“Στον αέρα” τα δεδουλευμένα των ΙΔΟΧ για το πρώτο δίμηνο του 2017, με τους Δήμους να αναμένουν την κατάθεση της “σωτήριας” τροπολογίας

Απλήρωτοι οι συμβασιούχοι καθαριότητας

Επιστρέφουν αθεώρητα τα εντάλματα πληρωμής και προς τους νησιωτικούς Δήμους

Την κατάθεση της πολυπόθητης κοινής τροπολογίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναμένουν και οι νησιωτικοί Δήμοι των Κυκλάδων, προκειμένου να μπορέσουν να καταβάλουν τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων καθαριότητας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι τόσο για τον Ιανουάριο, όσο και για τον τρέχοντα μήνα του 2017.

Τα σχετικά εντάλματα πληρωμής των Δήμων για τους υπαλλήλους, για τους οποίους παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους, έως το τέλος του 2017 - μετά από τις ρυθμίσεις Βερναρδάκη -, επιστρέφουν αθεώρητα από τον αρμόδιο Επίτροπο, με τις Δημοτικές Αρχές, αλλά κυρίως τους ίδιους τους συμβασιούχους να έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αγνοώντας αν τελικώς θα βρεθεί λύση για τα δεδουλευμένα τους.

Το πρόβλημα της μη καταβολής, όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα, προέκυψε μετά από τους επιβεβλημένους ελέγχους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με φόντο το δεδομένο πως, για έκτακτες ανάγκες των Δήμων, Νομικών Προσώπων κλπ, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν μπορούν να “μετατρέπονται” σε αορίστου. Αξίζει να καταστεί σαφές δε, πως, με τη ρύθμιση Βερναρδάκη για δεύτερη παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες και ξεκίνησαν να ισχύουν πριν από τα μέσα του 2015 (οπότε και είχαν υπογραφεί ανάμεσα σε Δήμους και εργαζομένους), ο χρόνος που αυτές θα διαρκούν τείνει να καλύψει το 24μηνο, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσε να “ανοίξει” η δυνατότητα διεκδίκησης μονιμότητας εκ μέρους τους.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις δηλώσεις αιρετών προσώπων από Δήμους των Κυκλάδων, το κυριότερο πρόβλημα την παρούσα στιγμή εστιάζεται στη μη δυνατότητα καταβολής των δεδουλευμένων από τα ανταποδοτικά τέλη, με τους ίδιους μάλιστα, να ζητούν επιτακτικά την άμεση διευθέτηση του κρίσιμου θέματος, δηλαδή την κατάθεση της τροπολογίας, η οποία όμως προς το παρόν παραμένει στη Γενική Γραμματεία του κεντρικού κράτους.

Δήμος Σύρου – Ερμούπολης: Απλήρωτοι 7 συμβασιούχοι. Ανησυχία για τη θερινή περίοδο

Αν και το θέμα τέθηκε επί τάπητος ως εκτός ημερησίας ερώτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης, στην οποία κι απάντησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης, ωστόσο, συνολικότερη ενημέρωση επί του θέματος ζητήθηκε και από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για διοικητικά θέματα και θέματα προσωπικού, Αλέξη Αθανασίου. “Είναι πανελλαδικό το πρόβλημα” σχολίασε ευθύς αμέσως, τονίζοντας πως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αντιμετωπίζει το θέμα της μη δυνατότητας καταβολής των δεδουλευμένων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καθώς δεν έχουν θεωρηθεί τα εντάλματα από τον Επίτροπο, γεγονός που βιώνουν οι Δήμοι σε επίπεδο χώρας. Ο ίδιος δε, θέλησε να διευκρινίσει πως, ευτυχώς ο Δήμος δεν αντιμετωπίζει θέμα οικονομικό σε επίπεδο εξασφάλισης των χρημάτων μισθοδοσίας τους κλπ, καθώς είχαν προβλεφθεί οι ανάγκες στον προϋπολογισμό. “Ευτυχώς εμείς, από οικονομικής απόψεως δεν μπλοκάραμε καθώς είχε βάλει η Οικονομική Υπηρεσία παραπάνω θέματα στους συμβασιούχους” ανέφερε και για την απόφαση πρώτης παράτασης για το περυσινό έτος, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “σε εμάς ήταν τυχαίο βέβαια, όμως άλλοι Δήμοι αναγκάστηκαν και ψήφισαν συμπληρωματικά τέλη αρχές του 2016 για να μπορέσουν να κρατήσουν τους συμβασιούχους”.

Εστιάζοντας την αναφορά του στο σημερινό πρόβλημα, ο κ. Αθανασίου τόνισε πως, “οι συμβασιούχοι έχουν προσληφθεί από Μάιο του 2015 και άρα, τον Μάιο του 2017 συμπληρώνουν και το 24μηνο”, που όπως πρόσθεσε, “απαγορεύει το Σύνταγμα να συμπληρώνεται 24μηνο σε ορισμένου χρόνου συμβάσεις, γιατί ουσιαστικά αυτομάτως θεωρείται αορίστου χρόνου και οι συμβάσεις αορίστου χρόνου αφορούν σε κάλυψη πάγιων αναγκών”.

Ο ίδιος υποστήριξε πως, η σημερινή εξέλιξη που επί της ουσίας έχει “παγώσει” τη δυνατότητα πληρωμής τους, είναι πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα. “Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει, διότι με ενέργειες του κεντρικού κράτους έρχονται και ζητούν τα ρέστα από τους Δήμους και όσους απασχολούν κόσμο ΙΔΟΧ. Γι αυτό δεν έχουμε προχωρήσει και σε καταγγελία σύμβασης, περιμένουμε την περιβόητη νομοθετική ρύθμιση, διότι τα παιδιά έχουν στα χέρια τους μία ενεργή σύμβαση υπογεγραμμένη από εμένα από το ένα μέρος και από τους εαυτούς τους από το άλλο μέρος και διοικητικά έχουμε κάνει σωστά τη δουλειά, αλλά οικονομικά δεν μπορούν να πληρωθούν”. Το εμπόδιο όπως επεσήμανε εστιάζεται στο ότι “γενικά όλοι οι Επίτροποι της Ελλάδας δεν θεωρούν τα συγκεκριμένα εντάλματα, αφού προσκρούουν στη νομοθεσία”, συμπληρώνοντας όμως πως τα αρμόδια Υπουργεία, “Πρέπει να προωθήσουν άμεσα τις ενέργειες για να γνωρίζουμε αν θα πρέπει κι εμείς να ξαναβγάλουμε προκήρυξη τον Μάρτιο, που είναι η διορία του προγραμματισμού προσλήψεων των ΙΔΟΧ ή αν θα μας μείνουν οι επτά που καλό θα είναι να μείνουν”. Διαφορετικά, στο σενάριο της μη επίλυσης τους θέματος, ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την ανησυχία του, αναφορικά με το ενδεχόμενο “να μείνουμε ξεκρέμαστοι το καλοκαίρι”. Έκλεισε την αναφορά του δε, λέγοντας πως, “Αυτή η τροπολογία είναι δύο εβδομάδες στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης κι ακόμη περιμένουμε να κατατεθεί”.

Δήμος Τήνου: Μας έβαλαν σε περιπέτεια. Περιμένουμε την τροπολογία

Σε παρόμοιο μήκος κύματος “εξέπεμψαν” και οι δηλώσεις του δημάρχου Τήνου, Σίμου Ορφανού αναφορικά με τους δέκα απλήρωτους συμβασιούχους στο πεδίο της Καθαριότητας. Με φόντο τη ρύθμιση που είχε υπάρξει για αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων έως το τέλος Δεκεμβρίου, τόνισε πως, “Εγώ τους είχα ανανεώσει τις συμβάσεις” διευκρινίζοντας πως, ως εκ τούτου ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία των ενταλμάτων, ωστόσο, εξήγησε πως, “Ο Επίτροπος μου έστειλε πίσω αθεώρητο το ένταλμα της πληρωμής τους και κάναμε πράξη επανυποβολής του εντάλματος πληρωμής. Τώρα αναμένουμε και νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης”. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι, “για τον μήνα Ιανουάριο και τον τρέχοντα μήνα, δυστυχώς παραμένουν απλήρωτοι οι συμβασιούχοι”, εξηγώντας πως, το θέμα θα πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα σε επίπεδο κατάθεσης της τροπολογίας, προκειμένου να γνωρίζει η κάθε δημοτική πλευρά πώς θα ενεργήσει για την κάλυψη των αναγκών της ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. “Ενέργειά μας είναι η πίεση προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να λύσει το θέμα, καθώς μας έβαλε σε περιπέτεια να ανανεώσουμε τις συμβάσεις και ξαφνικά μένουν οι άνθρωποι απλήρωτοι. Αν λυθεί νομοθετικά το θέμα, βεβαίως και θα μπορέσουν να συνεχίσουν έως το τέλος του έτους” σημείωσε, διαφορετικά και σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε πως, “θα πρέπει να δούμε τί θα γίνει. Θα επανα-προκηρύξουμε εποχικούς; Θα μας δώσουν το δικαίωμα; Μας έχουν μπλέξει σε μία περιπέτεια χωρίς ευθύνη ημών. Τα νησιά και συγκεκριμένα η Τήνος ξεκινούν τη σεζόν τους προσεχώς”.

Δήμος Μήλου: Δουλεύουν χωρίς να ξέρουν αν θα πληρωθούν

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Δήμος Μήλου, αφού μετά από την επικοινωνία με τον δήμαρχο, Γεράσιμο Δαμουλάκη κατέστη σαφές, πως εντός του 2017, οι εννέα συμβασιούχοι, δεν έχουν πληρωθεί. “Οι συμβάσεις των δικών μας συμβασιούχων έληγαν τον Νοέμβριο. Μετά την εγκύκλιο που είχε εκδοθεί για την παράταση έως 31/12/2017 μιλήσαμε με τον Επίτροπο να ρωτήσουμε αν πρέπει να τα στείλουμε ξανά τα εντάλματα λόγω παράτασης και μας είπαν ότι δεν χρειάζεται αφού βάσει εγκυκλίου συνεχίζεται αυτοδίκαια. Συνεχίσαμε και πληρώσαμε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο κανονικά” εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας παρακάτω πως, για το νέο έτος, δεν υπήρξε έγκριση των ενταλμάτων. “Μετά με τις πράξεις του Ελεγκτικού κλπ για τον Ιανουάριο, οι συμβασιούχοι μας εργάζονται μεν, αλλά όταν στείλαμε τα εντάλματα στον Επίτροπο με το διαβιβαστικό βέβαια, είμαστε σε αναμονή να δούμε τί θα γίνει και για τον Ιανουάριο δεν έχουν πληρωθεί”. Κατόπιν συνεννόησης και με την αρμόδια υπάλληλο του Δήμου Μήλου, τονίσθηκε πως, “Το μόνο θετικό με το προσωπικό σε εμάς, είναι ότι δεν έχει συμπληρώσει μεγάλο χρόνο” καθώς “επί της ουσίας σε εμάς ήταν 5μηνιτες, αφού έως τον Νοέμβριο συμπληρώθηκαν 5 μήνες”. Ως εκ τούτου, ειπώθηκε με σαφήνεια πως, “Είμαστε σε αναμονή και περιμένουμε να δούμε τί θα γίνει για να γνωρίζουμε τί θα κάνουμε με τους ανθρώπους. Δουλεύουν χωρίς να ξέρουν αν θα πληρωθούν”.

Δήμος Σίφνου: Δεν ρώτησαν για τις ανάγκες. Αυξήσαμε τα τέλη

Εκτός του βασικού προβλήματος των απλήρωτων συμβασιούχων, ο δήμαρχος Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης επεσήμανε μία ακόμη πτυχή του θέματος, που εστιάζεται στο γεγονός πως, η ρύθμιση Βερναρδάκη για παράταση, δεν έλαβε υπόψιν της, τους Δήμους που πέρα από εποχικές ανάγκες, δεν είχαν προβλέψει την απασχόληση προσωπικού σε “νεκρούς” μήνες, κι ως εκ τούτου, δεν είχαν προβλέψει χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη τους. “Ο Δήμος Σίφνου έχει τρία άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, των οποίων η σύμβαση, των δύο εκ των τριών έληγε μέσα στο 2016 και του άλλου προσώπου εντός του Ιανουαρίου του 2017. Με απόφαση του κ. Βερναρδάκη αυτοδικαίως ανανεώθηκαν οι συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2017 και αυτό επιβαρύνει τον προϋπολογισμό όσον αφορά στην υπηρεσία καθαριότητας που είναι και οι τρεις, με ένα ποσόν της τάξεως των 40.000 ευρώ” ανέφερε ο κ. Μπαμπούνης, εξηγώντας πως, “αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο αυξήσαμε τα τέλη κατά 5%. Αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τα τέλη καθώς δεν “έκλεινε” ο προϋπολογισμός. Μας υποχρέωσαν να ανανεώσουμε τις συμβάσεις, χωρίς να μας έχουν δώσει χρήματα”. Σήμερα, ωστόσο, οι συμβασιούχοι του Δήμου Σίφνου όπως πρόσθεσε ο κ. Μπαμπούνης, “Συνεχίζουν να εργάζονται” με το θέμα της πληρωμής τους, να τονίζει πως, δεν έχει γνώση αν πρόκειται να διευθετηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, με φόντο τη συζήτηση για την τροπολογία.

Δήμος Πάρου: Υπογράψαμε συμβάσεις, είμαστε αφερέγγυοι. Πώς θα λειτουργήσουμε;

Την ανησυχία του για το τί μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη θολή κατάσταση που επικρατεί στο θέμα της συνέχισης ή μη των συμβασιούχων εξέφρασε ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος με φόντο τις σημερινές εξελίξεις που συνοδεύουν τη μη κατάθεση της τροπολογίας και αφήνουν απλήρωτους τους εργαζομένους στην Καθαριότητα. “Εμείς δεν έχουμε ακυρώσει τη σύμβαση που έχουμε κάνει με τους εργαζόμενους. Μας ήρθε το χαρτί τον Ιανουάριο για τον προηγούμενο μήνα για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους. Έχουμε κάνει και επαφή με το Υπουργείο και μας ενημέρωσαν ότι θα γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα το καλύπτει αυτό. Παρόλα αυτά αναμένουμε. Έχουμε όλους τους συμβασιούχους στο κομμάτι της Καθαριότητας” ανέφερε, τονίζοντας πως, για τον Δήμο Πάρου αφορά σε περισσότερους από 20 συμβασιούχους.

“Ως Δήμος Πάρου αυτούς τους ανθρώπους τους χρειαζόμαστε πραγματικά. Δεν είναι μόνον για τις εποχικές ανάγκες μας. Τους χρειαζόμαστε όλον τον χρόνο. Αλλά υπάρχει ένα θέμα. Ένας Δήμος μπορεί να μην είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει όλους τους μήνες, αλλά μόνον για το καλοκαίρι και θα μπορούσε να μην έχει ανάγκες τη χειμερινή περίοδο. Ούτε αυτό ρώτησαν πέρυσι, ούτε φέτος” σχολίασε καυστικά ο κ. Κωβαίος σχετικά με το ότι οι Δήμοι φαίνεται να μην έχουν λόγο, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “Θα έπρεπε να γίνει ένα ξεκαθάρισμα και να εξετάσουν αν τους θέλουν οι Δήμοι. Δεν ερωτηθήκαμε για τίποτα. Ανανεώθηκαν οι συμβάσεις και καλώς ανανεώθηκαν για τον Δήμο Πάρου, καθώς πραγματικά τους χρειαζόμαστε. Υπογράψαμε συμβάσεις και τώρα είμαστε αφερέγγυοι ως προς την πληρωμή αυτών των ανθρώπων. Ευελπιστούμε να λυθεί το θέμα”.