Με χρηματοδότηση από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού του Υπουργείου Ναυτιλίας αναμένεται να υλοποιηθεί η πρώτη φάση του τουριστικού καταφυγίου Ανάφης

«Έργο πνοής και ανάπτυξης»

Ένα έργο πνοής για το νησί της Ανάφης θα ξεκινήσει την υλοποίησή του, μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, με χρηματοδότηση από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στην οποία συμμετέίχαν ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο σύμβουλος του υφυπουργού, κ. Γιάννης Βασιλικός, ο Δήμαρχος Ανάφης, κ. Ιάκωβος Ρούσσος και ο Μελετητής του Τουριστικού Καταφυγίου Ανάφης, κ. Χάρης Αντωνόπουλος, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιουνίου στην Αθήνα, προκειμένου να συζητηθεί η ένταξη του έργου του τουριστικού καταφυγίου στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού του Υπουργείου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο το έργο θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, και η ένταξή του στο Α.Π. του Υπουργείου θα αφορά στην πρώτη φάση, ενώ η υλοποίηση θα γίνει άμεσα.

Αναλυτικότερα, η πρώτη φάση αφορά στην κατασκευή κυματοθραύστη του τουριστικού καταφυγίου, η δεύτερη φάση στην κατασκευή των κρηπιδωμάτων, ενώ η τρίτη φάση αφορά στην εγκατάσταση ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων.

Δρομολογείται έτσι ένα σημαντικό έργο ζωής για την Ανάφη, το οποίο θα λύσει σημαντικά προβλήματα για τους ψαράδες, αλλά και τα διερχόμενα τουριστικά σκάφη.

Πλήρης ανυπαρξία αγκυροβολίου

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος Ανάφης, κ. Ιάκωβος Ρούσσος, τόνισε την αναγκαιότητα να υλοποιηθεί αυτό το έργο για το νησί και τους κατοίκους του.

Όπως σημείωσε, «θεωρώ ότι η Ανάφη είναι ίσως το μοναδικό νησί, όχι στις Κυκλάδες, αλλά στην Ελλάδα, που δεν έχει έστω ένα μικρό αγκυροβόλιο, ένα λιμανάκι, ώστε να δέσει έστω και μία βάρκα. Το χειμώνα αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα, δεδομένου, ότι ακόμη και στην περίπτωση που χρειαστεί η μεταφορά κάποιου ασθενούς με πλωτό μέσο, δεν υπάρχει κανένα σημείο κατάλληλο να ελλιμενιστεί και πολλές φορές καθίσταται αδύνατη η προσέγγιση».

Ο κ. Ρούσσος επεσήμανε, πως επιπλέον, «περίπου 15 οικογένειες εδώ στην Ανάφη, απασχολούνται στην αλιεία. Τον Οκτώβρη βγάζουν όλοι τα σκάφη έξω και τα ξαναρίχνουν στη θάλασσα το Μάιο. Για εμάς είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τις δραστηριότητές τους. Εμείς, είμαστε υποχρεωμένοι, εφόσον θέλουμε να κρατήσουμε στο νησί μας μόνιμα οικογένειες, να μεριμνήσουμε».

«Ένας ακόμη πολύ μεγάλος λόγος, που θέλουμε την κατασκευή αυτού του καταφυγίου, είναι οικονομικός για το νησί μας, και αφορά στο ότι περνούν καθημερινά δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες κότερα και άλλα τουριστικά σκάφη. Προχτές μόνο, είχαμε περίπου 15 τουριστικά σκάφη αρόδου, από τα οποία, δεδομένου ότι βρίσκονται μακριά, οι άνθρωποι δεν κατεβαίνουν να έλθουν στο νησί συνήθως. Και είναι πολύ κρίμα, διότι αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι επισκέπτονταν το νησί, θα κατέληγε περισσότερο εισόδημα στις τοπικές επιχειρήσεις», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Ανάφης, συμπληρώνοντας, πως «για όλους τους παραπάνω λόγους, για μας είναι – θα έλεγα – πρωτεύουσας σημασίας έργο πνοής και ανάπτυξης».

Εκκίνηση μετά το καλοκαίρι

Αυτή τη στιγμή, όπως υποστηρίζει ο κ. Ρούσσος, «το συγκεκριμένο είναι ίσως το μοναδικό έργο, στον τομέα των λιμενικών έργων, στις Κυκλάδες, που είναι ώριμο με όλες τις εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, που απαιτούνται. Δηλαδή, αν υπήρχε η δυνατότητα, ακόμη και αύριο το πρωί θα μπορούσαμε να το δημοπρατήσουμε. Το θέμα μας είναι η χρηματοδότηση, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο. Βέβαια, αυτό ήταν απόλυτα κατανοητό, καθώς οι εποχές που διανύουμε είναι αρκετά δύσκολες και το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό».

Εξηγώντας, ότι το «αυτό το έργο θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις», σημειώνει, ότι «πρώτα θα πρέπει να υλοποιηθεί ο βραχίονας, προκειμένου τα σκάφη να μπορούν να μπαίνουν μέσα και να ελλιμενίζονται και σταδιακά θα έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε και τις υποδομές», ενώ όπως ενημέρωσε, «σίγουρα θα περάσει το καλοκαίρι για να ξεκινήσουμε».

Τέλος, αναφορικά με τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δήμαρχος Ανάφης επισημαίνει, ότι «έγινε η συνάντηση με τον κ. Σαντορινιό, παρόντος του μηχανικού του Δήμου και του βουλευτή, του κ. Συρμαλένιου. Τα χρήματα θα προέλθουν από το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο κλείνει, έως ότου να κατατεθούν όλες οι προτάσεις, στο τέλος Ιουλίου. Εμείς είμαστε έτοιμοι και ο φάκελος θα κατατεθεί άμεσα. Ο κ. Σαντορινιός σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση, δεδομένου, ότι υπάρχουν κι άλλοι Δήμοι με προτάσεις για λιμενικές εγκαταστάσεις. Από το Υπουργείο θα λάβουμε περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ και από κει και πέρα θα προσπαθήσουμε κι εμείς, είτε με ίδιους πόρους, είτε με άλλα προγράμματα χρηματοδότησης, να το ολοκληρώσουμε σε επόμενες φάσεις. Αυτό, όμως, που επείγει αυτή τη στιγμή είναι να υλοποιηθεί ο βραχίονας και να μπορεί να υπάρχει ελλιμενισμός σκαφών. Τα υπόλοιπα μπορούν να έλθουν και αργότερα».

 

Ετικέτες: