Καταψήφισε το ΤΣΑΔΑ Δήμου Σερίφου η μείζων μειοψηφία, επισημαίνοντας την “τυποποιημένη” εκπόνησή του και την επιβεβλημένη σχεδόν εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση αποβλήτων

Τα απόβλητα “βορά” στα ιδιωτικά συμφέροντα

  • Πέμπτη, 9 Μαρτίου, 2017 - 06:18

Σημαντικές ενστάσεις, έναντι της ψήφισης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Σερίφου, διατύπωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Θεόδωρος Χρυσολωράς.

Στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερίφου ήλθε το θέμα του “Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων Δήμου Σερίφου”, στο πλαίσιο εναρμόνισης των τοπικών σχεδίων, με τον κεντρικό σχεδιασμό για τα απόβλητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που με τη σειρά του συμμορφώνεται με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, όπως αυτά εγκρίθηκαν με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, στο τέλος του 2015.

Τυποποιημένο σχέδιο “ευρείας κατανάλωσης”

Ο Δήμαρχος, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα, τόνισε, πως αντικείμενο αυτού του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων είναι ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου συστήματος διαχείρισης των παραγόμενων αποβλήτων στο Δήμο Σερίφου, προτείνοντας την έγκρισή του.

Από την πλευρά του δημοτικού συμβούλου, κ. Γκιολέ Δημήτρη, σημειώθηκε, πως η υγειονομική ταφή δεν προτείνεται πλέον, καθώς είναι δαπανηρή, ενώ η αυτόνομη κάθετη ανάπτυξη προϋποθέτει τις μελέτες θέλει ανθρώπινο δυναμικό, θέλει συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, υπογραμμίζοντας, πως χρειάζεται ειδική μέριμνα το γεγονός ότι η Σέριφος αποτελεί περιοχή Natura από το 2000, για να καταλήξει, δηλώνοντας πως συμφωνεί με το μεγαλύτερο μέρος του ΤΣΑΔΑ.

Εκείνος, που είχε συλλήβδην αντίθετη άποψη, ήταν ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερίφου, κ. Θεόδωρος Χρυσολωράς, ο οποίος κατέθεσε τις απόψεις της παράταξής του, Λαϊκής Συσπείρωσης Σερίφου, εγγράφως.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χρυσολωράς, “το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων το οποίο λάβαμε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις 29/12/του2016 είναι ένα κατά παραγγελία, τυποποιημένο σχέδιο το οποίο παραγγέλθηκε από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου”, με τους μελετητές να φαίνεται να έχουν χωρίσει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε δυο ομάδες, διευκρινίζοντας, ότι υπάρχει “ένα σχέδιο που αντιστοιχεί στα μεγάλα νησιά, με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον και ένα σχέδιο για την ομάδα των μικρών νησιών, με μικρό οικονομικό ενδιαφέρον, στην οποία έχει ενταχθεί και η Σέριφος”. Όπως παρατήρησε ο κ. Χρυσολωράς, το γεγονός της “αντιγραφής-επικόλλησης” για οικονομία χρόνου προδίδεται “από το ότι οι συντάκτες ξέχασαν να σβήσουν από τις σελίδες του τα ονόματα άλλων μικρών νησιών”.

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε, πως “οι συντάκτες του τοπικού σχεδίου διαχείρισης της Σερίφου δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να το προσαρμόσουν στο νέο επικαιροποιημένο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμάτων της περιφέρειας ΠΕΣΔΑ”.

Υπενθυμίζοντας, πως το ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου μαζί με τα υπόλοιπα 12 περιφερειακά σχέδια της χώρας θα πρέπει να είναι σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων ΕΣΔΑ που έχει νομοθετήσει η σημερινή κυβέρνηση και το οποίο με τη σειρά του είναι πλήρως εναρμονισμένο με την οδηγία 2008/98/ΕΚ, ο κ. Χρυσολωράς εξήγησε, πως “χρησιμοποιούμε τον όρο μικρό και μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον γιατί η οδηγία 2008/98 της ΕΕ με βάσει την οποία συντάχθηκαν το ΕΣΔΑ τα 13 ΠΕΣΔΑ και τα 325 ΤΣΔΑ, βλέπουν και τα απόβλητα ως εμπόρευμα και προωθούν την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής της επεξεργασίας και των υποδομών. Η συγκεκριμένη οδηγία εισάγει και νέους όρους, όπως είναι η επιβολή τέλους ταφής, και το “πληρώνω όσο πετάω”. Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αλλά και μικρότεροι επιχειρηματίες, ντόπιοι και ξένοι, δείχνουν ενδιαφέρον να επενδύσουν τα λιμνάζοντα κεφάλαια τους στον τομέα των απορριμάτων”, ενώ αντίστοιχα, “για το μέγεθος των μικρών νησιών σαν την Σέριφο θα δραστηριοποιηθούν μικρότερες μεγέθους επιχειρήσεις ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ”.

Εκ προοιμίου η εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τόνισε, πως “ως Λαϊκή Συσπείρωση Σερίφου μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο τομέας διαχείρισης των απορριμάτων, που κατά την δική μας αντίληψη πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον στην υγεία και στους φυσικούς πόρους και στο λαϊκό εισόδημα”, επισημαίνοντας, ότι “προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι ένας επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ένας ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών και υποδομών, καθώς και η πρόσληψη του αναγκαίου επιστημονικού και εργατικού προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα”.

“Είναι φανερό ότι η δική μας αντίληψη προϋποθέτει ένα άλλον διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με λαϊκή οικονομία και εξουσία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες”, αναφέρει στο σχολιασμό του ο κ. Χρυσολωράς, επαναλαμβάνοντας πως το προτεινόμενο σχέδιο βρίσκεται σε αντίθεση με την αντίληψη της παράταξης, καθώς προωθεί την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμάτων, παρά το γεγονός, πως “αρκετές από τις προτάσεις του σχεδίου μας βρίσκουν σύμφωνους, όπως Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κλπ”.

Τα βασικά ερωτήματα που θέτει η Λαϊκή Συσπείρωση, σε σχέση με τα όσα προτείνονται στο ΤΣΑΔΑ Σερίφου, αφορούν στο:

- Πως αυτά θα πραγματοποιηθούν

- Από ποιους θα γίνουν οι αναγκαίες υποδομές

- Από ποιους θα γίνει η διαχείριση

- Με ποια χρηματοδότηση

- Με ποιους εργαζόμενους και με τι συνθήκες εργασίας και τελικά,

- Ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει από αυτήν την διαδικασία

Χαρακτηριστικά, παρέθεσε ένα τμήμα από τη σελίδα 3 του σχεδίου, όπου αναφέρεται, πως “σήμερα στον χώρο της ολοκληρωμένης διαχείρισης δραστηριοποιούνται εξειδικευμένες εταιρείες με την σχετική πιστοποίηση λειτουργίας οι οποίες αναλαμβάνουν την διεκπεραίωση των σχετικών εργασιών”, με την επισήμανση, ότι “η διεύρυνση αυτής της προοπτικής αποτελεί την ουσιαστική συμβολή της παρούσας μελέτης”.

Επίσης χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την παράταξη της αντιπολίτευσης, είναι αυτό που αναφέρεται στην σελίδα 60 του σχεδίου, όπου προτείνεται η χρηματοδότηση του ΤΣΑΔΑ να γίνει από αξιοποίηση ΕΣΠΑ, δανειοδότηση, ίδια κεφάλαια του Δήμου, συνεταιριστική διαχείριση από τους πολίτες, ή σύμπραξη Δήμου με ιδιώτη, με τον κ. Χρυσολωρά να υποστηρίζει, πως “κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος καταλαβαίνει που το πάει το σχέδιο που προτείνεται να ψηφίσουμε”.

Καταλήγοντας και επειδή το προτεινόμενο σχέδιο, εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την διαχείριση των απορριμάτων και των υποδομών, εισάγει το τέλος ταφής και το “πληρώνω όσο πετάω” που μακροπρόθεσμα θα αυξήσει τα δημοτικά τέλη, ενώ δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψιν του την ιδιαιτερότητα των νησιών, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας καταψήφισε “την κεντρική λογική του προτεινόμενου σχεδίου παρά το γεγονός ότι επιμέρους προτάσεις του μας βρίσκουν σύμφωνους”.

Ετικέτες: