Τα αιτήματα του Δημάρχου Θήρας, Ν. Ζώρζου, ενόψει του Περιφερειακού Συνεδρίου στη Σύρο

Η Σαντορίνη ζητά θεσμική αυτονομία

Εκτός της πεπατημένης των πάγιων διεκδικήσεων των Δήμων από την κυβέρνηση, τα αιτήματα που έθεσε ο Δήμαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος, στο κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε το νησί για την προετοιμασία του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου της Σύρου, προτάσσοντας το θέμα της δημοτικής αυτοτέλειας.

Καθώς η Σαντορίνη αποτελεί μία ειδική περίπτωση, τόσο για τα υψηλά έσοδα που συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας, όσο και για τα εκατομμύρια επισκεπτών που φιλοξενεί ετησίως, οι ανάγκες και τα αιτούμενα για κάλυψη τους, διαφοροποιούν σε σχέση με τα άλλα νησιά την ιεράρχηση των θεμάτων για τα οποία επείγει άμεση αντιμετώπιση τους από το κεντρικό κράτος.

Ο Δήμαρχος Θήρας, μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις επερχόμενες μεταβολές, μέσω της μερικής διοικητικής αναδιάρθρωσης στην οποία προσανατολίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ παράλληλα ενημέρωσε για τα κυρίαρχα θέματα που έθεσε υπόψη του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφθηκε το νησί.

Διεκδίκηση της αυτοτέλειας

Με ανησυχία βλέπει ο κ. Ζώρζος την διοικητική εξέλιξη των Δήμων, καθώς, όπως υποστηρίζει «το να μπουν όλοι οι Δήμοι στο σακί μίας οριζόντιας κατηγοριοποίησης, όπως αυτή περιλαμβάνεται στο σχέδιο του «Κλεισθένη» για την αυτοδιοίκηση, δεν αρκεί, καθώς υπάρχουν ιδιαίτερες περιπτώσεις Δήμων, όπως η Σαντορίνη. Η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί ότι δεν χωρούν στο ίδιο σακί όλοι Δήμοι, σύμφωνα με τις προτεινόμενες κατηγορίες».

Αυτό το θέμα γενικότερης αυτοδιοικητικής προσέγγισης των βασικών πολιτικών που προωθεί η κυβέρνηση ετέθη από τον κ. Ζώρζο και συζητήθηκε αναλυτικά με τα στελέχη που μετείχαν στο κυβερνητικό κλιμάκιο, αποδεικνύοντας ότι πέραν των αποκλειστικά τοπικής εμβέλειας θεμάτων, απασχολούν έντονα και οι πολιτικές που σχετίζονται με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Χαρακτηριστικό επ’ αυτού είναι ότι ο Δήμαρχος έθεσε και το θέμα της αυτοτέλειας των Δήμων, επικαλούμενος μάλιστα και την συνταγματική κατοχύρωση της, με την επισήμανση ότι «αυτό που κυρίως θέλουμε εμείς είναι να μπορούμε να λειτουργήσουμε μόνοι μας».

Όπως σχολίασε «τα θεσμικά θέματα, που τα βάζουν σε δεύτερη μοίρα, είναι πολύ πιο σημαντικά πολλές φορές από τα αμιγώς τοπικά», τονίζοντας ότι διεκδικεί έναν ισχυρό, αυτοτελή Δήμο, με τον Δήμαρχο να μπορεί να διαχειρίζεται τα του οίκου του, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θέλω να είμαι ο Δήμαρχος που θα επαιτεί από τον εκάστοτε υπουργό».

Κάλυψη των ελλείψεων

Ένα από τα μεγάλα και πάγια αιτήματα του συνόλου των Δημάρχων, πολύ δε περισσότερο των νησιών όπως η Σαντορίνη, με τις υπερσυγκεντρώσεις υποχρεώσεων που η υψηλή επισκεψιμότητα του τόπου δημιουργεί, είναι η ελλιπής στελέχωση, δομών και υπηρεσιών, με τον Δήμαρχο να ζητά την ενίσχυση τους, με τον ίδιο να αναφέρει «δεν μπορώ να κάνω δουλειά και να αντιμετωπίσω τις απαιτήσεις που έχει ο τόπος με το προσωπικό που έχω».

Πέραν αυτών δε έθεσε και το θέμα των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που παρά την κυβερνητική πρόθεση για συρρίκνωση τους, είπε ότι «αντί να συρρικνώνεται η γραφειοκρατία, αυτή διογκώνεται».

Όσον αφορά στην τουριστική ιδιαιτερότητα της Σαντορίνης, ο κ. Ζώρζος σημείωσε ότι «το Υπουργείο Τουρισμού αντί να ασχολείται μόνο με την προβολή ας ασχοληθεί και με τη διαχείριση προορισμών, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για τον πιο αναγνωρισμένο ελληνικό προορισμό, που είναι η Σαντορίνη, χρειάζεται ειδικά μέτρα. Δεν μπορεί με οριζόντιες ρυθμίσεις να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Χρειάζεται να στρέψει το βλέμμα του το κράτος, όσο εμείς έχουμε τον ρόλο της επαιτείας, και ας ασχοληθεί με τα ιδιαίτερα προβλήματα του τόπου, αν θέλει να συνεχίσει η Σαντορίνη να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των επισκεπτών παγκοσμίως».

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην πρωτοβουλία για «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση» σε θέματα πολιτισμού, προκειμένου να εμπλουτιστεί και να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν του νησιού, αξιοποιώντας το σύνολο των πόρων που διαθέτει, με παράλληλη βελτίωση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτής της αναφερόμενης διαχείρισης έθεσε τα θέματα των μεγάλων ελλείψεων, όπως στην περιορισμένη αστυνομική δύναμη που διαθέτει το νησί, λέγοντας χαρακτηριστικά «όταν έχουμε μία αστυνομία με 23 άτομα, εκ των οποίων οι 8 πρέπει να βρίσκονται στα γραφεία, ένας να είναι στην πολεοδομία για 6 νησιά και να μην μπορείς να κάνεις πρόσληψη».

Αντιστοίχως αναφέρθηκε και στη μη δυνατότητα προσλήψεων από το Λιμενικό Ταμείο, όταν όπως είπε, έχει την ανταποδοτικότητα για κάτι τέτοιο από τα χρήματα που εισπράττει.

Η προτεραιότητα στις υποδομές

Στις διεκδικήσεις του Δήμου Θήρας συμπεριλαμβάνονται και θέματα που αφορούν στις αναγκαίες για το νησί υποδομές, που όμως, όπως ο Δήμαρχος αναφέρει «δεν μας έχουν δώσει τα εργαλεία για αυτό, καθώς εμείς περισσότερο χρειαζόμαστε τα μέσα για να προχωρήσουμε τα απαιτούμενα για τον τόπο», σχολιάζοντας σχετικά ότι «το κράτος πρέπει να δει και την αδυναμία των Δήμων να ωριμάσουν έργα».

Παράπλευρα με αυτό το θέμα έθεσε και την ανάγκη τροποποίησης του νόμου 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, καθώς οι διατάξεις του δεν διευκολύνουν κανένα στην πρόοδο των έργων, συμπληρώνοντας ότι «σίγουρα οι διατάξεις του δεν είναι ικανές να διασφαλίσουν τη διαφάνεια».

Στα μεγάλα προβλήματα συμπεριλαμβάνεται και η διαχείριση απορριμμάτων, με την ευθύνη να βαρύνει αποκλειστικά το Δημοτικό Συμβούλιο, με την παραδοχή αυτού από πλευράς Δημάρχου, λέγοντας ότι «όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας δεν ψηφίζει την απαλλοτρίωση του προτεινόμενου χώρου, αυτό είναι πρόβλημα δικό μας».

Σε προτεραιότητα τίθενται και οι λιμενικές υποδομές, με την γραφειοκρατία να δημιουργεί κωλύματα, όταν, όπως ενημέρωσε σχετικά ο κ. Ζώρζος, «για τα πέντε εναλλακτικά λιμάνια που προτείναμε, καταθέσαμε τον φάκελο το 2013 και το 2018 λάβαμε την έγκριση, οπότε εάν η παραγωγή έργου υλοποιείται με αυτούς τους ρυθμούς πενταετίας, πώς να προλάβεις τους ρυθμούς υπερανάπτυξης με τους οποίους κινείται ο ιδιωτικός τομέας και να τους ακολουθήσεις;».