Πρόταση του Σωματείου Τουριστικών Επιχειρήσεων Νότιας Σαντορίνης για τη διαχείριση των παραλιών με σκοπό την εξυπηρέτηση του συνόλου των εμπλεκόμενων πλευρών

Απευθείας εκμίσθωση, χωρίς γραφειοκρατία

Στην υπερπήδηση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την αξιοποίηση τμημάτων παραλίας κι αιγιαλού στον κορυφαίο τουριστικό προορισμό των Κυκλάδων στοχεύει το Σωματείο Τουριστικών Επιχειρήσεων Νότιας Σαντορίνης μέσω της πρότασης που γνωστοποιεί προς κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά, με σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών και την εξυπηρέτηση των τουριστών.

Στο περιεχόμενο της μακροσκελούς επιστολής τους, τα μέλη επισημαίνουν τις δυσκολίες και τα σοβαρά εμπόδια που διαπιστώνονται μέχρι σήμερα στο θέμα της προσπάθειας μίσθωσης της παραλίας, με φόντο τον παλαιό αιγιαλό που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε τμήματά της και τις επιχειρήσεις τους, προτείνοντας παράλληλα μία απλοποιημένη διαδικασία που προβλέπει μεταξύ άλλων, την απευθείας εκμίσθωση του παλαιού αιγιαλού στην Τουριστική Μονομετοχική Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης Δημοτικών Ακινήτων, ΓΕΩΘΗΡΑ και όχι στον Δήμο Θήρας.

Να σημειωθεί πως, η πρόταση της Ένωσης αφορά στις επιχειρήσεις της Νότιας Σαντορίνης, που περιλαμβάνει την περιοχή του Μεγαλοχωρίου, του Ακρωτηρίου και του Εμπορείου (Περίσσα – Περίβολος – Άγιος Γεώργιος).

Πρόσθετες διαδικασίες και εμπόδια

Ειδικότερα, εξ αρχής τα μέλη της Ένωσης τονίζουν πως η πρότασή τους προκύπτει καθώς, η οικονομική επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων και δη των παράκτιων, “στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική κίνηση στο νησί και τη συνακόλουθη εμπορική εκμετάλλευση - αξιοποίηση της παραλίας και του αιγιαλού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα πάντοτε με τις προϋποθέσεις και περιορισμούς, που η εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία θέτει”. Μάλιστα, θέλοντας να σημειώσουν με σαφήνεια το δεδομένο που “γεννά” τα προβλήματά τους σε επίπεδο διαδικασιών, επισημαίνουν πως, καθώς τη διαχείριση του παλαιού αιγιαλού έχει η Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (στο εξής ΕΤΑΔ. A.E.), οι ίδιοι για να αποκτήσουν ομορότητα με το παραλιακό τμήμα κι ως εκ τούτου δυνατότητα απευθείας μίσθωσης, οφείλουν απαραίτητα “να μισθώσουν τα αντίστοιχα τμήματα του παλαιού αιγιαλού από την ΕΤΑΔ Α.Ε.”.

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν, “Η συγκεκριμένη προϋπόθεση συνεπάγεται πρόσθετες διαδικασίες και πρόσθετα έξοδα για τις επιχειρήσεις, τις οποίες ο σύλλογός μας εκπροσωπεί”. Εξηγούν δε, πως, καθώς το νησί είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός “Θα ανέμενε κανείς, ότι για την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, την εξασφάλιση ικανών υπηρεσιών αναψυχής προς τους τουρίστες, που επισκέπτονται τη χώρα μας και ιδίως τη Σαντορίνη (πρώτος παγκόσμιος προορισμός, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία επισκεψιμότητας του Υπουργείου Τουρισμού), αλλά και για την ενίσχυση των εσόδων του κράτους, οι προβλεπόμενες διαδικασίες εκμίσθωσης του παλαιού αιγιαλού στις τοπικές επιχειρήσεις θα ήταν απλοποιημένες και σύντομες προς επίτευξη όλων των προαναφερθεισών επιδιώξεων”. Συμπληρώνουν ακόμη ότι, “Θα ανέμενε, επίσης, κανείς, ότι η χρονική διάρκεια της εκμίσθωσης τμημάτων του παλαιού αιγιαλού στις τοπικές επιχειρήσεις θα ήταν μεγαλύτερη του ενός έτους, προκειμένου οι επιχειρήσεις να κάνουν τον επιχειρηματικό – οικονομικό προγραμματισμό - σχεδιασμό τους και να μην αντιμετωπίζουν δυσάρεστες εκπλήξεις και ανασφάλεια δικαίου”. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν “Σε αντίθεση με όλα τα προαναφερθέντα, τα οποία θα ανέμενε κανείς να έχουν εξασφαλισθεί και να συμβαίνουν, οι επιχειρηματίες της περιοχής, που τυγχάνουν και μέλη του σωματείου μας, αντιμετωπίζουν τα τελευταία έτη διαρκή προσκόμματα στην προσπάθεια τους να μισθώσουν τμήματα του παλαιού αιγιαλού στις περιοχές της Νοτίου Σαντορίνης (ιδίως στην περιοχή Εμπορείου), προκειμένου να αποκτήσουν την ομορότητα του άρθρου 13 παρ. 4 του Ν. 2971/2001 με την παραλία – αιγιαλό, χωρίς οι ίδιοι να φέρουν την παραμικρή ευθύνη γι’αυτά τα προσκόμματα”.

Οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες

Συνοψίζοντας μάλιστα, τα εμπόδια που συναντούν προτού καταλήξουν στην πρότασή τους, αναφέρουν στην επιστολή τους, τα ακόλουθα: “Ο μικρός χρονικός ορίζοντας προγραμματισμού που παρέχεται στις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό α) με τις διαρκείς μεταβολές της νομοθεσίας ή την καθυστέρηση ψήφισης των ορθών νομοθετικών μέτρων, β) τη διαπιστωμένη αδυναμία της κρατικής – δημόσιας μηχανής, όπως αυτή εκφράζεται από διάφορα όργανα, υπηρεσίες και οργανισμούς (π.χ. Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας, δημοτικές αρχές, ΕΤΑΔ Α.Ε., κλπ), να ολοκληρώνει εμπροθέσμως τις προβλεπόμενες (συνήθως σύνθετες) διαδικασίες και γ) τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας, αποτρέπουν την όποια επένδυση εκ μέρους των επιχειρηματιών, που εκπροσωπούμε, αλλά και δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους. Όλα αυτά έχουν ήδη και θα συνεχίσουν να έχουν αντανάκλαση σε βασικούς δείκτες την εθνικής και τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, επιφέρουν μεγάλες κοινωνικές συνέπειες”.

Όχι στην εμπλοκή του Δήμου

Με αφορμή τα προαναφερθέντα η Ένωση προτείνει τη δική της λύση, στο πλαίσιο της οποίας ζητά μεταξύ άλλων τη δυνατότητα απευθείας εκμίσθωσης στη ΓΕΩΘΗΡΑ του παλαιού αιγιαλού, σε μία προσπάθεια περιορισμού των τεράστιων γραφειοκρατικών διαδικασιών στο θέμα της απόκτησης ομορότητας των επιχειρήσεών τους με το παραλιακό τμήμα. Το σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής: “Προτείνουμε την απευθείας εκμίσθωση του παλαιού αιγιαλού στη “ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.” και όχι στο Δήμο Θήρας, προκειμένου να μειωθούν οι περιττές διαδικαστικές ενέργειες. Εάν η ΕΤΑΔ Α.Ε. επιθυμεί την άμεση εμπλοκή του Δήμου, τότε θα ήταν δυνατή η συμμετοχή του στη μισθωτική σύμβαση, ως εγγυητή και όχι ως μισθωτή, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω υπεκμίσθωση στη “ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.””. Επιπλέον, όπως εξηγούν, “Προτείνουμε το μίσθωμα να μην υπολογίζεται με ποσοστό επί των εσόδων, αλλά να καθορισθεί εξαρχής ένα σαφώς αναφερόμενο στη μισθωτική σύμβαση ποσό, ως ετήσιο μίσθωμα, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται βάσει του ετήσιου τιμαρίθμου και θα έχει ως βάση εκκίνησης το ποσό των 80.000 ευρώ και όχι των 100.000 ευρώ της πρότασης της ΕΤΑΔ Α.Ε. (πρέπει να συνυπολογισθεί και το γεγονός, ότι για τη μίσθωση της παραλίας, που είναι ο βασικός στόχος των επιχειρηματιών της περιοχής, θα πρέπει να καταβάλλουν πρόσθετα ποσά)”. Την εν λόγω πρότασή τους την επεξηγούν και προτείνουν αναλυτικά τα βήματα για τη διευκόλυνσή τους στο θέμα της αξιοποίησης της παραλίας.