Στο Δήμο Αντιπάρου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, προκειμκένου να παράσχει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο, για την ανακύκλωση

«Τα ανακυκλώσιμα δεν θα “χαρίζονται” πια»

  • Παρασκευή, 30 Μαρτίου, 2018 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 31 Μαρ. 2018 - 0:00

Ενημέρωση, σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που καθιερώνεται στον τομέα της ανακύκλωσης και του ρόλου των Δήμων σε αυτή, πραγματοποίησε ενώπιον του Δημάρχου του νησιού, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης στην Αντίπαρο.

Εξηγώντας πλήρως, τόσο τις νέες δυνατότητες που δίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο, όσο και τις νέες υποχρεώσεις των δημοτικών υπηρεσιών, σε ό,τι αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών, ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος συνοδευόμενος από ακόμη ένα στέλεχος του Οργανισμού, ενημέρωσαν διεξοδικά τον Δήμαρχο Αντιπάρου, κ. Τάσο Φαρούπο.

Από την πλευρά του, ο κ. Φαρούπος, ανοίγοντας το διάλογο, παραδέχτηκε, πως η Αντίπαρος έχει μείνει «πίσω» στον τομέα της ανακύκλωσης, ωστόσο, όπως είχε δεσμευτεί η δημοτική αρχή, γίνονται ενέργειες, προκειμένου το νησί να συμμετέχει δυναμικά στην κυκλική οικονομία, απολαμβάνοντας κατ’ επέκταση και τα οφέλη της, σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Πολιτόπουλος, εξήγησε, πως ο ΕΟΑΝ αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις ενημέρωσης σε όλους τους Δήμους της χώρας, σχετικά με το νέο πλαίσιο, εντούτοις, λόγω και της καταγωγής του, αλλά κυρίως, λόγω των αντικειμενικά πιο περίπλοκων διαδικασιών, που απαιτούνται για την ανακύκλωση στα νησιά, αποφάσισε η ενημέρωση αυτή, να ξεκινήσει από τις Κυκλάδες.

Στόχος η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης

Ξεκινώντας, ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ τόνισε, ότι «όπως έχουμε διαπιστώσει πια, η ανακύκλωση είναι ένα αναγκαίο κομμάτι, ώστε να επιβιώσει αυτός ο πλανήτης». Αναφορικά δε με τον νέο νόμο, σημείωσε, πως «ήταν ήδη προγραμματισμένο, διότι η Ελλάδα, στο επίπεδο της ανακύκλωσης, ήταν πολύ χαμηλά, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. και όπως ξέρετε, πληρώναμε και πάρα πολλά πρόστιμα για τις χωματερές», ως επόμενο βήμα, στην κατεύθυνση της εδραίωσης της κυκλικής οικονομίας.

«Έχει διαπιστωθεί, πως αυτά που λέμε απορρίμματα και τα πετάμε – πληρώνουμε για να τα πετάμε – το 40% - 50% εξ αυτών είναι υλικά ανακυκλώσιμα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά βοηθούν και οικονομικά τους Δήμους, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικά για τη νησιωτική Ελλάδα, που αποτελεί κοιτίδα τουρισμού, θεωρούμε, πως το να προσφέρεις μία διαφορετική ποιότητα στους τουρίστες, που γι΄αυτούς η ανακύκλωση είναι καθημερινότητα, έχει μεγάλο αντίκτυπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολιτόπουλος.

Επεξηγώντας περαιτέρω επεσήμανε, πως «σήμερα οι Δήμοι ανακυκλώνουν πανελλαδικά, περίπου 4,5%. Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω, πως δεν φταίνε μόνο οι Δήμοι, φταίνε και οι συνθήκες υπό τις οποίες οι Δήμοι συνέλεγαν μέχρι σήμερα, οι οποίες τους επιβάρυναν, ενώ δεν είχε φροντίσει και η πολιτεία να τους ενημερώσει, ώστε να καταλάβουν ποιοι είναι οι λόγοι που τελικά οφείλουμε να κάνουμε ανακύκλωση».

«Ο Δήμος παύει να είναι συλλέκτης και γίνεται διαχειριστής»

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού, η πρώτη αλλαγή, που κάνει ο νέος νόμος, είναι η θέσπιση των τεσσάρων ρευμάτων, ήτοι πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο και χαρτί. «Αυτός ο διαχωρισμός, μας δίνει πολύ υψηλότερου επιπέδου υλικό», εξήγησε, «και σε συνδυασμό με την εκπαίδευση, αλλά και άλλα μέτρα που μπορεί να πάρει ο Δήμος – και bonus και malus – μπορούμε να πετύχουμε πολύ υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης.

Προχωρώντας σε μία αναλυτική περιγραφή των οικονομικών οφελών, που μπορεί να έχει ένας δήμος από την ανακύκλωση, σε αντίθεση με τη διόγκωση των εξόδων, που απαιτεί η ταφή των απορριμμάτων, με άμεσα αποτελέσματα στην «τσέπη» του πολίτη, ενημέρωσε, πως πλέον, με τη νέα αυτή δυνατότητα, αναμένεται να δημιουργηθούν και νέες συμβάσεις των Δήμων με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τον ΕΟΑΝ, προκειμένου σταδιακά, όλοι οι Δήμοι να καθιερώσουν το διαχωρισμό των τεσσάρων ρευμάτων.

Ταυτόχρονα, με το νέο πλαίσιο, «ο Δήμος παύει πλέον να είναι ο συλλέκτης, και γίνεται διαχειριστής. Δίνουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα σε εσάς, να διαχειρίζεστε με καλύτερο τρόπο τα ανακυκλώσιμα υλικά και εν γένει τα απορρίμματα. Αφενός, θα σας παρέχουμε τα τέσσερα ρεύματα. Θα είναι υποχρεωμένη η Εταιρεία να σας πληρώνει – όχι από αύριο, αλλά μέσα στα επόμενα χρόνια – μία τιμή ανά τόνο για τη συλλογή και μεταφορά. Σήμερα, αυτά τα έξοδα τα πληρώνετε μόνοι σας. Εργατικά, βενζίνες κλπ. Με τη νέα σύμβαση που θα κάνετε, αυτά θα τα παρέχει η ΕΕΑΑ. Άρα, όσο περισσότερη ανακύκλωση κάνετε, τόσο περισσότερα έσοδα θα έχετε, για να μπορέσετε να διαχειριστείτε αυτά τα υλικά», υπογράμμισε ο κ. Πολιτόπουλος. Επιπλέον, όπως είπε, «το επόμενο μεγάλο πλεονέκτημα, είναι ότι θα μπορείτε να τα πουλάτε αυτά τα υλικά».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ υποστήριξε, πως «δίνουμε τη δυνατότητα στο Δήμο, να απεξαρτηθεί από το να “χαρίζει” τα ανακυκλώσιμα υλικά».

Όσον αφορά στην διαδικασία με την οποία θα υλοποιηθούν τα παραπάνω, ο κ. Πολιτόπουλος σημείωσε, πως οι διαθέσιμες επιλογές είναι τρεις και ο κάθε Δήμος έχει τη δυνατότητα επιλογής οποιασδήποτε τον συμφέρει. «Είτε θα το κάνετε, δίνοντάς το σε κάποιους ιδιώτες, είτε θα το κάνετε οι ίδιοι, ως Δήμος, είτε θα το κάνετε, σε συνεργασία με μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ). Ο λόγος που αφήνουμε αυτή την ευχέρεια, είναι γιατί εμείς δεν θέλουμε να εμπλακούμε καθόλου στις επιλογές που θα κάνουν οι Δήμοι στον τομέα της διαχείρισης».

Κατά το τελευταίο σκέλος της ενημέρωσης, η κ. Χριστίνα Ευθυμιάτου, στέλεχος του ΕΟΑΝ, ενημέρωσε τον Δήμαρχο, σχετικά με τις δυνατότητες, που δίνει σε έναν μικρό Δήμο, η συνεργασία με μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, όσον αφορά στην ανακύκλωση, παραθέτοντας επιτυχημένα παραδείγματα Δήμων αντίστοιχου μεγέθους του Δήμου Αντιπάρου, από τα οποία θα μπορούσε να πάρει τις καλές πρακτικές, ώστε να επωφεληθεί από την ανακύκλωση, βοηθώντας παράλληλα στη βιωσιμότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων.