Επιμένει ενάντια στην αξιοποίηση γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας στο νησί ο Δήμος Μήλου με αφορμή τον προγραμματισμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προς αυτή την κατεύθυνση

«Εδώ υπάρχει casus belli»

Πρόταση για δημιουργία κοινού μετώπου με Κίμωλο και Νίσυρο

Για ακόμη μία φορά εξέφρασε την αντίθεσή του το σώμα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μήλου, ενάντια στην εκμετάλλευση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, με αφορμή τις νέες κινήσεις, από πλευράς της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών.

Συζήτηση, αναφορικά με την εκμετάλλευση της γεωθερμίας στο νησί, πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μήλου, με το Δήμαρχο, να δηλώνει για ακόμη μία φορά την εναντίωσή του, στη βιομηχανική παραγωγή ρεύματος, ενώ παράλληλα, διατυπώθηκε η άποψη, εκ μέρους δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, για συστράτευση και με τη διοίκηση της Κιμώλου, προκειμένου να διαμορφωθεί κοινό μέτωπο, η οποία και υιοθετήθηκε από το Δήμαρχο.

Στα “σκαριά” οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις

Αφορμή για τη συζήτηση του θέματος, εντός της αίθουσας συνεδρίασης του Δ.Σ. υπήρξε δημοσίευμα, από τον ιστότοπο του Εnergypress, το οποίο αναφέρει, πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναμένει την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να προχωρήσει η δημιουργία κοινής εταιρείας με την Ηλέκτωρ και συνεπώς η εφαρμογή του σχεδιασμού, που αφορά στην αξιοποίηση τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας, των οποίων κατέχει τα δικαιώματα.

Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν τη βόρεια Λέσβο, τη Νίσυρο, το σύμπλεγμα Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου, καθώς κα ιτη χερσόνησο των Μεθάνων, για τις οποίες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει μισθώσει από το Ελληνικό Δημόσιο τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού υψηλής θερμοκρασίας.

Σκοπός της συνεργασίας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την Ηλέκτωρ, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι η ανάπτυξη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 8MW στη Λέσβο και 5MW σε κάθε μία από τις υπόλοιπες περιοχές.

Σημειώνεται δε, πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σκοπεύει να ξεκινήσει με τις περιοχές της Λέσβου και των Μεθάνων, προκειμένου να καμφθούν οι έντονα εκπεφρασμένες αντιρρήσεις των κατοίκων σε Μήλο και Νίσυρο, δεδομένων των προβλημάτων, που είχαν δημιουργηθεί, κατά την παλαιότερη απόπειρα εκμετάλλευσης της γεωθερμίας στη Μήλο, τη δεκαετία του 1980, με τους εκπροσώπους της εταιρείας να κρίνουν, ότι η εξέλιξη και το αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης στις δύο πρώτες περιοχές, θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους των άλλων δύο περιοχών που αντιδρούν να ενημερωθούν για την τεχνολογική πρόοδο που έχει εν τω μεταξύ συντελεστεί και επιτρέπει την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας χωρίς την πρόκληση περιβαλλοντικών βλαβών.

Μάλιστα, στο δημοσίευμα επισημαίνεται, πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αναμένεται να ξεκινήσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις αρκετά σύντομα, στηριζόμενη σε δικές της δυνάμεις.

Ξεκάθαρη θέση ενάντια στη βιομηχανική εκμετάλλευση

Κατόπιν της σχετικής ανάγνωσης του άρθρου από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, τόνισε, πως “ως πλειοψηφία, έχουμε ξεκάθαρη άποψη και θέση, για το θέμα της γεωθερμίας. Το έχουμε δηλώσει, το έχουμε στείλει, τους έχουμε ενημερώσει. Όχι στην αξιοποίηση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι ξεκάθαρο”.

Σημείωσε μάλιστα, πως “όταν βγήκαν τα αποτελέσματα και πήραν οι τέσσερις αυτές εταιρείες, το 51% των μετοχών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για τα γεωθερμικά πεδία, στείλαμε σχετική επιστολή, με την οποία τους είπαμε, πως μην ασχολείστε με τη Μήλο, διαφορετικά εδώ υπάρχει casus belli”.

Πρόταση για σύσταση κοινού μετώπου

Τοποθέτηση επί του θέματος, πραγματοποίησε και ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, κ. Ζούλιας, αναφέροντας, πως “βλέπουμε ανοιχτά πλέον, ότι το κράτος, το ελληνικό δημόσιο, δεν σταματάει σε αυτό. Έχει κάνει συμφωνίες και αυτές προχωρούν. Και η Μήλος δεν είναι εκτός, ανεξάρτητα με το τι πιστεύει ο καθένας, πώς το πιστεύει και ανεξάρτητα με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου”.

Ο κ. Ζούλιας πρόσθεσε, πως σχετικά με την εκμετάλλευση της γεωθερμίας, το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη Μήλο, αλλά και την Κίμωλο, προτείνοντας “αν είναι εφικτό και δυνατό και αν είναι σύμφωνοι και οι γείτονές μας οι Κιμωλιάτες. Να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση. Γιατί ενώ εμείς λέμε ότι και η Κίμωλος έχει πει όχι, δεν είναι έτσι ακριβώς. Η Κίμωλος, απ’ ότι εγώ έχω καταλάβει, από την έρευνα την οποία έχω κάνει, έχει θέσει τους δικούς της όρους, στην περίπτωση που θα δουλέψει η γεωθερμία. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι μπορεί εμείς σήμερα εδώ να λέμε ‘όχι’ - και επαναλαμβάνω, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας, επίσημα η θέση του δημοτικού συμβουλίου είναι ‘όχι’ - αν όμως η Κίμωλος πει ‘ναι’, δεν αλλάζει κάτι. Θα πάνε εκεί, θα ανοίξουν εκεί, θα προχωρήσουν εκεί”, και έκλεισε συνοψίζοντας, πως θα πρέπει “να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι να μιλήσουμε να δούμε τις θέσεις τους, τις απόψεις τους και τι ενέργειες έχουν κάνει εκείνοι και αντίστοιχα να τους πούμε και τις δικές μας”.

Η διασύνδεση θα πάρει ρεύμα από τη Μήλο”

Κλείνοντας το θέμα, ο Δήμαρχος τόνισε, πως “είναι πράγματι χρήσιμο αυτό που είπατε κ. Ζούλια, αλλά θα θυμάστε, στην αρχή της δεύτερης θητείας μας, όταν ξαναμπήκε το θέμα, κάναμε μία προσπάθεια, ώστε να συνεδριάσουν τα δύο δημοτικά συμβούλια μαζί. Ο νομικός σύμβουλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, κ. Ζυγούρης, μας είπε ότι αυτό δεν μας νομιμοποιεί. Μπορούμε, όμως, ατύπως αυτό να το κάνουμε”.

Υπενθύμισε μάλιστα, πως “σας είχα διαβάσει σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο την επιστολή του Δήμαρχου της Νισύρου και οι φορείς, στη συνέχεια, της Νισύρου, προς τον πρωθυπουργό, με την οποία του λένε ουσιαστικά, πως ‘άλλα μας είπες και άλλα κάνεις’. Πάντως εμείς έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και όπως έχω πει, ένας από τους βασικούς λόγους, που θα ξαναείμαι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές, είναι πως το θέμα της γεωθερμίας είναι πολύ μεγάλο, καταστροφικό, σε ένα νησί, το οποίο έχει πάρει το δρόμο της ανάπτυξης, του τουρισμού”.

Ο κ. Δαμουλάκης συμπλήρωσε, ότι ο Δήμος έχει καταφέρει να διαχειριστεί επιτυχώς την παράλληλη δραστηριότητα στις εξορύξεις και τον τουρισμό, βρίσκοντας τη “χρυσή τομή”, ενώ καταλήγοντας στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε, πως “η ηλεκτρική διασύνδεση δεν θα φέρει ρεύμα στη Μήλο. Η διασύνδεση έρχεται για να πάρει ρεύμα από τη Μήλο. Δεν τους νοιάζει τι θα καταστρέψουν. Τους νοιάζει μόνο να γίνουν ωφέλιμοι στα “αφεντικά” τους – κι εδώ αναφέρομαι στη Γερμανία”.

Βάσει των παραπάνω, πρότεινε “να κάνουμε μία κοινή συνάντηση άτυπη, αν συμφωνείτε, με τους Κιμωλιάτες και να έχουμε και μία πρόταση από τους Νισύριους, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο. Ούτως ή άλλως, οι τρεις δήμαρχοι έχουμε ήδη κινηθεί από κοινού, ενάντια σε αυτή την καταστροφή που πάνε κάποιοι να φέρουν στον τόπο μας”.

Ετικέτες: