Απόφαση του Δήμου Αντιπάρου για ανακήρυξη του 2017 ως Έτους Ανακύκλωσης για το νησί, με προγραμματισμό πληθώρας δράσεων για την προώθησή της στους κατοίκους

Η Αντίπαρος “γιορτάζει” την ανακύκλωση

Έτος Ανακύκλωσης ανακήρυξε ο Δήμος Αντιπάρου το 2017, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει και να βελτιστοποιήσει τα αποτελέσματα του προγράμματος ανακύκλωσης στο νησί, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση συλλογικής περιβαλλοντικής κουλτούρας.

Η Αντίπαρος μετρώντας μόλις ένα χρόνο στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, έχει σημειώσει θεαματική πρόοδο, σε ό,τι αφορά στον όγκο των ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία ο Δήμος συγκεντρώνει και προωθεί προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης.

Στο πλαίσιο της πάγιας βούλησης της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, προσωπικά, σχετικά με την προώθηση της ανακύκλωσης στην Αντίπαρο, με ενεργούς συμμάχους τους πολίτες, από τον νεότερο έως και τον γηραιότερο, ο Δήμος Αντιπάρου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε ομόφωνα την ανακήρυξη του 2017 ως Έτους Ανακύκλωσης για το νησί.

Η περιβαλλοντική συνείδηση τρόπος ζωής

Σύμφωνα με την εισήγηση στην οποία προχώρησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, “η ανακύκλωση σήμερα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το περιβάλλον και το μέλλον μας. Δεν είναι μία εφήμερη τάση της εποχής, αλλά αντίθετα υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας, που συμβάλλει έμπρακτα στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Παράλληλα, εντοπίζεται η ανάγκη για την καλλιέργεια μίας κουλτούρας που προάγει την ανακύκλωση στους πολίτες και όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Αναγνωρίζεται ότι η ανακύκλωση πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας και να γίνει τρόπος ζωής”.

Όπως τονίστηκε “τα οφέλη της ανακύκλωσης, πέρα από τα προφανή που είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, συμβάλλει στη μείωση των αστικών αποβλήτων που πρέπει να συλλεχθούν από τους Δήμους και να μεταφερθούν σε ολοένα και πιο δυσεύρετους χώρους υγειονομικής ταφής. Όπως γνωρίζετε, το κύτταρο του ΧΥΤΑ στην Πάρο τελειώνει, οπότε πρέπει πολύ γρήγορα να βρεθούν οι πόροι για τη δημιουργία νέου, με το κόστος μεταφοράς μέχρι σήμερα για το Δήμο μας να δημιουργεί μία πρόσθετη ανάγκη εφαρμογής της ανακύκλωσης στο νησί μας”.

“Η ανακύκλωση συνεισφέρει στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, που συνήθως είναι μη ανανεώσιμες (πετρέλαιο, μεταλλεύματα κλπ) παρέχοντας και οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία”, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα “προσφέρει στον πολιτισμό και την αειφορία καθώς συμβάλλει στην δημιουργία έμπρακτης περιβαλλοντικής συνείδησης”.

Με δεδομένο, ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων, σημειώθηκε πως η επιτυχία της εναλλακτικής διαχείρισης εξαρτάται όχι μόνο από την ευαισθητοποίηση, αλλά και από την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. “Οι πληροφορημένοι και ενεργοί πολίτες είναι ο μοχλός για να υλοποιηθούν οι στόχοι του νόμου και της ελληνικής κοινωνίας και να προστατευθεί πιο αποτελεσματικά το περιβάλλον”.

Όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. “η ουσιαστική εφαρμογή της ανακύκλωσης βελτιώνει και το τουριστικό προϊόν της Αντιπάρου, που θα μπορούσε να αποτελεί ένα “πράσινο” νησί στο μέλλον. Μάλιστα, δεδομένου, ότι ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών προέρχονται από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπου η ανακύκλωση και η οικολογική συνείδηση αποτελούν τρόπο ζωής, σίγουρα θα βρουμε και πολλούς συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας”, ενώ τονίστηκε, πως η ανακύκλωση θα αποτελέσει ευκαιρία για τους δημότες να αναπτύξουν συλλογική συνείδηση και το αίσθημα του δημόσιου συμφέροντος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το έτος 2017 ανακηρύσσεται ως έτος ανακύκλωσης για το νησί.

Πολλαπλές δράσεις σε όλα τα επίπεδα

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή του Δήμου Αντιπάρου, ξεκινά μία προσπάθεια, ώστε η ανακύκλωση να γίνει τρόπος ζωής για όλους, με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, για την κινητοποίηση του συνόλου των κατοίκων.

Μετά από μία σύντομη αναφορά στα εντυπωσιακά αποτελέσματα του πρώτου χρόνου (2016) ανακύκλωσης για το νησί, ο πρόεδρος επεσήμανε την πιθανότητα της τεράστιας εξοικονόμησης πόρων και υλικών από μία καθολική επέκταση και εφαρμογή της ανακύκλωσης στην Αντίπαρο.

Η έναρξη των δράσεων, όπως αναφέρεται, θα γίνει με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, μέσω παρεμβάσεων στα σχολεία, στόχος των οποίων θα είναι η δημιουργία συνειδητών ανακυκλωτών. Ο Δήμος επίσης θεωρεί αναγκαία την επιβράβευση των προσπαθειών των παιδιών, μέσα από διενέργεια ετήσιων διαγωνισμών και απονομή επάθλων στους νικητές. Παράλληλα, για τους ενήλικους πολίτες του νησιού, θα διοργανωθούν ημερίδες ενημέρωσης.

Ο Δήμος θα προχωρήσει στη δημιουργία της Γραμμής Δημότη, ενός προγράμματος ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης Δήμου και δημοτών, σε σύγχρονο διαδικτυακό περιβάλλον.

Παράλληλα, θα γίνουν ενέργειες για τη χωροθέτηση ΣΜΑΥ, θα υπάρξει χωροταξικός σχεδιασμός για την τοποθέτηση επιπλέον ειδικών κάδων, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία του Δήμου με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων.

Περαιτέρω, όπως σημειώθηκε, θα εκδοθεί και θα αποσταλεί ενημερωτική επιστολή του Δημάρχου στους κατοίκους του νησιού, με βάση την παρούσα απόφαση, καθώς επίσης και έκδοση ενημερωτικού εντύπου για τους επισκέπτες.

Τέλος, ο Δήμος θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου το νησί να προετοιμαστεί για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, το οποίο προετοιμάζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα.