Έναρξη εργασιών υλοποίησης, για το έργο της μεγαλύτερης μονάδας αφαλάτωσης στην Ελλάδα, με δυναμικότητα 5.000 κυβικά, στο νησί της Σαντορίνης

“Κοιτάζουμε όσο πιο μπροστά μπορούμε”

Το έργο της μεγαλύτερης μονάδας αφαλάτωσης στην Ελλάδα, ξεκίνησε την υλοποίησή του στη Θήρα και αναμένεται να παρέχει περίπου 5.000 κυβικά ημερησίως, σε εννέα οικισμούς του νησιού, με τη ΔΕΥΑ Θήρας, να έχει προχωρήσει σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό ενεργειών, αναφορικά με την υδροδότηση της Σαντορίνης.

Με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών του νησιού της Σαντορίνης, όχι μόνο για τους παραδοσιακά τουριστικούς προορισμούς, αλλά και για τους ταχύτατα ανερχόμενους, σε πόσιμο νερό, ο Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θήρας, ξεκίνησε την υλοποίηση ενός έργου πνοής, αυτού της μονάδας αφαλάτωσης στη θέση Αγία Παρασκευή, το οποίο αναμένεται να παρέχει καθημερινά 5.000 κυβικά νερού στους οικισμούς του Καμαρίου, του Βόθωνα, της Μεσσαριάς, της Έξω και Μέσα Γωνιάς, της Αγίας Παρασκευής, του Μονόλιθου, του Πύργου και του Μεγαλοχωρίου, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητάς της στα 7.500 κυβικά, στο μέλλον, αν οι συνθήκες το απαιτούν.

Η μονάδα χωροθετήθηκε σε έκταση ιδιοκτησίας της ΔΕΥΑ Θήρας, πλησίον του αεροδρομίου, ενώ ο ορίζοντας υλοποίησης είναι ένα έτος, με την ανάδοχο εταιρεία να αναλαμβάνει τη λειτουργία της για έξι μήνες, πριν την οριστική παράδοσή της στη δημοτική επιχείρηση.

Το εργοτάξιο επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νίκος Ζώρζος, με αφορμή τον σημερινό έλεγχο των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής.

Πόσιμο νερό στο 40% του νησιού από μία μονάδα

Για το ιστορικό της διαδικασίας, σχετικά με το συγκεκριμένο έργο, μίλησε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θήρας, κ. Μηνάς Καφιέρης.

“Το έργο ξεκίνησε το 2012, διότι τότε άλλαξε το Προεδρικό Διάταγμα, που αφορά και τη Σαντορίνη, σύμφωνα με το οποίο μπορούσαμε πλέον να έχουμε μονάδες μέσης όχλησης, διότι έως τότε δεν μπορούσαν να προβλεφθούν ούτε αφαλατώσεις, ούτε οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού, ούτε η διαχείριση των απορριμμάτων. Από το 2012 λοιπόν, αφότου άλλαξε το Προεδρικό Διάταγμα, έπειτα από πιέσεις και από τον Δήμαρχο Θήρας, μπορέσαμε να κάνουμε τη μελέτη και προϋπολογίσαμε αυτό το έργο σε αυτή την περιοχή, η οποία δεν είχε πόσιμο νερό. Έτσι, δρομολογήθηκε η εκπόνηση της μελέτης και τη χρηματοδότηση τη λάβαμε το 2014. Δυστυχώς, όμως, επειδή ο διαγωνισμός ήταν μεγάλος και υπήρχαν ενστάσεις μεταξύ των εταιρειών, η διαδικασία της δημοπράτησης του έργου διήρκεσε περίπου 33 μήνες. Τώρα πλέον, ήρθε η ώρα της εκτέλεσης και ευελπιστούμε, ότι σε περίπου ενάμιση χρόνο από τώρα θα έχει παραδοθεί το έργο και θα έχει δώσει πόσιμο νερό στο 40% του νησιού”, εξήγησε ο κ. Καφιέρης.

Όπως επεσήμανε, “πρόκειται για τη μεγαλύτερη αδειοδοτημένη μονάδα αφαλάτωσης στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε, ότι οι περιβαλλοντικοί όροι, η αρχαιολογία και γενικά όλες οι αδειοδοτήσεις, είναι διαδικασίες εξαιρετικά χρονοβόρες. Θα ξεκινήσει να παράγει 5.000 κυβικά πόσιμου αφαλατωμένου νερού, με δυνατότητα να φτάσει μελλοντικά τα 7.500 κυβικά”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η Σαντορίνη έχει κι άλλες αφαλατώσεις. Έχει στην Οία, η οποία ήταν στα 1.000 κυβικά και τώρα έχουμε φροντίσει να την επεκτείνουμε στα 2.500 κυβικά, υπάρχει μονάδα στα Φηρά, για την οποία επίσης έχουμε καταθέσει αίτημα χρηματοδότησης και ευελπιστούμε ότι θα την λάβουμε, ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή και να τροφοδοτήσουμε Ημεροβίγλι και Βουρβούλο από αυτή τη μονάδα. Τέλος, έχουμε καταθέσει πρόταση ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ, για το νότιο τμήμα του Εμπορείου, με την αφαλάτωση αυτή να ‘κλείνει’ ουσιαστικά το θέμα υδροδότησης για όλο το νησί. Επίσης και η Θηρασιά έχει νερό, καθώς είχαμε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα για τα μικρά νησιά. Θεωρούμε, ότι με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, όλο το νησί της Σαντορίνης, όλοι οι οικισμοί, θα έχουν αφαλατωμένο νερό, με την παραγωγή, συνολικά, περίπου 15.000 κυβικών την ημέρα. Μόνο σε μερικές περιοχές εκτός σχεδίου, μακρινές περιοχές, δεν θα υπάρχει αφαλατωμένο νερό”. Σημείωσε δε, πως “το νούμερο αυτό είναι πολύ μεγάλο, αλλά φυσικά η Σαντορίνη τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μία τεράστια αύξηση και ανάπτυξη του τουρισμού”.

Σχεδιασμός και πρόληψη για επάρκεια νερού

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ, τα προβλήματα δεν λείπουν στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού στη Σαντορίνη, ωστόσο, αποφεύγεται η δημιουργία μεγάλων προβλημάτων, λόγω των παρεμβάσεων, που έχουν υλοποιηθεί στον τομέα της πρόληψης.

“Επειδή οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τόσο μεγάλοι και έρχονται χωρίς κάποιο σχεδιασμό, προβλήματα είχαμε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά πολύ μικρά. Ας μην ξεχνάμε, ότι εμείς έχουμε φροντίσει, ώστε σε όλες τις μονάδες αφαλάτωσης να υπάρχουν συστήματα τηλεματικής, τα οποία μας επιτρέπουν από μακριά και έγκαιρα να γνωρίζουμε τυχόν βλάβες. Με αυτό τον τρόπο προλάβαμε πάρα πολλές ζημιές, οι οποίες δεν ‘έφτασαν’ στον καταναλωτή και τον επισκέπτη, χάρη σε αυτά τα συστήματα”, τονίζει, συμπληρώνοντας, πως “επίσης, έχουμε μεριμνήσει, με τη χρήση μεγάλων δεξαμενών, για την αποθήκευση του νερού, ώστε σε περίπτωση βλάβης, να υπάρχει μία αυτάρκεια. Φέτος το καλοκαίρι, για παράδειγμα, στα μέσα Αυγούστου, είχαμε για κάποιες ώρες τη μεγάλη μονάδα των Φηρών εκτός ισχύος, αυτό όμως δεν έφτασε στον καταναλωτή, γιατί είχαμε επάρκεια αποθηκευμένου νερού, για 36 ώρες. Τώρα πλέον, περνάμε στο επόμενο επίπεδο, που δεν αφορά μόνο στο να καλύπτουμε, σε φυσιολογικές συνθήκες τους δημότες και τους επισκέπτες, αλλά και σε ένα ‘back-up’, μία ικανοποιητική επάρκεια στην αποθήκευση νερού”.

Αναφορικά με τις ανησυχίας, λόγω της ραγδαίας τουριστικής ανόδου, ο κ. Καφιέρης εξηγεί, πως “εξ αρχής στραφήκαμε στις αφαλατώσεις. Είναι κάτι το οποίο μπορούμε να ελέγξουμε εμείς, σε αντίθεση με την άντληση φυσικών πόρων, που γίνεται σε άλλες περιοχές, όπου επηρεάζουν πολλοί παράγοντες, όπως οι βροχοπτώσεις, η βιωσιμότητα του υδροφόρου ορίζοντα κλπ. Αυτό που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και δεν γνωρίζουμε – επιμένω σε αυτό, κρατώντας μία επιφύλαξη – αφορά, σε ό,τι έχει να κάνει με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε σημεία, όπως το Ακρωτήρι, όπου κατά την τελευταία πενταετία, έχουμε αύξηση στην κατανάλωση, της τάξης του 500%, τον Πύργο, το Μεγαλοχώρι και οι μεγάλοι τουριστικοί οικισμοί, όπως τα Φηρά, η Οία και το Καμάρι, όπου χρόνο με το χρόνο εμφανίζουν αύξηση στην κατανάλωση άνω του 30% και όπως καταλαβαίνει κανείς, αθροιστικά, το νούμερο της αύξησης γενικά είναι πάρα πολύ μεγάλο”.

Όπως επεσήμανε, “προσπαθούμε, με τις δυνατότητες που έχουμε, διότι στην αυτοδιοίκηση δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Ωστόσο η ΔΕΥΑ Θήρας έχει ένα εξαίρετο επιστημονικό προσωπικό και κλίμα άριστης συνεργασίας και αυτός είναι ο λόγος, που έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε και τόσες χρηματοδοτήσεις. Κοιτάζουμε όσο πιο μπροστά μπορούμε, αλλά πολλές φορές, όσο και να προσπαθούμε να προβλέψουμε είναι δύσκολο, από την άποψη, ότι η ανάπτυξη είναι τεράστια και όχι μόνο από άποψη δόμησης, αλλά και από άποψη παρεχόμενων υπηρεσιών από ξενοδοχεία και καταλύματα. Δηλαδή, πάρα πολλές πισίνες, πάρα πολλά τζακούζι και αυτό σημαίνει περισσότερη κατανάλωση νερού”.

Το νερό δεν είναι προϊόν, είναι αγαθό”

Εντούτοις, πέρα από τα ζητήματα διαχείρισης, η ΔΕΥΑΘ στοχεύει και στα θέματα ενημέρωσης και επιμόρφωσης των πολιτών, όσον αφορά στην επιτακτική ανάγκη για συνετή κατανάλωση του πολυτιμότερου αγαθού.

“Είμαστε σε καλό δρόμο, ωστόσο πρέπει να δείξουμε φειδώ στην κατανάλωση νερού. Αυτό είναι και το επόμενο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, κάνοντας τον κόσμο να καταλάβει, ότι το νερό δεν είναι ένα προϊόν, είναι ένα αγαθό, το οποίο και οφείλουμε να προστατεύσουμε. Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, η δυσφήμιση θα είναι τεράστια”, τονίζει ο κ. Καφιέρης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, “έχουμε συνεργαστεί με κάποιους οργανισμούς, οι οποίοι κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ έχουμε βρεθεί και σε συνέδρια με αντίστοιχους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μαγιόρκα, οι Σεϋχέλλες, το Μαρόκο, η Τυνησία και άλλοι τουριστικοί προορισμοί, που έχουν τα ίδια προβλήματα, είναι άνυδρα μέρη, τα οποία κινούνται στην ίδια λογική και μέσω αυτών των οργανισμών, πέρα από το ότι έχουμε πάρει κάποιες χρηματοδοτήσεις, που έχουν συμβάλλει στην ολοκλήρωση κάποιων από τα έργα μας, έχουμε τρέξει καμπάνιες, έχουμε επισκεφτεί τα σχολεία, για ενημέρωση, θεωρώντας, ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε με αυτό τον τρόπο τους αυριανούς ενσυνείδητους πολίτες, ενώ επιπλέον, έχουμε διαφημιστικά σποτ στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά η προσπάθειά μας δεν σταματάει εκεί, προσπαθούμε αυτό το ζήτημα να το αναδείξουμε και να κάνουμε τους πολίτες να καταλάβουν την ουσία, όπως προείπα, ότι το νερό δεν είναι προϊόν, είναι αγαθό, που οφείλει να προστατεύεται”.

Όπως σημείωσε ο κ. Καφιέρης κλείνοντας, “επόμενο βήμα μας, είναι η επαναχρησιμοποίηση του νερού, που προκύπτει στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας στις μονάδες βιολογικού καθαρισμού. Αυτή τη στιγμή, ‘φεύγουν’ στη θάλασσα μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου νερού, το οποίο θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί είτε στην άρδευση, είτε στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα”.

Το έργο της μεγαλύτερης μονάδας αφαλάτωσης στην Ελλάδα, ξεκίνησε την υλοποίησή του στη Θήρα και αναμένεται να παρέχει περίπου 5.000 κυβικά ημερησίως, σε εννέα οικισμούς του νησιού, με τη ΔΕΥΑ Θήρας, να έχει προχωρήσει σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό ενεργειών, αναφορικά με την υδροδότηση της Σαντορίνης.

Με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών του νησιού της Σαντορίνης, όχι μόνο για τους παραδοσιακά τουριστικούς προορισμούς, αλλά και για τους ταχύτατα ανερχόμενους, σε πόσιμο νερό, ο Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θήρας, ξεκίνησε την υλοποίηση ενός έργου πνοής, αυτού της μονάδας αφαλάτωσης στη θέση Αγία Παρασκευή, το οποίο αναμένεται να παρέχει καθημερινά 5.000 κυβικά νερού στους οικισμούς του Καμαρίου, του Βόθωνα, της Μεσσαριάς, της Έξω και Μέσα Γωνιάς, της Αγίας Παρασκευής, του Μονόλιθου, του Πύργου και του Μεγαλοχωρίου, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητάς της στα 7.500 κυβικά, στο μέλλον, αν οι συνθήκες το απαιτούν.

Η μονάδα χωροθετήθηκε σε έκταση ιδιοκτησίας της ΔΕΥΑ Θήρας, πλησίον του αεροδρομίου, ενώ ο ορίζοντας υλοποίησης είναι ένα έτος, με την ανάδοχο εταιρεία να αναλαμβάνει τη λειτουργία της για έξι μήνες, πριν την οριστική παράδοσή της στη δημοτική επιχείρηση.

Το εργοτάξιο επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νίκος Ζώρζος, με αφορμή τον σημερινό έλεγχο των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής.

Πόσιμο νερό στο 40% του νησιού από μία μονάδα

Για το ιστορικό της διαδικασίας, σχετικά με το συγκεκριμένο έργο, μίλησε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θήρας, κ. Μηνάς Καφιέρης.

“Το έργο ξεκίνησε το 2012, διότι τότε άλλαξε το Προεδρικό Διάταγμα, που αφορά και τη Σαντορίνη, σύμφωνα με το οποίο μπορούσαμε πλέον να έχουμε μονάδες μέσης όχλησης, διότι έως τότε δεν μπορούσαν να προβλεφθούν ούτε αφαλατώσεις, ούτε οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού, ούτε η διαχείριση των απορριμμάτων. Από το 2012 λοιπόν, αφότου άλλαξε το Προεδρικό Διάταγμα, έπειτα από πιέσεις και από τον Δήμαρχο Θήρας, μπορέσαμε να κάνουμε τη μελέτη και προϋπολογίσαμε αυτό το έργο σε αυτή την περιοχή, η οποία δεν είχε πόσιμο νερό. Έτσι, δρομολογήθηκε η εκπόνηση της μελέτης και τη χρηματοδότηση τη λάβαμε το 2014. Δυστυχώς, όμως, επειδή ο διαγωνισμός ήταν μεγάλος και υπήρχαν ενστάσεις μεταξύ των εταιρειών, η διαδικασία της δημοπράτησης του έργου διήρκεσε περίπου 33 μήνες. Τώρα πλέον, ήρθε η ώρα της εκτέλεσης και ευελπιστούμε, ότι σε περίπου ενάμιση χρόνο από τώρα θα έχει παραδοθεί το έργο και θα έχει δώσει πόσιμο νερό στο 40% του νησιού”, εξήγησε ο κ. Καφιέρης.

Όπως επεσήμανε, “πρόκειται για τη μεγαλύτερη αδειοδοτημένη μονάδα αφαλάτωσης στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε, ότι οι περιβαλλοντικοί όροι, η αρχαιολογία και γενικά όλες οι αδειοδοτήσεις, είναι διαδικασίες εξαιρετικά χρονοβόρες. Θα ξεκινήσει να παράγει 5.000 κυβικά πόσιμου αφαλατωμένου νερού, με δυνατότητα να φτάσει μελλοντικά τα 7.500 κυβικά”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η Σαντορίνη έχει κι άλλες αφαλατώσεις. Έχει στην Οία, η οποία ήταν στα 1.000 κυβικά και τώρα έχουμε φροντίσει να την επεκτείνουμε στα 2.500 κυβικά, υπάρχει μονάδα στα Φηρά, για την οποία επίσης έχουμε καταθέσει αίτημα χρηματοδότησης και ευελπιστούμε ότι θα την λάβουμε, ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή και να τροφοδοτήσουμε Ημεροβίγλι και Βουρβούλο από αυτή τη μονάδα. Τέλος, έχουμε καταθέσει πρόταση ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ, για το νότιο τμήμα του Εμπορείου, με την αφαλάτωση αυτή να ‘κλείνει’ ουσιαστικά το θέμα υδροδότησης για όλο το νησί. Επίσης και η Θηρασιά έχει νερό, καθώς είχαμε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα για τα μικρά νησιά. Θεωρούμε, ότι με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, όλο το νησί της Σαντορίνης, όλοι οι οικισμοί, θα έχουν αφαλατωμένο νερό, με την παραγωγή, συνολικά, περίπου 15.000 κυβικών την ημέρα. Μόνο σε μερικές περιοχές εκτός σχεδίου, μακρινές περιοχές, δεν θα υπάρχει αφαλατωμένο νερό”. Σημείωσε δε, πως “το νούμερο αυτό είναι πολύ μεγάλο, αλλά φυσικά η Σαντορίνη τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μία τεράστια αύξηση και ανάπτυξη του τουρισμού”.

Σχεδιασμός και πρόληψη για επάρκεια νερού

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ, τα προβλήματα δεν λείπουν στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού στη Σαντορίνη, ωστόσο, αποφεύγεται η δημιουργία μεγάλων προβλημάτων, λόγω των παρεμβάσεων, που έχουν υλοποιηθεί στον τομέα της πρόληψης.

“Επειδή οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τόσο μεγάλοι και έρχονται χωρίς κάποιο σχεδιασμό, προβλήματα είχαμε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά πολύ μικρά. Ας μην ξεχνάμε, ότι εμείς έχουμε φροντίσει, ώστε σε όλες τις μονάδες αφαλάτωσης να υπάρχουν συστήματα τηλεματικής, τα οποία μας επιτρέπουν από μακριά και έγκαιρα να γνωρίζουμε τυχόν βλάβες. Με αυτό τον τρόπο προλάβαμε πάρα πολλές ζημιές, οι οποίες δεν ‘έφτασαν’ στον καταναλωτή και τον επισκέπτη, χάρη σε αυτά τα συστήματα”, τονίζει, συμπληρώνοντας, πως “επίσης, έχουμε μεριμνήσει, με τη χρήση μεγάλων δεξαμενών, για την αποθήκευση του νερού, ώστε σε περίπτωση βλάβης, να υπάρχει μία αυτάρκεια. Φέτος το καλοκαίρι, για παράδειγμα, στα μέσα Αυγούστου, είχαμε για κάποιες ώρες τη μεγάλη μονάδα των Φηρών εκτός ισχύος, αυτό όμως δεν έφτασε στον καταναλωτή, γιατί είχαμε επάρκεια αποθηκευμένου νερού, για 36 ώρες. Τώρα πλέον, περνάμε στο επόμενο επίπεδο, που δεν αφορά μόνο στο να καλύπτουμε, σε φυσιολογικές συνθήκες τους δημότες και τους επισκέπτες, αλλά και σε ένα ‘back-up’, μία ικανοποιητική επάρκεια στην αποθήκευση νερού”.

Αναφορικά με τις ανησυχίας, λόγω της ραγδαίας τουριστικής ανόδου, ο κ. Καφιέρης εξηγεί, πως “εξ αρχής στραφήκαμε στις αφαλατώσεις. Είναι κάτι το οποίο μπορούμε να ελέγξουμε εμείς, σε αντίθεση με την άντληση φυσικών πόρων, που γίνεται σε άλλες περιοχές, όπου επηρεάζουν πολλοί παράγοντες, όπως οι βροχοπτώσεις, η βιωσιμότητα του υδροφόρου ορίζοντα κλπ. Αυτό που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και δεν γνωρίζουμε – επιμένω σε αυτό, κρατώντας μία επιφύλαξη – αφορά, σε ό,τι έχει να κάνει με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε σημεία, όπως το Ακρωτήρι, όπου κατά την τελευταία πενταετία, έχουμε αύξηση στην κατανάλωση, της τάξης του 500%, τον Πύργο, το Μεγαλοχώρι και οι μεγάλοι τουριστικοί οικισμοί, όπως τα Φηρά, η Οία και το Καμάρι, όπου χρόνο με το χρόνο εμφανίζουν αύξηση στην κατανάλωση άνω του 30% και όπως καταλαβαίνει κανείς, αθροιστικά, το νούμερο της αύξησης γενικά είναι πάρα πολύ μεγάλο”.

Όπως επεσήμανε, “προσπαθούμε, με τις δυνατότητες που έχουμε, διότι στην αυτοδιοίκηση δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Ωστόσο η ΔΕΥΑ Θήρας έχει ένα εξαίρετο επιστημονικό προσωπικό και κλίμα άριστης συνεργασίας και αυτός είναι ο λόγος, που έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε και τόσες χρηματοδοτήσεις. Κοιτάζουμε όσο πιο μπροστά μπορούμε, αλλά πολλές φορές, όσο και να προσπαθούμε να προβλέψουμε είναι δύσκολο, από την άποψη, ότι η ανάπτυξη είναι τεράστια και όχι μόνο από άποψη δόμησης, αλλά και από άποψη παρεχόμενων υπηρεσιών από ξενοδοχεία και καταλύματα. Δηλαδή, πάρα πολλές πισίνες, πάρα πολλά τζακούζι και αυτό σημαίνει περισσότερη κατανάλωση νερού”.

Το νερό δεν είναι προϊόν, είναι αγαθό”

Εντούτοις, πέρα από τα ζητήματα διαχείρισης, η ΔΕΥΑΘ στοχεύει και στα θέματα ενημέρωσης και επιμόρφωσης των πολιτών, όσον αφορά στην επιτακτική ανάγκη για συνετή κατανάλωση του πολυτιμότερου αγαθού.

“Είμαστε σε καλό δρόμο, ωστόσο πρέπει να δείξουμε φειδώ στην κατανάλωση νερού. Αυτό είναι και το επόμενο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, κάνοντας τον κόσμο να καταλάβει, ότι το νερό δεν είναι ένα προϊόν, είναι ένα αγαθό, το οποίο και οφείλουμε να προστατεύσουμε. Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, η δυσφήμιση θα είναι τεράστια”, τονίζει ο κ. Καφιέρης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, “έχουμε συνεργαστεί με κάποιους οργανισμούς, οι οποίοι κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ έχουμε βρεθεί και σε συνέδρια με αντίστοιχους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μαγιόρκα, οι Σεϋχέλλες, το Μαρόκο, η Τυνησία και άλλοι τουριστικοί προορισμοί, που έχουν τα ίδια προβλήματα, είναι άνυδρα μέρη, τα οποία κινούνται στην ίδια λογική και μέσω αυτών των οργανισμών, πέρα από το ότι έχουμε πάρει κάποιες χρηματοδοτήσεις, που έχουν συμβάλλει στην ολοκλήρωση κάποιων από τα έργα μας, έχουμε τρέξει καμπάνιες, έχουμε επισκεφτεί τα σχολεία, για ενημέρωση, θεωρώντας, ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε με αυτό τον τρόπο τους αυριανούς ενσυνείδητους πολίτες, ενώ επιπλέον, έχουμε διαφημιστικά σποτ στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά η προσπάθειά μας δεν σταματάει εκεί, προσπαθούμε αυτό το ζήτημα να το αναδείξουμε και να κάνουμε τους πολίτες να καταλάβουν την ουσία, όπως προείπα, ότι το νερό δεν είναι προϊόν, είναι αγαθό, που οφείλει να προστατεύεται”.

Όπως σημείωσε ο κ. Καφιέρης κλείνοντας, “επόμενο βήμα μας, είναι η επαναχρησιμοποίηση του νερού, που προκύπτει στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας στις μονάδες βιολογικού καθαρισμού. Αυτή τη στιγμή, ‘φεύγουν’ στη θάλασσα μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου νερού, το οποίο θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί είτε στην άρδευση, είτε στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα”.

Ετικέτες: