Ομόφωνα ενέκρινε την εισήγηση της ειδικής επιτροπής για τη μίσθωση κινητής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αποχετευτικού προβλήματος στο Δήμο Μήλου

Υπαρκτή λύση, χρονοβόρα διαδικασία

Την εισήγηση της ειδικής Επιτροπής για το τεχνικό κομμάτι, που αφορά στην προμήθεια κινητών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, που αναμένεται να συμβάλλουν κατά πολύ στην αντιμετώπιση του μείζονος αποχετευτικού προβλήματος του νησιού, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου.

Σε μία ιδιαίτερα οξυμένη ατμόσφαιρα, με λογομαχίες, αλληλοχαρακτηρισμούς και εντάσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την απόφαση της τριμελούς επιτροπής, η οποία γνωμοδότησε, για την επιλογή εταιρείας, σχετικά με την προμήθεια κινητών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, προκειμένου να θεραπευτεί το πρόβλημα της υπέρβασης των δυνατοτήτων του ήδη υφιστάμενου βιολογικού καθαρισμού της Μήλου, κατά τη διάρκεια της περιόδου υψηλής επισκεψιμότητας, που εμφανίστηκε έντονα το προηγούμενο καλοκαίρι, για διάστημα λίγων ημερών, ταλαιπωρώντας έντονα δήμο, πολίτες, επισκέπτες και επιχειρηματίες.

Χρονοβόρα διαδικασία για την τελική απόκτιση

Σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιδημάρχου, κ. Μάλλη, η Επιτροπή, που αποτελείτο από τον ίδιο και τους κ.κ. Μαρτάκη και Καβαλιέρο, εξέτασε τις τρεις συνολικά προτάσεις, που υπεβλήθησαν, οι οποίες, αν και αφορούσαν σε κινητή μονάδα, πρότειναν τρεις διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας. Η επιτροπή, όπως τόνισε, αξιολόγησε τους διαφορετικούς τρόπους και κατέληξε στην οικονομικά και τεχνικά συμφερότερη πρόταση, τονίζοντας προς το Σώμα, πως η διαδικασία που έπεται για την απόκτηση της μονάδας, αναμένεται να είναι σχετικά μακρά, σύμφωνα με το πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας.

Περαιτέρω διευκρίνισε, πως η επισκευή της ήδη υπάρχουσας μονάδας του βιολογικού, αντίθετα με τις όποιες φήμες έχουν έρθει στην επιφάνεια, θα πραγματοποιηθεί κανονικά τον Απρίλιο.

Το λόγο, στη συνέχεια, έλαβε ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος σημείωσε, πως, από την επομένη κιόλας της αξιολόγησης των προσφορών, αναρτήθηκε πρόσκληση, ώστε να βρεθεί ανάδοχος για τη λειτουργία της κινητής μονάδας, ενώ και με τη συνδρομή της Οικονομικής Υπηρεσίας εξετάστηκαν όλοι οι διαθέσιμοι τρόποι προκειμένου να αποκτηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η μονάδα, δεδομένου και ότι τη μέθοδο του leasing την απέρριψε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, απ’ όπου πρόκειται να λάβει δανειοδότηση ο Δήμος Μήλου, για την προμήθεια της μονάδας/των μονάδων.

Όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος, για τη μίσθωση της μονάδας, με διάρκεια άνω των 12 μηνών, είναι απαραίτητη η καταβολή του συνόλου του ποσού της μίσθωσης, ήτοι, στην περίπτωση του Δ. Μήλου, 400.000 ευρώ περίπου.

Εφόσον η επιτροπή κατέληξε στα τεχνικά χαρακτηριστικά και στοιχεία, συμπλήρωσε ο κ. Δαμουλάκης, και αμέσως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου, η οικονομική επιτροπή θα προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς δημόσιου ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ο οποίος είναι μεν χρονοβόρα διαδικασία, ωστόσο, με οποιοδήποτε άλλο τρόπο η προμήθεια θα ακυρωθεί και τότε ο χαμένος χρόνος θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Υπενθύμισε δε, μετά από σχετική ερώτηση δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, πως η προμήθεια δύο μονάδων των 240 κυβικών μέτρων, είχε προταθεί από την εταιρεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία και γνωμοδότησε σχετικά, εκτιμώντας την αξία της κάθε μονάδας περίπου στο μισό εκατομμύριο ευρώ και αυτός ήταν και ο λόγος που ο Δήμος έχει ήδη εξετάσει το ενδεχόμενο δανειοδότησης ύψους 1.000.000.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως ο Δήμος δεν πρόκειται να δανειοδοτηθεί με περισσότερα χρήματα απ’ όσα θα χρειαστεί να ξοδέψει, ή αν υπάρξει ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει από ίδιους πόρους ή μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος θα προτιμηθούν φυσικά αυτές οι λύσεις.

Τέλος, σε ερώτηση της δημοτικής συμβούλου της μειοψηφίας, κ. Ψαθά, σχετικά με το αν η μονάδα των 240 κ.μ. επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών, ο κ. Μάλλης απάντησε, πως θεωρείται υπεραρκετή, δεδομένου, ότι ο υπάρχων βιολογικός καλύπτει τις ανάγκες των οικισμών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ τα προβλήματα προκύπτουν από την τεράστια αύξηση της τουριστικής κίνησης, κάτι που θα αντιμετωπίσει η μονάδα.

Παράλληλη εξέταση εναλλακτικών λύσεων

Ταυτόχρονα, ο κ. Δαμουλάκης τόνισε, πως δεν εξετάζεται μονάχα μία λύση, για την αντιμετώπιση του αποχετευτικού προβλήματος της Μήλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατόπιν αιτήματος του Δήμου προς την Περιφερειακή Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ), η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των πακέτων του ΕΣΠΑ, αποφασίστηκε το “άνοιγμα” τριών νέων πακέτων χρηματοδότησης, με το ένα εξ αυτών να αφορά στη διαχείριση αποβλήτων και λυμάτων.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος έκανε ειδική μνεία στην ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Μάλτα, διευκρινίζοντας, ότι ένα ουσιαστικά νησιωτικό κράτος, μπορεί να προωθήσει αλλαγές και βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο, που να αφορούν στις νησιωτικές περιοχές, όπως για παράδειγμα, στην περίπτωση των νησιών, να μην λαμβάνεται υπόψιν για την χρηματοδότηση ενός έργου ο πληθυσμός ενός οικισμού, αλλά ο συνολικός πληθυσμός.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Δαμουλάκης, σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, υπεύθυνο για το ΕΣΠΑ, κ. Χαρίτση, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πρόβλημα, με τον αν. Υπουργό, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, να δείχνει απόλυτη κατανόηση για το ζήτημα, δηλώνοντας πως θα επιχειρήσει να υπάρξει ρήτρα, σχετικά με το ζήτημα των περιοχών με οικισμούς μικρότερους των 1.000 κατοίκων.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος ενημέρωσε, ότι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μετά από πολυετή ταλαιπωρία, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου του αποχετευτικού δικτύου του Αδάμαντα, δεδομένου ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Γήπεδο”... η αίθουσα συνεδριάσεων

Κατά τη διάρκεια της διαλογικής συζήτησης, πλειοψηφία και μειοψηφία ενεπλάκησαν σε προσωπικές λεκτικές επιθέσεις και αλληλοκατηγορίες, με αφορμή το ιστορικό του προβλήματος και τις ευθύνες, οι οποίες αντιστοιχούν σε προηγούμενες και νυν διοικήσεις, με αποτέλεσμα τα πνεύματα να οξυνθούν, σε σημείο, που η συνεδρίαση διεκόπη, ενώ σύμβουλοι και δήμαρχος συνέχιζαν τη λεκτική διαμάχη εκτός μικροφώνων.

Φαινομενική ηρεμία επανήλθε μετά από λίγα λεπτά με τις δύο πλευρές να παραμένουν ανυποχώρητες στις θέσεις τους και το Δήμαρχο να προτείνει, προς όφελος των επιχειρηματιών του νησιού και την εξοικονόμηση χρόνου και ομαλή συνέχιση των διαδικασιών, την ψήφιση της πρότασης της ειδικής επιτροπής, σε αντίθεση με μέλη της μειοψηφίας, που ζήτησαν η απόφαση να αναβληθεί για επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η άποψη του Δημάρχου επικράτησε, με το Σώμα να ψηφίζει ομόφωνα.

Ετικέτες: