων και το σχέδιο να υπερψηφίζεται από την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων.

Έναν λιτό, λόγω της δεδομένης και ισχύουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας και επικεντρωμένο σε αναγκαίες δαπάνες προϋπολογισμό, παρουσίασε η υπάλληλος της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Μήλου, στο Σώμα κατά τη διάρκεια της μονοθεματικής ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Μία ημέρα πριν, είχε προηγηθεί συζήτηση του θέματος των δημοτικών τελών.

Αφού η υπάλληλος της Υπηρεσίας ανέλυσε τα ποσά εσόδων και εξόδων, τους διαφορετικούς κωδικούς και τις υποχρεώσεις του Δήμου, το Σώμα πέρασε στις ερωτήσεις, με τον κ. Χρήστο Νίνο, εκ μέρους της μειοψηφίας, να παίρνει το λόγο.

Ο κ. Νίνος απηύθυνε κάποιες ερωτήσεις προς την υπάλληλο της Ο.Υ., σχετικά με την αλλαγή των κωδικών για τις επιχορηγήσεις των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, τον μηδενισμό του κωδικού προμήθειας εμφιαλωμένου νερού, τους κωδικούς όπου προβλέπονται προμήθειες οχημάτων, την για πρώτη φορά εμφάνιση κωδικού, σχετικού με προνοιακά επιδόματα, τα ποσά συντήρησης του Βιολογικού Καθαρσιμού, το ποσό, σχετικά με την προμήθεια του αφαλατωμένου νερού, τον κωδικό που αφορά στις προμήθειες υλικών συντήρησης των παιδικών χαρών, ο οποίος είναι μηδενικός, κωδικούς που αφορούν σε αναγκαίες απαλλοτριώσεις, καθώς επίσης, και για το θέμα που απασχόλησε σε μεγάλο μέρος τη συνεδρίαση, αναφορικά με το μηδενισμό του κωδικού περί καθαριότητας οικισμών, ρωτώντας αν τα χωριά πρόκειται να πάρουν κάποιο ποσό για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Τα ερωτήματα του κ. Νίνου, απαντήθηκαν ενδελεχώς από την υπάλληλο, η οποία παρείχε την απαραίτητη ενημέρωση.

Διαμαρτυρία των Κοινοτήτων

Στο σημείο αυτό, παρέμβαση πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τριοβασάλου Μήλου, κ. Σπύρος Μπουτίνας, επισημαίνοντας στους Δημοτικούς Συμβούλους και διαμαρτυρόμενος εκ μέρους, όπως ανέφερε, όλων των προέδρων των Κοινοτήτων, ότι «στους κωδικούς που αφορούν στην πάγια προκαταβολή των Κοινοτήτων δεν έχει προβλεφθεί κανένα ποσό. Για το 2016 είχαν προβλεφθεί 2.000 ευρώ για κάθε Δημοτική Κοινότητα και 1.000 ευρώ για κάθε Τοπική, άσχετα που δεν τα πήραμε, διότι η Οικονομική Επιτροπή ποτέ δεν έκανε τη σύσταση της πάγιας προκαταβολής. Φέτος δεν έχει προβλεφθεί τίποτα. Αυτό, σε συνάρτηση, με τον κωδικό καθαριότητας οικισμών, που ανέφερε πριν ο κ. Νίνος, όπου δεν έχει προβλεφθεί ποσό, αλλά και τον κωδικό συντήρησης παιδικών χαρών – και αυτό αφορά τη δική μου κοινότητα και την παιδική χαρά Τριοβασάλου – δεν μου δίνει καμία δυνατότητα πλέον να βοηθήσω έμπρακτα, παρά μόνο θεωρητικά».

Η υπάλληλος της Οικονομικής Υπηρεσίας, απάντησε, πως «δεν προβλέφθηκαν οι πάγιες προκαταβολές, διότι λόγω αλλαγής νομοθεσίας, η διαχείριση της πάγιας προκαταβολής είναι πολύ δύσκολη. Δεν απετράπησαν οι Κοινότητες να προμηθεύονται υλικά ή να κάνουν έξοδα. Από τους γενικούς κωδικούς του Δήμου, μπορούν να ζητούν και να κάνουν έξοδα. Σας έχει σταλεί από την Οικονομική Υπηρεσία, σε όλους τους Προέδρους, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενόψει σύνταξης του προϋπολογισμού του 2017, να γνωστοποιήσετε τις ανάγκες σας. Κανένας πρόεδρος δεν απάντησε. Αυτό ήταν σε αντικατάσταση των παγίων προκαταβολών». Παράλληλα συνέχισε λέγοντας, ότι «το έγγραφο έλεγε “τις δικές σας ανάγκες και των Συλλόγων σας”, δηλαδή των Συλλόγων που εδρεύουν στα διοικητικά σας όρια. Οπότε βάλαμε κατά προσέγγιση».

Σε αυτό, ο κ. Μπουτίνας απάντησε πως η Κοινότητα έχει απαντήσει εγγράφως, ενώ υπάρχει και σχετικό πρακτικό και έκλεισε σημειώνοντας, πως «η πάγια προκαταβολή προβλέπεται από τον Καλλικράτη. […] Βάλτε το στον προϋπολογισμό και αν βρούμε άκρη, βρήκαμε. Τώρα που δεν τα βάζετε καθόλου, ακόμη και να βρούμε άκρη, δεν θα μπορούμε να το φτιάξουμε μετά», ένα αίτημα που υποστήριξε και η επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας «Η Μήλος Αλλιώς», κ. Ψαθά, η οποία χαρακτήρισε το αίτημα του κ. Μπουτίνα δίκαιο.

Παράκαμψη διαδικασίας ελέω διευκόλυνσης

Τέλος, το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος ανέλαβε να διευκρινίσει τα κυριότερα ζητήματα που τέθηκαν.

Όσον αφορά στις παιδικές χαρές, ο κ. Δαμουλάκης σημείωσε, πως όταν τέθηκε το ζήτημα των παιδικών χαρών στο Δημοτικό Συμβούλιο, «είπαμε, ότι πρέπει να κλείσουν. Η μοναδική παιδική χαρά, έτσι όπως το εννοεί το ελληνικό Δημόσιο, είναι του Τριοβασάλου. Εκεί, λοιπόν, απαιτείται ένα ποσό ύψους 1.500 ευρώ, το οποίο είπα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, να προμηθευτεί τα υλικά που πρέπει να μπουν, να τα βάλουμε, να τελειώσουμε», υποστηρίζοντας, πως η Υπηρεσία, μπορεί να διεκπεραιώσει τη διαδικασία ακόμη και εντός του 2016.

Σχετικά με τις πάγιες εντολές για τις Κοινότητες, ο Δήμαρχος υπερθεμάτισε, ως προς την ανάγκη απόδοσης των εντολών, ωστόσο, «όπως έγινε, όμως, ο τρόπος με τον οποίο το ποσό αυτό κινείται, είναι κοροϊδία πια. Δεν θέλω να σας κοροϊδέψω. Να σας πω ότι σας έβαλα και να μην το πάρετε ποτέ. Γιατί δεν θα το πάρετε ποτέ. Προτιμώ να βρούμε διαφορετικούς τρόπους να δώσουμε τα λεφτά, παρά να έχουμε βάλει έναν κωδικό, που ανά πάσα στιγμή, ακόμη και τώρα, μπορούμε να τον φτιάξουμε, αλλά να μη φέρουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα». Παρ’ όλα αυτά δεσμεύτηκε, πως «αν η υπηρεσία μας βεβαιώσει, ότι μπορεί να το ξεπεράσει», ο κωδικός θα συμπληρωθεί στην πρώτη αναμόρφωση του π/ϋ που θα πραγματοποιηθεί μετά την έγκρισή του.

Παράλληλα τόνισε, πως ουδέποτε οι Κοινότητες ζήτησαν κάτι από το Δήμο και δεν το είχαν, ενώ συμπλήρωσε, ότι και στο θέμα της καθαριότητας, φέτος ο Δήμος βρίσκεται περισσότερο στελεχωμένος, έτοιμος να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες.

Κάλυψη των αναγκών σε δεύτερο χρόνο

Κλείνοντας, ο κ. Δαμουλάκης ζήτησε από το Σώμα να υπερψηφίσει το σχέδιο του προϋπολογισμού, λέγοντας πως «δεν είναι εργασία μίας βραδιάς, οι Υπηρεσίες κοπιάζουν περισσότερο από 2,5 μήνες, με βάση την ΚΥΑ την οποία έχει βγάλει το Υπουργείο».

Ο Δήμαρχος υπενθύμισε πως σε βάθος χρόνου θα κληθεί να γίνει αυστηρότερος ακόμη, αφού στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπονται μειώσεις στις χρηματοδοτήσεις των Δήμων, της τάξης των 220 εκατομμυρίων ευρώ, «όταν οι φόροι προς τους δημότες έχουν αυξηθεί κατά 5,5 δις ευρώ χωρίς να δίνεται ούτε ένα ευρώ στους Δήμους, όπως προβλέπεται από το σύναγμα».

Τόνισε, ότι πρόκειται για έναν όσο το δυνατόν περισσότερο ρεαλιστικό προϋπολογισμό και καθησύχασε, πως «ούτως ή άλλως, πολύ σύντομα, αφού ψηφιστεί και εγκριθεί θα έρθει για να πάει σε αναμόρφωση, όπου εκεί θα πάει στα πολύ πραγματικά του επίπεδα και θα είναι μία ακόμη καλύτερη ευκαιρία, να φέρουμε εδώ τους προέδρους, μιας και δεν έστειλαν απαντητικό έγγραφο σε πρώτη φάση, να στείλουν σε δεύτερη φάση, που θα έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε και άλλα νούμερα», ενώ έκλεισε, δίνοντας τα συγχαρητήριά του στις υπηρεσίες του Δήμου Μήλου, «για την εξαιρετική δουλειά που και αυτή τη χρονιά έκαναν».

Το σχέδιο καταψήφισαν τρία μέλη της αντιπολίτευσης, εξαιτίας και της μη ψήφισης των τελών, υπενθυμίζοντας, ότι η πρότασή της αφορά στη δημοκρατική τιμολόγηση του νερού. 

Ετικέτες: