Παρουσία του Υπ. Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μυκόνου με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

“Θεμέλιο” για την επόμενη φάση

Ολοκληρώθηκε η α΄ φάση του μεγάλου έργου προς όφελος του νησιώτικου χώρου των Κυκλάδων

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης εγκαινίασε στη Μύκονο την ολοκλήρωση της α΄ φάσης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο, η οποία περιελάμβανε και τη διασύνδεση του τουριστικού προορισμού με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν προχθές στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Μύκονο, με τον κ. Σταθάκη να τονίζει τη σπουδαιότητα υλοποίησης και προώθησης του συγκεκριμένου έργου, που σκοπό έχει την ποιοτική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους νησιώτες και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στην εκδήλωση που προγραμματίσθηκε για την ολοκλήρωση της α΄ φάσης του σημαντικού έργου, εκτός από τον κ. Σταθάκη, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο νησί των ανέμων και ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, καθώς όμως και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

Άκρως ενδιαφέρουσα υπήρξε η ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο των στόχων που ακολουθεί η χώρα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε θέματα ενέργειας, ενώ τοποθετήθηκε και για τους επόμενους στόχους και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Από τον Δήμο Μυκόνου, ως “οικοδεσπότης”, καλωσόρισε τον Υπουργό ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος δεν αναφέρθηκε μόνον στα οφέλη που θα γνωρίσει το νησί, αλλά και συνολικά οι Κυκλάδες από τη λειτουργία και απόδοση του έργου, αλλά άδραξε την ευκαιρία να επισημάνει την στήριξη που επιβάλλεται να δείξει η κυβέρνηση σε κάθε επίπεδο στον κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

Γ. Σταθάκης: Τεράστιο όφελος για τη χώρα

Ειδικότερα, τα προχθεσινά εγκαίνια ακολούθησαν των πρώτων εγκαινίων παρουσία του Πρωθυπουργού στη Σύρο, για τη διασύνδεση της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, προ μηνών, με το σύνολο των νησιών σήμερα τα οποία έχουν διασυνδεθεί να φθάνουν τα 13 (Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ιος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Άνδρος, Τήνος).

Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του ο Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της α΄ φάσης του έργου αλλά και συνολικά την παρέμβαση που προωθείται σταδιακά για τις Κυκλάδες ως “σημαντικό βήμα στην πορεία προς μια νέα εποχή”.

Από την πλευρά του θέλησε να υπενθυμίσει και την προ τριών μηνών ανάλογη εκδήλωση εγκαινίων στη Σύρο, αναφερόμενος παρακάτω στο γεγονός της ολοκλήρωσης της α΄ φάσης. “Σήμερα, η ένταξη της Μυκόνου στην ομάδα των διασυνδεδεμένων νησιών, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της φάσης αυτής”, επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, μιλώντας και για το οικονομικό κόστος που προκύπτει από τη διασύνδεση. “Τα κέρδη της εν λόγω διασύνδεσης θα κυμαίνονται σε εξοικονόμηση περίπου 80 εκ. ευρώ τον χρόνο” σημείωσε, εκτιμώντας παράλληλα πως, σύντομα θα ολοκληρωθεί και η διασύνδεση της Κρήτης, βήμα, το οποίο “θα αποφέρει τεράστια οφέλη για τη χώρα”.

Με αφορμή τα παραπάνω, κατέστησε σαφές πως, “έτσι θα ελαφρυνθεί ο λογαριασμός των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που σήμερα κυμαίνεται στα 600 με 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ παράλληλα προκύπτουν σημαντικά οφέλη στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αύξηση της συμμετοχής των νησιών στην παραγωγή ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές”.

Υπογράμμισε δε, πως, “Το έργο των διασυνδέσεων αποτελεί, άλλωστε, μέρος της ευρύτερης ενεργειακής στρατηγικής, που κεντρικό στόχο έχει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της «Συμφωνίας των Παρισίων» αλλά και σε εκείνο της ΕΕ”.

Ανάπτυξη στρατηγικής και στόχοι

Επιπλέον, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στους στόχους που πρόσφατα υιοθέτησε η ΕΕ για το 2030 (το 32% της ενέργειας που καταναλώνουμε να προέρχεται από ΑΠΕ και να καταναλώνουμε 32,5% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με το 2009), οι οποίοι για να επιτευχθούν “προϋποθέτουν τον διπλασιασμό των ΑΠΕ την επόμενη δεκαετία και ένα ρυθμό ετήσιας εξοικονόμηση ενέργειας κοντά στο 1,5%”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Οι διασυνδέσεις υπηρετούν τη στρατηγική αυτή, καθώς τα νησιά παράγουν ενέργεια με τον λιγότερο οικολογικό τρόπο”.

Στη συνέχεια ο Υπουργός αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για την ανάπτυξη των ΑΠΕ: α. την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού των ΑΠΕ, που θα οριοθετήσει σε όλη τη χώρα τις περιοχές που αυτές μπορούν να τοποθετηθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τις ευρωπαϊκές πρακτικές που σχετίζονται με την σωρρευτικότητα (π.χ. εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός αιολικού πάρκου, όχι ξεκομμένα και αποσπασματικά αλλά σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλων των αιολικών πάρκων της περιοχής) και β. το θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που επιτρέπει στους καταναλωτές ενέργειας να γίνουν παραγωγοί ενέργειας.

Ο Υπουργός προτού κλείσει τον χαιρετισμό του ενέταξε την παραπάνω στρατηγική στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης προοπτικής. Όπως συγκεκριμένα ανέφερε, “Η Ελλάδα έκλεισε έναν κύκλο, μια 8ετία πολύ σκληρή για την οικονομία και την κοινωνία. Σήμερα ανοίγεται ένας δρόμος, ουσιαστικής ανάκαμψης σε στέρεα βάση. Ο ενεργειακός τομέας είναι στρατηγικό μέρος αυτής της ανάκαμψης”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, για το έργο απηύθυνε χαιρετισμό και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, η οποία μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Χαιρετίζω τα σημερινά εγκαίνια και συγχαίρω τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση αυτού του έργου”. Υπενθυμίζεται ότι το έργο της διασύνδεσης συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και η συνολική συνεισφορά της ΕΕ υπολογίζεται σε 176 εκατ. ευρώ”.

K. Κουκάς: Ιστορική μέρα για τη Μύκονο. Γίνεται πραγματικότητα ένα διαχρονικό αίτημα

Χαιρετισμό και σύντομη ομιλία πραγματοποίησε και ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και το σύνολο των προσκεκλημένων προσώπων, εξέφρασε την ικανοποίηση και τη χαρά του για τη διασύνδεση της Μυκόνου με το ηπειρωτικό δίκτυο.

“Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μία ιστορική μέρα για το νησί μας. Ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα γίνεται πραγματικότητα και πλέον η Μύκονος αποκτά πρόσβαση σε φθηνότερη και πιο αξιόπιστη ηλεκτροδότηση” υποστήριξε στον πρόλογό του ο κ. Κουκάς, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Η διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς υποθαλάσσιου καλωδίου που διακλαδώνεται στην Πάρο και στη Μύκονο διασφαλίζει όπως ακούσαμε ήδη την αξιόπιστη παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί τόσο σε περίοδο κανονικότητας, όσο και σε περίπτωση ατυχήματος”.

Στα ανωτέρω, ο Δήμαρχος Μυκόνου συμπλήρωσε πως, “Πρόσθετο και σημαντικό όφελος αποτελεί η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για τη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων από την παύση της λειτουργίας των πετρελαϊκών ρυπογόνων τοπικών σταθμών που λειτουργούσαν τόσο στο νησί μας, όσο και σε γειτονικά νησιά”, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Αισθητή είναι ήδη και η περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής που βρισκόμαστε και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των περιοίκων της περιοχής που βρισκόμαστε τώρα”.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόοδο του έργου, αλλά και μιλώντας για τη στάση και τη συνδρομή του Δήμου, ο κ. Κουκάς πρόσθεσε, “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ως Δημοτική Αρχή συμβάλλαμε κι εμείς καθοριστικά στην ταχεία ολοκλήρωση των εργασιών διασύνδεσης της Μυκόνου επιλύοντας γραφειοκρατικά εμπόδια που χρόνιζαν, με αποτέλεσμα από τη φετινή κιόλας τουριστική περίοδο, κάτοικοι κι επισκέπτες του νησιού να απολαμβάνουν στο διηνεκές φθηνότερο και ποιοτικότερο ηλεκτρικό ρεύμα”.

Έμφαση στον κορυφαίο τουριστικό προορισμό που ενισχύει την οικονομία

Με αφορμή το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ο Δήμαρχος Μυκόνου άδραξε την ευκαιρία να επισημάνει προς την κυβέρνηση και τον κ. Σταθάκη, την ανάγκη το κεντρικό κράτος να σταθεί αρωγός και ευέλικτος αρωγός μάλιστα, στην πρόοδο που έχει το νησί.

“Το σημερινό έργο μαζί με όλα τα σημαντικά έργα που έχουν επιτελεστεί τα τελευταία χρόνια σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τη Μύκονο” σχολίασε ο κ. Κουκάς, εξηγώντας παράλληλα πως, “Η Μύκονος που την τελευταία δεκαετία ταλανίστηκε από ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο το οποίο έβαλε φρένο στην ανάπτυξη του νησιού και μας οδήγησε στην εσωστρέφεια, η Μύκονος με νοικοκυρεμένα πλέον τα οικονομικά της, η Μύκονος του πολιτισμού και του αθλητισμού, η Μύκονος του τουρισμού, η Μύκονος της νέας γενιάς , η Μύκονος των σημαντικών έργων και υποδομών όπως το σημερινό είναι έτοιμη για το πέρασμα σε αυτήν τη νέα εποχή”.

Διευκρίνισε ωστόσο πως, “Αυτό το πέρασμα δεν ήταν ούτε παραμένει εύκολο. Απαιτείται σκληρή και συστηματική δουλειά από όλους μας. Δημοτική Αρχή, δημοτικοί υπάλληλοι και δημότες δημιουργήσαμε μία ισχυρή συμμαχία που κατάφερε πολλά”.

Πρόσθεσε δε, πως, το νησί κατάφερε “να ανακτήσει τη φερεγγυότητα, την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και την εξωστρέφεια ξανά”, κατεύθυνση στην οποία επιθυμεί να συνεχίζει να βαδίζει.

“Έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα μαζί, χέρι χέρι, υπερπηδώντας τα εμπόδια που ξεφυτρώνουν στον δρόμο μας με το βλέμμα στραμμένο στη Μύκονο του 2030. Και είναι γεγονός ότι τα περισσότερα από τα σημαντικά επιτεύγματα των τελευταίων ετών τα καταφέραμε χάρη στη συνεισφορά των Μυκονιατών. Να μην έχετε καμία αμφιβολία γι αυτό” πρόσθεσε παρακάτω, απευθυνόμενος εν συνεχεία στον κ. Σταθάκη.

“Αξιότιμε κε Υπουργέ και κε πρόεδρε του ΑΔΜΗΕ σας ευχαριστούμε για την ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού έργου όπως αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης όλων των Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων και της Μυκόνου, αλλά αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη Μύκονο η άμεση υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών και η καταπολέμηση της υποστελέχωσης όλων των δημόσιων υπηρεσιών του νησιού μας”. Όπως συμπλήρωσε μάλιστα, “Πρέπει το κεντρικό κράτος και η εκάστοτε κυβέρνηση να ακολουθήσει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της Μυκόνου ώστε κάποια στιγμή να συναντηθούμε σε ένα κοινό σημείο. Τα δύο πάγια αιτήματα του νησιού μας και η άμεση επίλυσή τους αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση του ελληνικού κράτους απέναντι στον κορυφαίο ελληνικό τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, τη βιτρίνα της χώρας στο εξωτερικό, η οποία μάλιστα συνεισφέρει κάθε χρόνο αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία”.

Ας αναλογιστούμε τί έχουν καταφέρει 10 χιλιάδες Μυκονιάτες”

Στο “νήμα” των λεγομένων του, συνέχισε δε, σε παρόμοιο τόνο, εξηγώντας πως, “Αν αναλογιστούμε τί έχουν καταφέρει δέκα χιλιάδες Μυκονιάτες και τη σημαντική προσφορά τους στον τόπο κατά τις τελευταίες δεκαετίες, είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσουμε, πως αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν περισσότερης προσοχής και φροντίδας από την κεντρική εξουσία”.

Επομένως, με αφορμή τη σημερινή πολύ σημαντική μέρα για το νησί της Μυκόνου, ο κ. Κουκάς πρόσθεσε πως, “χωρίς να επιθυμούμε να φανούμε αχάριστοι, αγνώμονες, δράττομαι της ευκαιρίας – εφόσον σας ευχαριστήσω ξανά δημόσια κ. Υπουργέ για τη σημερινή παρουσία σας στο νησί μας εκπροσωπώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μου, Μυκονιατών - να σας ζητήσω να μεταφέρετε στον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο το πάγιο αίτημα του Μυκονιάτικου λαού για τον προγραμματισμό και την άμεση υλοποίηση των έργων ανταποδοτικού χαρακτήρα και αρκετά χαμηλότερου προϋπολογισμού σε σχέση με τη φορολογία που καταβάλλει η Μύκονος στα δημόσια ταμεία κάθε χρόνο”.

Πριν να κλείσει τη σύντομη ομιλία του, ο Δήμαρχος Μυκόνου υπογράμμισε πως, “Εμείς οι Μυκονιάτες δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την ίδια ανοδική πορεία, συμμετέχοντας ενεργά στην έξοδο της Ελλάδος από την κρίση και διαφημίζοντάς την με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στα πέρατα της γης. Δεσμευόμαστε ότι με την υλοποίηση σημαντικού έργου στο νησί μας, θα επιστρέφουμε πολλαπλάσια αγαθά στην πατρίδα μας. Δεσμευόμαστε ότι η Μύκονος και η Δήλος θα γίνουν ξανά παγκόσμια κέντρα πολιτισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα”.

Θέτοντας τον επίλογο στον χαιρετισμό του, πρόσθεσε τέλος πως, “Συνεχίζουμε όλοι μαζί, βάζοντας τον πήχη ακόμη πιο ψηλά γιατί στη Μύκονο έχουμε μάθει διαχρονικά να καταφέρνουμε αυτά που για τους άλλους φαντάζουν ακατόρθωτα”.

Ανακοινώθηκε η β΄ φάση

Προς υπενθύμιση του αναγνωστικού κοινού, αξίζει να τονισθεί πως, την περασμένη εβδομάδα, όπως είχε αναφερθεί και σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής της δεύτερης φάσης προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η β΄ φάση, περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων της 'Ανδρου με τη νότιο Εύβοια και την Τήνο.