Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ)

  • Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, 2017 - 06:23

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Δίκτυο ΔΑΦΝΗ / DAFNI Network  στην Ερμούπολη της Σύρου.
Στη Γενική Συνέλευση παρουσιάστηκε η δράση του Δικτύου και επικυρώθηκε η ένταξη 4 νέων μελών – Λευκάδας, Ανάφης, ΠΕΔ Ιονίων Νήσων και Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καθώς και η συνέχιση της συμμετοχής του Δήμου Χίου ως ενιαίου πλέον Καλλικρατικού Δήμου. Οι νέες αυτές προσθήκες ανεβάζουν τον αριθμό των μελών στα 44.

Εκπρόσωποι Δήμων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ΠΕΔ Ιονίων συμμετείχαν στη συνέλευση, της οποίας προήδρευσε ο Αντιδήμαρχος Κύθνου και Πρόεδρος ΔΣ ΔΑΦΝΗ κ. Ηλιού Γιώργος. Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου, δια των παρόντων μελών του (κ. Ανδρέας Μπαμπούνης - Δήμαχος Σίφνου και Αντιπρόεδρος ΔΣ, κ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΔΑΜΟΥΛΑΚΗΣ - Δήμαρχος Μήλου και Μέλος ΔΣ, κ. Νικόλαος Φωστιέρης - Δήμαρχος Αμοργού και Μέλος ΔΣ), όσο και των 20 και πλέον εκπροσώπων των μελών ΔΑΦΝΗ, με τις οποίες αναδείχθηκε η ισχυρή στήριξη για τις δράσεις του ΔΑΦΝΗ, τη συνέχιση και ισχυροποίηση τους.

Η επιστημονική ομάδα του ΔΑΦΝΗ εκπροσωπούμενη από το διαχειριστή Κ. Κομνηνό,  την υπεύθυνη βιώσιμου τουρισμού Γ. Κανελλοπούλου,Georgia Kanellopoulou, Branding και επικοινωνίας Τ. Τζώρτη, γραμματειακή υποστήριξης Β. Ράρρου και τη σύμβουλο βιώσιμης κινητικότητας Αλ. Σπυριδωνίδου, παρουσίασε την πρόοδο και τα επόμενα βήματα του ΔΑΦΝΗ σε κύριους τομείς δραστηριότητας.

Ενδεικτικές αυτού είναι οι νέες συνεργασίες που έχει συνάψει το ΔΑΦΝΗ σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο: ΜΟΔ Α.Ε. (MOU S.A.), Civitas Initiative, ΕΟΑΕΝ και INSULEUR, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης, GET MAP και Community Evolution Foundation.

Στον τομέα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων το ΔΑΦΝΗ συνεχίζει να διεκδικεί πόρους προς όφελος των νησιών σε συνεργασία με τον επιστημονικό του σύμβουλο ΕΠΕΓΑ / AEGEA. Με 4 έργα HORIZON 2020 (IMPLEMENT, HAPPEN, WiseGrid_EU, H2020 Smile Project) και 2 Interreg MED (MOTIVATE, STEPPING) οι δύο φορείς δουλεύουν πάνω σε θέματα ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, βιώσιμης κινητικότητας, προώθησης καινοτόμων εφαρμογών έξυπνων δικτύων, αποθήκευσης ενέργειας, ηλεκτροκίνησης και διαχείρισης της ζήτησης στα νησιά.

Επίσης η θεματική δράση που αναπτύσσει το ΔΑΦΝΗ παρουσιάζεται συνοπτικά παρακάτω:

Ενέργεια & Κλιματική Αλλαγή
• Γεωχωρική καταγραφή οδοφωτισμού σε πλήθος νησιών & ωρίμαση έργων ενεργειακής αναβάθμισης
• Συστηματική ενασχόληση με τις Ενεργειακές Κοινότητες
• 1ο Νησιωτικό Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη Χίο

Χωρικός Σχεδιασμός & Βιώσιμη Κινητικότητα
• Υποστήριξη μελών ΔΑΦΝΗ για χρηματοδότηση ΣΒΑΚ από Πράσινο Ταμείο
• Εγγραφή μελών ΔΑΦΝΗ σε ευρωπαϊκά δίκτυα βιώσιμης κινητικότητας (CIVITAS)
• 1ο Σχέδιο Βιώσιμης Νησιωτικής Κινητικότητας στη Σίφνο

Βιώσιμος Τουρισμός και Κοινωνική Οικονομία
• Εκστρατεία Folegandros Routes Crowdfunding Campaign
• Υποστήριξη Δήμων για εκπόνηση στρατηγικών βιώσιμου τουρισμού (φυσική κληρονομιά, πολιτισμός εμπειρίας κ.ά)
• Προεργασία υποστήριξης Δήμων για το ΤΑΠΤΟΚ

Πρωτοβουλία Έξυπνα Νησιά Smart Islands Initiative
• Συντονισμός δικτύου 200+ Ευρωπαϊκών νησιών για εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων υπέρ της υλοποίησης καινοτόμων έργων στα νησιά
• Διοργάνωση εκδήλωσης με 100+ συμμετέχοντες και υψηλόβαθμη εκπροσώπηση από Ευρωπαϊκά όργανα στις 28 Μαρτίου στις Βρυξέλλες
Smart Islands Education
• Διοργάνωση επίσκεψης στο Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems στη Γερμανία 10 εκπαιδευτικών β’ βάθμιας εκπαίδευσης από το νησιωτικό χώρο σε συνεργασία με New Wrinkle και Άγονη Γραμμή Γόνιμη με στόχο την κατάρτισή τους γύρω από καινοτόμες τεχνολογίες διαχείρισης υποδομών

 

Ετικέτες: