Ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», σχετικά με τη διχογνωμία, για το αν η Σαντορίνη έχει ξεπεράσει ή όχι ακόμη τις δυνατότητες για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη

«Έχουμε φτάσει σε σημείο κορεσμού»

Εκτενές ρεπορτάζ, αναφορικά με τις πεπερασμένες δυνατότητες για τις υποδομές της Σαντορίνης, που ήδη έχουν αγγίξει, ή και ξεπεράσει, τα όριά τους, φιλοξενείται στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Η βρετανική εφημερίδα μέσα από το ρεπορτάζ αναλύει το πώς ο κατά σειρά ετών κορυφαίος Ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός, που υποδέχεται, κάθε καλοκαιρινή περίοδο, περίπου 2 εκατομμύρια επισκέπτες, αγωνίζεται να σύρει στις πλάτες του, μαζί με ακόμη έναν ή δύο προορισμούς, το κοινωνικο-οικονομικό βάρος του τουρισμού, με αποτέλεσμα το σύστημα υποδομών του, να έχει φτάσει σε επίπεδα απόλυτου κορεσμού.

Αβάσταχτο το βάρος πάνω στο σύστημα υποδομών

Ξεκινώντας την αναφορά στην Σαντορίνη, με μία περιγραφή, τόσο για την φυσική ομορφιά της Οίας και των πιο γνωστών περιοχών του νησιού, όσο και για τα ακριβά μαγαζιά, όπου παγκοσμίως αναγνωρισμένοι σχεδιαστές μόδας εκθέτουν και πωλούν τα ρούχα τους, ενώ ειδική μνεία γίνεται στο πασίγνωστο – πλέον – ηλιοβασίλεμα, όπως και στις τιμές των διανυκτερεύσεων.

«Σχεδόν κανένα άλλο μέρος στην Ελλάδα – με εξαίρεση τον παράδεισο του πάρτι, τη Μύκονο – μπορεί να διεκδικήσει τέτοια επιτυχία. Σε μία χώρα ταπεινωμένη από την κρίση, όπου το 23% των πολιτών είναι άνεργοι και συχνά δεν μπορούν να πληρώσουν τους βασικούς λογαριασμούς, αποτελεί ένα κατόρθωμα, που άλλες περιοχές της εξαρτημένης από τον τουρισμό χώρας, μπορούν μόνο να ονειρεύονται», σημειώνεται στον Guardian.

Αφού σημειώνεται, βάσει και σχετικών μαρτυριών, ότι η Σαντορίνη δέχεται κυρίως διεθνή τουρισμό και ελάχιστο εγχώριο, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως για πρώτη φορά φέτος, περίπου 141 ξενοδοχεία θα παραμείνουν φέτος το χειμώνα ανοιχτά.

«Ωστόσο, η επιτυχία έχει φέρει επίσης βάσανα. Όπως το τρομακτικού μεγέθους χρέος, στις ρίζες του συνεχιζόμενου δράματος με την χρεοκοπία της Ελλάδας, έτσι και η έκρηξη του τουρισμού, έχει πολλαπλασιάσει της κοινωνικο-οικονομικές εντάσεις και έχει ακουμπήσει ένα αβάσταχτο βάρος στις υποδομές του νησιού. Πίσω από τα φώτα, οι ντόπιοι έχουν αρχίσει να κλονίζονται», επισημαίνεται.

Προβλήματα αστικού κέντρου στη Θήρα

Όπως δήλωσε στον Guardian ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νίκος Ζώρζος, «ο πληθυσμός μας έχει εκτοξευτεί ακριβώς λόγω αυτής της επιτυχίας, η οποία σημαίνει πως όλοι θέλουν να δουλεύουν εδώ. Πάνω από 25.000 άνθρωποι μένουν πλέον μόνιμα εδώ. Έχουμε έναν ρυθμό γεννήσεων περί τις 150 κάθε χρόνο, ίσως τον υψηλότερο στην Ελλάδα. Δεν έχουμε αρκετές παιδικές χαρές, ούτε τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να συμβαδίσουμε με αυτή την ανάπτυξη».

Παρά τις καινοτόμες προσπάθειες του δημάρχου, ο ίδιος, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία του, καθώς ελλοχεύει περιβαλλοντική καταστροφή. Όπως υπογραμμίζει ο Δήμαρχος, βάσει σχετικής μελέτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι κατασκευαστικοί ρυθμοί είναι τέτοιοι, που τουλάχιστον το 11% του νησιού έχει τσιμεντοποιηθεί. Υπάρχουν περισσότερες από 1.000 κλίνες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ σε μία απόσταση μόνο 76 τχλμ, περισσότερα από 700 εστιατόρια, καφέ, μπαρ και φούρνοι, με την πλειοψηφία τους να συγκεντρώνονται στην πόλη των Φηρών.

«Έχουμε φτάσει σε σημείο κορεσμού. Η πίεση είναι τεράστια», υποστηρίζει ο Δήμαρχος, με θλίψη για την έλλειψη οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. «Η Σαντορίνη έχει αναπτύξει τα προβλήματα ενός αστικού κέντρου. Η κατανάλωση νερού, μόνο, έχει αυξηθεί κατά 46%. Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα να αυξήσουμε τους πόρους μας, ωστόσο αυτό απαιτεί εκπόνηση μελετών, οι οποίες με τη σειρά τους απαιτούν τεχνικό προσωπικό, το οποίο δεν διαθέτουμε και δεν μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις προσπάθειες του κ. Ζώρζου, να απευθυνθεί στο κεντρικό κράτος των Αθηνών, προκειμένου να μπει ένα «φρένο» στην οργιώδη οικοδόμηση του νησιού, όπως και στην απόφασή του να θέσει όριο στον αριθμό των επισκεπτών της κρουαζιέρας φέτος, στους 8.000.

Πίστη στη δύναμη της αγοράς

Εκτός από τις απόψεις επιχειρηματιών, αλλά και κατοίκων της Σαντορίνης, στο δημοσίευμα του Guardian, φιλοξενούνται επίσης δηλώσεις και του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων της Σαντορίνης, κ. Μανώλη Καραμολέγκου, ο οποίος σημείωσε ότι «η φήμη του νησιού μας, μάς προκαλεί μεν χαρά, ωστόσο επίσης μας τρομάζει βαθύτατα. Ανησυχώ για το αύριο, για το πού θα οδηγήσει όλο αυτό. Ο τουρισμός απειλεί ευθέως την κοινωνική συνοχή στο νησί. Παντού, άνθρωποι χτίζουν ή ενοικιάζουν τα σπίτια τους.

Από την πλευρά του κ. Νικόλα Νομικού, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου στη Σαντορίνη, τονίζεται πως πρόκειται για μάχη ενάντια στο χρόνο, για τα λιμάνια, την αστυνομία, τις δομές καθαριότητας, με έναν δημόσιο τομέα, που έχει φτάσει στα όριά του, να παλεύει να ακολουθήσει. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Νομικός δήλωσε, πως πιστεύει στη δύναμη της αγοράς. «Ο ανταγωνισμός φέρνει ανάπτυξη σε μία περιοχή, βελτιώνει τις προδιαγραφές και αυτορυθμίζεται», σημειώνει. «Η Σαντορίνη, πρέπει να σωθεί, δεν πρέπει να καταστραφεί, ωστόσο το να τίθενται πλαφόν στη δόμηση και να απαγορεύονται οι άδειες, δεν είναι ο τρόπος για να γίνει αυτό. Το μόνο που θα συμβεί, είναι ο κόσμος να αρχίσει να χτίζει παράνομα».