Χιόνισε σποραδικά σε νησιά του νομού κατά τα τελευταία 24ωρα οπότε κι έπεσε απότομα η θερμοκρασία με τον χιονιά να κάνει την εμφάνισή του και στο Ν. Αιγαίο

Κυκλαδονήσια “ντύθηκαν” στα λευκά

Τα αποτυπώματά του αφήνει ο χειμώνας τα τελευταία 24ωρα σε νησιά των Κυκλάδων, τα οποία ντύθηκαν στα λευκά, με τους κατοίκους τους να “υποδέχονται” τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον χιονιά – ευτυχώς - χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Δήμοι κι αιρετά πρόσωπα, καθώς επίσης, οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να επέμβουν ανά πάσα στιγμή, σε περίπτωση ανάπτυξης ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ οι πρώτες εργασίες εκχιονισμού αρκετών δρόμων προχώρησαν κανονικά την Κυριακή.

Πέρα από την Άνδρο και τη Νάξο που “αντίκρισαν” λευκό τοπίο σε ορισμένες περιοχές από το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες της Κυριακής, παρόμοιες εικόνες απόλαυσαν... και οι κάτοικοι της Κύθνου, της Σερίφου, καθώς όμως και της Σαντορίνης.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας καθίσταται σαφές, ότι ο χιονιάς που επικράτησε στην υπόλοιπη Ελλάδα και δη στον ηπειρωτικό χώρο, έκανε την εμφάνισή του στις Κυκλάδες με πιο ήπια μορφή. Παρόλα αυτά, το σύνολο των αιρετών και των υπεύθυνων της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε επιφυλακή, αφού όπως ανέφερε χθες στην εφημερίδα και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας στην ΠΝΑι, Θανάσης Δρόσος, αν και δεν καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα από το χιόνι στα νησιά, ωστόσο, κάτοικοι και αρμόδιοι Δήμων και Περιφέρειας εστίαζαν κι εστιάζουν την προσοχή τους στο βράδυ της Κυριακής και στις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας λόγω των προγνώσεων περί συνέχισης της κακοκαιρίας.

 

Χιονισμένο τοπίο αντίκρισαν κάτοικοι των νησιών

Πιο αναλυτικά, στο νησί της Νάξου και δη, στις ορεινές περιοχές το χιόνι κάλυψε μεγάλες εκτάσεις, χωρίς να προκαλείται ευτυχώς πρόβλημα σε επίπεδο διέλευσης των οχημάτων. Οι επαρχιακοί δρόμοι “ντύθηκαν” στα λευκά καθώς η κακοκαιρία έκανε την εμφάνισή της από το βράδυ του Σαββάτου, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως, έως και το μεσημέρι της Κυριακής οι δρόμοι ήταν προσπελάσιμοι καθώς είχε προχωρήσει ο εκχιονισμός. Στο νησί της Νάξου διατηρήθηκε η ιδιαιτέρως χαμηλή θερμοκρασία όπως άλλωστε και στο νησί της Άνδρου, που υποδέχθηκε πρώτο από τα Κυκλαδονήσια τον χιονιά σε διάφορες περιοχές του. Τόσο στη θέση Σάριζα στα Αποίκια, όσο όμως και στη Χώρα, στις Στραπουριές και στη Μεσαριά καταγράφηκε χιονόπτωση, με τους αρμόδιους της Πολιτικής Προστασίας στο νησί, καθώς επίσης και τους εθελοντές να είναι στις επάλξεις σε περίπτωση πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες και στο δρόμο προς τις Εβρουσιές, όπου το χιόνι κάλυψε σαν πέπλο το τοπίο. Αξίζει να τονισθεί πως, ούτε στο νησί της Άνδρου υπήρξαν προβλήματα διέλευσης, με τις συστάσεις να αφορούν ωστόσο, στον περιορισμό και την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Επιπλέον, στο γεωγραφικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, ο χιονιάς “αγκάλιασε” έντονα και το νησί της Σερίφου, με τον δήμαρχο, Αντώνη Αντωνάκη να δηλώσει στην εφημερίδα πως, δίνει εντολή για να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία το τρέχον διήμερο, Δευτέρας – Τρίτης. Σύμφωνα με όσα μετέφερε, το χιόνι κάλυψε όλες τις περιοχές του νησιού, με τον Δήμο να προχωρά σε εργασίες καθαρισμού του οδικού δικτύου με μισθωμένο όχημα, για την αποφυγή πρόκλησης ατυχημάτων. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος τόνισε πως, ανάμεσα σε Δήμο και Περιφέρεια υπάρχει επικοινωνία, για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ακραίου περιστατικού.

Πέραν, των ανωτέρω, με πλήρη ασφάλεια υποδέχθηκε τον χιονιά και το νησί της Κύθνου, αφού σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι δρόμοι παρέμειναν προσπελάσιμοι, παρά το χιόνι που “στρώθηκε” σε τεράστιες επιφάνειες. Ενδεικτικές εικόνες της κατάστασης στο συγκεκριμένο νησί αποτελούν οι φωτογραφίες από τον περιφερειακό δρόμο Χώρας – Δρυοπίδας, ενώ κρίνεται επιβεβλημένο να σημειωθεί ότι, ο Δήμος βρίσκεται σε επιφυλακή και ειδικότερα οι δύο Τοπικές Κοινότητες του νησιού είναι ανοικτές, προκειμένου να αντιμετωπισθεί οποιοδήποτε πρόβλημα - τυχόν - προκύψει.

Τέλος, άξια αναφοράς η περίπτωση της Σαντορίνης, αφού στο νησί σπανίως χιονίζει. Ωστόσο, τις δύο τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς επίσης και χιονόπτωση στη θέση του Προφήτη Ηλία, η οποία και καλύφθηκε από χιόνι. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, με τους κατοίκους να “απολαμβάνουν” το χιονισμένο τοπίο κυρίως στο προαναφερθέν σημείο, αλλά και τον Δήμο στη σελίδα του στο facebook, να επισημαίνει πως, οι κάτοικοι οφείλουν να επιδεικνύουν προσοχή, να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις, αφού σε αρκετά σημεία οι δρόμοι παρουσιάζουν αυξημένη ολισθηρότητα.

 

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία

Αναφορικά με τη χιονόπτωση, όπως περιγράφει ο κ. Δρόσος σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, στο νησιώτικο χώρο των Κυκλάδων δεν προκλήθηκε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως, “στην Άνδρο μηχανήματα καθαρίζουν το επαρχιακό οδικό δίκτυο και δεν αντιμετωπίστηκε πρόβλημα στη διέλευση των οχημάτων”, εξηγώντας πως, η Περιφέρεια είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τους Δήμους. “Μέχρι και τώρα (σσ. μεσημέρι Κυριακής) δεν υπάρχει θέμα, αλλά περιμένουμε αν προκύψει οτιδήποτε να μας ενημερώσουν” σχολίασε συνολικά για τις Κυκλάδες, προσθέτοντας πως, στη Σαντορίνη υπήρξε χιονόπτωση – κάτι που είναι πρωτοφανές -, συμπληρώνοντας παράλληλα, πως στο συγκεκριμένο νησί “χτύπησε ο νοτιάς σε κάποιες περιοχές όπως το Καμάρι” με αποτέλεσμα, “να παρατηρηθούν τα προηγούμενα 24ωρα κατολισθήσεις εξαιτίας της βροχόπτωσης”, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν.

Από την πλευρά του, υπενθύμισε πως, η Περιφέρεια έχει τον έλεγχο του επαρχιακού οδικού δικτύου στο σύνολο των νησιών κι ως εκ τούτου, αξιοποιεί κονδύλια και χρήματα που έχουν προβλεφθεί για το μητρώο ιδιωτών μηχανημάτων έργου, ώστε να προωθούνται εργασίες αποχιονισμού όπου απαιτηθεί, για την αξιοποίηση και μίσθωση οχημάτων. Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του, πρόσθεσε πως, “στην Άνδρο συνδράμουν πολύ και οι εθελοντές στους αποχιονισμούς” καταλήγοντας πως, “Ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν στα νησιά” ωστόσο, “παρακολουθούμε τί συμβαίνει, καθώς η κακοκαιρία συνεχίζεται”.