Κινητικότητα για την υλοποίηση της πρότασης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με σκοπό την κάλυψη κενών στις συνδέσεις του νομού

Τρίτο πλοίο ενδοκυκλαδικής εξυπηρέτησης

Διαμόρφωση πρότασης ως συμπληρωματικής “λύσης” στα ήδη δημοπρατημένα δρομολόγια δημοσίου συμφέροντος

Την κινητικότητα που αναπτύσσεται σχετικά με την άμεση – ει δυνατόν – δρομολόγηση τρίτου πλοίου που θα εξυπηρετεί την ενδοκυκλαδική σύνδεση των νησιωτών του νομού γνωστοποιεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, υπογραμμίζοντας την πρόθεση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού να προωθηθεί το συγκεκριμένο αίτημα, το οποίο ο ίδιος, ο Γιάννης Ρούσσος κατέθεσε στο πλαίσιο της σύσκεψης στη Σύρο για το ακτοπλοϊκό.

Με βάση τα σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης των νησιωτών και των επισκεπτών που ανέκυψαν με φόντο τη σημερινή ακτοπλοϊκή πραγματικότητα στο νομό από τις τελευταίες (περυσινές) αλλαγές των δρομολογίων, ο ίδιος κληθείς να μιλήσει αναλυτικά στην εφημερίδα για την πρότασή του, θέλησε να υπογραμμίσει πως η υλοποίησή της, έως ότου ακολουθήσει μελλοντικά, ο συνολικός επανασχεδιασμός, θα σημάνει την αμεσότερη και ταχύτερη μετακίνηση των ανθρώπων, στον δύσκολο γεωγραφικό χάρτη των Κυκλάδων.

Σήμερα, στις ενδοκυκλαδικές γραμμές τα δρομολόγια εκτελούνται από τα πλοία Aqua Jewel και Άρτεμις, ενώ από τέλη Νοεμβρίου αναμένεται η επαναφορά του πρότερου (προπέρσινου) δρομολογιακού καθεστώτος στις γραμμές του νομού, που σαφώς ήταν πιο βελτιωμένο από τον περυσινό προγραμματισμό. Ως εκ τούτου, στις ήδη δημοπρατημένες γραμμές δημοσίου συμφέροντος από τον Νοέμβριο του 2017 ως τον Οκτώβριο του 2020, θα έρθει να “κουμπώσει” συμπληρωματικά ως λύση η πρόταση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων που θα διαμορφωθεί άμεσα, με σκοπό την παρουσία τρίτου πλοίου στις ενδοκυκλαδικές γραμμές.

 

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων: Διεκδίκηση τρίτου πλοίου για τις Κυκλάδες, Ανταπόκριση του Υφυπουργού Ναυτιλίας

Μιλώντας αναλυτικότερα, ο κ. Ρούσσος εξήγησε πως, η πρόταση που κατατέθηκε από πλευράς του, ήρθε ως ανάγκη ανακούφισης των νησιωτών από τα προβλήματα του ισχύοντος σημερινού καθεστώτος που αλλάζει τέλος Νοεμβρίου.

“Στη σύσκεψη με τον Υφυπουργό και τους ακτοπλόους, το Επιμελητήριο κατέθεσε μία πρόταση για να δρομολογηθεί τρίτο πλοίο στις Κυκλάδες, που αυτό θα μπορεί να μειώσει και τους χρόνους πρόσβασης και να βελτιώσει τις επικοινωνίες και να καλύψει τα κενά. Αυτή η πρόταση έγινε γιατί έχουμε ένα συγκεκριμένο δεδομένο” δήλωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ακολούθως, την προβληματική περίοδο των δρομολογίων μετά τις τελευταίες αλλαγές κατά την περυσινή χρονιά.

Αυτό το δεδομένο είναι η αλλαγή που έγινε στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια και ταλαιπώρησε κυρίως τους μόνιμους κατοίκους, ως το διάστημα που θα επανέλθουμε στα παλιά δρομολόγια όπως ακούστηκε και στη συνάντηση πριν το τέλος του χρόνου” πρόσθεσε ο κ. Ρούσσος, επισημαίνοντας ευθύς αμέσως πως, το παλαιότερο καθεστώς, μπορεί να είναι ευνοϊκότερο συγκριτικά με το σημερινό, ωστόσο κι αυτό απαιτεί βελτιώσεις.

“Τέλος Νοεμβρίου θα έχουν επανέλθει τα προπέρσινα δρομολόγια, αυτά που ήταν καλύτερα από τα περυσινά” επανέλαβε, τονίζοντας παράλληλα πως, “Εμείς όμως και σαν Επιμελητήριο είχαμε προσδοκίες με τη συμμετοχή μας στις Επιτροπές του Υπουργείου και με την ενασχόλησή μας όλα αυτά τα χρόνια, ότι κάτι καλύτερο θα γίνει. Επειδή δεν δόθηκε αυτή η ευκαιρία να επανασχεδιαστούν άμεσα τα δρομολόγια κι έρχονται αυτά τα παλιά που είναι σίγουρα καλύτερα από τα περυσινά, αλλά δεν λύνουν τελείως το πρόβλημα, γι αυτό το Επιμελητήριο ήρθε και πρότεινε ένα τρίτο πλοίο”.

Γνωστοποίησε δε, πως πρόθεση και προσπάθεια του Επιμελητηρίου είναι αυτό το τρίτο πλοίο να μπορέσει να δρομολογηθεί όσο το δυνατόν αμεσότερα, προκειμένου “αν είναι δυνατόν να καλύψει τις τρύπες του υπάρχοντος συστήματος”, αλλά και όπως επεσήμανε, να έρθει συμπληρωματικά στο πρότερο καθεστώς που θα ισχύσει εκ νέου στις γραμμές δημοσίου συμφέροντος από τέλος Νοεμβρίου (2017).

Προτού μιλήσει αναλυτικά για τη διαμόρφωση της πρότασης δρομολόγησης του τρίτου πλοίου, θέλησε να επαναλάβει πως η ενίσχυση της ακτοπλοϊκής παρουσίας στις Κυκλάδες, θα σημάνει “εξοικονόμηση χρόνου σε μετακινήσεις νησιωτών και συχνότερη επικοινωνία”.

 

Επαφές με Υπουργείο Ναυτιλίας και ακτοπλόους. Μέχρι τις 2 Νοεμβρίου η κατάθεση προτάσεων στο Επιμελητήριο

Εμμένοντας στο θέμα της ανταπόκρισης και της πρόθεσης του κ. Σαντορινιού να υλοποιηθεί το αίτημα δρομολόγησης τρίτου πλοίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων έκανε αναφορά στις επαφές που “τρέχουν” ήδη για τη διαμόρφωση μίας δρομολογιακής πρότασης που θα απαντά στις συγκοινωνιακές ανάγκες των νησιωτών, τόσο τις άμεσες, όσο και αυτές που θα καταγραφούν με προσοχή αναφορικά με τα όποια κενά αφήνει το καθεστώς που θα ισχύσει σχεδόν σε έναν μήνα από σήμερα.

“Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, το ίδιο βράδυ επικοινώνησα και με τον πρόεδρο του ΣΑΣ, τον ΓΓ του Υπουργείου αλλά και με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό όπως και σήμερα (σσ. χθες) κι έχουμε ξεκινήσει εντατικά τις διαδικασίες – σε επικοινωνία και με τον γενικό διευθυντή ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, ώστε να διαμορφωθεί μία πρόταση όσο γίνεται καλύτερη, με βάση τα δρομολόγια αυτά που θα αλλάξουν σε έναν μήνα περίπου. Άρα, το νέο είναι ότι ισχύει πράγματι η πρόθεση του Υπουργείου για τη δρομολόγηση τρίτου πλοίου και το Επιμελητήριο κάνει μία διαβούλευση. Μιλάμε με όλες τις εταιρείες, προσπαθούμε να εντοπίσουμε τη διαθεσιμότητα σε πλοία, έχουμε ξεκινήσει μία διαδικασία για να διαμορφωθεί αυτή η πρόταση” δήλωσε με σαφήνεια ο κ Ρούσσος, εξηγώντας πως, η πρόταση που θα διαμορφωθεί δεν μπορεί να παραβλέψει σε καμία περίπτωση τα δεδομένα των βασικών – κύριων γραμμών των νησιών. “Έχει αλλάξει δηλαδή η δομή - στα νησιά μας - των κύριων γραμμών που παντρεύονται με τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος. Και ήδη υπάρχουν και κάποια νέα που ανακοίνωσαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες στη συνάντηση (σσ. πχ. σύνδεση με ταχύπλοο της Σύρου με Κρήτη, καθώς επίσης και με Ραφήνα και Τήνο και σχετικές ανακοινώσεις κκ. Ηλιόπουλου – Seajets και Στεφάνου – Golden Star Ferries).

Άρα, πρέπει όλοι μαζί να δούμε τί υπάρχει τον χειμώνα, τί υπάρχει το καλοκαίρι, ποιες “τρύπες” έχει το σύστημα και όλοι μαζί να κάνουμε την καλύτερη δυνατή πρόταση” υποστήριξε ο Γιάννης Ρούσσος.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Προς το σκοπό αυτό το Επιμελητήριο καλεί όλους τους φορείς, τα μέλη του αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, να καταθέσουν τυχόν προτάσεις τους, έως και την 2α Νοεμβρίου 2017, προκειμένου εάν προκύψουν νέα στοιχεία, να ληφθούν υπόψη στην πρόταση που θα διαμορφώσει το Επιμελητήριο”.

Στις δηλώσεις του μάλιστα, έκρινε σημαντικό να επαναλάβει πως, “διευκρινίζεται ότι επειδή η δημοπράτηση των γραμμών δημοσίου συμφέροντος έχει γίνει για τα δρομολόγια της περιόδου Νοεμβρίου 2017 – Οκτωβρίου 2020 (που όπως ανακοινώθηκε θα είναι αυτά που ίσχυαν προ της προηγούμενης περιόδου) η δρομολόγηση του τρίτου πλοίου εφόσον επιτευχθεί, θα γίνει συμπληρωματικά προς αυτά τα δρομολόγια, για την συγκεκριμένη περίοδο, με βάση τις άμεσες ανάγκες”.

 

Καθιερώνεται σε ετήσια βάση η ακτοπλοϊκή σύσκεψη στη Σύρο

Δεδομένης της αξιοσημείωτης ανταπόκρισης που καταγράφηκε στην πρόσφατη σύσκεψη για το ακτοπλοϊκό των Κυκλάδων την οποία και προκάλεσαν το τοπικό παράρτημα της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ο πρόεδρός του, θέλησε να ευχαριστήσει το σύνολο των προσώπων για την παρουσία και συμμετοχή τους.

“Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημάρχους, όλους τους βαθμούς Αυτοδιοίκησης που βρέθηκαν και όλες τις εταιρείες και τους παρευρισκομένους γιατί έγινε μία πολιτισμένη συζήτηση, υπήρχαν θέσεις έτοιμες του κάθε νησιού και υπήρχαν οι ανακοινώσεις των εταιρειών” σχολίασε σχετικά, επισημαίνοντας πως, στο περιθώριο αυτών των συσκέψεων, παρέχεται και η δυνατότητα ευελιξίας και αμεσότητας στην επικοινωνία της Αυτοδιοίκησης με τους ακτοπλόους και τα πρόσωπα των Υπουργείων, εν προκειμένω του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

“Σε αυτές τις συναντήσεις δίδεται η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή όλες οι πλευρές σε διαλείμματα, σε τραπέζια, σε συζητήσεις. Στη Σύρο έγιναν συναντήσεις σημαντικές. Αυτό για να γίνει με τους δημάρχους στην Αθήνα, με τις εταιρείες ή με τον Υφυπουργό πρέπει να προγραμματισθούν δέκα ταξίδια. Εδώ δόθηκε μία μεγάλη ευκαιρία ώστε ο καθένας να διατυπώσει τα αιτήματα για το νησί του και να δώσει στους ακτοπλόους να αντιληφθούν – αλλά και στο Υπουργείο -, καλύτερα τα ζητήματα που μας απασχολούν τους νησιώτες” δήλωσε παρακάτω ο κ. Ρούσσος, ολοκληρώνοντας την δημόσια τοποθέτησή του, με το ζήτημα της πρόθεσης καθιέρωσης της ακτοπλοϊκής σύσκεψης σε ετήσια βάση, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

“Νομίζω ότι τέτοιες επαφές πρέπει να γίνονται και είναι καλό που το παράρτημα της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου (σσ. Κυκλάδων) αποφάσισε να γίνεται ετησίως αυτή η συνάντηση και στην αρχή της σεζόν, γιατί δίνεται η δυνατότητα να εξετάζονται τα προβλήματα”.

 

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου: “Να υπάρχει συνέπεια λόγω κι έργων από τους πολιτειακούς φορείς. Θετική η σύσκεψη και ευχόμαστε στην καθιέρωσή της”

Αναφορικά με τη σύσκεψη που προηγήθηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, μέσω της εφημερίδας, γνωστοποιεί τον βασικό κορμό των δηλώσεών του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκος Παγίδας, ο οποίος παρευρέθηκε στο Επιμελητήριο την Δευτέρα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση τοποθέτησης, ωστόσο, λόγω περιορισμένου χρονοδιαγράμματος, τελικώς, δεν κατέστη εφικτή η δημόσια αναφορά του.

“Όλοι μέσα στην αίθουσα ήμασταν νησιώτες και οι υπόλοιποι είναι άνθρωποι της θάλασσας που ασχολούνται με τη συγκοινωνία και τους θαλασσινούς δρόμους. Δεν είναι ίση η αντιμετώπιση βάσει του Συντάγματος και το έλλειμμα είναι το έλλειμμα της νησιωτικότητας” δήλωσε αρχικά ο κ. Παγίδας, επισημαίνοντας πως “ένα δικαίωμα που είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα έχει μείνει “κενό γράμμα””, αναφέροντας παράλληλα ως ισχυρό παράδειγμα και “την κατάργηση του ΦΠΑ”. “Το ισοδύναμο το οποίο οφείλουν να δώσουν και οι Ευρωπαίοι, αλλά και η κυβέρνηση, δεν έχει έρθει ακόμη με αποτέλεσμα να συμβαίνουν όλα αυτά που παρατηρούμε” σχολίασε στη συνέχεια, κάνοντας λόγο και για τις συνέπειες της προβληματικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυκλάδων, στο πεδίο της απρόσκοπτης υλοποίησης του σοβαρού έργου της δικαιοσύνης.

“Ειδικότερα και στο θέμα της δικαιοσύνης υπάρχουν συνάδελφοι δικηγόροι, δικαστές, εισαγγελείς όπως επίσης πολίτες που είναι διάδικοι, πραγματογνώμονες, μάρτυρες και όλοι, κινούνται σε έναν νησιωτικό νομό με τα πλοία. Οπότε, όταν δεν υπάρχουν πλοία είναι σαν να εμποδίζεις τον άλλον στην πρόσβασή του στη δικαιοσύνη, όπως αντιστοίχως στην πρόσβαση στην Υγεία ή και στην Παιδεία λόγω κλεισίματος σχολείων σε μικρά νησιά”.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο κ. Παγίδας, η μη επαρκής ακτοπλοϊκή σύνδεση του νομού αποτελεί ένα ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα και με αφορμή τις ανοικτές προφορικές δεσμεύσεις των ακτοπλόων θέλησε να προσθέσει πως, “αναμένουμε να δούμε στην πράξη τις δεσμεύσεις των εταιρειών και είναι καλοδεχούμενες”.

Πέραν των ανωτέρω, επεσήμανε το ζήτημα της ανάγκης που έχει προκύψει για “άμεση τακτοποίηση του θεσμικού πλαισίου”, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, “Είμαστε μία χώρα με τα περισσότερα νησιά και μπορεί να έχουμε στο γράμμα του νόμου κατοχυρωμένο το δικαίωμα, αλλά δεν έχουμε ουσιαστικά κανένα πραγματικό δικαίωμα”.

Σχετικά με την σημερινή παρέμβασή του, είχε την πρόθεση να τονίσει επιπλέον, πως, “Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου δεν δρα μόνο για τη δικαιοσύνη και τα θέματά της”, ωστόσο διευκρίνισε πως, “η δικαιοσύνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευνομούμενης κοινωνίας και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι, όπως ανέφερε και ο βουλευτής, κ. Αντώνης Συρίγος στη σύσκεψη να εξυπηρετούνται”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κατέστησε σαφή τη θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου όσον αφορά στα αιτήματα προς την κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά.

“Εμείς απευθύνουμε προς τους νησιώτες το μήνυμα της ενότητας και της αλληλεγγύης χωρίς τοπικισμούς ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα της νησιωτικότητας. Στις εταιρείες ζητάμε να είναι συνεπείς και να σέβονται καταρχάς τον άνθρωπο και τέλος προς τους πολιτειακούς φορείς αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχει συνέπεια λόγων κι έργων. Αυτά ζητάμε και αυτά θεωρούμε ως σημαντικά” τόνισε κατηγορηματικά, αναγνωρίζοντας μάλιστα την αξία της εν λόγω σύσκεψης για το ακτοπλοϊκό, για την οποία αξιολογεί θετικά την καθιέρωσή της σε ετήσια βάση στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Πιστεύουμε πως αυτή η συνάντηση θα έχει σημασία και πράγματι ήταν καλή και είχε ανταπόκριση. Μακάρι του χρόνου να έχουμε τακτοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο της νησιωτικότητας και να έχουμε επαναφέρει κάποια πράγματα, ώστε να έρθουν να καλύψουν την “τρύπα” που έχει δημιουργηθεί στο Σύνταγμα. Του χρόνου μακάρι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση και να υπάρξει ένα πρόγραμμα, ένα σχέδιο επί του οποίου θα συζητήσουμε” υπογράμμισε ο κ. Παγίδας, κλείνοντας τις δηλώσεις του.