Την κατασκευή υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εγκαταστάσεων, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου, επιδιώκει η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου

“Σχέδιό μας είναι να γίνει η Σίφνος ενεργειακά αυτόνομη”

Την έγκριση του έργου της ΣΕΣ, για την κατασκευή υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εγκαταστάσεων, για την ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου, μέσω της εκμετάλλευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της Σίφνου.

Το έργο, που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου (ΣΕΣ) και ο φάκελος του οποίου έχει υποβληθεί προς έγκριση, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στηρίζει ο Δήμος Σίφνου, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφασή του, στη γενικότερη κατεύθυνση της επίτευξης της ενεργειακής αυτονομίας του νησιού, που σε πολλά επίπεδα και ποικιλοτρόπως έχει επιδιώξει ο Δήμος, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε και η εγγραφή του Δήμου Σίφνου ως μέλους της Ενεργειακής Κοινότητας Σίφνου. Το θέμα ήλθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από αίτημα του Ενεργειακού και Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού Σίφνου.

Βασικός γνώμονας η προστασία του περιβάλλοντος

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τη ΣΕΣ, η πρόταση προβλέπει την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, “με τους κατοίκους της Σίφνου εκτός από καταναλωτές να είναι και παραγωγοί,

κερδίζοντας διπλά από την επένδυση. η Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, προχωράει στην υλοποίηση του σχεδίου της ενεργειακής αυτονομίας της Σίφνου, καταθέτοντας το Σεπτέμβρη του 2016 αίτηση για άδεια λειτουργίας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)”.

Όπως τονίζεται, “το έργο που σκοπεύει να υλοποιήσει η ΣΕΣ είναι ένας υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελείται από ένα αιολικό πάρκο και ένα αναστρέψιμο υδροηλεκτρικό. Θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες τις ανάγκες της Σίφνου σε ενέργεια, χρησιμοποιώντας μόνο Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Οι εγκαταστάσεις θα γίνουν με βασικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και του τουριστικού προϊόντος του νησιού, το οποίο αναμένεται και να αυξήσουν”.

Επιπλέον, η Συνεταιριστική Εταιρεία στην πρότασή της σημειώνει, πως “η επένδυση, βάσει μελέτης, είναι κερδοφόρα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της και θα συνεχίσει να είναι καθώς η ζήτηση ενέργειας είναι εξασφαλισμένη. Το έργο θα ανήκει στη Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου, στην οποία όλες οι σοβαρές αποφάσεις παίρνονται από τη Γενική Συνέλευση, ισότιμα μέλη της οποίας (με μία ψήφο έκαστος) είναι όλοι οι συνέταιροι”.

Στο στάδιο της έγκρισης ο φάκελος

Σύμφωνα με την πρόταση, “το σχέδιό μας είναι να γίνει η Σίφνος ενεργειακά αυτόνομη, αξιοποιώντας τις ανεξάντλητες ΑΠΕ που διαθέτει, θωρακίζοντας την κοινωνία και την οικονομία της Σίφνου. Η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνεται από εγκαταστάσεις ΑΠΕ που θα ανήκουν στους κατοίκους και φίλους του νησιού, οι οποίοι θα είναι παραγωγοί και καταναλωτές ταυτόχρονα”.

Αναφορικά με την εκκίνηση του έργου διευκρινίστηκε, πως “διενεργήσαμε ανοιχτή διαβούλευση για την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων για την ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου, η Γενική Συνέλευση της ΣΕΣ επέλεξε ομόφωνα ως βέλτιστη πρόταση τη δημιουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και αποθήκευσή της παραγόμενης ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης και έδωσε εντολή στο Δ.Σ. για την έναρξη υλοποίησης του έργου, αναθέσαμε τη μελέτη του έργου, η εκπόνηση της οποίας ολοκληρώθηκε. Τον Σεπτέμβριο 2016, καταθέσαμε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τον φάκελο με την αίτηση και την πλήρη τεχνοοικονομική μελέτη για την έκδοση Άδειας Παραγωγής του υβριδικού σταθμού Σίφνου Παραγωγής Ενέργειας από Α.Π.Ε.”.

Τη δεδομένη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξεύρεσης χρηματοδότησης, η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν την έκδοση της άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ, ενώ “μετά την έκδοση της Άδειας Παραγωγής από τη ΡΑΕ, θα καταθέσουμε αίτηση για Άδεια Εγκατάστασης. Με την έκδοση αυτής θα ξεκινήσουμε την κατασκευή του έργου, που αναμένεται να διαρκέσει 2 χρόνια. Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα αιτηθούμε Άδεια Λειτουργίας και με τη λήψη αυτής της άδειας θα ξεκινήσουμε την παραγωγή, εισχωρώντας σταδιακά στο ηλεκτρικό δίκτυο της Σίφνου”. Η διαδικασία αδειοδοτήσεων και κατασκευής του έργου, μέχρι την έναρξη λειτουργίας του, αναμένεται να διαρκέσει 5-7 έτη.

Τρόπος λειτουργίας του υβριδικού ηλεκτρικού σταθμού

Ο υβριδικός σταθμός αναμένεται να αποτελείται από:

 ένα μικρό αιολικό πάρκο 4-5 ανεμογεννητριών

 μία στεγανοποημένη τεχνητή λίμνη 1.000.000+ κυβικών μέτρων, σκαμμένη σε βραχώδη έκταση, κοντά στη θάλασσα, σε υψόμετρο 330 μέτρα

 ένα υδροηλεκτρικό σταθμό με 4 υδροστρόβιλους

 ένα αντλιοστάσιο με 12 αντλίες

Σύμφωνα με τη ΣΕΣ, το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται από τις ανεμογεννήτριες θα δίνεται παράλληλα στο δίκτυο και στις αντλίες που θα ανεβάζουν θαλασσινό νερό, γεμίζοντας την τεχνητή λίμνη. Το υδροηλεκτρικό έργο θα λειτουργεί μόνιμα, παρέχοντας σταθερότητα στο δίκτυο. Σε περίπτωση που η παραγωγή του ρεύματος από το αιολικό πάρκο δεν επαρκεί για την ασφαλή τροφοδοσία του δικτύου, το υδροηλεκτρικο έργο θα παράγει την υπολειπόμενη ενέργεια. Ακόμη δε και σε περίπτωση άπνοιας αρκετών ημερών, ο υδροηλεκτρικός σταθμός θα έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα απροβλημάτιστα το νησί.

Σύμφωνα με την οικονομική μελέτη, στην οποία αποτυπώνεται ο πίνακας των αναμενόμενων εσόδων της πρώτης 20ετίας, το κόστος της επένδυσης αφορά σε 37.000.000 ευρώ, τα ετήσια έσοδα σε 6.900.000 ευρώ, οι ετήσιες δαπάνες, όπως συντήρηση, ασφάλεια, μισθοδοσία,, τέλη, φόροι, αποσβέσεις, τόκοι κλπ, σε 3.200.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται ετήσια κέρδη 3.550.000 ευρώ, σε μέσο όρο 20ετίας. Σημειώνεται, ότι τα παραπάνω αναγραφόμενα ποσά ενδέχεται να τροποποιηθούν ανάλογα με τους όρους αδειοδότησης από τη ΡΑΕ, το ύψος της προβλεπόμενης επιχορήγησης και τους όρους δανειοδότησης του έργου.

Ομόφωνη η στήριξη του δημοτικού συμβουλίου

Στη συζήτηση επί του θέματος συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΣΕΣ, Γιάννης Ποργιώτης, και ο μελετητής μηχανολόγος μηχανικός, κ. Δ. Κατσαπρακάκης, οι οποίοι παρείχαν τεχνική ενημέρωση στο σώμα, ενώ απάντησαν στις σχετικές ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων, αναφορικά με το έργο.

Κατόπιν των σχετικών διευκρινίσεων, από πλευράς των στελεχών της ΣΕΣ, το δημοτικό συμβούλιο, ομόφωνα ενέκρινε τη στήριξή του, για το έργο που βρίσκεται σε πρώτο στάδιο αδειοδότησης από τη ΡΑΕ και αφορά σε εγκαταστάσεις για την ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου μέσω εκμετάλλευσης των ΑΠΕ και το οποίο αποτελείται από ένα μικρό αιολικό πάρκο, μία στεγανοποιημένη τεχνητή λίμνη, ένα υδροηλεκτρικό σταθμό και ένα αντλιοστάσιο με 12 αντλίες, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε και η συμμετοχή του Δήμου Σίφνου, ως μέλους της Ενεργειακής Κοινότητας Σίφνου.

Ετικέτες: