2η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

  • Πέμπτη, 16 Μαρτίου, 2017 - 12:35

Το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε  στην Ερμούπολη της Σύρου, η 2η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, με συμμετοχή αντιπροσώπων από 12 Οργανώσεις Μελών των νησιών.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης, που διεξήχθησαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης μέσα σε κλίμα συντροφικότητας και δημιουργικού διαλόγου, συμμετείχαν οι βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός, ο οργανωτικός υπεύθυνος Κυκλάδων και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Παύλος Κλαυδιανός, καθώς και ο υπεύθυνος οργανωτικού του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Καραγεώργος, μέλος της ΚΕ και του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνδιάσκεψης συζητήθηκαν ο απολογισμός της απερχόμενης Νομαρχιακής Επιτροπής, οργανωτικά ζητήματα, προτεραιότητες και κατευθύνσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα των νησιωτικών κοινωνιών των Κυκλάδων. Στις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων διατυπώθηκαν κριτικές και προγραμματικές απόψεις, συζητήθηκε το πολιτικό γίγνεσθαι  σε κεντρικό και σε κυκλαδικό επίπεδο, οι παρεμβάσεις της ΝΕΚ  στις μεγάλες μάχες που δόθηκαν νικηφόρα στο διάστημα των  2,5 χρόνων που μεσολάβησαν από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη.

Επίσης, έγινε εκτενής διάλογος σχετικά με τα καίρια  ζητήματα της υγείας και της παιδείας και τις λύσεις που έχουν δρομολογηθεί με τη σύνδεση τους στο παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα. Επιπλέον, μεγάλο μέρος στη διαδικασία του διαλόγου και της συζήτησης κατέλαβαν  τα πολλά και ποικίλα ανοιχτά ζητήματα που περιμένουν τη λύση τους, όχι από αυτούς που τα δημιούργησαν αλλά μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση των αντιπροσώπων που
δραστηριοποιούνται στον χώρο της αυτοδιοίκησης, με κύριο αντικείμενο συζήτησης την ανταλλαγή απόψεων και την κατάθεση προτάσεων σχετικά  με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και την μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν με την εκλογή για την ανάδειξη των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων και των εκπροσώπων στην Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή Νοτίου Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην νέα 13μελή Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων εκλέχτηκαν κατά αλφαβητική σειρά οι: Αναστασιάδου Ρόνια (Σίφνος), Βερύκοκκος Λευτέρης (Νάξος), Γαβριελάτου Βαλεντίνα (Τήνος), Κουτσογιαννάκη Κατερίνα (Νάξος), Κυμπιζής Χρήστος (Σίφνος), Μανιού Παρή (Νάξος), Μπουργάνης Σωτήρης (Ίος), Πατραμάνη Ανθή (Σαντορίνη), Περιστεράκη Ανθή (Νάξος), Ρήγας Γιάννης (Άνδρος), Σάββας Βασίλης (Αμοργός), Σπόντης Αλέξανδρος (Σύρος), Φραγκίσκος Μιχάλης (Νάξος).

Στην Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή Νοτίου Αιγαίου εκλέγονται οι:

Ζάννες Δημήτρης (Άνδρος), Καστρουνής Σωτήρης (Πάρος) 

Σήμερα, μετά το 2ο Συνέδριο, το αναμενόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης με θετικά επακόλουθα για την οικονομία, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πιο ώριμα πολιτικά και ακόμα πιο έμπειρα, ξεκινάμε τη νέα φάση του αγώνα μας, που θα ολοκληρώσει τους αρχικούς στόχους μας για έξοδο από τα μνημόνια, με την κυκλαδική κοινωνία όρθια.

Ανοιγόμαστε στις κοινωνίες των νησιών μας, συμμετέχοντας στα κοινωνικά και οικολογικά κινήματα, ενάντια σε μέτρα δρομολογημένα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενάντια σε παλιά και νέα μνημονιακά μέτρα, όπως και στις όποιες αστοχίες της σημερινής κυβέρνησης.

Ανοιγόμαστε στις κοινωνίες των νησιών μας, αφήνοντας πίσω τα διλήμματα του παρελθόντος. Θέτουμε σε συζήτηση, σχεδιασμό και εφαρμογή ένα πρόγραμμα παραγωγικής, κοινωνικής, οικολογικής ανασυγκρότησης των νησιών μας, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό του παραγωγικού μοντέλου, ένα νέο χωροταξικό, την εξισορρόπηση των νησιωτικών ανισοτήτων, την αναγέννηση των μικρονησιωτικών και ορεινών περιοχών, τον επανασχεδιασμό των υποδομών, της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης, των ακτοπλοϊκών και συνδυασμένων μεταφορών, την προστασία και ήπια αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων των νησιών.

Καλούμε τις Κυκλαδίτισσες και τους Κυκλαδίτες να μη περιμένουν τη λύση των γενικών και τοπικών προβλημάτων από αυτούς, που όχι μόνο δεν τα έλυσαν επί σαράντα χρόνια αλλά τα δημιούργησαν και τα γιγάντωσαν, καταληστεύοντας και χρεώνοντας τις επόμενες γενιές. Οι πολίτες των νησιών μας, μαζί με τις Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη και τους φίλους του, τους βουλευτές του, μέσα στα κινήματα προχωρούμε στο δρόμο της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, οικολογικής και πολιτισμικής ανασυγκρότησης των τοπικών μας κοινωνιών.