Το πρόβλημα της πλήρους έλλειψης κατάλληλων υποδομών, για τη λειτουργία μονάδων προσχολικής αγωγής αναδεικνύεται εκ νέου και επιτακτικά για το Δήμο Τήνου

Αμφίβολη ακόμη η στέγαση νηπιαγωγείων

Υποχρεωτική η φοίτηση στα νηπιαγωγεία από το 2020

Το θέμα της έλλειψης κατάλληλων χώρων, για τη στέγαση τάξεων προσχολικής αγωγής στο Δήμο Τήνου, έχει επανέλθει τους τελευταίους μήνες, ενόψει του υποχρεωτικού χαρακτήρα που θα δοθεί από το 2020.

Ενδελεχής συζήτηση, σχετικά με το θέμα είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, λίγες ημέρες πριν την “εκπνοή” του 2018, με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. Παναγιώτη Κροντηρά, να εφιστά την προσοχή στη δημοτική αρχή, σχετικά με την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης λύσης, όσον αφορά στη στέγαση δομών προσχολικής αγωγής.

Με τη σειρά του, συνταξιούχος εκπαιδευτικός της Τήνου, κοινοποίησε δημόσια παρέμβαση, στην οποία επισημαίνει, ότι αποτελεί αναγκαιότητα η άμεση απομάκρυνση του 3ου Νηπιαγωγείου από το υπόγειο του κτιρίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου, όπου στεγάζεται έως σήμερα, προτείνοντας λύσεις, για εναλλακτικούς χώρους ενδεχόμενης στέγασής του.

Ανέτοιμος ο Δήμος Τήνου για την εφαρμογή του μέτρου υποχρεωτικά(;)

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Κροντηράς, με αφορμή την καταγγελία του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, που είχε κάνει λόγο για μη ανταπόκριση του Δήμου Τήνου στην προσπάθεια εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης και αγωγής στο νησί, με “πρόσχημα”, όπως ο Σύλλογος το χαρακτήρισε, την έλλειψη κατάλληλων υποδομών, ανέδειξε το ζήτημα, ζητώντας, με την υποστήριξη όλων, να υπάρξει μέριμνα, ώστε να δοθεί λύση. Ο ίδιος τόνισε, πως δεδομένου, ότι από το 2020, προβλέπεται η εφαρμογή της υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία, ο Δήμος οφείλει να προετοιμάσει τις υποδομές.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, υπογραμμίστηκε το γεγονός, πως παρά τα όσα κατήγγειλε ο Σύλλογος στην παρέμβασή του, η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της α'βάθμιας εκπαίδευσης στο νησί, δεν επιθυμεί τη στέγαση των νηπιαγωγείων σε αίθουσες των δημοτικών σχολείων, εφόσον δεν υπάρχει ξεχωριστός χώρος προαυλισμού, οι ώρες προσέλευσης και αναχώρησης δεν είναι οι ίδιες, με αποτέλεσμα οι πόρτες των σχολείων να παραμένουν σχεδόν όλη την ημέρα ανοικτές, γεγονός που συνεπάγεται προβλήματα, ενώ παράλληλα, για να μισθώσει ο Δήμος αίθουσα από ιδιώτη, θα πρέπει αυτή η αίθουσα, αφενός να βρίσκεται μέσα στο διοικητικό όριο του τοπικού διαμερίσματος που εξυπηρετεί το σχολείο και αφετέρου, η αίθουσα να έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη χρήση της ως σχολικός χώρος, με ευθύνη του ιδιοκτήτη, μιας και ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει το εσωτερικό των αιθουσών, παρά μόνο τον εξωτερικό χώρο.

Επίσης από πολλά μέλη της πλειοψηφίας, αλλά και από το Δήμαρχο, κ. Γιάννη Σιώτο, τονίστηκε, πως η έρευνα για εξεύρεση κατάλληλων χώρων είναι αδιάκοπη, ωστόσο είτε δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι, είτε οι κατάλληλοι χώροι δεν βρίσκονται στα όρια των τοπικών διαμερισμάτων, όπου προβλέπεται η λειτουργία νηπιαγωγείου.

Υπενθυμίζεται, πως ο Σύλλογος των εκπαιδευτικών α'βάθμιας εκπαίδευσης των τριών νησιών είχε τονίσει, πως “η γενικόλογη επίκληση της έλλειψης υποδομών, λειτουργεί τελικά προσχηματικά για την απόρριψη οποιασδήποτε συζήτησης. Να θυμίσουμε ότι στο σύλλογο μας, πάνω από το 50% των σχολικών μονάδων των δημοτικών σχολείων είναι εξίσου ακατάλληλες, ενώ για χρόνια στην Τήνο, με ευθύνη υποθέτουμε και του δήμου (πριν την κατασκευή του 3ου δημοτικού) γίνονταν μαθήματα σε καταστήματα έξω από το κύριο σχολικό συγκρότημα, αλλά ουδέποτε τέθηκε ζήτημα υποχρεωτικότητας του δημοτικού σχολείου”.

Προβληματική η συνύπαρξη διαφορετικών σχολικών μονάδων

Ο Δήμαρχος, μάλιστα είπε, πως “δεν είναι μόνο η έλλειψη σχολικών υποδομών, είναι και η αδυναμία συνύπαρξης διαφορετικών σχολικών μονάδων. Το είδαμε το έργο, όταν φιλοξενήσαμε τα παιδάκια του Παιδικού Σταθμού για ένα χρόνο στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου”, καταγγέλοντας “μεθόδευση της Διεύθυνσης Α'βάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων. Χωρίς να ρωτήσει τον κ. Απέργη, το Δ/ντή του 1ου Δημοτικού και τον κ. Βαλάκα, του 2ου Δημοτικού, ήθελε να βάλει σε μία κενή αίθουσα, τα νηπιαγωγεία, έτσι αυθαίρετα”. Υποστηρίζοντας το Δήμαρχο στο ίδιο θέμα, η αρμόδια, για τα ζητήματα εκπαίδευσης Αντιδήμαρχος, κ. Αναστασία Δεληγιάννη ανέφερε, πως μάλιστα οι διευθυντές των σχολείων ερωτήθηκαν από τη Διεύθυνση γενικά αν έχουν αίθουσες που δεν χρησιμοποιούνται για μαθήματα, με τους ίδιους να μη γνωρίζουν και να υποθέτουν, πως πρόκειται πιθανώς για λειτουργία σχολικών βιβλιοθηκών.

“Με αυτή την προσπάθεια [σ.σ. της Διεύθυνσης Α'βάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων] επιχειρήθηκε το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο 3ο Νηπιαγωγείο και 3ο Δημοτικό, να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της πόλης”, σημείωσε η κ. Δεληγιάννη, υποστηρίζοντας, πως οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν, καθώς δεν ήθελαν να εφαρμοστεί, κατ' αυτό τον τρόπο το μέτρο στα σχολεία τους.

Η Αντιδήμαρχος συνέχισε, αναφέροντας αναλυτικά τις προσπάθειες για εξεύρεση κατάλληλων χώρων, ενώ ενημέρωσε, πως έγινε διερεύνηση, σχετικά με τα αν ο Δήμος μπορεί να κατασκευάσει εξ αρχής σχολικό χώρο, κάτι όμως, που όπως διαπιστώθηκε δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί.

Ο κ. Κροντηράς προχωρώντας στη διαπίστωση, πως σύμφωνα με τα λεγόμενα της πλειοψηφίας, είναι αμφίβολη η δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου ακόμη και το 2020, μεταξύ άλλων προτάσεων, πρότεινε και την αξιοποίηση ήδη υπάρχοντων σχολικών μονάδων, αλλά και πρώην σχολικών κτιρίων, ή ακόμη και τη χρήση των χώρων του εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Λυκείου. Σε αυτή την πρόταση, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Ψάρρος, σχολίασε, πως αν και πρόκειται για πιθανή λύση, δεν υπάρχει πρόθεση από την άλλη πλευρά.

Πρόταση χρήσης αιθουσών πλησίον του Γυμνασίου Τήνου

Σε συνέχεια του θέματος, πρόσφατα πραγματοποίησε παρέμβαση ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, κ. Γιάννης Ψάλτης, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συστέγαση του 3ου Δημοτικού με το 3ο Νηπιαγωγείο Τήνου.

Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, στο 3ο Δημοτικό δεν υπάρχει γραφείο δασκάλων, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να μην έχουν χώρο ώστε να προετοιμάσουν τα μαθήματά τους, οι βιβλιοθήκες με πλούσιο υλικό βρίσκονται εκτεθειμένες στους διαδρόμους, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χρησιμοποιείται ως τάξη και όχι για εκδηλώσεις.

Όπως τονίζει, το Νηπιαγωγείο και η πρώτη τάξη του Δημοτικού φιλοξενούνται σε τρεις υπόγειες τυφλές αίθουσες, ενώ οι πόρτες τους προς το προαύλιο είναι μονίμως κλειστές και η είσοδος και έξοδος των παιδιών γίνεται από το εσωτερικό του κτιρίου. Στο υπόγειο επίσης, σε διπλανό χώρο από τις αίθουσες στεγάζεται ο λέβητας του καλοριφέρ.

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός σημειώνει, πως με την απομάκρυνση του 3ου νηπιαγωγείου, με ανακατάταξη των χώρων και θέση σε λειτουργία των θυρών του υπογείου, θα λυθούν τα παραπάνω προβλήματα.

Ο κ. Ψάλτης επισημαίνει ότι γνωρίζει πως οι προσπάθειες του Δήμου για μίσθωση κατάλληλου χώρου έχουν πέσει στο κενό, καθώς είτε δεν υπάρχουν αίθουσες στην πόλη, είτε οι ενδιαφερόμενοι φαίνεται να έχουν απίθανα αιτήματα από το Δήμο. Επίσης, αναγνωρίζει, όπως και ο κ. Κροντηράς, την καταλληλότητα του κτιρίου του εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Λυκείου, ωστόσο, δεδομένου, ότι αυτό ανήκει στην Αποστολική Διακονία της Ελλάδος, ο κ. Ψάλτης κρίνει πως αυτό θα περιπλέξει την υπόθεση.

Εντούτοις υποστηρίζει, ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί άμεσα, με ελάχιστες δαπάνες, προτείνοντας τη χρήση των αιθουσών που βρίσκονται κάτω από το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου Τήνου, κατά μήκος της Λεωφόρου Μεγαλόχαρης, που διαθέτουν και ευρύχωρο προαύλιο χώρο. Όπως εξηγεί, ο χώρος αυτός είχε χωριστεί σε αίθουσες το 1988, προκειμένου να στεγαστεί το νεοϊδρυθέν τότε Τεχνικό και Επαγγελματικό Λύκειο Τήνου και συνεπώς διαθέτει στατική επάρκεια και δυνατότητα για πιθανές μετατροπές.

Ετικέτες: