Τεταμένες οι σχέσεις Δήμου Θήρας και Περιφέρειας

Τα σκουπίδια αφορμή αντιπαράθεσης

Απροκάλυπτη πλέον η διάσταση της σχέσης των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης στη Σαντορίνη, μετά την έντονη αντιπαράθεση της Επάρχου Θήρας, Θεώνης Λειβαδάρου, με τον Δήμαρχο Θήρας, Νίκο Ζώρζο, αυτή την φορά με αφορμή την λειτουργία του ΧΑΔΑ.

Όλο το τελευταίο διάστημα είναι εμφανές ότι η συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης στη Σαντορίνη δεν είναι αγαστή, καθώς επανειλημμένως η Έπαρχος, Θ. Λειβαδάρου έχει εγκαλέσει, ακόμα και για ήσσονος σημασίας θέματα, τη Δημοτική Αρχή, ενώ ένταση διαπιστώνεται και στο ύφος των απαντήσεων από την πλευρά του Δήμου.

Σε αυτό το μοτίβο εκτυλίσσεται και η νέα αντιπαράθεση των δύο πλευρών, με αφορμή αυτή τη φορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, με την Έπαρχο να επικαλείται αυτοψία του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, βάσει της οποίας η απουσία επιχωμάτωσης των απορριμμάτων στον ΧΑΔΑ αιτιολογεί τις βαριές διοικητικές κυρώσεις που πρόκειται να επιβληθούν στο Δήμο, προκειμένου να υπάρξει άμεση συμμόρφωση εκ μέρους του.

Διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις ανωτέρω αναφορές της Επάρχου, ο Δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, αναφέρεται και στην προέκταση του θέματος, που σχετίζεται με την εγκατάσταση διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού, η οποία δυναμιτίζεται ακόμα και από παρεμβάσεις της Περιφέρειας στο Δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους απώλειας της χρηματοδότησης του έργου.

Με άκρως δε δηκτική διάθεση δηλώνει «αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Επάρχου για τιμωρία όσων φέρουν ευθύνη για την όποια καθυστέρηση του έργου της ΟΕΔΑ, καθώς και για όποια περιβαλλοντική ή οικονομική ζημία συνεπάγεται για το Δήμο μας η συμπεριφορά τους».

Απειλή κυρώσεων από την Έπαρχο Θήρας

Στην ανακοίνωση της η Έπαρχος, Θεώνη Λειβαδάρου, αναφέρει επακριβώς:

«Μετά την αδικαιολόγητη άρνηση του Δήμου Θήρας να μην απαντά στο "Συνήγορο του Πολίτη" για την ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων, μπαζών  και οικοδομικών υλικών για ανακύκλωση και μετά την "Έκθεση αυτοψίας" από το Τμήμα Περιβάλλοντος και υδροοικονομίας της περιφέρειας. Θέλω να ενημερώσω όλους τους Θηραίους ότι η υπηρεσία μας βρήκε στον Χαδα τα σκουπίδια μετά την αποκομιδή, αφημένα  στην ύπαιθρο ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΜΙΑ ΥΠΟΤΥΠΏΔΗ ΕΠΙΧΩΜΑΤΩΣΗ με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών. Η βρώμα και η δυσωδία δικαιολογεί απόλυτα το φόβο και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων σε ακτίνα τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων.

Το τραγικό δε είναι ότι βρέθηκε ουσιαστικά αφύλακτη δίδοντας δικαίωμα πρόσβασης  σε οποιονδήποτε "καλοθελητή".

Γνωρίζοντας ότι η χωματερή είναι συνεχής εστία υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς δυναμιτίζοντας,  με απρόβλεπτες συνέπειες  επιταχυνόμενες δυσμενείς εξελίξεις, είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε βαριές διοικητικές κυρώσεις για άμεση συμμόρφωση, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την προστασία της υγείας όλων μας».

Την Περιφέρεια στοχοποιεί ο Δήμαρχος για την απώλεια του έργου

Η απάντηση του Δημάρχου Θήρας, Νίκου Ζώρζου, αναφέρει:

«Με αφορμή τη δήλωση της Επάρχου Θήρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα εν γένει μέσα μαζικής ενημέρωσης της Σαντορίνης, δηλώνω ότι χαιρετίζω την παρέμβαση και την ευαισθησία της για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου μας. Η αναφορά της βέβαια στην παραμέληση του ΧΑΔΑ είναι ανακριβής, καθότι ο χώρος φυλάσσεται επαρκώς με δύο βάρδιες ημερησίως, πράγμα που βεβαιώνεται από την πρόσφατη έκθεση ελέγχου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Αρ. Πρ. 54319/685 – 08.08.2017), ενώ τα απορρίμματα που συρρέουν επί 24ώρου βάσεως επιχωματώνονται καθημερινά.

Ωστόσο, η ανάγκη κατάργησης του ΧΑΔΑ και αποκατάστασής του, καθώς και δημιουργίας σύγχρονης εγκατάστασης διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού μας είναι επιτακτική.

Ήδη από το έτος 2011 πρωτοστατούμε στη δημιουργία αυτής της εγκατάστασης, η οποία σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί ενδείκνυται και επιβάλλεται πλέον να γίνει στο πρώην ορυχείο Μαυρομάτη στο Μεγαλοχώρι. Για την εγκατάσταση αυτή έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης ύψους περίπου 18 εκατ. ευρώ. Όμως η όλη προσπάθεια τροχοπεδείται  εδώ και πάνω από δύο χρόνια από το Δημοτικό Συμβούλιο (απόφαση 110/2015 και απόφαση 182/2017) και από τοπικούς παράγοντες του Μεγαλοχωρίου.

Αξιοσημείωτη είναι και η στάση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά τις παρεμβάσεις της στις συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Όλα αυτά εγκυμονούν τον κίνδυνο, αφενός μεν να βρεθούμε στο αδιέξοδο να παύσει η λειτουργία του ΧΑΔΑ χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση διαχείρισης των απορριμμάτων, αφετέρου να απολεσθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης της ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης του, όπως την έχουμε δρομολογήσει, η οποία αποτελεί την μοναδική δυνατότητα σύγχρονης, νόμιμης και χρηματοδοτούμενης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Δηλώνω ότι θα είμαι αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Επάρχου για τιμωρία όσων φέρουν ευθύνη για την όποια καθυστέρηση του έργου της ΟΕΔΑ, καθώς και για όποια περιβαλλοντική ή οικονομική ζημία συνεπάγεται για το Δήμο μας η συμπεριφορά τους».