Θερμή υποδοχή Τσίπρα στην Τήνο

Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχθηκαν οι Τήνιοι τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψη του στο νησί, όπου μετέβη αμέσως μετά την Σύρο, με καίριο θέμα την απόφαση για το ΠΙΙΕΤ, που έτυχε της πλήρους αποδοχής από την τοπική κοινωνία.

 

 

Δημοσιεύτηκε από ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ στις Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018

 

 

 

Δημοσιεύτηκε από ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ στις Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018

 

Αποδέκτης της ανταπόκρισης της τοπικής κοινωνίας, έγινε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αφού διέσχισε τον κεντρικό εμπορικό δρόμο του νησιού, δεχόμενος τις θετικές αντιδράσεις του κόσμου της Τήνου, κατέληξε στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας, όπου και μίλησε κυρίως για την κυβερνητική απόφαση επαναφοράς του Ιδρύματος στο πρότερο καθεστώς διοίκησης του, κερδίζοντας την απόλυτη επιδοκιμασία του κοινού.

Ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος

Ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, αφού καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό «στο χειροποίητο νησί, το νησί της τέχνης του πολιτισμού και του πνεύματος»,  στάθηκε ιδιαιτέρως στην «σπάνια» όπως την χαρακτήρισε, «ένδειξη σεβασμού προς την τοπική κοινωνία» κίνηση του πρωθυπουργού να επισκεφτεί την Τήνο και να συνομιλήσει με τη Δημοτική Αρχή, αλλά και τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος, εκφράζοντας όπως είπε «την πλειονότητα του Τηνιακού λαού», εξέφρασε ευχαριστίες για την στάση της κυβέρνησης αναφορικά με το ΠΙΙΕΤ, με την «επαναφορά στην παράδοση των κτητόρων και των προπατόρων του, όπως επί 2 αιώνες το λειτουργούσαν», όπως σημείωσε ο κ. Σιώτος.

Ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο ήταν και η σημειολογία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τήνο, ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι η υπερψήφιση της τροπολογίας για την επαναφορά στο πρότερο διοικητικό καθεστώς του ΠΙΙΕΤ «δικαίωσε τους Τήνιους πολίτες και ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα τους», με τα λεγόμενα του να επικουρούνται από το έντονο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Επρόκειτο για ένα «παντηνιακό αίτημα» όπως το χαρακτήρισε ο κ. Σιώτος, το οποίο έκανε πράξη ο πρωθυπουργός, «αλλάζοντας εμβληματικά τον ρου της τοπικής ιστορίας» και για τον λόγο αυτό εκφράστηκε η ευγνωμοσύνη των Τηνίων δια στόματος Δημάρχου.

Ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι αφορμή για την επίσκεψη στην Τήνο είναι το ιδιαιτέρως σημαντικό, τόσο για τις Κυκλάδες όσο και για την χώρα γενικότερα, έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα που εγκαινιάστηκε στη Σύρο, το οποίο χαρακτήρισε «εμβληματικό» καθώς, όπως είπε είναι «ένα έργο πνοής, ένα έργο που θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην αναπτυξιακή προοπτική των Κυκλάδων, που αποτελούν όχι μόνο την ατμομηχανή του τουρισμού, αλλά και έναν ιδιαίτερο τόπο, σε ότι αφορά τη φυσική του ομορφιά και τον πολιτισμό του. Έναν ιδιαίτερο τόπο με εξαιρετικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».

Αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη αυτής της διασύνδεσης, όχι μόνο για τις Κυκλάδες αλλά και για το σύνολο της χώρας, με την εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους, αλλά και οικονομικού καθώς για κάθε χρόνο που θα περνά θα εξοικονομούνται περισσότερα από 80 εκατομμύρια από το κλείσιμο των πετρελαϊκών μονάδων παραγωγής σε τρία νησιά, ενώ στην πλήρη ολοκλήρωση των τριών φάσεων του έργου η εξοικονόμηση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα θετικό αποτύπωμα, λόγω της παύσης των ρυπογόνων δράσεων παραγωγής, αλλά και για την κάλυψη της ενεργειακής ασφάλειας και σημαντικών επενδύσεων στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που μπορεί να προσελκύσει αυτή η διασύνδεση, σημειώνοντας όμως ότι οι εν λόγω επενδύσεις δεν μπορεί να αφορούν φαραωνικά έργα που θα προκαλούν αλλοίωση ή καταστροφή του φυσικού τοπίου.

Η συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού αφορούσε και τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί για ΑΠΕ για το νησί της Τήνου, για τις οποίες όπως ο ίδιος είπε, «δικαίως βρήκαν την αντίδραση της μεγάλης πλειοψηφίας του Τηνιακού λαού».

Προανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, μέσω «εντατικής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγικούς φορείς και τις αρμόδιες περιφερειακές και δημοτικές αρχές», γιατί, όπως τόνισε «προϋπόθεση για κάθε μεταρρύθμιση που θα μας πηγαίνει προς τα εμπρός είναι να διασφαλίζουμε, μέσα από το διάλογο, την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών».

Ειδική αναφορά έκανε και στο αναμενόμενο Περιφερειακό Συνέδριο, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα για το Νότιο Αιγαίο, όπου η κυβέρνηση προτίθεται να συζητήσει με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της για την ανάπτυξη των νησιών, δίνοντας την προοπτική ότι δεν αρκεί μόνο ο τουρισμός, αλλά «τα νησιά πρέπει να ζουν 12 μήνες τον χρόνο» και να δοθεί προοπτική.

Εξέφρασε δε την αποφασιστικότητα του για την υλοποίηση της δέσμευσης του για την εφαρμογή, εντός του έτους πιλοτικά και πλήρη εφαρμογή του το 2019 σε όλα τα νησιά, του μεταφορικού ισοδύναμου, που αποτελεί χρόνιο αίτημα των νησιωτών, ενημερώνοντας ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του.

Ενισχύοντας δε τα λεγόμενα του επί του θέματος σημείωσε ότι «η νησιωτικότητα πρέπει να είναι ευλογία και όχι κατά και πρέπει να αντιμετωπίζονται οι νησιώτες όχι ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά ως πολίτες με δικαιώματα».

Θετικός αιφνιδιασμός Τσίπρα για το ΠΙΙΕΤ

Για αιφνιδιασμό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα του Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας, καθώς ο ίδιος έγινε αποδέκτης της θερμότατης υποδοχής του από τον λαό της Τήνου, μέσω της οποίας καταδείχθηκε η σημασία της σχετικής κυβερνητικής απόφασης.

Ειδικά σε ότι αφορά το ΠΙΙΕΤ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε αιφνιδιασμό που δέχθηκε, λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν και των πιέσεων που ασκήθηκαν ώστε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην ικανοποίηση του αιτήματος των Τηνίων.

Εντόπισε δε τον αιφνιδιασμό του στο ότι, σύμφωνα με την «προσωπική του θεώρηση», όπως τόνισε, «η εκκλησία είναι κλήρος και λαός και όχι μόνο κλήρος», φράση που προκάλεσε το έντονο χειροκρότημα του ακροατηρίου.

Αιτιολογώντας την άποψη του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά τόσο στον αρχαίο όρο εκκλησία, παραπέμποντας στην εκκλησία του Δήμου, όσο και στη σημασία και την αξία που έχει αυτή η θεώρηση όχι μόνο για την ορθόδοξη πίστη αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες.

Εκτός του πρώτου αιφνιδιασμού σχετικά με το θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε αναφορά και στον θετικό αιφνιδιασμό του όταν διαπίστωσε, με την επίσκεψη του στο νησί, τη σημασία αυτής της απόφασης για τον λαό της Τήνου.

Διευκρίνισε δε πως με την απόφαση αυτή δεν υπήρξε διάρρηξη της κανονικότητας ή ανατροπή, αλλά επαναφορά στην κανονικότητα και στο νομικό καθεστώς που παραδοσιακά υφίσταται από την ίδρυση του Ιδρύματος, με τον διττό του χαρακτήρα και την διττή του αποστολή, να εκφράζει το θρησκευτικό συναίσθημα των ορθοδόξων, ως σημείο αναφοράς τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου και ταυτόχρονα να αναπτύσσει μία πολύπλευρη δράση ως ένα ευαγές ίδρυμα.

Αυτός ο διττός χαρακτήρας καθιστά το ΠΙΙΕΤ ιδιόμορφο σε σχέση με τα υπόλοιπα ΝΠΔΔ όσο και με τα άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρώτη διατάραξη της λειτουργία του Ιδρύματος επί δικτατορίας, το 1969, όταν με αποφάσεις της χούντας παραχωρήθηκε η εποπτεία αποκλειστικά στην εκκλησία, για να αποκατασταθεί η λειτουργία του άμεσα με την αποκατάσταση της δημοκρατίας, με την κανονικότητα να διαταράσσεται εκ νέου το 2014, «χωρίς κανέναν ουσιαστικό διάλογο με την τοπική κοινωνία», όπως είπε, με την κυβέρνηση να αποκαθιστά την κανονικότητα, επαναφέροντας το καθεστώς της λειτουργίας από την ίδρυση του, διοικούμενο από λαϊκούς και κληρικούς.

Ο  Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το Ίδρυμα «θα συνεχίσει την εξαιρετική κοινωνική και πολιτισμική του δραστηριότητα, διασφαλίζοντας, μέσα από την αρμονική συνύπαρξη κλήρου και λαού, την συνέχεια και την παράδοση, σύμφωνα με την επιθυμία των ιδρυτών του».