Η σύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων απασχόλησε αυτοδιοικητικούς σε συνάντησή τους με τον Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό

Ακτοπλοϊκά αιτήματα

Τα “μποφόρ” που συναντούν στη σύνδεσή τους οι Δυτικές Κυκλάδες με τα νησιά του νομού τέθηκαν επί τάπητος από την πλευρά των άμεσα ενδιαφερόμενων αυτοδιοικητικών προσώπων στη σύσκεψη – συνάντησή τους με τον Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, χθες το πρωί στην Αθήνα, στα γραφεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τα αιτήματά τους όπως έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της συζήτησης έκανε αποδεκτά ο κ. Σαντορινιός, σύμφωνα και με όσα δήλωσε ο έπαρχος Μήλου, Νικόλαος Βενάκης προς την εφημερίδα, κατόπιν της σύσκεψης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, στη συνάντηση έδωσαν το “παρών” ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, ο δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης, ενώ τη Σίφνο εκπροσώπησε ο κ. Γεροντής κι εκ μέρους της Περιφέρειας συμμετείχε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος.

Οι αλλαγές που ζητήθηκαν

Όπως δήλωσε ο κ. Βενάκης, “Η σύσκεψη αφορούσε τις Δυτικές Κυκλάδες και τις τροποποιήσεις δρομολογίων που έφεραν δραματικές συνέπειες σε εμάς. To χειμερινό δρομολόγιο με κατεύθυνση πρώτα από Μύκονο, εφαρμόστηκε χωρίς να υπάρχει λόγος και προκαλούσε ταλαιπωρία. Είχαν κάνει έναν σχεδιασμό που πήγαινε χειμώνα και καλοκαίρι από Κύθνο και μετά από Σέριφο, Σίφνο. Ζητήσαμε όλοι ομόφωνα συγκεκριμένες αλλαγές και μας βοήθησε και ο δήμαρχος Κύθνου προς τιμήν που κατά μία έννοια “θίγεται””. Ειδικότερα, γνωστοποιώντας τα αιτήματα που παρουσίασαν προς τον κ. Σαντορινιό, ο έπαρχος Μήλου ανέφερε τα εξής: “Ζητήσαμε να παραμείνουν τα δρομολόγια όπως ήταν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Δηλαδή δύο δρομολόγια Σύρο – Πάρο – Σέριφο – Σίφνο – Κίμωλο – Μήλο και επιστροφή κι ένα δρομολόγιο Σύρο – Σέριφο – Σίφνο – Κίμωλο – Μήλο κι επιστροφή με τη διαφορά ότι το καλοκαίρι τα δύο δρομολόγια που “πιάνουν” Πάρο θα πιάνουν και Μύκονο πριν από Πάρο”.

Στην ερώτηση αν έλαβαν οι δήμαρχοι και συνολικά οι παριστάμενοι δέσμευση από τον κ. Σαντορινιό σχετικά με την ικανοποίηση των αιτημάτων, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Πήραμε τη δέσμευση ότι αυτή η τροποποίηση θα γίνει καθώς τους πείσαμε και τους αποδείξαμε ότι ήταν “δώρο άδωρο” αυτό που έκαναν. Ήδη από αύριο θα ξεκινήσουν τη διαδικασία για να υλοποιηθεί το αίτημά μας. Σημειώσαμε ότι προτεραιότητα έχουν τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων, τα οποία είναι και αποκλεισμένα από τον Πειραιά με μόνο 2-3 δρομολόγια την εβδομάδα. Όλοι οι δήμαρχοι συνηγόρησαν”.

Ο κ. Βενάκης κληθείς να αναφέρει αν έθιξαν κι άλλα ζητήματα που σχετίζονται με το ακτοπλοϊκό προς τον Υφυπουργό Νησιωτική Πολιτικής, επεσήμανε πως, υπήρξε παρέμβαση και για το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στη σύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων με την Αθήνα, ενώ συνολικά ζητήθηκε ο επανασχεδιασμός για τις άγονες γραμμές. “Έχουμε μόνον ένα πλοίο – μονοπώλιο τον χειμώνα και έχει πανάκριβο εισιτήριο και χαμηλή ταχύτητα. Κι εκεί πρέπει να γίνει παρέμβαση. Πρέπει να γίνει αναδιάταξη των άγονων γραμμών που ξεκινούν από Πειραιά. Θίξαμε πολλά. Δεν γίνεται να έχουμε κόστος με πολυτελέστατο πλοίο 31 ευρώ από Πειραιά για Σύρο και 39 ευρώ με το Αδαμάντιος Κοραής που πηγαίνει Σίφνο. Χρειάζεται αγώνας. Ευτυχώς το Υπουργείο, δέχθηκε τις προτάσεις μας” σχολίασε καταλήγοντας ο κ. Βενάκης.

Πρέπει να σημειωθεί πως, εκ μέρους των δημάρχων τα αιτήματα θα σταλούν κι εγγράφως προς τον κ. Σαντορινιό.

Επισημάνθηκαν τα προβλήματα”

Σχετικά με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη στη συγκεκριμένη σύσκεψη, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου εξέδωσε λιτή ανακοίνωση, το περιεχόμενο της οποίας – αποκλειστικά για το θέμα - έχει ως εξής: “Στην διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός που βιώνουν τα νησιά των Κυκλάδων και ειδικότερα το πρόβλημα της ελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών Σίφνου, Σερίφου, Μήλου και Κιμώλου, που κατά τους χειμερινούς μήνες περιορίζεται σε ένα μόνο πλοίο. Επισημάνθηκε επίσης, ότι η πρόσφατη τροποποίηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων που έγινε από το Υπουργείο, επιδεινώνει μια ήδη δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την ενδοκυκλαδική συγκοινωνία. Μετά από συζήτηση, συμφωνήθηκαν οι αλλαγές που ζητούν οι Δυτικές Κυκλάδες, όσον αφορά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε να προχωρήσει σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των φορέων των νησιών”.