Συνεχείς παρεμβάσεις για την αποκατάσταση ζημιών στην Πάρο μετά από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία και τις έντονες βροχοπτώσεις

Έλεγχος υποδομών και αποκαταστάσεις

Αίτημα προς την Περιφέρεια για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Με σοβαρές ζημιές σε διάφορες περιοχές, σε επιχειρήσεις, δρόμους και υποδομές “έκλεισε” ο απολογισμός της πρόσφατης κακοκαιρίας για την Πάρο, με τη Δημοτική Αρχή να καταθέτει αίτημα προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πλημμυρισμένα καταστήματα και κατοικίες, κατολισθήσεις, μετατοπίσεις και διάβρωση εδαφών και δρόμων στο σύνολο του οδικού δικτύου της Πάρου αποτέλεσαν κάποιες εκ των πιο σοβαρών συνεπειών που υπέστη το νησί με φόντο το σκληρό πρόσωπο του χειμώνα, τα οποία και αποτυπώθηκαν σε αρκετά από τα αιτήματα της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας προς την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, με σκοπό την άμεση διενέργεια ελέγχων κι αυτοψιών, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

 

Σειρά αιτημάτων από τη Δημοτική Κοινότητα Μάρπησσας

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας, Άννα Αντωνοπούλου μέσω αρκετών γραπτών παρεμβάσεων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου κατέστησε ευρέως γνωστά τα προβλήματα της Πάρου εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων, ζητώντας από τους αρμοδίους να προβούν σε εργασίες αποκατάστασης, όσο το δυνατόν συντομότερα. Χαρακτηριστικά, όσον αφορά στα σοβαρά προβλήματα πλημμυρισμένων σπιτιών, η ίδια υπενθυμίζοντας την απόφαση “με αριθ. 44/12-7-2016 του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας” υποστήριξε πως, “Από τότε επισημάναμε την αναγκαιότητα καθαρισμού του γεφυριού στην θέση “Λογαράς”. Όπως μάλιστα περιγράφει στο αίτημά της, “Δυστυχώς, η έντονη βροχόπτωση συνέβη χθες το βράδυ (24/1) και είχε αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σπίτια - επιχειρήσεις στην περιοχή του Λογαρά. Παρακαλώ και πάλι να ενεργήσετε άμεσα με μηχανικά μέσα σε συνδυασμό με εργατικό προσωπικό για τον καθαρισμό του γεφυριού από φερτά υλικά”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και το δεύτερο αίτημά της, αναφορικά με τα προβλήματα στους δρόμους, αρκετοί από τους οποίους έγιναν αδιάβατοι. “Σας γνωρίζουμε ότι μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις των βραδινών ωρών της Τρίτης σε δύο σημεία της παραλίας Λογαρά που εμβάλουν ρέματα και παράλληλα είναι μοναδικοί δρόμοι-περάσματα, το μπετόν έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και οι δρόμοι έχουν καταστεί αδιάβατοι και επικίνδυνοι. Το ένα σημείο είναι αυτό που εκβάλει το ρέμα από «Μυρσίνη» πλησίον ιδιοκτησίας Μιχαήλ Τριβυζά (Μαραφλιάπα) που οδηγεί στην Πούντα και το δεύτερο εκεί που εκβάλει το ρέμα από «Λαού» - Λογαρά ανάμεσα στις ιδιοκτησίες «Paros In» και Αλιπράντη (πρώην Μαρκάκη)”. Καταλήγοντας στην σχετική επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε και στον Δήμαρχο, η αρμόδια Κοινότητα παρακάλεσε “για άμεσες ενέργειες σηματοδότησης των χώρων και για την κατά το δυνατόν αποκατάσταση της προσβασιμότητας των δρόμων”.

Πέραν των ανωτέρω, ιδιαίτερη παρέμβαση από την πλευρά της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας πραγματοποιήθηκε και για την επισκευή του δρόμου που οδηγεί στον Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη (Βαλαδι). Συγκεκριμένα, στο περιεχόμενο μίας ακόμη επιστολής προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναφέρονται τα ακόλουθα: “Μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις ο ασφαλτόδρομος από την θέση γήπεδο Μάρπησσας προς Άγιο Ιωάννη και Βαλάδι έχει υποστεί μεγάλες φθορές με αποτέλεσμα μεγάλες λακκούβες να υπάρχουν σε όλο το οδόστρωμα και να καθιστούν την οδήγηση σ’ αυτόν επικίνδυνη. Σήμερα μας αναφέρθηκε ατύχημα με αυτοκίνητο ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο.
Παρακαλούμε για την άμεση αποστολή μηχανικού για αυτοψία στον δρόμο αυτό και για τις ενέργειές σας προς άμεση αποκατάστασή του”.

 

Έλεγχος αντιπλημμυρικών έργων με σκοπό την πρόληψη

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος θέλησε να ευχαριστήσει το σύνολο των εμπλεκομένων στις παρεμβάσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενημερώνοντας παράλληλα τους δημότες του νησιού σχετικά την εξέλιξη των προσπαθειών αποκατάστασης των ζημιών. “Με τη καθολική συμμετοχή όλων, την παροχή μηχανημάτων και προσωπικού συνεχίζεται η προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών, ο καθαρισμός, η συντήρηση και η λειτουργία των φρεατίων, η απομάκρυνση των απορριμμάτων και φερτών υλικών κλπ. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε κάθε αγροτικό, δημοτικό και επαρχιακό δρόμο και η ανακούφιση εν γένει των περιοχών που έχουν πληγεί” ανέφερε ο κ. Κωβαίος, επισημαίνοντας μάλιστα πως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πάρου “έχουν ήδη προβεί σε έλεγχο των υποδομών και των τεχνικών έργων αρμοδιότητάς τους για τη διαπίστωση ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες, κατολισθήσεις κλπ και δρομολογούν την αποκατάσταση της λειτουργίας τους”.

Από την πλευρά του δε, κατέστη σαφές επιπλέον πως, “το επόμενο διάστημα, θα γίνει έλεγχος όλων των αντιπλημμυρικών έργων και συντήρησή τους έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους σε περίπτωση εκδήλωσης νέων φαινομένων”.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο Δήμαρχος, “έγινε αίτημα προς την Περιφέρεια για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας” με δεδομένο πως, “τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται σε πλημμυρισμένα καταστήματα και κατοικίες, στον κατακλυσμό των γεωργικών περιοχών και χωριών, στις κατολισθήσεις, μετατοπίσεις και στη διάβρωση εδαφών και δρόμων που χρήζουν αντιστήριξη στο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο”.

Βάσει των ανωτέρω, ο κ. Κωβαίος για τη μέχρι σήμερα ανταπόκριση του συνόλου των πλευρών που διευκόλυναν και συνέβαλαν στην ανακούφιση των πολιτών, θέλησε να εκφράσει δημοσίως τις ευχαριστίες τους. Το χαρακτηριστικό απόσπασμα της δημόσιας ανακοίνωσης που εξέδωσε προ μερικών 24ωρων έχει ως ακολούθως: “Μετά την πρόσφατη έντονη βροχόπτωση και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας (σύμφωνα με το νόμο 3013/2002), θέλει να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Επαρχείο Πάρου, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Δ.Ε.Υ.Α.Π, Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης κλπ), που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων. Η ετοιμότητα του μηχανισμού άμεσης επέμβασης στα σημεία που επλήγησαν καθώς και η άψογη συνεργασία όλων συνέβαλε στη άμεση αποκατάσταση της ομαλότητας”.