Σημαντικές φθορές παρουσιάζει το κτιρίο στο οποίο στεγάζεται το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Σερίφου, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα του επιχρίσματος να πέσει στον προαύλιο χώρο

Αναστολή λειτουργίας και βεβιασμένες επισκευές

  • Δευτέρα, 13 Μαρτίου, 2017 - 06:22

Μεγάλο τμήμα επιχρίσματος (σοβά) από τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου, όπου στεγάζεται το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Σερίφου, έπεσε στο προαύλιο, με αποτέλεσμα ο Δήμος να αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας του σχολείου, έως και τη διενέργεια ελέγχων για την καταλληλότητά του.

Σημαντικές φθορές παρουσίασε το κτίριο του Γυμνασίου Σερίφου, μετά από πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με το Δήμαρχο Σερίφου, που εικάζει πως ήταν η “αιτία του κακού”, ωστόσο σύμφωνα με πολίτες, το ζήτημα της κακής κατάστασης του σχολείου είχε επανειλημμένως τεθεί προς το Δήμο, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη μέριμνα, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν και πραγματοποιούνται εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στα σχολικά κτίρια.

Παρά το γεγονός, ότι ανάμεσα στους κύκλους των γονέων και των εκπαιδευτικών υπήρξε μεγάλη αναστάτωση, λόγω του γεγονότος, καθώς υπάρχει ανησυχία, σχετικά με ενδεχόμενη επικινδυνότητα για τα παιδιά, όπως επίσης και με τις βαθύτερες φθορές που ενδεχομένως υπάρχουν και προκάλεσαν το γεγονός, ο Δήμαρχος Σερίφου, κ. Αντώνης Αντωνάκης, εμφανίστηκε, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, καθησυχαστικός.

Προσωρινές εργασίες και ενδελεχής έλεγχος

Το τμήμα του επιχρίσματος αποκολλήθηκε από την εξωτερική πλευρά του σκεπαστού διαδρόμου, που συνδέει τις αίθουσες, με αποτέλεσμα τα συντρίμμια να προσγειωθούν στον προαύλιο χώρο.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνάκη, κύρια αιτία για τις φθορές υπήρξε η συνεχής βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών. “Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε συνεχείς βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα ένα τμήμα του σοβά, στους τοίχους του Γυμνασίου – Λυκείου Σερίφου να φύγει. Πρόκειται για τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου. Άμεσα, ο Δήμος προχώρησε σε απόφαση, για την αναστολή λειτουργίας του σχολείου, την αμέσως επόμενη ημέρα”.

Επιπλέον, όπως ανέφερε, “αναθέσαμε επίσης και σε ένα συνεργείο να πραγματοποιήσει ελέγχους σε όλο το κτίριο, κυρίως για τα επιχρίσματα, τα οποία με τον καιρό, είτε από ρωγμές, είτε από μικρο-φθορές, απορροφούν υγρασία και κατά συνέπεια παρουσιάζουν φθορές, με σκοπό αν υπάρχει κάποιο άλλο τμήμα επιχρίσματος (σ.σ. σοβά) να αφαιρεθεί, προκειμένου να μην υπάρχει επικινδυνότητα”.

Όπως διευκρίνισε, σχετικά με την απόφαση της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Σερίφου, “έως ότου να έρθει στη Σέριφο μηχανικός από το Επαρχείο Π.Ε. Μήλου, κρίναμε, πως θα ήταν προτιμότερο να μην εισέλθουν τα παιδιά στους χώρους για μάθημα, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί ο έλεγχος”.

Παράλληλα, κινητοποιήθηκε και ο Έπαρχος, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Αντωνάκη, “επικοινωνήσαμε κατ’ ευθείαν με τον Έπαρχο της Π.Ε. Μήλου, κ. Νίκο Βενάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και τη Δευτέρα κιόλας, θα έρθει ο ίδιος, μαζί με το μηχανικό της Περιφέρειας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έλεγχο στο κτίριο. Από κει και πέρα, θα περιμένουμε τη γνωμοδότηση του μηχανικού, για το ποιες περαιτέρω ενέργειες ενδεχομένως απαιτούνται, ενώ από την Τρίτη τα παιδιά θα ξαναμπούν στις αίθουσες για μάθημα”.

Ψίθυροι” για ολιγωρία

Ο κ. Αντωνάκης σημείωσε, πως το τεχνικό συνεργείο θα φροντίσει για την απομάκρυνση των όποιων φθαρμένων τμημάτων. “Εντός του Σαββατοκύριακου και του επόμενου διαστήματος, οι εμπειροτέχνες θα αφαιρέσουν τα όποια σαθρά τμήματα του επιχρίσματος θεωρούν, πως ίσως να παρουσιάσουν επικινδυνότητα κάποια στιγμή” επεσήμανε, χωρίς όμως να αναφέρεται στους λόγους, που αυτή η σειρά εργασιών λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αντί να έχει ήδη πραγματοποιηθεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο, δεδομένου, ιδιαίτερα, πως το ζήτημα είχε γίνει γνωστό στους αρμοδίους, τόσο από το Σύλλογο Γονέων του σχολείου, όσο και από μεμονωμένους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί, πως το ερώτημα αυτό συζητείται έντονα από γονείς και εκπαιδευτικούς, μετά το συμβάν.

Όσον φορά δε στις επιπτώσεις, που θα μπορούσε να έχει η αναστολή λειτουργίας του σχολείου για τους μαθητές, ο Δήμαρχος καθησύχασε πως δεν πρόκειται να επηρεάσει καθόλου την διεξαγωγή των μαθημάτων, καθώς οι αίθουσες θα βάλουν... “λουκέτο”, μόλις για δύο ημέρες.

Τέλος, και σύμφωνα με τον κ. Αντωνάκη, οι εκτενείς επισκευές θα προγραμματιστούν για περίοδο, κατά την οποία τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται σε διακοπές. “Αυτή τη στιγμή, γίνονται προσωρινές διαδικασίες, με τις οποίες θα αφαιρεθεί όποιο τμήμα μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο. Από κει και πέρα, θα προχωρήσουμε και σε περισσότερες εργασίες επισκευών και αποκατάστασης”.

Ετικέτες: