Τοποθέτηση του Δημάρχου Κέας, κατά το ετήσιο συνέδριο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου σχετικά με τις απαραίτητες προβλέψεις από πλευράς πολιτείας για τη νησιωτικότητα

Αδήριτη ανάγκη κεντρικού θεσμικού σχεδιασμού

Για τα ζητήματα της νησιωτικότητας τοποθετήθηκε, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Κέας, επισημαίνοντας τα κυριότερα ζητήματα προς το στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών, που παρακολούθησε τις εργασίες.

Τις ενέργειες, που ήδη έχουν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης, στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση, αναφορικά με την μέριμνα για τη νησιωτικότητα, σχολίασε κατά την τοποθέτησή του στο ετήσιο συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, ο Δήαμρχος Κέας, κ. Γιάννης Ευαγγέλου, τονίζοντας τα σημαντικότερα ζητήματα, που προκύπτουν, ως ένας από τους εκφραστές των θέσεων των μικρότερων νησιωτικών δήμων, όπως αυτός της Κέας.

Θεσμική “ομπρέλα” για τη διαμόρφωση νησιωτικής πολιτικής

Ο κ. Ευαγγέλου επεσήμανε, ενώπιον της Γενικής Διευθύντριας Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ. Μαρίας Μαυραγάνη, η οποία βρέθηκε στη Σύρο, για τις εργασίες του συνεδρίου, την ανάγκη θεσμικού σχεδιασμού της Αρχής της Νησιωτικότητας, η οποία αφορά την ισοτιμία των δημοτών των μικρών νησιών με τους δημότες της υπόλοιπης Ελλάδας και Ευρώπης.

Όπως υπογράμμισε, νησιωτικότητα θα έρεπε να είναι ένας θεσμικός κανόνας, κάτω από τον οποίο θα εφαρμόζονται όλες οι επιμέρους πολιτικές, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, που είναι μία σωστή πολιτική για την εξυπηρέτηση των νησιωτών.

Η νησιωτικότητα, σύμφωνα με το Δήμαρχο Κέας, θα πρέπει να είναι ένα εργαλείο μέσω του οποίου θα μπορέσει η κεντρική διοίκηση να προσφέρει τη δυνατότητα και στους δημότες των μικρών νησιωτικών Δήμων να ζήσουν όπως ζουν οι δημότες των αστικών κέντρων, που «δυστυχώς αυτό δεν επιτυγχάνεται με ημίμετρα και με κατηγοριοποιήσεις», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, που μπορεί ναι μεν να ρυθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας των Δήμων, αλλά δεν τακτοποιεί θέματα που θα επιτρέπει στους δημότες να ζουν με την ίδια αξιοπρέπεια και αφορούν στην υγεία, την παιδεία, την καθημερινότητα.

Υποστελέχωση και αδυναμία δημιουργίας διαδημοτικών οργάνων

Στηριζόμενος στην εξαγγελία, εκ μέρους της κ. Μαυραγάνη, ότι στον “Κλεισθένη” αναμένεται η πρόβλεψη για τη δημιουργία διαδημοτικών νομικών προσώπων, που θα λειτουργούν ως διαδημοτικές, επαρκώς στελεχωμένες, τεχνικές υπηρεσίες, ο κ. Ευαγγέλου ανέφερε, πως “κι εδώ το στοιχείο της ωριμότητας τίθεται σε σοβαρή συζήτηση, αναφορικά με τη σύσταση διαδημοτικών οργάνων, ώστε να ενώνουν τις δυνάμεις τους οι τεχνικές υπηρεσίες”, δίνοντας ως παράδειγμα την προσωπική του εμπειρία μάλιστα, προκειμένου να ταξιδέψει από την Κέα στη Σύρο, για τη συμμετοχή στο συνέδριο, όταν χρειάστηκε να ξεκινήσει από το νησί του το Σάββατο, 17 Νοεμβρίου, προκειμένου, μέσω Πειραιά, να φτάσει στη Σύρο τη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, καθώς ούτε αεροπορικώς θα είχε φτάσει συντομότερα. “Άρα πώς να φτιάξουμε αυτό το διαδημοτικό όργανο τεχνικών υπηρεσιών, όταν μεταξύ μας, για να επικοινωνούμε, μας παίρνει μέρες;”, σχολίασε στην κ. Μαυραγάνη.

Επιπλέον, ορμώμενος από την αναφορά της Γενικής Διευθύντριας, περί συμβολής της ΜΟΔ, στα θέματα επικουρίας των μικρών Δήμων, για την εκπόνηση μελετητικού έργου, ο κ. Ευαγγέλου υπογράμμισε, πως “αναφερθήκατε στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων. Οφείλω να δηλώσω δημόσια, ότι η ΜΟΔ εμάς, το Δήμο Κέας, μας έχει συμπαρασταθεί. Ωστόσο, μόνο συμβουλευτικά. Από κει και πέρα σταματάει. Αν λοιπόν το οποιοδήποτε όργανο, δεν έχει την εξουσιοδότηση που έχει σήμερα, για μας, το όργανο που λέγεται Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το ζήτημα σταματά εκεί”.

Μάλιστα υπενθύμισε, πως “όταν ξεκινήσαμε αυτή μας τη θητεία, μας κάλεσαν στην ΚΕΔΕ, στην ΕΤΑΑ, που λειτουργεί σε συνεργασία με την ΜΟΔ και το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου μας εξήγγειλαν το σχεδιασμό, για τη δημιουργία ενός οργάνου, το οποίο θα υποστήριζε τους μικρούς δήμους, στο αδιέξοδό τους να παράγουν μελετητικό έργο, το οποίο είναι και το μοναδικό σκαλοπάτι για να φτάσει στο σημείο να μπορέσουμε να απαιτήσουμε χρηματοδότηση για έργα. Πού είναι; Χάθηκε. Το ψάχνουμε ακόμη”.

Σε αντίστοιχη περίπτωση, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κέας, “το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής μας στέλνει επιστολή και μας λέει, πως όσοι έχουμε ανάγκη υποστήριξης στο θέμα των μελετών, μπορείτε να μας ενημερώσετε. Καθίσαμε κάτω, κάναμε μία λίστα. Μας είπαν να επιλέξουμε αυτά που έχουμε ως προτεραιότητα. Το κάναμε και αυτό. Περιμένω τρία χρόνια”.

“Επειδή αναφέρατε, ότι θα δημιουργηθεί ένα διυπουργικό όργανο, το οποίο θα έχει προφανώς να κάνει με τα θέματα, που αποτελούν υποχρέωση των υπουργείων που εμπλέκονται, σε ό,τι αφορά στη δική μας τη λειτουργία, για μένα το πιο σοβαρό θέμα, θα είναι να γίνει ένας κεντρικός σχεδιασμός, του τι σημαίνει νησιωτικότητα και πώς σε κάθε μία περίπτωση, οι επιμέρους πολιτικές, θα ξεκινούν από αυτό τον ορισμό”, σύστησε ο κ. Ευαγγέλου.

Κλείνοντας, επί του θέματος, την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε σε ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι και το οποίο είναι γνωστό στα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών. “Έχουμε το πρόβλημα, ότι στερούμεθα προσωπικού, ακόμη κι όταν μπορούμε να το έχουμε. Κάποιοι από μας, τα τελευταία χρόνια είμαστε τελείως μπλοκαρισμένοι – το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό – και θα μπορούσαμε πραγματικά να δημιουργήσουμε τις υποδομές, τη στελέχωση των υπηρεσιών μας, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε μπροστά. Διότι το μεγαλύτερο και σοβαρότατο πρόβλημά μας, το οποίο εκεί σκοντάφτει και η γενικότερη ανάπτυξη. Σκοντάφτει στην παραγωγή έργου, που είναι και το μοναδικό εργαλείο, για την ανάπτυξη”, τόνισε στην κατακλείδα του ο Δήμαρχος Κέας.